Developed in conjunction with Ext-Joom.com


 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΑLICE MILLER
 
gia to kalo sou Ό,τι συμβαίνει στο παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι ψυχώσεις, η τοξικομανία και η εγκληματικότητα είναι κρυπτογραφημένες εκφράσεις των εν λόγω πρώιμων εμπειριών. Τις περισσότερες φορές, η διαπίστωση αυτή είτε αμφισβητείται είτε γίνεται αποδεκτή μόνο σε διανοητικό επίπεδο. Κι επειδή ο νους δεν κατορθώνει να επηρεάσει την περιοχή των συναισθημάτων, η πραγματική ζωή (της πολιτικής, των νόμων ή της ψυχιατρικής) εξακολουθεί να διακατέχεται έντονα από μεσαιωνικές αντιλήψεις, οι οποίες ενεργοποιούν σωρεία προβολών του Κακού.
Στο βιβλίο αυτό, η Άλις Μίλλερ μας ανοίγει τα μάτια σε ό,τι αφορά τις καταστροφικές συνέπειες της διαπαιδαγώγησης εκείνης που ισχυρίζεται ότι θέλει το καλό του παιδιού. Τούτο το επιτυγχάνει προβαίνοντας αρχικά σε μια ανάλυση της «παιδαγωγικής στάσης» και, εν συνεχεία, περιγράφοντας την παιδική ηλικία μιας τοξικομανούς (Κριστιάνε Φ.), ενός δικτάτορα (Αδόλφου Χίτλερ) κι ενός δολοφόνου παιδιών (Γιούργκεν Μπαρτς). Επιπλέον, οι αναφορές της σε καλλιτέχνες όπως η Σύλβια Πλαθ, ο Πάουλ Κλέε και ο Φρήντριχ Ντύρρενματτ μας ανοίγουν ακόμα ένα παράθυρο στο τοπίο της παιδικής πραγματικότητας.
Το παιδί, για να αναπτυχθεί σωστά, χρειάζεται τον σεβασμό των ατόμων που είναι πρόσωπα αναφοράς για εκείνο, ανοχή των συναισθημάτων του, ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες και τα πληγωμένα του αισθήματα, καθώς και την αυθεντικότητα των γονιών του, η ελευθερία των οποίων -και όχι οι θεωρητικοί παιδαγωγικοί συλλογισμοί- είναι εκείνη που θα θέσει φυσικά όρια στο παιδί.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

EΛΕΥΘΕΡH
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΛΕΑ ΟΥΠΙ
 
elef8eri Η Λέα μεγαλώνει στην Αλβανία στα τέλη της δεκαετίας του '80, μια χώρα όπου η κρατική ιδεολογία έχει επισήμως αντικαταστήσει τη θρησκεία. Εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμη σχεδόν αδύνατον είτε να πας είτε να φύγεις από την Αλβανία. Ήταν ένα μέρος με ατελείωτες ουρές και ελλείψεις στα μαγαζιά, με πολιτικές εκτελέσεις και παντοδύναμη μυστική αστυνομία. Για τη Λέα, ήταν το σπίτι της και η ασφάλειά της. Οι άνθρωποι ήταν ίσοι, οι γείτονες βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και τα παιδιά μεγαλώνοντας θα οικοδομούσαν έναν καλύτερο κόσμο. Υπήρχε κοινός σκοπός και ελπίδα. Και τότε, τον Δεκέμβριο του 1990, έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όλα άλλαξαν, εν μιά νυκτί σχεδόν.
Τα αγάλματα του Στάλιν και του Χότζα γκρεμίστηκαν. Μπορούσες να ψηφίζεις ελεύθερα, να φοράς ό,τι θέλεις, δεν φοβόσουν πια μήπως σε ακούσει κάποιο αδιάκριτο αυτί. Όμως εργοστάσια έκλειναν, δουλειές χάνονταν και ολόκληρες οικογένειες έφευγαν, κατά χιλιάδες, για την Ιταλία και την Ελλάδα, επιθετικά συστήματα πυραμίδας κυριάρχησαν, δίπλα στο οργανωμένο έγκλημα και τη σωματεμπορία. Ο πατέρας της αναγκάστηκε, παρά τις αριστερές του πεποιθήσεις, να κάνει απολύσεις, η μητέρα της εξελίχθηκε σε συντηρητική πολιτικό στο πρότυπο της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η Ούπι συνδυάζει το προσωπικό και το πολιτικό, τη λογοτεχνία με την πολιτική θεωρία, σ' ένα σπουδαίο βιβλίο. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωσε κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο κόσμους, είναι το βιβλίο ενός ανθρώπου που βρέθηκε απέναντι στο Τέλος της Ιστορίας, και που αναρωτιέται σήμερα για το νόημα της λέξης ελευθερία: τι σημαίνει, σε τι συνίσταται, για ποιον, με ποιους όρους...
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ

 

Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
 
aniforos n
Σκλάβοι γεννηθήκαμε και πολεμούμε όλη μας τη ζωή να γίνουμε ελεύτεροι. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο Καζαντζάκης γράφει τον Ανήφορο, ένα κείμενο εσωτερικό, που το διακρίνει μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική. Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία. Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώ-ματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής. Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.
Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μετα-πολεμική Αγγλία για να τον σώσει. Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.
Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.
Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.
«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε...»
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ
ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ ΣΟΙΤΣΕΡ
 

0 gios tou trotskisti

Η επίσκεψη του Στρατηγού Ντε Γκωλ στα τέλη της άνοιξης του 1963 σηκώνει την Ελλάδα στο πόδι. Όσο ο Καραμανλής προβάρει τα χαμόγελά του στον καθρέφτη και η βασίλισσα Φρειδερίκη αποφασίζει ποια τουαλέτα θα φορέσει για να προϋπαντήσει τον Στρατηγό, το ελληνικό φασιστικό παρακράτος ακονίζει τις λόγχες του. Μέσα στην αναμπουμπούλα που ακολουθεί τον ερχομό του αρχηγού της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δημιουργούνται οι συνθήκες, ώστε να κλείσει ο κύκλος μιας βεντέτας που άνοιξε στα Δεκεμβριανά.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ

 

ΧΟΥΑΝ ΠΕΡΕΣ ΧΟΛΟΤΕ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΡΙΚΑΡΔΟ ΠΟΣΑΣ
 
xouan perez xolote
O Χουάν Πέρες Χολότε, ένας µικρός lνδιάνος Τσοτσίλ από το χωριό Τσαµούλα, το σκάει από το σπίτι του – κι εδώ αρχίζει η περιπλάνησή του στα υψίπεδα της Τσιάπας αλλά και πέρα από αυτά: δουλεύει σε φυτείες, φυλακίζεται άδικα, παίρνει µέρος στη Μεξικανική Επανάσταση, κάνει δουλειές του ποδαριού για να µπορέσει να επιβιώσει, ώσπου τελικά αποφασίζει να γυρίσει στο χωριό όπου γεννήθηκε. Εκεί, µεγάλος πια, µαθαίνει από την αρχή τη γλώσσα των Τσοτσίλ, που την είχε ξεχάσει, τις συνήθειές τους και τη θρησκεία τους – ένα µίγµα καθολικισµού και αρχαίων παραδόσεων των Μάγια. Η αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο, άµεση και λιτή, µε τη γλαφυρότητά της φέρνει τον αναγνώστη πιο κοντά σ’ αυτόν το λαό που ζει στα υψίπεδα της Τσιάπας και που αιώνες τώρα πασχίζει να συµβιώσει µε τον ευρύτερο πληθυσµό του µεξικανικού νότου.
Τούτη η απολαυστική µαρτυρία ρίχνει άπλετο φως στις αντιφάσεις και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει µια παραδοσιακή κοινωνία όταν έρχεται αντιµέτωπη µε τη δυτική κουλτούρα. Οι εθνολόγοι κι οι κοινωνιολόγοι έχουν πολλά να ωφεληθούν από ένα τέτοιο τεκµήριο. Όµως το βιβλίο αυτό αξίζει να το προσέξουν κι όλοι όσοι εκτιµούν µια αφήγηση ζωντανή, πλούσια κι ακριβή, απαλλαγµένη τελείως από λυρισµούς και µεµψιµοιρίες, επιτήδευση και λογοτεχνικά τερτίπια – καθώς πρόκειται για ένα κείµενο εξαιρετικής οµορφιάς.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

ΞΕΝΟ ΧΩΜΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΖΑΝΙΝ ΚΑΜΜΙΝΣ
 
xeno hwma
Μέχρι χτες, η Λύδια ζούσε μια συνηθισμένη ζωή στο Ακαπούλκο του Μεξικού. Όσα αγαπούσε ήταν εκεί: η οικογένειά της, το βιβλιοπωλείο της, το σπίτι της. Σήμερα, έχει χάσει τα πάντα.
Και τώρα τρέχει, χωρίς ανάσα, μαζί με τον οκτάχρονο γιο της, τον Λούκα. Τρέχει να ξεφύγει απ' το καρτέλ που λυμαίνεται την πόλη και που διψά για εκδίκηση.
Μόνη ελπίδα για τη Λύδια και τον Λούκα είναι να βρουν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες διασχίζοντας την απέραντη χώρα του Μεξικού. Να περάσουν παράνομα τα σύνορα, να φτάσουν στο ξένο χώμα.
Πρώτα όμως πρέπει να μείνουν ζωντανοί.
Σ' αυτό το καταιγιστικό μυθιστόρημα η Τζανίν Κάμμινς αποτυπώνει αδυσώπητα την πραγματικότητα της αναγκαστικής μετανάστευσης: τη βίαιη φυγή, την αγωνία, τη ζωή στο δρόμο, την αυθαιρεσία οποιοσδήποτε διαθέτει εξουσία, δύναμη ή όπλα.
Με μια γραφή ηλεκτρισμένη, το Ξένο χώμα μιλά για το πείσμα της ζωής ενάντια στη βία του ισχυρού. Για το θαύμα της καλοσύνης μες στην ακραία σκληρότητα. Και για όλους εκείνους που προχωρούν με μόνη αποσκευή μια άγρια θέληση να βρεθούν στην άλλη μεριά των συνόρων.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΜΑ

 

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΟ ΜΑΡΙΑΤΣΙ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
 
ΧΟΡΧΕ Φ. ΕΡΝΑΝΤΕΣ
exfl Hernandez Mambo

Τι προκύπτει όταν ένας "καλός μαθητής" του λατινοαμερικανικού μαγικού ρεαλισμού, "μεταλ-λαγμένου" αισθητά, αποπειραθεί να απεικονίσει (υπερ)ρεαλιστικά το σύγχρονο χαοτικό αστικό περιβάλλον μιας μεγαλούπολης, όπως είναι η Πόλη του Μεξικού των είκοσι εκατομμυρίων;
Και αν, επιπλέον, έχει μια μεταμοντέρνα γραφή ικανή να αποτυπώνει ταχυδακτυλουργικά το πραγματικό ως φανταστικό και το αντίστροφο; Προκύπτουν τα εξωφρενικά cult διηγήματα του Χόρχε Ερνάντες. Στα οποία διαβάζει κανείς πώς εξαφανίζονται οι νάνοι του κόσμου, τούτου από προσώπου γης ή πώς μπορεί εύκολα κανείς να γίνει σουπερστάρ μουσικός των ρυθμών της Καραϊβικής αλλάζοντας απλώς το χρώμα του δέρματός του σε μαύρο! Είτε πάλι να γίνει εγκληματίας, όντας ο κεντρικός ήρωας του αστυνομικού διηγήματος που διαβάζει στο βιβλίο αυτό. Και πόσο ενδιαφέρον είναι να μπλέκονται τα όνειρά σου μεταξύ τους, πόσο γοητευτικό είναι να επισκέπτεσαι συγκεκριμένες στιγμές και τοποθεσίες της ιστορίας του Μεξικού τριπάροντας με μείγματα ψυχοτρόπων ουσιών ή τι σημαίνει να είσαι εικοσάρης και να μπλέξεις ερωτικά με ένα καλοστεκούμενο και τρελιάρικο μιλφάκι, που σε βλέπει ως τη λαμπρή ενσάρκωση του αρχαιοελληνικού ανδρικού κάλλους. Και άλλα πολλά... στο ίδιο μήκος κύματος!

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
PAULA HAWKINS
fwtia sigokei

«Ποιο είναι το πρόβλημά σου;»
Η Λόρα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αντιμετωπίζοντας περιφρόνηση. Ξέρει ότι φαίνεται οξύθυμη, προβληματική, αντικοινωνική.
Η Μίριαμ ξέρει ότι η Λόρα δεν είναι απαραίτητα δολοφόνος μόνο και μόνο επειδή την είδαν να εγκαταλείπει το σκηνικό ενός φρικτού φόνου με αίμα στα ρούχα της. Οι κακές εμπειρίες του παρελθόντος τής έχουν δείξει πόσο εύκολο είναι να σε δουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
Η Κάρλα αναστατώνεται από τη βάναυση δολοφονία του ανιψιού της. Δεν εμπιστεύεται κανέναν - ακόμα και οι καλύτεροι άνθρωποι είναι ικανοί για τρομερές πράξεις. Πόσο μακριά όμως θα φτάσει για να βρει επιτέλους τη γαλήνη;
Αθώοι ή ένοχοι, οι ζωές όλων έχουν καταστραφεί. Μερικών μάλιστα τόσο, που έχουν φτάσει στο σημείο να σκοτώσουν.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ
FRANZ BOAS
Boas f4
Ριζοσπαστικό πνεύμα, θεμελιωτής της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, εξαίρετος διανοητής, ο Franz Boas υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ανθρωπολόγους του 20ού αιώνα. Με επιστημονικά επιχειρήματα, αντέκρουσε τις θεωρίες περί ανώτερων και κατώτερων φυλών, φτάνοντας στο σημείο να θεωρεί ως αυτονόητο, πριν από εκατό χρόνια, κάτι αδιανόητο για την κυρίαρχη ιδεολογία εκείνης της εποχής: ότι ένας μη λευκός θα μπορούσε να γίνει ακόμα και πρόεδρος των ΗΠΑ…
Ο Franz Boas, εξετάζοντας ιστορικά τους διάφορους επιμέρους πολιτισμούς, διαπίστωσε ότι η ποιότητά τους και η δυνατότητά τους να προοδεύουν δεν εξαρτάται από τα φυλετικά χαρακτηριστικά. Μιλώντας για πρόοδο του πολιτισμού, αντιπαραθέτει στην έννοια της εξέλιξης τα δεδομένα ενός –στα βασικά του χαρακτηριστικά– ενιαίου πολιτισμού του ανθρώπου, εξετάζοντάς τον έτσι όπως αυτός ενυπάρχει στις διάφορες εξειδικεύσεις του, στους επιμέρους πολιτισμούς. Έτσι, διαπιστώνει επιτυχίες ή αποτυχίες της εξέλιξης των πολιτισμών στη σχέση τους με την ευρύτερη πρόοδο του ενιαίου πολιτισμού του ανθρώπων. Σημαντικός, καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα ενός πολιτισμού είναι η κριτική επάρκεια της σκέψης των ανθρώπων απέναντι στον πολιτισμό τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ PRiNTA

 

ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ
xgoutieres kefalia
Τη λένε Μαρία και, θέλοντας να δραπετεύσει από τη μετριότητα και την ανία, έχει φύγει για το εξωτερικό. Ένα τετράδιο, ένα αβέβαιο εισόδημα και μια στέγη είναι όλα όσα χρειάζεται. Γύρω της, μετανάστες καταδιώκονται, νυχτερινές έφοδοι πραγματοποι-ούνται, ενώ υπάρχουν και προάστια όπου δεν διεισδύει λευκός. Παρατηρώντας την αποσύνθεση μιας μεγαλούπολης του ευρωπαϊκού Βορρά, διασχίζει σε καθημερινή βάση αρκετές γειτονιές για να φτάσει στη δουλειά της. Στη διαδρομή ανοίγει το τετράδιο και γράφει. Μοιραία γοητευμένη από μια επιθυμία καταστροφής, ανακαλεί το παρελθόν και εισχωρεί σε μια σπείρα από ψέματα και αυταπάτες, καθώς αραδιάζει τις αναμνήσεις της σε μερικές σελίδες οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε όπλο που κόβει κεφάλια. Με μοναδικό αφηγηματικό ρυθμό, ο Πάμπλο Γκουτιέρεθ οικειοποιείται τον εσωτερικό κόσμο μιας αποπροσανατολισμένης γυναίκας, μιας πρωταγω-νίστριας που εγκατέλειψε τον τόπο της με σκοπό να εξιλεωθεί από συντελεσμένα σφάλματα και να απελευθερωθεί από παλιά τραύματα. Τα Κομμένα κεφάλια είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που ακτινογραφεί μια γενιά πολυπαθημένη, πελαγωμένη από τις απανωτές κρίσεις, και μιλά για την οργή και τη σύγχυση που επέρχονται όταν τα νιάτα εξαντλούνται και τα όνειρα εξαφανίζονται.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ KΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΧΡΟΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
MICHEL BUSSI
bussi xronos dolofonos

Το καλοκαίρι του 1989 η δεκαπεντάχρονη Κλοτίλντ κάνει διακοπές με την οικογένειά της στην Κορσική. Σε έναν δρόμο όλο απότομες στροφές το αυτοκίνητό τους βγαίνει από την πορεία του και πέφτει σε γκρεμό. Επιζεί μόνο η Κλοτίλντ.
Είκοσι εφτά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2016, η Κλοτίλντ επισκέπτεται πάλι την Κορσική μαζί με τον άντρα της και την έφηβη κόρη της. Πιστεύει πως το ταξίδι αυτό θα είναι ένας τρόπος να λυτρωθεί από το παρελθόν και να χτίσει μια γέφυρα επικοινωνίας με την κόρη της.
Να όμως που στο ίδιο ακριβώς μέρος όπου είχε περάσει εκείνο το καλοκαίρι η Κλοτίλντ λαμβάνει ένα γράμμα. Από τη μητέρα της. Που αποκλείεται να είναι ζωντανή. Καθώς ξυπνούν μέσα της εικόνες από το παρελθόν, η Κλοτίλντ αρχίζει να αμφισβητεί τη μνήμη της. Τόσα χρόνια ήταν βέβαιη ότι είχε δει τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό της νεκρούς.
Τότε ποιος της έστειλε το γράμμα; Και γιατί;


ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEΔΡΟΣ

 

ΣΚΟΝΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΛΕΟΝΑΡΔΟ ΠΑΔΟΥΡΑ
padoura skonh

Η μέρα αρχίζει άσχημα για την Αδέλα, μια νεαρή Νεοϋορκέζα κουβανικής καταγωγής, όταν την παίρνει τηλέφωνο η μητέρα της Λορέτα. Οι δύο γυναίκες είναι πάνω από έναν χρόνο τσακωμένες, επειδή η κόρη όχι μόνο έχει μετακομίσει στο Μαϊάμι αλλά ζει και με έναν τύπο που η μητέρα δεν εγκρίνει, τον γοητευτικό Μάρκος από την Αβάνα, ο οποίος έχει φτάσει πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μάρκος διηγείται στην Αδέλα ιστορίες από την παιδική του ηλικία στο νησί, τότε που ζούσε προστατευμένος μέσα σε μια ομάδα φίλων των γονιών του, γνωστή και ως Συμμορία. Κάποια στιγμή εκείνος της δείχνει μια φωτογραφία τραβηγμένη πριν από είκοσι πέντε χρόνια, μια σημαδιακή εικόνα από την τελευταία φορά που βρέθηκαν όλοι μαζί. Εκείνη, που είχε ένα προαίσθημα ότι η μέρα της θα στράβωνε, ανακαλύπτει ανάμεσα στα πρόσωπα και κάποιο που της είναι οικείο. Και τότε μια άβυσσος ανοίγεται κάτω από τα πόδια της. Στο νέο του μυθιστόρημα ο Λεονάρδο Παδούρα μιλάει για τους Κουβανούς που επιβίωσαν στην εξορία και στη διασπορά, σε μέρη όπως η Βαρκελώνη, η βορειοδυτική άκρη των ΗΠΑ, η Μαδρίτη, το Πουέρτο Ρίκο, το Μπουένος Άιρες. Τι έκανε η ιστορία σε αυτούς τους ανθρώπους που κάποτε είχαν αγαπηθεί τόσο πολύ; Τι συνέβη με αυτούς που έφυγαν αλλά και με όσους αποφάσισαν να μείνουν; Πώς τους άλλαξε ο χρόνος; Θα τους ξαναφέρει κοντά ο μαγνητισμός που ασκεί το αίσθημα του ανήκειν και η δύναμη των συναισθημάτων; Ή μήπως είναι όλοι τους πια σαν σκόνη στον άνεμο; Ένα βιβλίο για το τραύμα της διασποράς και τη ρήξη των σχέσεων, και παράλληλα ένας ύμνος στη φιλία, στους αόρατους και πανίσχυρους δεσμούς της στοργής και της εμπιστοσύνης, στην αφοσίωση που έρχεται από παλιά. Ένα ακόμη θαυμάσιο, συγκινητικό έργο από τον Λεονάρδο Παδούρα.


 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 


H ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ANDERS DE LA MOTTE
motte i thisia tis anoixis
Τη Βαλπουργία Νύχτα του 1986, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παγανιστικής τελετής για τον ερχομό της άνοιξης, μια δεκαεξάχρονη βρίσκεται δολοφονημένη στο δάσος κοντά στο παλάτι Μπούκελουντ στη νότια Σουηδία. Ο ετεροθαλής αδελφός της καταδικάζεται ως ένοχος και η οικογένειά τους εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.
Την άνοιξη του 2019 η γιατρός Τέα Λιντ προσλαμβάνεται στο ιατρείο της περιοχής. Σε μια βόλτα της στο δάσος, ανακαλύπτει, μέσα στον κορμό ενός δέντρου, μία φωτογραφία από την τραγική τελετή του 1986 και αρχίζει να κάνει ερωτήσεις στις οποίες κανένας δεν είναι πρόθυμος να απαντήσει. Όμως η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία με το δικό της οδυνηρό παρελθόν και η Τέα επιμένει στην αναζήτηση της αλήθειας με κάθε κόστος.
Παγανιστικές δοξασίες, βαθιά θαμμένα μυστικά και η υποβλητική φύση της σουηδικής επαρχίας συνθέτουν ένα ανατριχιαστικό μυθιστόρημα που καθηλώνει.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χένρυ Τζέιμς
stripsimo vidas

Το στρίψιμο της βίδας του Χένρυ Τζέημς είναι ένα από τα διασημότερα έργα του συγγραφέα και ταυτόχρονα ένα από τα θαυμαστότερα κείμενα της φανταστικής λογοτεχνίας. Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1898. Σχολιάζει ο Julien Green: "Αριστούργημα της υπαινικτικότητας. Η δεξιοτεχνία είναι τόσο ευρηματική που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το μυστικό που συνδέει τον Κούιντ με τον Μάιλς ή τη Φλώρα με τη Μις Τζέσελ, γίνεται τρομακτικότερο με το να μην εκφράζεται ξεκάθαρα".

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΙΙΙ
desmofylakas
Ο Δεσμοφύλακας, η δεύτερη συλλογή φωτογραφηγημάτων του Αχιλλέα ΙΙΙ μετά τον Παραχαράκτη (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος- Νουβέλας 2020), περιέχει 61 ιστορίες, στις οποίες η αποτυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί πραγματικότητα αμφισβητείται και διασταυρώνεται με τα θραύσματα ενός παράλληλου σύμπαντος όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ως αποτέλεσμα προκύπτει η δημιουργία ενός νέου, αλλόκοτου και γοητευτικού κόσμου, όπου μεταξύ άλλων ένας ώριμος άνδρας παντρεύεται μια σκαλιστή καρέκλα, η κόρη ενός χασάπη συνάπτει δεσμό με ένα πρόβατο, οι δύο άκρες ενός κορδονιού παπουτσιού προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους, δώδεκα αγαπημένες αδερφές κυκλοφορούν όπου και να πηγαίνουν δεμένες όλες μαζί με ένα σχοινί, ενώ μια σιωπηλή σύζυγος χρησιμοποιεί τις υπερβολές και τις φανφάρες του καλού της για να πλέκει με αυτές κουβέρτες.

Ο Αχιλλέας ΙΙΙ, σε αυτό το πρωτότυπο, ανατρεπτικό και γεμάτο με ισχυρές δόσεις χιούμορ βιβλίο, παρουσιάζει ιστορίες οι οποίες, αν και αρχικά φαίνεται να κυριαρχούνται από το παράδοξο, φέρνουν καθώς εξελίσσονται τον αναγνώστη αντιμέτωπο με την ακραία παραδοξότητα καταστάσεων και συνηθειών που, επειδή τις έχει από καιρό συνηθίσει και αποδεχτεί, δεν του προκαλούν πια ιδιαίτερη εντύπωση. Μέσα από αυτές τις ιστορίες ο συγγραφέας ασκεί έντονη κριτική σε δεσμούς, θεσμούς και στερεότυπα, επεκτείνοντας το σύμπαν των αλλόκοτων ηρώων του και μένοντας πιστός σε έναν και μοναδικό κανόνα: εκείνον που ορίζει ότι «Δεν ισχύει κανένας κανόνας».
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

 

Η ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΗ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΑGOTA CRISTOF
analfaviti FINAL

«Άφησα στην Ουγγαρία το ημερολόγιο με τη μυστική γραφή, όπως και τα πρώτα μου ποιήματα. Άφησα εκεί τα αδέλφια μου, τους γονείς μου, χωρίς να τους ειδοποιήσω, ούτε καν να τους αποχαιρετήσω. Κυρίως όμως, εκείνη την ημέρα, στα τέλη Νοεμβρίου του 1956, έπαψα πια οριστικά να ανήκω σε έναν λαό.

[...] Στο εργοστάσιο, όλος ο κόσμος είναι ευγενικός μαζί μας. Μας χαμογελούν, μας μιλούν, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τίποτα.
»Εδώ είναι που αρχίζει η έρημος. Έρημος κοινωνική, έρημος πολιτισμική. Τον ενθουσιασμό των ημερών της επανάστασης και της απόδρασης τον διαδέχονται η σιωπή, το κενό, η νοσταλγία των ημερών όπου είχαμε την εντύπωση ότι συμμετείχαμε σε κάτι σημαντικό, κοσμοϊστορικό ίσως, η νοσταλγία της πατρίδας, η έλλειψη της οικογένειας και των φίλων.»
»Ερχόμενοι εδώ περιμέναμε κάτι. Δεν ξέραμε τι ακριβώς περιμέναμε, αλλά σίγουρα όχι αυτό: αυτές τις καταθλιπτικές μέρες της δουλειάς, αυτά τα σιωπηλά βράδια, αυτήν την παγιωμένη ζωή, χωρίς αλλαγές, χωρίς εκπλήξεις, χωρίς ελπίδα.»
«Στο λεωφορείο, το πρωί, ο ελεγκτής κάθεται πλάι μου, το πρωί είναι πάντα ο ίδιος, χοντρός και γελαστός, και μου μιλάει σε όλη τη διαδρομή. Δεν τον καταλαβαίνω πολύ καλά, παρ' όλα αυτά καταλαβαίνω ότι θέλει να με καθησυχάσει εξηγώντας μου ότι οι Ελβετοί δεν θα επιτρέψουν στους Ρώσους να έρθουν μέχρις εδώ. Λέει ότι δεν πρέπει πλέον να φοβάμαι, ότι δεν πρέπει να είμαι λυπημένη, ότι τώρα είμαι ασφαλής. Χαμογελάω, δεν μπορώ να του πω ότι δεν φοβάμαι τους Ρώσους, και αν είμαι λυπημένη, είναι μάλλον εξαιτίας της πολύ μεγάλης ασφάλειας που με περιβάλλει τώρα, και γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνω ή να σκέφτομαι από τη δουλειά, το εργοστάσιο, τα ψώνια, την μπουγάδα, το φαΐ, και τίποτε άλλο να περιμένω παρά μόνο τις Κυριακές για να κοιμηθώ και να ονειρευτώ για περισσότερη ώρα τη χώρα μου.
»Πώς να του εξηγήσω, χωρίς να τον θίξω, και με τις λίγες λέξεις γαλλικά που ξέρω, ότι η όμορφη χώρα του δεν είναι για μας τους πρόσφυγες παρά μια έρημος, μια έρημος που πρέπει να τη διασχίσουμε για να φτάσουμε σ' αυτό που λέγεται "ένταξη", "αφομοίωση". Εκείνη τη στιγμή, δεν ξέρω ακόμη ότι ορισμένοι δε θα το καταφέρουν ποτέ.»
Ένδεκα κεφάλαια για ένδεκα στιγμές της ζωής της, από το μικρό κορίτσι στην Ουγγαρία που καταβροχθίζει τα βιβλία μέχρι τη συγγραφή του πρώτου μυθιστορήματος στα γαλλικά. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και τα πρώτα διαβάσματα σε ηλικία τεσσάρων ετών, η φτώχεια μετά τον πόλεμο, τα χρόνια της μοναξιάς στο οικοτροφείο, ο απόηχος της ουγγρικής επανάστασης του 1956, ο θάνατος του Στάλιν, η μητρική γλώσσα και οι εχθρικές γλώσσες που είναι τα γερμανικά και τα ρώσικα, η απόδραση στην Αυστρία, η δουλειά στο εργοστάσιο και η άφιξη στη Λωζάννη με το μωρό της, όπου βρήκε καταφύγιο, αλλά και μια πολιτισμική έρημο, αποτέλεσμα των γλωσσικών της ορίων. Η εξορία μετέτρεψε αυτήν την ένθερμη αναγνώστρια σε αναλφάβητη. Όφειλε να κατακτήσει τη γαλλική γλώσσα από το μηδέν.
Οι ιστορίες αυτές δεν είναι θλιβερές. Μικρές προτάσεις, ακριβείς λέξεις, απόλυτη σαφήνεια, χιούμορ, όλος ο κόσμος της Άγκοτα Κριστόφ είναι παρών, εδώ, μέσα σ' αυτήν την αφήγηση για τη ζωή της, όπως στα μυθιστορήματά της.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 


ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
PAULA FOX
ALDINA FOX COVER-150

Μπρούκλιν, δεκαετία του ’60: Mέσα σε μια καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο βίαιη, ο Ότο και η Σόφη Μπέντγουντ, ένα ζευγάρι μορφωμένων πλούσιων Αμερικανών, μόλις έχουν ανακαινίσει το σπίτι τους, έχουν αγοράσει ένα καινούργιο πολυτελές αυτοκίνητo και όλα στη ζωή τους φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

Το δάγκωμα, ωστόσο, μιας αδέσποτης γάτας και η υποψία ότι η γάτα είναι λυσσασμένη γίνονται αφορμή για να αποκαλυφθούν τα ρήγματα στον φαινομενικά επιτυχημένο γάμο τους και η αφετηρία για μια σειρά συγκρούσεων και ανατροπών.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

 


H ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΣΕ ΚΡΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΟ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
papanastasiou-exwf
Μια περιπέτεια του αστυνόμου Απτόσογλου με την Ιστορία. Ο ήρωας αστυνόμος βρίσκεται με άδεια στο Καρπενήσι. Ένας φόνος στην περιοχή τον πάει πίσω στη δική του προσωπική ιστορία, και ακόμα πιο πίσω στην ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στο πογκρόμ που υπέστησαν από τους Ναζί.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Όταν η Σοφία κοιμήθηκε, αυτός βγήκε ξανά στο μπαλκόνι, αγνάντεψε στο βάθος τις κορφές της Καλιακούδας και της Χελιδόνας, που όριζαν σαν πύλες το σημείο που η κοιλάδα του Καρπενησιώτη στένευε στο Κλειδί του Προυσού, και καπνίζοντας το πουράκι του αφέθηκε στα απόνερα του χειρότερου διλήμματος με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος μέχρι τώρα στη ζωή του. Το κακό δεν πρέπει μόνο να χάνει. Το κακό πρέπει να εξοντώνεται πριν ριζώσει. Μάλλον…»
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ METAIXMIO

 


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
HERNANDO DE SOTO
to mystirio tou kefalaiou

Η ώρα του μεγαλύτερου θριάμβου του καπιταλισμού είναι η ώρα της κρίσης του.

Ξεκινώντας μ’ αυτά τα λόγια, το βιβλίο του Hernando de Soto εξηγεί γιατί ο καπιταλισμός, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, αδυνατεί να φέρει την οικονομική ανάπτυξη στα 3/4 του πληθυσμού της γης που συνεχίζουν να ζουν μέσα στη φτώχια. Πριν από μερικά χρόνια αυτός και οι συνεργάτες του «έκλεισαν τα βιβλία τους και άνοιξαν τα μάτια τους». Περπατώντας στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της νότιας και ανατολικής Ασίας και στις παρακμάζουσες βιομηχανικές ζώνες των πρώην κομμουνιστικών κρατών, ο de Soto θα μελετήσει την «γκρίζα» οικονομία που δεν καταγράφουν οι στατιστικές. Τα στοιχεία που ανακαλύπτει είναι συγκλονιστικά και η συνταγή του για την έξοδο από τη φτώχια εκπληκτική. Το «Μυστήριο του Κεφαλαίου» είναι το βιβλίο που θα κάνει αυτόν τον σχετικά άγνωστο περουβιανό διανοούμενο διάσημο, πασίγνωστο στην επιστημονική κοινότητα, σύμβουλο πλήθους κυβερνήσεων, συνομιλητή Προέδρων και Πρωθυπουργών.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΟΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΝΤΕΛΙΑ ΟΟΥΕΝΣ
oi karavides
Για χρόνια, οι φήμες για την Πιτσιρίκα του Βάλτου έδιναν κι έπαιρναν στο Μπάρκλι Κόουβ, ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας. Ο θάνατος του νεαρού Τσέις Άντριους τις έκανε να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Ποιος θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν όχι εκείνο το αγριοκόριτσο που ζούσε μονάχο του στα βάθη του βάλτου;
Αλλά την Κάια δεν την είχαν καταλάβει. Ευαίσθητη και έξυπνη, είχε καταφέρει να επιβιώσει ολομόναχη, εγκαταλελειμμένη απ' τους ανθρώπους, παρέα με τους γλάρους και μ' όσα της δίδαξε η άμμος κι η αρμύρα. Όταν δύο νεαροί απ' το χωριό γοητεύονται απ' την άγρια ομορφιά της, η Κάια ανοίγεται σε μια καινούργια ζωή. Αλλά τότε συμβαίνει το αδιανόητο.
Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, απ' τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.
"Η Κάια άφησε το περιοδικό στα πόδια της με το μυαλό της να ταξιδεύει σαν τα σύννεφα. Κάποια θηλυκά έντομα τρώνε το ταίρι τους, μητέρες από την οικογένεια των θηλαστικών εγκαταλείπουν τα μικρά τους λόγω του μεγάλου στρες, πολλά αρσενικά βρίσκουν ριψοκίνδυνους ή πανούργους τρόπους ώστε το σπέρμα τους να επικρατήσει των ανταγωνιστών τους. Τίποτα δεν είναι υπερβολικά απρεπές εφόσον βοηθάει να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Η Κάια ήξερε πως αυτό δεν αποτελούσε κάποια σκοτεινή πλευρά της Φύσης· ήταν απλώς επινοητικοί τρόποι να τα βγάζεις πέρα όταν όλα είναι εναντίον σου. Και με τους ανθρώπους, το πράγμα σίγουρα πήγαινε ακόμα πιο μακριά."

"Επώδυνα πανέμορφο". (New York Times)
"Σου κόβει την ανάσα". (The Times)
«Πόσο παράξενη περίπτωση είναι η Ντέλια Όουενς. Περπατώντας ήδη την έβδομη δεκαετία της ζωής της, κι αφού προηγουμένως οι μοναδικές συγγραφικές απόπειρές της ήταν τρία memoir από τις επιστημονικές εμπειρίες της στην Αφρική, εμφανίστηκε στη λογοτεχνία πιο έτοιμη από ποτέ. Το ντεμπούτο της όχι μόνο ήταν ηχηρό, αλλά απέδειξε πως ακόμη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου τα Μέσα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση, υπάρχουν βιβλία που ανασύρονται από τα βάθη των ραφιών χάρη στη διαφήμιση «στόμα με στόμα».
(Διονύσης Μαρίνος, bookpress.gr - 10/11/2019)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΜΑ

 

ΟΜΟΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
omokentra dihghmata

Παρ' όλο που ήταν πια πεθαμένη, το πρόσωπό της ήταν δροσερό κι η πούντρα της μύριζε κουφέτο. Στοχαστική εσήκωσε το τριαντάφυλλο και το μύρισε, απέσπασε μετά το βλέμμα της από τη δύση. Ήταν το οξύ βλέμμα μιας ασυνήθιστης γυναίκας. Έμεινε λίγο σκεπτική και μετά είπε, έκανα πολλά και ωραία ταξίδια.

 

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 


ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ
AΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ
HAEMIN SUNIM
osa mporeis nadeis otan den biazesai
Ο σύγχρονος κόσμος μας κινείται με φρενήρεις ρυθμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να κινούμαστε έτσι κι εμείς. Γιατί όταν βιαζόμαστε, δεν βλέπουμε όλα όσα κάνουν τη ζωή μας όμορφη και ξεχωριστή. Σε αυτό το μοναδικά εικονογραφημένο οδηγό, ο Haemin Sunim, βουδιστής μοναχός που ζει και διδάσκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μας δείχνει πώς να βρούμε την εσωτερική γαλήνη και την ισορροπία μας εν μέσω των τεράστιων απαιτήσεων της καθημερινότητας. Η πνευματική υποστήριξη και οι συμβουλές του καλύπτουν όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής μας (την υγεία, την ευτυχία, την εργασία, τις σχέσεις, την αγάπη…). Οι ιδέες του υπερβαίνουν θρησκείες και σύνορα, και απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Με διορατικότητα και συμπόνια, αποτέλεσμα μιας ζωής γεμάτης αλλαγές, ο Haemin Sunim μάς προτρέπει να κάνουμε μια παύση και να παρατηρήσουμε προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Γιατί έτσι μόνο θα καταλάβουμε πως όταν εμείς μειώνουμε ταχύτητα, ολόκληρος ο κόσμος επιβραδύνει μαζί μας.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

 

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΡΑΜΠΟΥΡΟΥ
ta xronia tis varytitas
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο οχτάχρονος Τσίκι πηγαίνει να ζήσει µε τους θείους του στο Σαν Σεµπαστιάν. Μέσα από τα αθώα µάτια του παρακολουθούµε πώς κυλούν οι µέρες στην οικογένεια και στη γειτονιά: Ο θείος του ο Βιθέντε, άνθρωπος αδύναµου χαρακτήρα, µοιράζει τη ζωή του ανάµεσα στο εργοστάσιο και στο µπαρ, και στην πραγµατικότητα κουµάντο στην οικογένεια κάνει η θεία του η Μαριπούι, γυναίκα µε έντονη προσωπικότητα αλλά προσκολληµένη στις κοινωνικές και θρησκευτικές συµβάσεις της εποχής· η ξαδέρφη του η Μάρι Νιέβες ζει έχοντας συνεχώς το µυαλό της στα αγόρια, ενώ ο δύστροπος και λιγοµίλητος ξάδερφός του Χουλέν, επηρεασµένος από τη συστηµατική κατήχηση του ιερέα της ενορίας, προσχωρεί στην ΕΤΑ, που διανύει τα πρώτα στάδια της ζωής της. Η µοίρα όλων αυτών των ανθρώπων –κοινή µε τόσων άλλων κοµπάρσων της Ιστορίας, στριµωγµένων ανάµεσα στην ανάγκη και στην άγνοια– θα υποστεί, χρόνια αργότερα, µια δραµατική αλλαγή.

Εναλλάσσοντας τις αναµνήσεις του πρωταγωνιστή µε τις σηµειώσεις του συγγραφέα, τα Χρόνια της βραδύτητας προσφέρουν επιπλέον µια έξοχη απεικόνιση για το πώς η ζωή διυλίζεται για να µετατραπεί σε µυθιστόρηµα, πώς η συναισθηµατική ανάµνηση µεταµορφώνεται σε συλλογική µνήµη, ενώ η διαυγής γραφή αφήνει να διαφανεί το ζοφερό υπόβαθρο ενοχής πίσω από την πρόσφατη ιστορία της Χώρας των Βάσκων.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΕΛΑ;
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ-ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ
DARIAN LEADER
ti einai i trela
ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΧΕΦΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ;
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ;
Σε αυτή τη μελέτη-ορόσημο ο Darian Leader ανακρούει τις συμβατικές αντιλήψεις περί ψύχωσης. Με τη χρήση παραδειγμάτων εργασίας, όπως αυτό του φαινομενικά "κανονικού" Χάρολντ Σίπμαν, μας δείχνει πως η τρέλα σπανίως ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουμε γι' αυτή. Ο συγγραφέας αναλύει την ιδέα της "σιωπηλής ψύχωσης" -ότι η ψύχωση και η κανονική, δίχως ασυνέχειες ζωή είναι πράγματα απολύτως συμβατά- και υποστηρίζει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τρέλα και αντιμετωπίζουμε αυτούς που υποφέρουν. Αν δεχτούμε πως η ψύχωση σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σταθερή και ανασχεμένη, έχουμε στη διάθεσή μας πολύτιμα εργαλεία για τη βοήθεια αυτών που έχουν σταθεί λιγότερο τυχεροί και των οποίων η ψύχωση έχει ήδη πυροδοτηθεί.
Το βιβλίο Τι είναι η τρέλα; αποτελεί μια άκρως διαφωτιστική και εμπεριστατωμένη μελέτη αυτής της οδυνηρής, περίπλοκης μα ταυτόχρονα ενδιαφέρουσας πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης.

"Ένα ανθρώπινο και επίκαιρο βιβλίο".
(NEW STATESMAN)
"Εκπληκτική προσέγγιση, ευφυέστατο".
(OBSERVER)
"Προσφέρει πολύτιμη γνώση σχετικά με το πώς μπορεί η ψυχιατρική να βοηθήσει αυτούς που έχουν υποφέρει από την ψύχωση να ξαναχτίσουν τη ζωή τους".
(SUNDAY TIMES)
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ
AYTOBEΛΤΙΩΣΗ
STEFANIS STAHL
to paidi pou kryvoume mesa mas
Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα. Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του. Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΝΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ
ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ANAΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Jessica Joelle Alexander , Iben Dissing Sandahl
giati oi danoi
Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.
Σ’ αυτό βιβλίο παρουσιάζονται οι έξι θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών.
• Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία.
• Η αυθεντικότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ισορροπία.
• Η αναπλαισίωση βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις άσχημες στιγμές και να βλέπουν την καλή πλευρά της ζωής.
• Η ενσυναίσθηση επιτρέπει να φέρονται στους άλλους με καλοσύνη.
• Όχι τελεσίγραφα σημαίνει όχι καβγάδες για την επικράτηση, όχι κόκκινες γραμμές, όχι θυμός.
• Η συντροφικότητα είναι ένας τρόπος να απολαμβάνει η οικογένεια τον ελεύθερο χρόνο της.
Μαθαίνοντας πώς να δημιουργούμε μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές σχέσεις. Αν αφήσουμε το «εγώ» στην άκρη και εστιάσουμε στο «εμείς», θα αποφύγουμε πολλά περιττά «δράματα» και τον αρνητισμό που συχνά εμφανίζεται στο σπίτι.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

ΨΕΜΑΤΑ ΠΑΛΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
psemata pali
Το ύφος των διηγημάτων, αν και είναι φαινομενικά απλό, τελικά είναι πολυδιάστατο και πολυσύνθετο. Όλα σου δίνουν την αίσθηση του πρώτου ψελλίσματος, ενώ στην πραγματικότητα έχουνε δουλευτεί με τέτοια τελειότητα που ενεργούν πάνω στον αναγνώστη, μέσα του, σαν μια δαιμόνια μηχανή, αθόρυβη, αόρατη και εξεζητημένη. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος μας μιλάει για την "άλλη μεριά", το "από κει και πέρα". Εκεί όπου η επικοινωνία δεν γίνεται πια με λέξεις, αλλά με κάτι πέρα από τις λέξεις. [...] Το διήγημα "Η Άννα", στο τέλος, κλείνει τον κύκλο που ουσιαστικά άνοιξε το εφιαλτικό και θανατηφόρο "Week-end", που για μένα είναι μια αναπαράσταση της κόλασης.
Αφού ξεπέρασε θριαμβευτικά τις παγίδες των "Αγίων Τόπων" και επιτέλους κοιμήθηκε τον πιο βαθύ του ύπνο, γλυκά δίχως όνειρα, αφού εξυψώνεται κι άλλο με την ευσεβέστατη "Παράκληση" -ανατρέποντας και υπερβαίνοντας κοινές δοξασίες, χρησιμοποιώντας ακόμα μια φορά όπως θέλει τον δικό του Παΐσιο-, ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος αφήνεται πια ολότελα, φεύγει εντελώς και δίνει την "Άννα" που τα εμπεριέχει όλα. Η σπαρακτική "Άννα" δεσπόζει όλο συμπόνια και πόνο. "Άννα": Παιδί, σκέψη, πληγή... Κάτι άυλο αλλά ταυτόχρονα τόσο γήινο. "Άννα": Ηχώ, μνήμη, θλίψη. Όραμα. "Άννα": Τρυφερότητα, πόνος. Ένα κομμάτι βυσσινί βελούδο που κρύβει την κόψη ενός ξυραφιού. [...] "Προσπαθώ να ενωθώ"... Μήπως με την αγάπη; Μήπως με τον Θεό; Μέσα σ' αυτό το συγκλονιστικό διήγημα θα μπορούσαν να υπάρχουν εκατομμύρια Άννες, η μία μέσα στην άλλη, σαν τις ρώσικες κούκλες ή σαν αμέτρητες αχτίδες του ήλιου που φυτρώνουν μεσ' απ΄τη γη, γοργόνες με πολύχρωμες ουρές που κολυμπούνε πάνω-κάτω μες στους ωκεανούς. Η Άννα στο άπειρο: Μία μορφή του Θεού;
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ
AYTOBEΛΤΙΩΣΗ
VALERIE SAIER
yoga nintra
Η Γιόγκα Νίντρα (ο γιογκικός ύπνος) είναι γνωστή ως συστηματική μέθοδος που προκαλεί πλήρη σωματική, νοητική και συναισθηματική χαλάρωση. Είναι όμως και κάτι παραπάνω. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο ασκούμενος μπορεί να παρατηρεί τον δικό του βαθύ ύπνο. Σε αυτή την οριακή κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης πραγματοποιείται αυθόρμητα η πρόσβαση στην υποσυνείδητη και στην ασυνείδητη διάσταση του νου. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν λεπτομερή οδηγό των σταδίων της Γιόγκα Νίντρα και απευθύνεται τόσο σε όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μέθοδο όσο και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν σε αυτή. Στις σελίδες του θα βρείτε αναφορές στις βασικές γιογκικές αρχές μαζί με στοιχεία Δυτικής προσέγγισης. Επίσης θα γνωρίσετε βασικές έννοιες της Ανατολικής φιλοσοφίας: τα περιβλήματα της ψυχής, τα λεγόμενα κόσας, τις τέσσερις διαστάσεις του ατόμου, τι είναι σαμσκάρα και κάρμα, και, κυρίως, τη δύναμη του σανκάλπα. Τέλος, θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για την επιτυχή διδασκαλία της Γιόγκα Νίντρα, καθώς και παραδείγματα μαθημάτων. Τα οφέλη της Γιόγκα Νίντρα είναι πολλαπλά και το παρόν βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αυτής της τεχνικής, η οποία είναι τόσο ευεργετική ειδικά για τη σημερινή εποχή.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
RACHEL O' CONNOR
ci8yroi tis polis
1913. Η Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, έχει μόλις απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό και έχει περιέλθει στα χέρια των Ελλήνων. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη που κατοικείται από Σεφαραδίτες Εβραίους, Έλληνες, Τούρκους, Βούλγαρους. Η Μελίνα, μια νεαρή ορθόδοξη Ελληνίδα, ζει σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας, κοντά στα σύνορα. Όταν αποκαλύπτεται η σχέση της με τον νεαρό Βούλγαρο Ντράγκαν, υποχρεώνεται από την οικογένειά της να πάει στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι του αδελφού της, του δημοσιογράφου Τίτου. Η Γιάελ, μια νεαρή Σεφαραδίτισσα, παντρεύεται τον Βιδάλ, γιο επιφανούς βιομήχανου της πόλης. Η οικογένειά της θεωρεί ότι ο γάμος είναι το σημαντικότερο πράγμα για μια γυναίκα, ενώ η ίδια διψά να μορφωθεί, να εργαστεί και να γνωρίσει τον κόσμο. Για να τα καταφέρει, ζητά κρυφά τη βοήθεια του Τίτου - παλιού συμμαθητή του άντρα της. Η Μπρίτζιντ είναι Ιρλανδή καθολική νοσοκόμα που κατατάσσεται στον αγγλικό στρατό για να ξεφύγει από την ταραγμένη πατρίδα της και από μια δύσκολη προσωπική σχέση. Ακολουθεί τα βρετανικά στρατεύματα, και από την Αίγυπτο φτάνει στη Λήμνο και, τέλος, στη Θεσσαλονίκη, όπου γνωρίζει τον Τίτο και συνδέονται ερωτικά. Οι τρεις γυναίκες τολμούν να χαράξουν την πορεία της ζωή τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους επιθυμίες, αψηφώντας τα εμπόδια που θέτουν η καταγωγή τους, η κοινωνία και η αστάθεια που επικρατεί στα Βαλκάνια εκείνη την εποχή λόγω των αλλεπάλληλων πολεμικών συγκρούσεων.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 


Η ΑΠΑΤΗΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΡΑΝΤΕ
apatili zoi
Το όµορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά µεταµορφώνεται σε µια άσχηµη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγµατα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί; Μετά την ευτυχισµένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάµεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίµα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η µία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσµένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαµηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία. Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαµηλά, άλλοτε πέφτοντας µε ορµή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισµένη µπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη µοιάζει µια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ANAMEΣΑ ΣΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ
ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ
THOMAS ERIKSON
anamesa se ili8ious

Αισθάνεστε μερικές φορές ότι είστε ο μόνος που βγάζει νόημα σε μια συνάντηση; Μήπως οι μακροσκελείς απαντήσεις σάς τρελαίνουν ή ο εριστικός τρόπος του συναδέλφου σάς σπάει τα νεύρα; Δεν είστε ο μόνος. Ο Τhomas Erikson μας εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας. Η κατανόηση του προτύπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας. Αναλύει αυτούς τους τέσσερις τύπους –οι Κόκκινοι είναι κυριαρχικοί και καταπιεστικοί, οι Κίτρινοι είναι κοινωνικοί και αισιόδοξοι, οι Πράσινοι είναι χαλαροί και φιλικοί, και οι Μπλε είναι αναλυτικοί και ακριβείς– και μας εξηγεί πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κάθε τύπο ατόμου και να επικοινωνήσουμε μαζί του. Το απλό και πρακτικό σύστημα των τεσσάρων χρωμάτων σας επιτρέπει να εντοπίσετε γρήγορα το χρώμα ενός φίλου ή συνεργάτη και να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο του μιλάτε και τις πληροφορίες που μοιράζεστε. O συγγραφέας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να τελειοποιήσετε την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές σας, να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση, να βελτιώσετε τη σχέση με τον προϊστάμενο και την ομάδα σας, να καταλάβετε πότε πρέπει να μιλήσετε και πότε όχι, και γενικά να αλλάξετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, από τους συνεργάτες μέχρι τον/τη σύντροφό σας. Και με λίγη τύχη, να διασφαλίσετε ότι ο ηλίθιος δεν είστε εσείς!

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

ANΔΡΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΔΥΑ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
JULIAN BARNES
antras me kokkino mandya
Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ BOOKER JULIAN BARNES ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ.
Το καλοκαίρι του 1885, τρεις Γάλλοι κατέφτασαν στο Λονδίνο για ψώνια. Ο ένας ήταν πρίγκιπας, ο άλλος κόμης και ο τρίτος ένας κοινός θνητός με ιταλικό όνομα, που πριν από τέσσερα χρόνια είχε αποθανατιστεί σε ένα από τα πιο σπουδαία πορτρέτα του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ.
Αυτός ο κοινός θνητός ήταν ο Σαμιέλ Πότσι, γιατρός, πρωτοπόρος γυναικολόγος και ελεύθερο πνεύμα - ένας λογικός επιστήμονας με μια διαβόητα περίπλοκη προσωπική ζωή.
Φόντο της ζωής του, η παρισινή Μπελ Επόκ.
Η όμορφη εποχή της λάμψης και της ευχαρίστησης συχνότερα έδειχνε την άσχημη πλευρά της: υστερική, ναρκισσιστική, χλιδάτη και βίαιη, μια εποχή αχαλίνωτης προκατάληψης και νατιβισμού, που έχει περισσότερες ομοιότητες με τη δική μας εποχή απ' όσο θα φανταζόμασταν.


"Μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία από κάθε άποψη. Ο Barnes γράφει με χάρη και χιούμορ, εξετάζει τα κίνητρα των ηρώων του με τη φαντασία του μυθιστοριογράφου αλλά και τον σκεπτικισμό του ιστορικού, εξάγοντας αξιομνημόνευτους συσχετισμούς -που ενισχύονται από την επιδέξια μετάφρασή του- από γράμματα, ημερολόγια και σατιρικά κείμενα σε εφημερίδες... Ο Barnes επιτυγχάνει απόλυτα σε αυτό του το εγχείρημα". (NEW YORK TIMES BOOK REVIEW)
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
dwdekaena psema
Τα μικρά μικρά αυτά κομμάτια γραφής, που μοιάζουνε με ξεριζωμένα τεμάχια από κάποιο μυστηριώδες Σύνολο, μιλάνε αμέσως στις αισθήσεις μας και στον βαθύτερο εαυτό μας. Είναι τρυφερά, γεμάτα συμπόνια για τους ήρωες και τις καταστάσεις. Και η συμπόνια αυτή δίνει σε όλα τα κείμενα μια ωριμότητα, αμβλύνοντας έτσι την πίκρα και τον κυνισμό που κρύβονται από κάτω, μεταμορφώνοντας και την πίκρα και τον κυνισμό σε θετικά συναισθήματα, σε πράξεις ζωής και όχι αποσύνθεσης. Ίσως η συμπόνια να δίνει τον τόνο σε όλο το βιβλίο, χαρίζοντάς του έτσι αυτή τη νοσταλγική υφή, μια κάποια θλίψη γεμάτη γλύκα και ονειροπόληση, κάτι το παλιό και το ήδη ξεχασμένο, που έρχεται για μια φευγαλέα στιγμή ν' αγγίξει την ψυχή μας και να φτερουγίσει πάλι μακριά μας. Και όλα αυτά γίνονται με απέραντη αγάπη και τρυφερότητα, διότι ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος εσωκλείει μέσα του έναν κόσμο θετικό, θα' λεγα ευλογημένο, όπου δεν υπάρχει το διαβολικό, υπάρχει μια αγάπη και μια περιέργεια για τη ζωή, όπου η μεταφυσική γίνεται γήινη και ανθρώπινη, κοντινή και προσιτή, χωρίς διφορούμενα, όπως μέσα στα δύο θαυμάσια κομμάτια "Το φασόλι" και "Η ψυχή". [...] Ο συγγραφέας σαν τον αλχημιστή μετατρέπει το τίποτα σε λόγο, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πώς το πετυχαίνει και ποια στιγμή ακριβώς το κείμενο παίρνει ζωή. Τα κείμενα είναι σαν το αρνητικό μιας φωτογραφίας: τρεμοπαίζουν και πάλλονται κάτω από το υδάτινο στοιχείο και η φωτογραφία "νετάρει" μόνο στο τέλος του κάθε κομματιού. Αναδύεται μπροστά μας ολόκληρη και ακέραιη και έχουμε την αίσθηση ότι εμείς οι ίδιοι, οι αναγνώστες, δώσαμε στο κείμενο σάρκα και οστά, απλώς διαβάζοντάς το. [...] Και μέσα σ' όλα αυτά, η μοναξιά. Αλλά κι αυτή μια μοναξιά χωρίς πίκρα - ίσως με λίγη θλίψη. Στο τελευταίο κείμενο "Το "Άαα" και το "Οάα"", ένα πλάσμα φωνάζει από μακριά στο άλλο "Άαα" και το άλλο απαντάει "Οάα", μέσα στους αιώνες. "Κι ήταν καλά", γράφει ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος. Ήτανε όμως; Μαργαρίτα Καραπάνου, 1992 Ένα υπέροχο στοιχείο του βιβλίου είναι η ελαφρότητα της υφής και η ατέρμονη ανοιχτοσύνη της. Είσαι ελεύθερος είτε να το προσλάβεις σαν παιχνιδιάρικο χιούμορ είτε να κατακλυστείς από τα απώτατα βάθη των νοημάτων πού κρύβονται μέσα του. Όλα εξαρτώνται από τη φύση και τη διάθεση του αναγνώστη· πώς το καταλαβαίνει και τι προσέγγιση υιοθετεί κατανοώντας αυτά που λέγονται, καθώς κάθε λέξη μπορεί να προκαλέσει σκέψεις βαθιές. [...] Έχεις αναπτύξει ένα γλωσσικό εργαλείο ολότελα δικό σου, αναμειγνύοντας στοιχεία μύθου, συμβόλων, παραβολών και αλληγορίας -κάτι σαν ένα μοναδικό επίτευγμα για το οποίο όλοι οι άνθρωποι θα 'πρεπε να σου χρωστούνε χάρη- αδράχνοντας την πραγματικότητα μέσα σε μια χούφτα παραβολών ενός καινούργιου λογοτεχνικού είδους. V.Y. ΚΑΝΤΑΚ, 1999
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

AΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΗ ΣΑΡΑ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΛΙΝ ΝΤΕΛΑΜΠΡΟΥΑ ΑΛΑΡ
afta me ti sara
"Αυτά λοιπόν με τη Σάρα, τη μυστηριώδη ομορφιά της, την παράξενη μύτη που θυμίζει ευγενικό αρπαχτικό, τα μάτια της που μοιάζουν με κοχύλια... Αυτά λοιπόν με τη Σάρα τη φλόγα, τη Σάρα το πάθος, τη Σάρα το θειάφι..."
Απρόβλεπτες συναντήσεις, γεύματα, κοντσέρτα, κουαρτέτα του Μπετόβεν, η άνοιξη του Παρισιού... Η ιστορία του καταστροφικού ερωτικού πάθους δύο νέων γυναικών. Ένα βιβλίο για την αγάπη ως απόλυτη εγκατάλειψη του εαυτού, την αγάπη ως συνθηκολόγηση, την αγάπη ως εμμονή.


"Ένα υπέροχο μυθιστόρημα για την απόλυτη αγάπη, με αποχρώσεις Ντυράς, Ναμπόκοφ και Ρολάν Μπαρτ".
(L' Express)
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

H AΦΑΙΡETIKH MEΘΟΔΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΟΥΛΗ ΓΛΑΡΟΥ
afairetiki me8odos
Η Λιζ στεκόταν μπροστά στην τζαμαρία του μικρού της δωματίου και κοίταζε τη θάλασσα. Ξαφνικά, γύρισε το κεφάλι της προς το μέρος του και είπε ενθουσιασμένη: "Τομ, αγόρι μου, σήμερα προβλέπεται να είναι μια ιδιαίτερα εξαιρετική μέρα, μόλις πέρασαν από μπροστά μου δυο ερωτευμένοι υπεροπτικοί γλάροι, και ξέρεις, οι γλάροι που φλερτάρουν είναι το γούρι μας!".
Είχε τη βεβαιότητα ότι διέθετε τον μηχανισμό που του εξασφάλιζε τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων, των ερωμένων, των εχθρών. Πίστευε ότι είχε προικιστεί με την ικανότητα να οδηγεί τους ανθρώπους και τα γεγονότα εκεί που βόλευαν τον ίδιο. Όπως και στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις που είχε αναλάβει αποστολή, ο Λεόν έλαβε μήνυμα στο κινητό του, που τον ενημέρωνε ότι στην ταχυδρομική θυρίδα που είχε ανοιχτεί στο όνομά του, υπάρχουν έγγραφα, οδηγίες και προκαταβολή. Μόλις επέστρεψε από το ταχυδρομείο, άνοιξε τον φάκελο και βρήκε μια δεσμίδα με χρήματα, δύο φωτογραφίες με το πρόσωπο ενός κοριτσιού, δεκατρείς εκτυπωμένες σελίδες και ένα εισιτήριο κινηματογράφου με ημερομηνία της ίδιας ημέρας. Η πρώτη σελίδα ανέφερε "Έχεις στη διάθεσή σου μία εβδομάδα για να σε εμπιστευτεί" και τίποτα άλλο.
Και ξαφνικά, την είδε να μπαίνει.
Ένα κορίτσι με σγουρά μαλλιά, φορώντας ένα κόκκινο μπουφάν και κρατώντας μια κόκκινη ομπρέλα, μπήκε μέσα στην αίθουσα. Τίποτα το ιδιαίτερο, σκέφτηκε ο Λεόν. Έβγαλε το ρολόι πολυτελείας από τον καρπό του και το έχωσε βαθιά στην τσέπη του τζάκετ που φορούσε.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 


ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
JOHANN WOLFGANG VON GOETHE
8ewria xrwmatwn
Ο Γκαίτε αντιμετωπίζει τα χρώματα ως ένα πολύπλευρο φαινόμενο: αφενός συνιστούν υποκειμενικές αλλά μόνο πρόσκαιρες εμφανίσεις μέσα στα ίδια μας τα μάτια, αφετέρου καθίστανται αντικειμενικά αλλά μόνο μεταβατικά οπτικά φαινόμενα και τέλος αποκτούν σταθερή ύπαρξη ως βαφές. Ταυτόχρονα έχουν αισθητική και ηθική σημασία. Και όλες αυτές τις πλευρές του ζητήματος τις πραγματεύεται ως εκφάνσεις μιας καθολικής προοπτικής και ιδέας, της ιδέας ότι τα χρώματα συνδυάζονται για να μας δώσουν μια ολότητα και αρμονία. Όποιος λοιπόν αισθάνεται ότι ασφυκτιά μέσα στα σχήματα και τις αφηρημένες ιδέες της σύγχρονης Φυσικής και Οπτικής θα ανασάνει έναν διαφορετικό αέρα στο πλαίσιο της θεωρίας των χρωμάτων του Γκαίτε και θα νιώσει να τον χαϊδεύει η αύρα ενός κόσμου πιο πνευματικού και ιδεατού.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ PRINTA

 

ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΑΣΗΜΑΚΗ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ
asimakis
Ο Βακαλόπουλος έπαιζε πολύ με τη βαθύτητα της παιδικής ηλικίας, το πλέον άφθαρτο μέρος του εαυτού του. Φυσικά δεν είχε πάνω του τίποτα το παιδικό, απεναντίας μάλιστα συχνά όμως έδινε την εντύπωση ότι δε ζούσε στην επιφάνεια του εαυτού του - ήταν βυθισμένος. Το «καλύτερο» από το οποίο διαρκώς προερχόταν ήταν αυτή η ιδιωτική κρύπτη του οικογενειακού χρόνου, που απαιτούσε παρατεταμένες ακινησίες, «βαριά» τσιγάρα σαν διαβατήρια άδεια προς το μύχιο, απόλυτη αυτοσυγκέντρωση σε ένα φίλτρο ζωής όπου αφουγκραζόταν τους ψίθυρους του αίματος. Εκεί που άλλοι έχουν ανάγκη να λησμονήσουν, αυτός είχε επείγουσα ανάγκη να θυμηθεί.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

AΘΗΝΑ 1204-1456 / ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΝΤΖΙΝΟΣ
a8ina kontzinos
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, που προέκυψε ύστερα από πολυετή έρευνα σε βιβλιοθήκες και αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ξεδιπλώνεται σταδιακά μια άγνωστη ιστορική περίοδος για την ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τους σχεδόν τρεις αιώνες που μεσολάβησαν μεταξύ της βυζαντινής και της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, όπου ιππότες της Δύσης με τις χρυσοποίκιλτες πανοπλίες τους ηγεμόνευσαν επί του λίκνου της Δημοκρατίας. Δολοπλοκίες και ερωτικά πάθη, αθέτηση όρκων και παρασκηνιακές συνωμοσίες, καθώς και όνειρα που μετατράπηκαν σε εφιάλτες συνθέτουν μια ιστορία 300 ετών.
Πριγκίπισσες που φυλακίστηκαν, βασιλείς που επιδίωξαν να γίνουν αυτοκράτορες, τυχοδιώκτες που έκαναν το παν για την εξουσία και συγγενείς που αλληλοεξοντώθηκαν απαρτίζουν το σκηνικό μιας μεσαιωνικής Αθήνας, που εξακολουθούσε να γοητεύει τους κυρίαρχούς της. Τα περισσότερα μνημεία πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και γύρω από αυτόν έστεκαν για χίλια σχεδόν χρόνια ακέραια στη θέση τους. Αυτά σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος της αττικής γης μάγεψαν τους νεοφερμένους Βουργουνδούς, Καταλανούς, Ναβαρραίους, Αραγώνιους και Φλωρεντινούς, οι οποίοι με τις αφηγήσεις τους διέδωσαν τη φήμη της πόλης στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Έτσι, η Πόλη της Παλλάδος εξυμνήθηκε από Ισλανδούς λογοτέχνες και Άραβες επιστήμονες, καθώς και από Ίβηρες βασιλείς μέχρι και Καυκάσιους ηγεμόνες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έως σήμερα οι Ισπανοί μονάρχες φέρουν τιμητικά τον τίτλο του "Δούκα των Αθηνών".
Όλα τούτα δεν αποτελούν ένα λογοτεχνικό αποκύημα της φαντασίας αλλά πρόκειται για την Ιστορία των Αθηνών μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
MIΧΑΗΛ ΜΠΟΥΛΓΚΑΚΟΦ
8eatriko my8istorima
Στη Μόσχα του 1930 ένας νεαρός δημοσιογράφος γράφει ένα μυθιστόρημα για τα χρόνια του εμφυλίου και το διασκευάζει για το θέατρο. Η είσοδος του ήρωα στους λογοτεχνικούς κύκλους, τα προβλήματα με τη λογοκρισία, το πάθος του για το μαγικό κόσμο του θεάτρου και ο παραλογισμός αυτού του κόσμου, όλα αναδύονται ανάγλυφα μέσα από τη σατιρική, κοφτερή και διεισδυτική ματιά του Μπουλγκάκοφ. Ο φθόνος μεταξύ των λογοτεχνών, το απολυταρχικό καθεστώς, οι μηχανορραφίες στα παρασκήνια, ο μεγάλος σκηνοθέτης Κ. Σ. Στανισλάφσκι και η περίφημη υποκριτική μέθοδός του, όλα προβάλλουν ξεκαρδιστικά, παράλογα, άγρια και εν τέλει τραγικά μπροστά στα μάτια του νέου συγγραφέα, που αγωνιά να μιλήσει για το ταραγμένο παρελθόν, το παρελθόν που η χώρα προτιμά να ξεχάσει και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της τέχνης της επιλέγουν να αγνοούν. Σε αυτό το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα ο Μπουλγκάκοφ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σοβιετικής περιόδου, περιγράφει με το απαράμιλλο χιούμορ του γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν τη ζωή του. Ημιτελές, γιατί ο συγγραφέας θέλησε πρώτα να ολοκληρώσει το αριστούργημά του «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», αλλά και ολοκληρωμένο, αφού ξετυλίγει όλη την γκάμα των χρωμάτων του, γοητεύει τον αναγνώστη και τον συνεπαίρνει καθώς του αποκαλύπτει έναν κόσμο κρυμμένο πίσω από την αυλαία της Ιστορίας και της φήμης.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ
omirou ganas
Μια πρωτότυπη νέα Ιλιάδα ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Ιλιάδα με τον δικό του τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική και ποιητική μας παράδοση.
"Πιάσε το χέρι μου, Θεά· ψυχή μου δώσε ρεύμα,
να γράψω μ' έναν κεραυνό πάνω σε μαύρη πλάκα
του Αχιλλέα τον θυμό και τ' Αρχηγού το πείσμα
μήπως και ταρακουνηθούν οι δύο πολεμάρχοι.
Θυμώσανε, πεισμώσανε και πήραν στον λαιμό τους
τόσες χιλιάδες Αχαιούς που δάγκασαν το χώμα
και τους κατασπαράξανε οι σκύλοι και τα όρνια.
Τόσες ψυχές αθάνατες γκρεμίστηκαν στον Άδη
για έναν γυναικοκαβγά που 'καναν οι μεγάλοι:
ο Αγαμέμνων ο Αρχηγός κι ο Μέγας Αχιλλέας.
Δάχτυλος Δία βέβαια κρύβεται από πίσω
μα την πληρώσαν οι θνητοί, όπως συμβαίνει πάντα".
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ BERGSON
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
Κ. Θ. ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
filosophy bergson

Με το δοκίμιο αυτό, το οποίο προέταξε ως πρόλογο στην ιστορική του μετάφραση της Δημιουργού Εξελίξεως, ο Κ. Θ. Παπαλεξάνδρου επιχείρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εμπεριστατωμένη ανάλυση των ιδεών του Bergson, εκθέτοντας λεπτομερώς τη φιλοσοφία του, κρίνοντάς την αλλά κι εντάσσοντάς τη στο ευρύτερο κάδρο της φιλοσοφικής σκέψης – από την αρχαιοελληνική έως τη σύγχρονή του δυτική. Ο συμπαγής του λόγος εξοικειώνει τον αναγνώστη με τις λεπτότερες αποχρώσεις του μπερξονικού στοχασμού, επιτυγχάνοντας –με τρόπο συνοπτικό, αλλά μεστό περιεχομένου– να εκθέσει άρτια το σύστημα ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Με άξονα την υπεύθυνη μεταφορά στην Ελληνική βασικής φιλοσοφικής ορολογίας –όχι μονάχα μπερξονικής– διαρθρώνεται ένας λόγος στέρεος, γεμάτος «χυμούς», διόλου άκαμπτος ή φιλοσοφικά ακατάληπτος. Η ανάλυσή του,  με την ευρύτητα και το βάθος της, αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη σπουδή και την κατανόηση του έργου του Γάλλου στοχαστή, κινητοποιώντας παράλληλες αναζητήσεις, αλλά και διανοίγοντας μονοπάτια προς μελέτη της Φιλοσοφίας εν γένει.Την έκδοση συνοδεύει κατατοπιστική Εισαγωγή για το συντάκτη του δοκιμίου και το όλο εκδοτικό εγχείρημα, εκτενές Επίμετρο για την εμβάθυνση σε χαρακτηριστικές πτυχές του έργου του Bergson, αλλά και λεπτομερής σχολιασμός προς διακρίβωση νοημάτων και γονιμότερη κατανόηση του κειμένου.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
MICHEL BUSSI
simiomatario
Η Λεϊλί Μαάλ, μετανάστρια από το Μάλι, ζει στα περίχωρα της Μασσαλίας και μεγαλώνει μόνη τα τρία της παιδιά. Η ζωή της κλονίζεται όταν η αστυνομία καταζητεί την Μπαμπύ, την κόρη της, για τη δολοφονία δύο αντρών που σχετίζονται με τη Vogelzug, μια οργάνωση παροχής βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η δολοφόνος ξαναχτυπά και η καταδίωξη αρχίζει. Στην προσπάθειά της να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, η Λεϊλί ανακαλύπτει ότι το κόκκινο σημειωματάριο στο οποίο κατέγραφε τα μυστικά της έχει χαθεί. Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει. Ποια είναι τα κίνητρα της Μπαμπύ; Ποια σχέση έχει η Vogelzug με την υπόθεση; Πόσα θα είναι τελικά τα θύματα της νεαρής δολοφόνου;
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEΔΡΟΣ

 

ΣΚΕΨΟΥ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
MORTIMER J. ADLER
skepsou aristotelis

Ο Αριστοτέλης δίδαξε λογική στον Μέγα Αλέξανδρο και, μέσα από το φιλοσοφικό του έργο, σε κάθε φιλόσοφο μετά απ’ αυτόν και ως τις μέρες μας. Σ’ αυτό το κλασικό βιβλίο, ο Αμερικανός φιλόσοφος Μόρτιμερ Tζ. Άντλερ διδάσκει σε όλους εμάς την ουσία του μη κοινού νου της αριστοτελικής λογικής, παρουσιάζοντας την αριστοτελική κοσμοθεωρία και φιλοσοφία με σύγχρονο, ευχάριστο και διαυγή τρόπο. Φέρνοντας το αριστοτελικό έργο στην καθημερινή ζωή, ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να σκέφτονται φιλοσοφικά, το βιβλίο αυτό μας ανοίγει έναν μοναδικό δρόμο καλλιέργειας της σκέψης και της κριτικής ικανότητας, αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. «Πρόκειται για βιβλίο αυτοβοήθειας με την καλύτερη σημασία της λέξης […] Η αριστοτελική σοφία που μας χαρίζει ο Άντλερ είναι αξεπέραστη. Και μας δείχνει, πάνω απ’ όλα και για μια ακόμα φορά, ότι η φιλοσοφία, η πραγματική φιλοσοφία, μπορεί να είναι όντως πολύτιμη στη ζωή μας». Chicago Tribune Book World

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΠΕPΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
ROGER POL DROIT
perpatwntas me filosophus

Δείξε μου πώς περπατάς, να σου πω πώς σκέφτεσαι. Ο Αριστοτέλης περπατούσε στο γυμναστήριο του Λυκείου με τους μαθητές του, ο Καντ έκανε τον καθημερινό του περίπατο στο Κένιγκσμπεργκ, ο Ρουσσό διέσχισε τη Γαλλία με τα πόδια, ο Νίτσε περπατούσε στις κορυφές του Ζιλς Μαρία… Οι μορφές όλων αυτών των φιλοσόφων είναι οικείες. Ωστόσο, καλούμαστε να ανακαλύψουμε αρκετούς ακόμα στοχαστές που διαμόρφωσαν τη σκέψη τους «περπατώντας» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αρκεί να ακολουθήσουμε τους φιλοσόφους στις περιπλανήσεις τους, συντροφιά με τον Roger-Pol Droit, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, και από την Κοπεγχάγη μέχρι το Θιβέτ, για να αντιληφθούμε σε ποιο βαθμό η δίποδη βάδιση καθορίζει την ανθρώπινη φύση μας. Και για να κατανοήσουμε ότι το περπάτημα, ο λόγος και η σκέψη συνιστούν ενιαία κίνηση, η οποία απαρτίζεται από την παραλίγο πτώση και την επακόλουθη ανάκτηση της ισορροπίας. Με είκοσι επτά ολοζώντανες αριστοτεχνικές αφηγήσεις και άξονα το περπάτημα, ο Roger-Pol Droit συνθέτει μια εντελώς πρωτότυπη μικρή ιστορία της φιλοσοφίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ και άλλα κωμικά ιντερμέδια
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΑΑΒΕΔΡΑ ΜΙΓΚΕΛ. ΝΤΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ
dikastis diazygiwn

Απατημένοι σύζυγοι, μοιχαλίδες, συμφεροντολόγες και αδίστακτες υπηρέτριες, γειτόνισσες-προξενήτρες, μαστροποί, πόρνες, απατεώνες, αυλικοί που διασκεδάζουν την πλήξη τους, ζευγάρια που αντιδικούν, πειναλέοι γραμματιζούμενοι και ικανοποιημένοι μες στην άγνοιά τους χωρικοί, ημιμαθείς αξιωματούχοι, αρχοντοχωριάτες, τυχοδιώκτες και τυχοδιώκτριες, αξιοθρήνητοι στρατιώτες, ερωτευμένοι καντηλανάφτες…

Τα οκτώ σπαρταριστά επεισόδια του τόμου, αντιπροσωπευτικά της ζωής στην Ισπανία του Θερβάντες –την Ισπανία του Χρυσού Αιώνα αλλά και της παρακμής ηθών και θεσμών–, μας παρουσιάζουν ένα πολυποίκιλο πανόραμα ανθρώπινων τύπων και ευτράπελων καταστάσεων, με ρεαλισμό και ενάργεια που αφοπλίζουν.

Στα απολαυστικά αυτά αναγνώσματα – μονόπρακτες κωμωδίες που διαθέτουν όλη τη σπιρτάδα και την αμεσότητα των διαλόγων του Δον Κιχώτη–, ο πολύπλευρος και πολύτροπος Μιγέλ ντε Θερβάντες, «συγγραφέας του ενός βιβλίου» στη συνείδηση της μεγάλης πλειονότητας των αναγνωστών ανά τον κόσμο, επιδεικνύει το κωμικό και σατιρικό του ταλέντο, ενώ παράλληλα ασκεί, «με το γάντι» μα και με χειρουργική ακρίβεια, κριτική σε κοινωνικές πραγματικότητες που αποκαλύπτονται αναπάντεχα οικείες και διαχρονικές.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ PRINTA

 

Ο ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ
xalkinos of8almos
«Ο Λέων ετοιμαζόταν να απομακρυνθεί από το περβάζι, όταν είδε μια αναμαλλιασμένη και μισόγυμνη μορφή να ξετρυπώνει από κάτι ερείπια και να κινείται προς το θαλάσσιο τείχος στο ύψος του μικρού λιμανιού. Ο κουρελιάρης άντρας περπατούσε κλεφτά μέσα στο χιόνι σέρνοντας πίσω του, δεμένο από ένα σκοινί, το κουφάρι ενός μαύρου σκύλου …»
Στα χρόνια του βασιλέα Θεόφιλου (829-842) η έριδα της Εικονομαχίας συνεχίζει να διχάζει τη βυζαντινή κοινωνία. Οι συνεχείς επιδρομές των Αράβων στη Μικρά Ασία έχουν αποσταθεροποιήσει το κράτος. Στα Βαλκάνια επικρατεί μια εύθραυστη ηρεμία για όσο καιρό διαρκεί η συνθήκη ειρήνης με τον ηγεμόνα των Βουλγάρων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ιανουάριος του 833: Με εντολή του βασιλέα, ο πρωτοσπαθάριος Λέων συνοδεύει στη Θεσσαλονίκη τον στρατηγό που πρόκειται να αναλάβει διοικητής της ευρύτερης περιφέρειας, αλλά ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψής του είναι να ενημερωθεί από κοντά για τις δραστηριότητες του εικονόφιλου αρχιεπισκόπου της πόλης. Άθελά του ο Λέων γίνεται μάρτυρας μιας δυσάρεστης σκηνής ανάμεσα στον προσωρινό τοποτηρητή της πόλης και τη σύζυγό του. Το επόμενο πρωί ο τοποτηρητής βρίσκεται δολοφονημένος και ο Λέων αναλαμβάνει τη διαλεύκανση μιας φαινομενικά απλής υπόθεσης. Χωρίς να το γνωρίζει, θα συναντήσει στο πρόσωπο της μοναχής και ποιήτριας Κασσίας μια ευφυέστατη, ίσως και επικίνδυνη, αντίπαλο. Και τότε θα ανακαλυφθεί το δεύτερο πτώμα.
Μετά την πρώτη του περιπέτεια στα βάθη της Μικράς Ασίας, ο πρωτοσπαθάριος Λέων πίστευε ότι θα συνέχιζε την ήσυχη ζωή του στη βασιλεύουσα. Όμως η ξαφνική αποστολή στη Θεσσαλονίκη θα τον αναγκάσει να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη δικαιοσύνη και θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια οδυνηρή ερωτική ιστορία από το μακρινό παρελθόν του.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

MEΔΟΥΣΑ ΑΠΟ ΣΜΑΛΤΟ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ
medousa
Οι πράξεις που είχαν γίνει εδώ, είχαν αφήσει πίσω τους το έσχατο άκρο του νόμου. [...] Εκεί, ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, είναι που γεννιέται η αμαρτία.
«Σε είχα δει την περασμένη Κυριακή να στέκεσαι και να κοιτάζεις τον Νεκρό Ιχθύ στη σπηλιά μου. Νομίζω ότι με παρόμοιο τρόπο στάθηκες και κοίταξες το πτώμα του Γαβριήλ στο Μνήμα του Γέροντα. Ήταν μέρος μιας μεγάλης ζωγραφιάς που προσπάθησες να διακρίνεις και να κατανοήσεις».
Στα χρόνια του βασιλέα Θεόφιλου (829-842) η Κρήτη έχει κατακτηθεί από Άραβες που εκδιώχτηκαν από την Ισπανία. Οι επιδρομές τους στα παράλια του Αιγαίου θέτουν σε κίνδυνο τους τοπικούς πληθυσμούς και αποδυναμώνουν τον έλεγχο του κράτους.
Νοέμβριος του 835: Μετά από μια αδιέξοδη πρεσβεία στους Άραβες της Κρήτης, ο πρωτοσπαθάριος Λέων επιστρέφει απογοητευμένος στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, μια ξαφνική τρικυμία αναγκάζει το πολεμικό πλοίο που τον μεταφέρει να αράξει στην απομονωμένη Σκύρο. Με αφορμή τον θάνατο ενός νεαρού χτίστη, ο Λέων αρχίζει να διακρίνει τις φιλοδοξίες, τα πάθη και τα μίση που κρύβονται πίσω από τη φαινομενικά γαλήνια όψη της μικρής κοινωνίας. Και τότε ανακαλύπτεται το δεύτερο, φρικτά κατακρεουργημένο, πτώμα.
Μετά την περιπέτειά του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωτοσπαθάριος Λέων συνεχίζει τη μοναχική ζωή του στη βασιλεύουσα. Όμως η αποτυχημένη πρεσβεία, η γνωριμία του με τον αρχαϊκό κόσμο της Σκύρου και η συνάντησή του με τέσσερις ανθρώπους στο περιθώριο αυτής της νησιωτικής κοινότητας θα τον αναγκάσουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το δίκαιο, την τέχνη και τον έρωτα, ενώ θα τον φέρει αντιμέτωπο με το παρελθόν της οικογένειάς του
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΚRISTIN HANNAH
pygolampides

Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας από τη συγγραφέα του παγκόσμιου best sellerΤο Αηδόνι

Η Κέιτ Μαλάρκι είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι, αλλά το καλοκαίρι του 1974 μετακομίζει απέναντι από το σπίτι της το πιο δημοφιλές κορίτσι και θέλει να γίνουν φίλες. Η Τάλι Χαρτ μοιάζει να έχει τα πάντα – ομορφιά, εξυπνάδα, φιλοδοξία. Επιφανειακά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, αλλά το καλοκαίρι εκείνο χτίζουν μια φιλία που θα κρατήσει για μια ζωή. Τάλι-και-Κέιτ. Αχώριστες, σαν μία λέξη.

Για τριάντα χρόνια, η Τάλι και η Κέιτ στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες από τις θύελλες της ζήλειας, του θυμού και του πόνου. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΕΙ
ΕΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΝΑ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
anagnostakis
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης (1925-2005), ένας από τους κορυφαίους ποιητές και δοκιμιογράφους της μεταπολεμικής γενιάς, διάλεξε έργα 22 ποιητών από τη νεωτερική σύγχρονή του ποιητική παραγωγή και τα ηχογράφησε προκειμένου να αναμεταδοθούν από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης σε 20 εκπομπές. Η πολύτιμη αυτή ανθολόγηση εκδίδεται για πρώτη φορά σε μορφή βιβλίου συνοδευόμενη από τη συνέντευξη που έδωσε ο Μανόλης Αναγνωστάκης στον Γιώργο Ζεβελάκη, στον οποίο οφείλουμε και τη συγκέντρωση του υλικού αυτής της ανθολογίας και το ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο συνοδεύει την έκδοση.
 

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΟΙ ΕΛΕΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΠΙΕΡΒΙΛΛ
ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
CARLES RIBA
carles riba Μετά την ήττα των Δημοκρατικών στην Ισπανία, ο μεγάλος Καταλανός ποιητής και κλασικός φιλόλογος Κάρλες Ρίμπα (1893-1959) -λαμπρός μεταφραστής του Ομήρου, μεταξύ άλλων, και ο πρώτος μεταφραστής ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη σε γλώσσα της Ιβηρικής, εν προκειμένω στα καταλανικά-, καταφεύγει στη Γαλλία, μες στη φρίκη του παγκόσμιου πολέμου. Παρά τη διάψευση των ελπίδων και των βεβαιοτήτων του, μετά από μια επώδυνη κατάδυση στη "σκοτεινή νύχτα της ψυχής", λυτρώνεται τελικά από την κατάθλιψη, αποφεύγει την παραίτηση. Πώς; Στρεφόμενος, προκειμένου να αντλήσει δύναμη, στην αγαπημένη κλασική Ελλάδα των σπουδών του και στις μνήμες από το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1927, συνοδεία της αγαπημένης συντρόφου του, της ποιήτριας Κλεμεντίνα Αρντερίου.Μαρτυρία και καρπός του ταξιδιού αυτού της ψυχής και του νου είναι οι δώδεκα "Ελεγείες της Μπιερβίλλ", κορυφαίο έργο του, εμβληματικό κείμενο της καταλανικής και της ευρωπαϊκής ποίησης του εικοστού αιώνα, εμπνευσμένο από την κλασική ελληνική παιδεία. Βαθιά φιλοσοφική ποίηση με έντονη τη βιωματική σφραγίδα του υπαρξισμού, αποτυπώνει το πέρασμα του ποιητή από τον αυστηρό, "στεγνό" και συντηρητικό χριστιανισμό του καθολικισμού σε έναν ορφικό χριστιανισμό στα μέτρα των ανθρώπινων πραγμάτων. Χαρακτηριστικός ο ακροτελεύτιος στίχος της ενδέκατης Ελεγείας: "… άνθρωπος εν μέσω των ανθρώπων εγώ, θεός ενάντια στους θεούς ο Θεός μου".
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ PRINTA

 

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΚΟΝΤΟΛΙΝ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ
ΤΖ. Ρ. Ρ. ΤΟΛΚΙΝ
gondolin
Η πτώση της Γκοντόλιν είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο ισχυρότερων δυνάμεων στον κόσμο: του έκπτωτου Θεού Μόργκοθ, που αντιπροσωπεύει το υπέρτατο κακό, και του Θεού Ούλμο, του Άρχοντα των Υδάτων.
Η πανέμορφη Γκοντόλιν είναι η πόλη που έχουν ιδρύσει τα Ξωτικά Νολντόριν σε μια κρυφή και απρόσιτη τοποθεσία, ώστε να μην τους βρίσκει ο Μόργκοθ.
Ο Ούλμο δίνει εντολή σε ἐναν Άνθρωπο, τον Τούορ, να πάει στην κρυφή πόλη και να μεταφέρει στον βασιλιά της, τον Τούργκον, μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τον Μόργκοθ, αν θέλει να απαλλαγεί από αυτόν. Ο Τούορ ξεκινά το δύσκολο ταξίδι για την Γκοντόλιν. Μόλις φτάνει, δίνει το μήνυμα στον Τούργκον, που αρνείται να βγει από την πόλη και να συγκρουστεί με τον Μόργκοθ.
Η άρνηση αυτή έχει τρομερές συνέπειες. Ο Μόργκοθ οργανώνει μια καταστροφική επίθεση στην πόλη και, παρότι η αντίσταση των υπερασπιστών της είναι επική, δεν αποτρέπει την άλωση και τη λεηλασία της. Ο Τούορ και όσα Ξωτικά έχουν επιζήσει καταφεύγουν στα βουνά, απ’ όπου παρακολουθούν συντετριμμένοι την καταστροφή της φλεγόμενης πόλης τους.
Η πτώση της Γκοντόλινήταν, σύμφωνα με τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, «η πρώτη πραγματική ιστορία αυτού του φανταστικού κόσμου», που μαζί με τοΜπέρεν και ΛούθιενκαιΤα παιδιά του Χούριντις θεωρούσε τις τρεις Μεγάλες Ιστορίες των Αρχαίων Ημερών.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
STEVE CAVANAGH
xwris onoma
ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
1. Η αστυνομία προσπαθεί να με κατηγορήσει για φόνο
2. Κανείς δεν ξέρει ποιος είμαι ή πώς τον έκανα
3. Αν πιστεύεις ότι με έχεις βρει, είσαι το επόμενο θύμα
Όταν διαβάσεις το βιβλίο, θα καταλάβεις ότι η αλήθεια είναι ακόμα πιο ανατρεπτική απ' ό,τι νόμιζες...

 
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΜΑΖΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΠΕΪΟΓΛΟΥ
ligo akoma mazi Θέλω να σας πω τα πράγματα όπως ακριβώς συμβαίνουν όταν γράφω ένα κείμενο ή ένα χρονογράφημα. Πολλοί αναγνώστες με ρωτούν συχνά πυκνά αν οι ιστορίες που περιγράφω είναι αληθινά γεγονότα. Σας λέω πως ναι. Δεν έχει σημασία αν έχουν συμβεί σε μένα ή αν μου τις έχουν διηγηθεί. Δεν έχει σημασία αν ήταν ακριβώς εκείνη την ώρα της μέρας ή της νύχτας. Αν η μπλούζα που φόραγε το κορίτσι ήταν κόκκινη ή το αυτοκίνητο με τους μετανάστες λευκό. Κάθε ιστορία έχει το δικό της αυθεντικό αίσθημα. Και αυτό προσπαθώ να περάσω σε κάθε κείμενο που σας στέλνω.
Το αληθινό αίσθημα όπως το αντιλαμβάνεται το μυαλό και η ψυχή μου.
Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω πρώτα απ' όλα σε ένα έντυπο. Έντυπο με ψυχή. Την Εφημερίδα των Συντακτών. Και ύστερα, το αφιερώνω στους ήρωες και τις ηρωίδες των ιστοριών. Σε αυτούς που είναι ανάμεσά μας και στους άλλους που έφυγαν και δεν πρόλαβαν να δουν την ιστορία τους τυπωμένη στο χαρτί. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ όμως, όπως ας πούμε τον "κήρυκα" Βαγγέλη, οδοκαθαριστή του Παγκρατίου, που επί μήνες, πριν πεθάνει, είχε το απόκομμα της εφημερίδας πάντα στο τσεπάκι του. Καλή ανάγνωση.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΜΑΡΟΣ

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΧΕΛΙΩΝ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΤΡΙΚ ΣΒΕΝΣΟΝ
biblio xeliwn
"Κάθε χέλι κάνει ένα μακρύ ταξίδι: διασχίζει τον Ατλαντικό για να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του και βρίσκει τον δρόμο του χάρη σε μια μυστηριώδη δύναμη.
Αλήθεια, μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίζει κάτι τέτοιο με τόση σιγουριά; Να είναι απόλυτα σίγουρος για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει;"
Το μυστήριο του χελιού απασχολεί εδώ και αιώνες τους επιστήμονες και τους φιλοσόφους. Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή της αλματώδους τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης δεν μπορούμε να το διαλευκάνουμε: κανείς δεν έχει δει πώς αυτά τα ψάρια αναπαράγονται, ούτε μπορεί να εξηγήσει γιατί και πώς αφήνουν τις λίμνες και τα ποτάμια για να φτάσουν στα βάθη του ωκεανού.
Καθώς ανακαλεί τις παιδικές του αναμνήσεις όταν ψάρευε χέλια μαζί με τον πατέρα του και διερευνά τη θέση αυτού του αινιγματικού ψαριού στη λογοτεχνία, την ιστορία της επιστήμης και τη σύγχρονη θαλάσσια βιολογία, ο Patrik Svensson σκιαγραφεί τη σχέση του με τον πατέρα του, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό, τον δικό του και του κάθε ανθρώπου, για το πεπρωμένο, το φως και το σκοτάδι, τη ζωή και τον θάνατο, μέσα από μια γραφή που συνδυάζει απομνημονεύματα και φυσιολατρία στην καλύτερη εκδοχή τους.


"Ένα βιβλίο τόσο μοναδικό, όσο και το θέμα του. Μια υπενθύμιση πως ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο με αναπάντητα ερωτήματα". (New Yorker)

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

H KΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
Ή ΑΠΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ
PETER HANDKE
kleftra froutwn - Ποια είναι η κλέφτρα των φρούτων και ποια η ενδοχώρα όπου ένας ηλικιωμένος αφηγητής αποφασίζει να ταξιδέψει αφήνοντας πίσω του τον Κόλπο του Κανένα;
- Τι συνδέει τα δύο πρόσωπα και πως συμπίπτουν οι πορείες τους;
- Και γιατί αυτός ο "παράνομος" ταξιδιώτης συγχωνεύει τη φωνή του με τον πολυταξιδεμένο πατέρα της κλέφτρας, έναν "παραβάτη";
Το "τελευταίο έπος" του Peter Handke (βραβείο Νόμπελ 2019) είναι ένα μυθιστόρημα-γρίφος, γεμάτο ευρηματικές προσωποποιήσεις και εικόνες, ένας μονοφωνικός λόγος πίσω από μια πολυπρόσωπη ιστορία, ένας βαθύς λυρικός στοχασμός για τη γραφή, τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, τη φύση και την αξία των απλών πραγμάτων στη ζωή μας.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΩΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΜΕΡΟΣ Α' - ΒΙΒΛΙΑ Α' ΚΑΙ Β' (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
ΑΡΘΟΥΡ ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ
schopenhauer1
"Αυτό που το έργο καλείται να κοινοποιήσει είναι μία και μοναδική ιδέα. Παρά ταύτα, μάταια προσπάθησα να βρω για τον σκοπό αυτό δρόμο συντομότερο από όλο το ανά χείρας έργο. Η εν λόγω ιδέα θεωρώ ότι αποτελεί το από πολύ παλαιά ζητούμενο σ' αυτό που ονομάζεται "φιλοσοφία", η ανακάλυψη του οποίου, ακριβώς για τον λόγο αυτό, θεωρείται από τους έχοντες ιστορική γνώση τόσο ανέφικτη όσο κι εκείνη της φιλοσοφικής λίθου, αν και ήδη ο Πλίνιος τους έχει πει: "Πόσα πολλά δεν θεωρούνται αδύνατα πριν πραγματοποιηθούν;".
Στο κύριο έργο του, Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση, δημοσιευμένο σε πρώτη έκδοση το 1819, ο Σοπεγχάουερ εκθέτει την φιλοσοφία του συνολικά και συστηματικά. Στα δύο πρώτα από τα τέσσερα συνολικά "βιβλία" του έργου, αυτά που περιλαμβάνει ο ανά χείρας πρώτος τόμος της ελληνικής έκδοσης, πραγματεύεται κατ' αρχάς το αντικείμενο, την σύσταση και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης (βιβλίο Α'), στην δε συνέχεια το καθ' αυτό των όντων, την ουσία της πραγματικότητας (βιβλίο Β').
Η ανθρώπινη γνώση καθορίζεται από τις απριόρι μορφές του γνωστικού μηχανισμού του υποκειμένου και διεξάγεται κατ' αρχάς στο επίπεδο της εποπτείας και κατόπιν σ' εκείνο της αφηρημένης γνώσης. Την δε πρόσβαση στο καθ' αυτό των όντων μάς την παρέχει η άμεση εντός μας εμπειρία της βούλησης, η οποία συνιστά την μεταφυσική ουσία της πραγματικότητας.
Το Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση συγκαταλέγεται, αναμφίβολα, στα μεγάλα κλασικά έργα της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, με μεγάλη επιρροή σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης διανόησης. Ενσωματώνει εντός του μεγάλο μέρος της πρότερης φιλοσοφικής παράδοσης και αποτελεί το ίδιο, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, πολύ σημαντική πηγή της σύγχρονης φιλοσοφίας.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

ΓΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
gyros 8anatou
O γύρος του θανάτου είναι ένα δυναμικό δραματικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη (1940-1968), ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε ως ο "Δράκος του Σέιχ Σου". Μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές αφηγήσεις εννέα χαρακτηριστικών προσώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάλογα με τα βιώματα, το χαρακτήρα και το ρόλο που διαδραματίζουν, η αφηγηματική δράση παρακολουθεί το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την κατοχή και τον εμφύλιο. Οι συγκλονιστικές, ωμές καταθέσεις των αφηγητών σκιαγραφούν την ψυχολογία των ανθρώπων και συσχετιζόμενες συνθέτουν το κοινωνικοπολιτικό κλίμα της εποχής ενώ παράλληλα ο μυθιστορηματικός χρόνος παρακολουθεί τον κεντρικό ήρωα φωτίζοντας τις σκοτεινές πτυχές της τραγικής προσωπικότητας του νεαρού Αριστείδη.
 
Αυτές οι φωνές -που φυσικά επινοεί ο συγγραφέας- με αποσπασματικό τρόπο προσφέρουν στον αναγνώστη τις ψηφίδες για να φτιάξει ο ίδιος πλευρές του πορτραίτου του μυθιστορηματικού ήρωα. Η αποσπασματικότητα είναι ο μόνος τρόπος -μοιάζει να μας λέει ψιθυριστά ο συγγραφέας- που μπορεί κανείς να πλάσει ένα τόσο αμφιλεγόμενο, με τόσες αντιφάσεις, τόσες σκοτεινιές, τόση Κόλαση και τόσο ελάχιστο Παράδεισο, μυθιστορηματικό ήρωα. Υιοθετώντας αυτόν τον πολυφωνικό αφηγηματικό τρόπο, ο Κοροβίνης καταφέρνει να φέρει σε επιτυχημένο πέρας και κάτι σημαντικότατο για το μυθιστόρημα. Να αναβιώσει μια ολόκληρη εποχή, χωρίς το πλούσιο πραγματολογικό υλικό που χρησιμοποιεί να κουκουλώσει το μυθιστόρημα και να το εκτρέψει από τη μυθιστορηματική του στόφα.
Από μόνη της η ζωή και ο θάνατος του νεαρού Παγκρατίδη ακούγεται σαν μυθιστόρημα και ο ίδιος φαντάζει ως ένας ντοστογιεφσκικού τύπου μυθιστορηματικός ήρωας. Αν επρόκειτο για πρωταγωνιστή κινηματογραφικής ταινίας, θα έβλεπα πίσω από την κάμερα τον Παζολίνι. Αποτόλμησε να ασχοληθεί μαζί του ο Θωμάς Κοροβίνης. Πώς όμως; Ο Θεσσαλονικέας συγγραφέας δεν επιλέγει μια ψυχογραφικού τύπου προσέγγιση του Παγκρατίδη, αποφεύγει επίσης να υιοθετήσει την οπτική του παντογνώστη αφηγητή και να τον τοποθετήσει ως ήρωα μιας κλασικότροπης μυθιστορηματικής αφήγησης, κινώντας τον και εμφυσώντας του μυθιστορηματική ζωή με τη μέθοδο μιας ψευδεπίγραφης αληθοφάνειας. Ο Κοροβίνης -ίσως και από σεβασμό για τα πάθη και το τέλος του πανάτυχου αυτού ανθρώπου- προτίμησε να τον προσεγγίσει δια της πλαγίας οδού. Μέσω μιας σειράς άλλων φωνών πλην της δικής του.
(ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ, ΑΥΓΗ, 3/1/2011)
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ
30 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ / 1931-1991
ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
irwes antirwes

Η Σχολή Γυναικείας Μορφώσεως, που αργότερα της είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες τον πομπώδη τίτλο Ακαδημία Γυναικείας Μορφώσεως, δεν ήταν ούτε ανώτερη ούτε μέση ούτε καν παιδεία. Ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση, που δημιούργησαν στη δεκαετία του '20, με πελατεία κακομαθημένα πλουσιοκόριτσα που οι γονείς τους τα προόριζαν για νυφοπάζαρα περιωπής.
Διδάσκονταν σ' αυτή την ακαδημία ό,τι χρειάζονταν τα κορίτσια της «καλής τάξης» - γαλλικά, αγγλικά, πιάνο, χορό, ζωγραφική, λίγα πασαλείμματα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ιστορία της Τέχνης, γυμναστική, υγιεινή, κεντήματα και μαθήματα μαγειρικής, «Πώς να ικανοποιείτε τον στόμαχον του μέλλοντος συζύγου με γαργαλιστικά εδέσματα...», όπως έλεγε και η στρουμπουλή καθηγήτρια των οικοκυρικών κυρία Φούλα.
Τα περισσότερα κορίτσια την ανέχονταν αυτή την υποβαθμισμένη ψευτοπαιδεία. Ήταν όμως και κάμποσα άλλα, θύματα του συντηρητισμού των γονιών και των κηδεμόνων τους, που τα τραβούσαν από το κλασικό γυμνάσιο, για να πάψουν να ονειρεύονται πανεπιστημιακές και άλλες ανώτερες σπουδές, κι ας είχαν και μυαλό και θέληση για κάτι καλύτερο. (απόσπασμα από το «Γράμμα από τα παλιά»)

30 διηγήματα που καλύπτουν 60 χρόνια από τη ζωή της συγγραφέως και της χώρας.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ
kapoioi alloi
Θυμούνται ακόμη την εποχή που ήταν κάποιοι άλλοι. Ήταν είκοσι έξι και είκοσι οκτώ στην Αθήνα. Είχαν δυνατές σπουδές, δουλειές που δεν ήταν απλά δουλειές, γοητευτικούς φίλους. Περπατούσαν στους δρόμους σαν ήρωες μιας ταινίας που δεν είχε γυριστεί ακόμη. Τώρα, έχουν φύγει σε μια γωνία της Ευρώπης, στέλνουν δεκαπέντε με δεκαοχτώ βιο- γραφικά τη μέρα και, όταν λένε ότι είναι Έλληνες, οι άλλοι τους κοιτάζουν σιωπηλοί, σαν να θέλουν να πουν «λυπάμαι». Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι αλλά όχι ακριβώς μαζί. Μέχρι που, μια τυχαία νύχτα, ένας άνδρας πέφτει νεκρός από τον ουρανό στην ταράτσα τους και ένας άλλος στη λεωφόρο. Ίσως, αν βρουν τι συνέβη, να γίνουν ξανά κάποιοι άλλοι ή έστω να μάθουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
RALPH WALDO EMERSON
Waldo emerson1
Θαυμάζω τους σπουδαίους άνδρες όλων των τάξεων, εκείνους που μάχονται για τις αλήθειες και τις ιδέες. Μου αρέσουν και οι σκληροτράχηλοι και οι ευγενικοί, «μάστιγες του Θεού» ή «λατρεμένα παιδιά της ανθρωπότητας».
Οι Αντιπροσωπευτικοί άνδρες (1850) του Ralph Waldo Emerson συνιστούν καθαυτό μια υπόδειξη ή, καλύτερα, μια μεγάλη υποσημείωση στο βιβλίο της Ιστορίας μας: ότι τα πρόσωπα γνέθουν τον ιστό της. Έτσι, διαλέγοντας έξι σημαντικές προσωπικότητες –Πλάτων, Σβέντενμποργκ, Μονταίν, Σαίξπηρ, Ναπολέων, Γκαίτε–, ο συγγραφέας διαλαμβάνει το θέμα του μέσ’ απ’ τον φακό τού ενός (που όμως κάνει για πολλούς), και παροτρύνει τον αναγνώστη να σκάψει βαθιά μέσα του και να βρει, μ’ όλο το απαραίτητο θάρρος, εκείνες τις ποιότητες που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει. Τούτες οι διαλέξεις, συγκεντρωμένες σ’ έναν τόμο, είναι αντιπρο-σωπευτικές της πνευματικής κληρονομιάς του Έμερσον, ενός αντιπροσωπευτικού άνδρα της Αμε- ρικής, κι ο σκοπός τους δεν περιορίζεται μονάχα στο να ιστορήσουν, αλλά, πολύ περισσότερο, να εμπνεύσουν και να παραδειγματίσουν. Ο αναγνώ- στης μπορεί να τις δει ως σπαράγματα βιογραφικά, μα θα ’ταν σκοπιμότερο –κι αποδοτικότερο– να τις εκλάβει ως έναυσμα ή αφορμή για το άγραφο βιβλίο της δικής του ζωής.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ PRINTA

 

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
IAN RANKIN
ian rankin
Με τα χέρια στις τσέπες, ο Ρέμπους γύρισε για να αντικρίσει τον Κάφερτι. Ήταν γέροι πια, παρόμοια κοψιά, παρόμοια καταγωγή. Εάν κάθονταν μαζί σε μια παμπ, μπορεί κάποιος τυχαίος παρατηρητής να τους περνούσε για φίλους που γνωρίζονταν από το σχολείο. Το παρελθόν τους, όμως, έλεγε μια διαφο-ρετική ιστορία. Η αποστρατεία δεν ταιριάζει στον Τζον Ρέμπους. Δεν είναι φτιαγμένος για χόμπι και διακοπές. Η δουλειά του αστυνομικού κυλάει στις φλέβες του. Έτσι, όταν η επιθεωρήτρια Σιβόν Κλαρκ ζητά τη βοήθειά του σε μια υπόθεση, δεν του παίρνει πολύ χρόνο να αποφασίσει. Η Κλαρκ ερευνά τον θάνατο ενός μεγαλοδικηγόρου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε μαζί με ένα απειλητικό σημείωμα. Στην άλλη πλευρά του Εδιμβούργου, ο Μπιγκ Τζερ Κάφερτι –η νέμεση του Ρέμπους από τα παλιά– έχει λάβει ένα πανομοιότυπο σημείωμα και μία σφαίρα μέσα από το τζάμι του παραθύρου του. Τώρα, εξαρτάται από την Κλαρκ και τον Ρέμπους να ενώσουν τις κουκκίδες και να σταματήσουν τον δολοφόνο. Στο μεταξύ, ο επιθεωρητής Μάλκολμ Φοξ ενώνει τις δυνάμεις του με μια μυστική ομάδα από τη Γλασκώβη που παρακολουθεί μια διαβόητη φαμίλια του υποκόσμου. Κάτι θέλουν και δεν θα σταματήσουν πουθενά μέχρι να το αποκτήσουν…
Ο Ian Rankin επαναφέρει τους σπουδαιότερους χαρακτήρες του σε μια ιστορία που διερευνά τις πιο σκοτεινές γωνιές των ενστίκτων και των επιθυμιών μας.
Συνήθεια αστυνομικού ήρωα: Θαμώνας του Oxford Bar στο Εδιμβούργο - Συνήθως πίνει ουίσκι - Ακούει ροκ μουσική.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΔΟΚΤΩΡ ΓΚΛΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΓΙΑΛΜΑΡ ΣΕΝΤΕΜΠΕΡΓΚ
DOCTOR GLASS
«Εμείς οι άνθρωποι ξέρουμε τόσα λίγα ο ένας για τον άλλον. Αγκαλιάζουμε μία σκιά και αγαπάμε ένα όνειρο»
Ο γιατρός Τύκο Γκάμπριελ Γκλας ζει απομονωμένος στο περιορισμένο αστικό του περιβάλλον, δεν είχε ποτέ ερωτικές επαφές με γυναίκες και ταλανίζεται ανάμεσα στην ανία και στη θέληση να κάνει επιτέλους κάτι σημαντικό. Η νεαρή και όμορφη Χέλγκα ζητάει τη βοήθεια του: απεχθάνεται τον ηλικιωμένο σύζυγο της και θέλει να αποφύγει τις -υποχρεωτικές- συζυγικές σεξουαλικές συνευρέσεις μαζί του, κυρίως επειδή έχει έναν νεαρό και γοητευτικό εραστή. Ο Γκλας αποφασίζει να τη βοηθήσει και, με την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού, συνιστά στον ηλικιωμένο πάστορα να αποφύγει τη δράση στην κρεβατοκάμαρα εξαιτίας της -υποτιθέμενης- κλονισμένης υγείας της συζύγου. Αυτό δεν αποθαρρύνει τον λάγνο ιερέα, οι ορμές του οποίου δεν αναχαιτίζονται ούτε όταν ο Γκλας του κρούει τον κώδωνα και για τη δική του υγεία. Έτσι, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται την ύστατη λύση, το φόνο, αφενός λόγω της έλξης που νιώθει για τη Χέλγκα και αφετέρου επειδή ψάχνει να βρει ένα νόημα στην έως τότε αδιάφορη ύπαρξη του. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να βοηθήσει κάποιον άλλον ή και τον ίδιο του τον εαυτό; Πού τελειώνει το σωστό και πού αρχίζει το λάθος; Ποιες συνέπειες επιφέρει η εκάστοτε επιλογή; Θα μπορέσει ο Γκλας να κρατήσει τις ισορροπίες ή θα σπάσει σε χίλια κομμάτια; Θα διέλθει αλώβητος την εσωτερική του μάχη ή θα γίνει θρύψαλα; Ο Δόκτωρ Γκλας του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, ένα σύντομο "noir" μυθιστόρημα γραμμένο υπό μορφή ημερολογίου, είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυσυζητημένο από τα κλασικά έργα της σουηδικής λογοτεχνίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ PRINTA

 

ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΦΥΓΩ ΜΗΤΕΡΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
HELGA SCHNEIDER
ase me na fygw mitera
Η αφήγηση της Χέλγκα Σνάιντερ, είναι η δραματική ιστορία μιας κόρης που δεν ένιωσε ποτέ τη μητρική αγάπη. «Ορφάνεψε» από τα τέσσερά της χρόνια, όταν η μητέρα της εγκατέλειψε σύζυγο και παιδιά για να υπηρετήσει ως δεσμοφύλακας στα στρατόπεδα εξόντωσης των Ναζί. Πενήντα χρόνια αργότερα η Χέλγκα αφήνει την κραυγή απόγνωσης να ηχήσει. Ένα βροχερό ξημέρωμα του Οκτώβρη του 1998, όταν την επισκέπτεται σε μια πανσιόν για ηλικωμένους, θα ακούσει από την ίδια τη μαρτυρία της ναζιστικής θηριωδίας, με αντάλλαγμα να την αποκαλέσει mutti, μητέρα. «Άσε με να φύγω, μητέρα» θα είναι η φράση που θα πει γυρίζοντας την πλάτη, ικετεύοντας για την λύτρωση…
Ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει μέχρι την τελευταία του σελίδα.
THE WASHINGTON POST
ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEΛΕΥΘΟΣ

 

ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΝΥΣΤΕΡΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΕΣ ΓΚΕΡΙΤΣΕΝ
amartwla nisteria

Έπρεπε να είσαι αστέρι για να γίνεις δεκτός στο νοσοκομείο Μπέισαϊντ της Βοστόνης, αλλά η γιατρός Άμπι Ντι Ματέο τα κατάφερε. Τώρα μέσα στην παραζάλη της εξοντωτικής κούρασης απ’ την άσκηση της ειδικότητας της χειρουργικής, απογειώνεται όταν η περιώνυμη ομάδα μεταμόσχευσης καρδιάς τής προτείνει συνεργασία. Αλλά η Άμπι πολύ σύντομα θα πάρει μια εναγώνια και καταλυτική απόφαση που δυναμιτίζει όλη της την καριέρα. Η υγιής καρδιά που πρόκειται να αφαιρεθεί από ένα θύμα τροχαίου θα μεταμοσχευτεί σε μια εκατομμυριούχο ιδιωτική ασθενή αντί στο δεκαεφτάχρονο ετοιμοθάνατο παιδί που ήταν πρώτο στη λίστα αναμονής. Η Άμπι καταστρώνει ένα τολμηρό σχέδιο για να εξασφαλίσει ότι η καρδιά θα πάει στο παιδί, αλλά οι συνέπειες της πράξης της θα πυροδοτήσουν σαρωτικές αποκαλύψεις: Μια πολύπλοκη και φονική αλυσίδα εμπορίου ανθρώπινων οργάνων και στο λιμάνι ένα πλωτό χειρουργείο όπου μερικά παιδάκια περιμένουν τον θάνατο. Ο θάνατος όμως περιμένει και την ίδια την Άμπι.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΕΛΣΑ ΜΟΡΑΝΤΕ
istoria

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ίντα, μια φτωχή δασκάλα από το Νότο, μισοεβραία στην καταγωγή, η οποία ζει στη Ρώμη. Η ίδια έχει χηρέψει πρόσφατα και ο πόλεμος τη βρίσκει με τον έφηβο γιο της Νίνο και με το μικρό Ουζέπε, τον απρόσμενο καρπό του βιασμού της από έναν άγνωστο Γερμανό στρατιώτη. Μπροστά στα μάτια τούτης της γυναίκας αρχίζει να ξεδιπλώνεται η φρίκη μιας ολόκληρης εποχής. Ο Νίνο φεύγει για το μέτωπο και η πρωταγωνίστρια παλεύει για να επιβιώσει, συντροφιά με τον Ουζέπε, ένα ευαίσθητο παιδί που, εν μέσω της καταστροφής, καθίσταται η μοναδική πηγή νοήματος για τη ζωή της. Όμως η Ιστορία, αυτή η ανεξέλεγκτη δύναμη που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, αποδεικνύεται πάντοτε ανελέητη. Η απελευθέρωση και η ειρήνη, παρά τις όποιες προσδοκίες καλλιεργούν, δεν καταφέρνουν να εξευμενίσουν τον άλλο γνώριμο εφιάλτη, δηλαδή την κοινή, σκληρή και άτεγκτη πανανθρώπινη μοίρα. Η Ιστορία παραμένει το δημοφιλέστερο έργο της Έλσα Μοράντε, ένα μνημειώδες μυθιστόρημα που έχει κερδίσει τη μάχη με το χρόνο και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΠΙΚΡΙΑ ΧΩΡΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
pikria xwra

Στην τελευταία της νύχτα στον κόσµο, καθώς παραδίδει το πνεύµα και ψυχορραγεί, η Σπασούλα συνοδεύεται στην άλλη όχθη από τις φίλες και γειτόνισσές της, που τη συντρόφευαν σε όλη της τη ζωή. Μέσα από µύθους, παραµύθια και δοξασίες, µέσα από πικρές ιστορίες και αληθινά φαντάσµατα που µόνο οι γυναίκες µπορούν να δουν και να διηγηθούν, ξεδιπλώνεται η ιστορία των µανάδων των αγνοουµένων της Κύπρου, η µαταίωση, η αναµονή, οι αλήθειες και τα ψέµατα της ζωής.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΣΙΟΔΟ ΘΕΟΓΟΝΙΑ
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΟΙΑΙ
Μετάφραση Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
ekloges apo ton isiodo
Παραίσθηση; Ή προσωπική όμως αίσθηση υπερισχύει. Για κάποιους λόγους μπορώ να φανταστώ πως συνέθεσε τα ποιήματά του ο Όμηρος κάπου στις ακτές της Ιωνίας. Αλλά η σύνθεση της Θεογονίας, των Έργων, του Καταλόγου Γυναικών στην απόμερη και μίζερη Άσκρα της Βοιωτίας από τον Ησίοδο παραμένει αίνιγμα. Με αυτούς τους όρους, η ομολογία του ποιητή πως άλλαξε η ζωή του μια μέρα πάνω στον Ελικώνα, όταν οι Μούσες τον απάντησαν, και από λιμάρη βοσκό τον έκαναν αοιδό της αλήθειας, φαίνεται μια λογική εξήγηση. Ίσως εκεί στα τέλη του όγδοου προχριστιανικού αιώνα λειτούργησε το θαύμα- σε μιά στεριανή κώμη, μακριά από τη θάλασσα, στις όχθες των βουνών. Τον Ησίοδο, χρειάστηκε να τον ανακαλύψω, σάμπως να ήταν εξαρχής δυσεύρετος, σχεδόν κρυμμένος· αυτή την αίσθηση ελπίζω πως κρατούν οι μεταφράσεις· επιλογές λίγο - πολύ αυθαίρετες, εκτός κι αν ήταν από κάπου εντεταλμένες ή και δοσμένες.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

TO ΔΑΙΜΟΝΙΟΝ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΥΛΗΙΟΣ
apulhios
Στο κείμενο που μας έχει παραδοθεί με τον λατινικό τίτλο De deo Socratis ,  μια φιλοσοφική πραγματεία σε μορφή ομιλίας, ο Απουλήιος (π. 124-170 μ.Χ.) εξετάζει κατ’ αρχάς συστηματικά το θέμα των δαιμόνων – οντοτήτων με φύση ενδιάμεση, μεταξύ θεών και ανθρώπων, και ρόλο διαμεσολαβητικό με στόχο την εκπλήρωση της πρόνοιας στον ανθρώπινο κόσμο. Παράλληλα, όμως, πραγματεύεται ειδικότερα και το δαιμόνιο, τον αόρατο οδηγό και προστάτη του Σωκράτη, την εσωτερική του φωνή που, σχεδόν όπως μια θεία οντότητα, τον ανάγκαζε να αναζητά αδιάλειπτα την αλήθεια. Ο Απουλήιος εκφράζει μια άποψη που και σήμερα μπορεί να εμπνεύσει όσους επιθυμούν να ακούν τη δική τους φωνή, τον «δαίμονά» τους. Όπως ο πλατωνικός Σωκράτης, χάρη στην αφοσίωσή του στη φιλοσοφία, ήταν σε θέση να γνωρίζει πώς να τιμά τον δαίμονα που του είχε οριστεί, ώστε να είναι σε επικοινωνία μαζί του όποτε το χρειαζόταν, έτσι μπορεί κι ο καθένας μας, με τον ενδεδειγμένο τρόπο ζωής, να έρθει σε επαφή με τον «δαίμονά» του και, κατ’ επέκταση, να βρίσκεται σε έμμεση επικοινωνία με το θείο.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟΥΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ELIZABETH HARROWER
stous dikous mas kyklous

Μεταπολεμικό Σίντνεϊ: η Ζόι και ο Ράσελ, γόνοι αστικής οικογένειας, δέχονται στον κύκλο τους τον Στίβεν και την Άννα, ορφανά αδέλφια που επιβιώνουν δύσκολα. Η Ζόι, λίγο πριν φύγει για σπουδές στο Παρίσι, γοητεύεται από τον Στίβεν. Η 'Αννα καταπιέζει τα αισθήματά της για τον Ράσελ, ο οποίος παντρεύεται τον νεανικό του έρωτα, τη Λίλι. Παρά τις διαφορετικές πορείες των προσώπων, οι ισχυροί δεσμοί θα επηρεάσουν καταλυτικά τη ζωή όλων τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GUTENBERG

 

ΨΥΧΑΝΑΛYΣΗ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ
ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ
D.H. LAWRENCE
psyxanalysi kai asynidito
Μες στον ψυχαναλυτικό πυρετό των αρχών τού 20ού αιώνα, ο Ντ. Χ. Λώρενς, το «χαϊδεμένο παιδί» των φροϋδιστών, υψώνει τη φωνή του ενάντια σ’ αυτό το ρεύμα και μαζί σ’ όλα τα ρεύματα της εποχής, με δύο δοκίμια μάλλον λογοτεχνικά παρά επιστημονικά. Πεπεισμένος πως «τέχνη ίσον αλήθεια», καταγράφει κι αναλύει –με πάθος, κέφι και θυμό– όσα συνέλαβε κι εξέφρασε ως λογοτέχνης σχετικά με τα πιο θεμελιώδη ζητήματα: το άτομο, την κοινωνία, την ηθική, τον έρωτα, την παιδεία, τη ζωή και τον θάνατο. Μιλούσε συνεχώς, με πείσμα, για τον θάνατο που ροκανίζει τον σύγχρονο πολιτισμό τής ύλης. Κι ακόμα κι αν μιλούσαν οι νεκροί, απάντηση σε όσα είπε δεν υπάρχει. Η Φαντασίωση του Ασυνείδητου, αυτή η κριτική τού σύγχρονου κόσμου, πρέπει να διαβάζεται ξανά και ξανά.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

 

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
skia tou kyverniti
Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται. Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανα-σχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.
Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΣΜΟΥΕΛ ΓΙΟΣΕΦ ΑΓΚΝΟΝ
spiti tou patera

O άρχοντας Αχιέζερ καταφθάνει από τη Διασπορά στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ. Αναζητεί τον ιδανικό σύντροφο για τη μονάκριβη θυγατέρα του και παράλληλα χτίζει έναν οίκο για τον Κύριο αλλά και τον μελλοντικό του γαμπρό, έναν ραβίνο από την Πολωνία. Όμως ο μάστορας που φιλοτεχνεί την εντυπωσιακή κιβωτό της συναγωγής, έρχεται να αποκαλύψει την ψυχική απόσταση που χωρίζει τους νεόνυμφους. Στη Βιέννη, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ένας γιατρός παντρεύεται μια όμορφη νοσοκόμα η οποία του έχει κλέψει την καρδιά. Ωστόσο η σχέση τους δηλητηριάζεται απρόσμενα από το παρελθόν, ο δεσμός τους γίνεται τοξικός και η αμοιβαία θλίψη διαβρώνει σιγά σιγά την αγάπη τους. Ένας μάλλον άσωτος γιος, την παραμονή του Πέσαχ, επιστρέφει στη γενέτειρά του με σκοπό να συναντήσει τον πατέρα του ύστερα από πολλά χρόνια. Το αγωνιώδες πρόβλημα είναι ότι δεν θυμάται πού βρίσκεται το σπίτι του. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει έντεκα χαρακτηριστικά διηγήματα του νομπελίστα συγγραφέα Σμουέλ Γιοσέφ Αγκνόν, ενός αριστοτέχνη του μεταφυσικού μετεωρισμού και της υπαρξιακής αμφισημίας. Υπήρξε ο θεμελιωτής της σύγχρονης εβραϊκής λογοτεχνίας και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
vraxow papadaki
Εκεί στην άκρη του βράχου… στην κόψη του γκρεμού… οι πέτρες γυαλίζουνε τις νύχτες σαν κοφτερά μαχαίρια.
Οι πιο πολλοί έφτασαν ως εδώ δίχως καλά καλά να το καταλάβουν. Τους ξέβρασε ένα άγριο κύμα της μοίρας τους.
Είναι και κάποιοι, λιγοστοί είν’ αυτοί, που ξεκίνησαν μόνοι τους, παρασυρμένοι από μια χίμαιρα.
Έτσι… για να συναντήσουν την ψυχή τους, πέρα από τα όριά της.
Έτσι… για να προκαλέσουν το πεπρωμένο τους.
Έτσι… για να θαυμάσουν το τοπίο.
Όμως, πάντα, απ’ όλους αυτούς που περιφέρονται στην άκρη του γκρεμού, μερικοί τα καταφέρνουν να γλιτώσουν. Είν’ αυτοί που σκάλισαν με τα νύχια τους στις σχισμές του βράχου και βρήκαν το λουλούδι που είχε κρυμμένο η ζωή.
Κι ύστερα, γυμνοί, ξυπόλυτοι, ματωμένοι, ανακάλυψαν ένα μονοπάτι κι έτρεξαν να της το προσφέρουν.

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που άγγιξαν την ψυχή μου…
Αλκυόνη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΟΒΕΛΙΣΚΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΕΡΙΧ ΜΑΡΙΑ ΡΕΜΑΡΚ
oveliskos
Η επιτυχία αυτή του Ρεμάρκ οφείλεται, κατά γενική παραδοχή, στο σφοδρό αντιπολεμικό χαρακτήρα του βιβλίου: Οι εικόνες που μας δίνει του πολέμου είναι τόσο φρικιαστικές, τόσο δραματικές, τόσο ζωντανές, που δικαιολογημένα γεννά στην καρδιά του αναγνώστη το βδελυγμό και το μίσος για πόλεμο. Ωστόσο ο Ρεμάρκ δεν κυριαρχείται μόνο από αντιπολεμικό πνεύμα. Ξεκινώντας απ' εδώ, προχωρεί πολύ πιο πέρα ακόμα και προβάλλει και "διδάσκει" τα ιδανικά του, που δεν είναι παρά τα πιο απλά, τα πιο θετικά, τα πιο καθολικά: καλωσύνη κι αγάπη σ' όλους τους ανθρώπους. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα του "Τίποτα νεώτερο" κι εδώ πιο πολύ οφείλει την παγκόσμια αναγνώριση το θαυμαστό τούτο βιβλίο.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΗΝΑΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ERRI DE LUCA
to paixnidi xinas

 

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, σ’ ένα μοναχικό, λιτό δείπνο μπροστά στο τζάκι, ο Erri De Luca, ξαναδιαβάζοντας τον Πινόκιο αισθάνεται μια αλλόκοτη πατρότητα. Έτσι αρχίζει ένας μονόλογος που εξελίσσεται σε διάλογο ανάμεσα σ’ έναν άντρα που δεν κατάφερε (ή δε θέλησε) ποτέ να γίνει πατέρας και το γιο που δε γεννήθηκε ποτέ.
Μέσα από αυτή τη φανταστική και ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνομιλία, ο συγγραφέας μιλάει ουσιαστικά για τη δική του ζωή, τις εμπειρίες του και τη φιλοσοφία του.
Το Παιχνίδι της Χήνας, ίσως να είναι το πιο προσωπικό, το πιο βαθύ και εξομολογητικό από όλα τα έργα του.

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΛΕΥΘΟΣ

 

ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ
tryferos syntrofos Στον ΤΡΥΦΕΡΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ, μια μυθιστορία βασι- σμένη στη ζωή και τον θάνατο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ, η συγγραφέας ανατέμνει τον ψυχισμό του και φωτίζει εκ των έσω την πάλη του με τα εξωτερικά και εσωτερικά εμπόδια που οδήγησαν στη διαμόρφωση της ιστορικής αυτογνωσίας και των θέσεών του για την κοινωνία και τη γλώσσα. Ο Γεώργιος Σκληρός, Έλληνας της διασποράς, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου. Η ζωή του υπήρξε μια συνεχής μετακίνηση μέσα στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που φιλοξένησε τη ζωή και τη δράση του ελληνισμού της πρώτης εικοσαετίας του 20ού αιώνα: από την Οδησσό και τη δυσφορία της μαθητείας στο εμπορικό συγγενών, στη Μόσχα και την Πετρούπολη της επανάστασης του 1905, όπου σπουδάζει ιατρική, διαβάζει Γκόγκολ και Ντοστογιέφσκι και μυείται στις επαναστατικές ιδέες· και ακολούθως στην Ιένα, όπου συνδέεται με Ρωμιούς διανοούμενους, όπως ο Κ. Χατζόπουλος και ο Φώτος Πολίτης. Από εκεί στέλνει τα πρώτα του άρθρα στα αθηναϊκά περιοδικά και το θρυλικό Το Κοινωνικόν μας Ζήτημα που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1907 και τάραξε τα πνεύματα μιας κοινωνίας τραυματισμένης από οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς κλυδω-νισμούς, καθώς και από τις αντιθέσεις και τις βίαιες συγκρούσεις γύρω από το γλωσσικό ζήτημα. Το όνειρο της εγκατάστασης στην εξιδανικευμένη Αθήνα, το μεγάλο κέντρο των ιδεών, παραμένει άπιαστο. Ανέχεια, προβληματική οικονομική σχέση με την οικογένεια, δανεικά από φίλους. Δύο γυναίκες διατρέχουν τη ζωή του: η δίδυμη αδελφή του Όλγα στην οποία πάντα εξομολογείται και η Γκρέτα, η εξιδανικευμένη ερωμένη των φοιτητικών του χρόνων στην Εσθονία. Κι έρχονται τα αγωνιώδη χρόνια της φθίσης και του εγκλεισμού σ’ ένα σανατόριο του Ταταρίνο της Ρωσίας, η απομόνωση και η σιωπή. Και η κατάληξη στην Αίγυπτο, σ’ έναν οικισμό στον Νείλο έξω απ’ το Κάιρο.
Από εκεί η χαμένη μορφή του Γεωργίου Σκληρού, που είχε γίνει θρύλος στον χώρο των δια- νοουμένων, επανεμφανίζεται στα Γράμματα του Σ. Πάργα. Και σε μια διάλεξή του στην Αλεξάνδρεια, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του το 1919, συναντιέται και συνομιλεί εκτενώς για τη γλώσσα και άλλα ζητήματα με τον Κ.Π. Καβάφη.

Μια ζωή περιπλανήσεων, δημιουργικής και μαχητικής σκέψης, ονείρων, με τον θάνατο –τον τρυφερό σύντροφο– να καραδοκεί.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: AΓΡΑ

 

ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ
ΕΠΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ
gonis thod
Οκτώ γυναίκες, οκτώ πρόσωπα-πορτρέτα, καθένα με τη δική του ιστορία. Με άξονα τα τραγούδια-πορτρέτα οκτώ γυναίκες ηθοποιοί αφηγούνται τις ιστορίες αυτών των προσώπων. Εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους αλλά με ένα κοινό λευκό σημείο, που επιθυμεί να γίνει τραγούδι. Η Άννα η Δαλασσηνή, η Ζωή η Πορφυρογέννητη, η Κασσιανή, η Κλεόπα Μαλατέστα, η Δούκισσα της Πλακεντίας, η θεία Σοφούλα Κωνσταντινιά-Σαραντανού, η μητέρα μου –η μητέρα του καθενός– κι ένα κορίτσι στους δρόμους έρχονται κρατώντας στα χέρια τους ένα ποτήρι νερό, την ιστορία τους, και σαν αντίδωρο ζητούν ν’ ακούσουν το τραγούδι τους. Οι ιστορίες που αφηγούνται, αν και αντλούν κάποια στοιχεία πραγματικά απ’ τη ζωή τους, γίνονται η αφορμή για να ειπωθούν κυρίως πράγματα σημερινά. Ξανοίγονται, φεύγουν μακριά απ’ το περιοριστικό ιστορικό πλαίσιο, βγαίνουν στο θέατρο…
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: AΓΡΑ

 

ΦΩΝΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ
Piltser

 

Η Λόρα είναι νιόπαντρη, αλλά την ευτυχία της τη σκιάζει η ανάμνηση της πρώτης γυναίκας του άντρα της. Όταν πηγαίνει διακοπές στο πατρικό του στην Κορνουάλη, μαγεύεται και από το ωραίο παλιό σπίτι και από τους ανθρώπους του, κι η ανήσυχη ψυχή της γαληνεύει. Όμως δύο ανώνυμα γράμματα απειλούν την εύθραυστη ευτυχία της και γίνονται αφορμή να μάθει όλα όσα ήθελε για το παρελθόν του άντρα της και να μετρήσει την αγάπη του.

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΙΔΑ

 

Ο ΠΥΡΓΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
FRANZ KAFKA
kafka pyrgow

Ήταν αργά το βράδυ όταν έφτασε ο Κ. Το χωριό ήταν βυθισμένο στο χιόνι. Ο λόφος του Πύργου δε φαινόταν, καταχνιά και σκοτάδι τον τύλιγαν από παντού, κι ούτε ένα αμυδρό φωτάκι δεν έδειχνε ότι εκεί υπήρχε ο μεγάλος Πύργος. Ο Κ. στάθηκε κάμποση ώρα στην ξύλινη γέφυρα, που οδηγεί απ’ τη δημοσιά στο χωριό, με το βλέμμα του ψηλά, στο απατηλό κενό.

Το μυθιστόρημα Ο Πύργος αρχίζει με μια σειρά από αινίγματα: γιατί έρχεται ο Κ. στο χωριό, γιατί θέλει να φτάσει οπωσδήποτε στον Πύργο και γιατί τα πάντα και οι πάντες φαίνεται να συνωμοτούν εναντίον του; Αντί να δώσει προοδευτικά απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, ο Κάφκα θέτει υπό αμφισβήτηση κάθε δεδομένο και κάθε πληροφορία που αποκαλύπτεται στην πορεία του έργου, δημιουργεί αντιφάσεις, συσκοτίζει τα γεγονότα. Την κάτοψη της αφήγησης, την οποία έχει καλύψει με μυστήριο, καλείται να την ανακατασκευάσει ο αναγνώστης σε μια αέναη διαδικασία. Έτσι διαλύεται η συνήθης στατική δυαδική σχέση συγγραφέα και αναγνώστη, παραγωγικής και προσληπτικής πράξης. Όποιος θέλει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο του Κάφκα και να συμπληρώσει τα «κενά» του, πρέπει να λάβει ενεργά μέρος στο παιχνίδι.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
oikonomoug

Ένα σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της γενικευμένα ελληνικής χρεοκοπίας είναι ο ρόλος του εσωτερικού παράγοντα, ο οποίος στις περισσότερες αναλύσεις συγκαλύπτεται, καθώς η χρεοκοπία αποδίδεται κυρίως σε εξωτερικά αίτια (διεθνή κρίση, παγκοσμιοποίηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρώ).
Αναζητώντας τα αίτια και τους ενόχους, το βιβλίο αναλύει το κυρίαρχο πολιτικό θεσμικό σύστημα, τον τρόπο λειτουργίας του, τις ευθύνες της νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής εξουσίας, των κομμάτων και της κυρίαρχης νεοελληνικής ιδεολογίας - συνολικώς, τους παράγοντες που καθόρισαν τις λανθασμένες επιλογές και την καταστρεπτική πορεία.
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται και το "βαθύ κράτος" (αστυνομία, στρατός, εκκλησία) που στήριξε το κυρίαρχο πλέγμα εξουσίας. Αναλύεται επίσης ο ρόλος του συνδικαλισμού, των ΜΜΕ και της Αριστεράς. Με βάση την ανάλυση αυτή, προτείνεται ένας άλλος δρόμος πολιτικής και κοινωνικής δράσης για έξοδο από τη γενικευμένη παρακμή, με βασικό στόχο τις ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΞΑΡΧΕΙΑ

 

Η ΖΩH ΚΑΙ ΟΙ ΑΠOΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡIΣΤΡΑΜ ΣAΝΤΙ ΚΥΡIΟΥ ΑΠO ΣOΪ
ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΑΝΤΙ-ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΛΩΡΕΝΣ ΣΤΕΡΝ
tristam
Ο συγγραφέας ανατρέποντας κάθε συμβατικότητα στη γραφή και τη μυθιστορία, δημιουργεί ένα σκηνικό χώρο δράσης όπου καθετί μπορεί να λάβει χώρα. Γραμμένος λίγο μετά τα μέσα του ΙΗ αιώνα, ο Τρίστραμ Σάντι ξεπερνά με ιλιγγιώδη βήματα την εποχή του και φτάνει -αιώνια χαμογελαστός- στο σήμερα σαν αντίδοτο σε κάθε θλίψη.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GUTENBERG

 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΕΦΤΑ ΑΕΤΩΜΑΤΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΧΟΘΟΡΝ
tospiti

Τα περιεχόμενα αυτού του βιβλίου δε διαψεύδουν τον πλούσιο, πυκνό και ρομαντικό τίτλο του. Διαθέσαμε μια ώρα σχεδόν σε κάθε αέτωμα χωριστά -ήταν μεγάλη η απόλαυση που νιώσαμε. Το βιβλίο αυτό μοιάζει με ωραία, παλιά κάμαρα, πλούσια αλλά και συνετά επιπλωμένη με κείνο ακριβώς το είδος των επίπλων που είναι τα πιο κατάλληλα για να την επιπλώσουν. Διαθέτει πολυτελέστατες κουρτίνες όπου είναι πλεγμένες σκηνές από τραγωδίες! Υπάρχουν παλιές πορσελάνες με σπάνια σχήματα, απλωμένες όμορφα πάνω στο σκαλιστό μπουφέ· υπάρχουν μεγάλοι και τεμπέλικοι σοφάδες για ν' αφεθείς· υπάρχει μια θαυμάσια σερβάντα, γεμάτοι με άφθονα και ωραία εδέσματα· υπάρχει ένα άρωμα, σαν του παλιού κρασιού, μες στο αρμάρι· και υπάρχει, τέλος, ένας μικρός σκούρος τόμος σε μια γωνιά, με χρυσές αγκράφες, τυπωμένες με γοτθικά στοιχεία, που έχει τίτλο "Ο Χόθορν: Ένα πρόβλημα". [...]

Αυτά έγραφε ο Χέρμαν Μέλβιν (Herman Melville, 1819-1891), στις 16 Απριλίου 1851, στο γράμμα που έστειλε στον ίδιο το Χόθορν, όταν διάβασε τη νουβέλα του. Ένας ήρεμος αναγνώστης, που δεν έχει άγχος να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτό τον πρόλογο για ν' αρχίσει να διαβάζει το μυθιστόρημα, ένας κατασταλαγμένος αναγνώστης που ξέρει πως ό,τι κι αν κάνει δε μπορεί να προλάβει να γνωρίσει τα πάντα σ' ετούτη τη ζωή· ένας τέτοιος άνθρωπος, που βρίσκει βαθιά αγαλλίαση να σπαταλάει το χρόνο του εμβαθύνοντας σε σημαδιακές λεπτομέρειες, δε θα προσπεράσει ασφαλώς τα λόγια του Μέλβιλ χωρίς να στοχαστεί πάνω στο μυστικό τους νόημα. Ο αναγνώστης που διαβάζει αυτές τις γραμμές θα καταλάβει τι θέλω να πω, αν συνειδητοποιήσει τί ακριβώς εννοεί ο Μέλβιλ στην παραπάνω περικοπή. Γιατί εκείνο που τονίζει με την κομψή μεταφορά είναι τούτο: πώς το "Σπίτι με τα εφτά αετώματα", αν και αποτελεί ένα τερπνό και άρτιο από καλλιτεχνική άποψη μυθιστόρημα, αν και πρόκειται για ένα "βατό" βιβλίο, δεν παύει ωστόσο να είναι ένα άλυτο πρόβλημα, ένας γρίφος, που εκφράζει το αινιγματικό πνεύμα του συγγραφέα του. [...]

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GUTENBERG

 

ΙΚΙΓΚΑΪ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ
ΕΚΤΟΡ ΓΚΑΡΘΙΑ / ΦΡΑΝΣΕΣΚ ΜΙΡΑΛΛΙΕΣ
ikigai Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Κάποιοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους κι έχουν επίγνωση αυτού, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά το ψάχνουν ακόμα. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο.

Το βιβλίο αυτό αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, αποκαλύπτοντάς μας το πώς τρέφονται, πώς κινούνται, πώς δουλεύουν, πώς τα πάνε μεταξύ τους και -το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό- πώς βρίσκουν το ικιγκάι που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια σε απόλυτα καλή φόρμα.

«Το Ικιγκάι αποκωδικοποιεί τα απλά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια μακρά, ενδιαφέρουσα και εντέλει ευτυχισμένη ζωή. Η επιστημονική μελέτη συνδυάζεται εξαιρετικά με τις μαρτυρίες, σ’ ένα βιβλίο που δε θα μπορείτε να αφήσετε από τα χέρια σας. Τρυφερό, υπομονετικό, αγαθό, το Ικιγκάι είναι ένα απαλό νεύμα για να βρεις το δικό σου ταξίδι». New York Times

«Μας προτρέπει να απλοποιήσουμε τη ζωή μας επιλέγοντας τα πράγματα που μας δίνουν χαρά. Κατά τον ίδιο τρόπο που με το βιβλίο μου προσπάθησα να δώσω έμφαση στην αρχή πως πρέπει να διαλέγουμε τι θέλουμε να κρατήσουμε κι όχι τι θέλουμε να πετάξουμε, το Ικιγκάι αποδεικνύει πως το να μεγαλώνει κανείς είναι μια ευκαιρία για να συνεχίσει να είναι ενεργός, να συνεχίσει να χαμογελά, να συνεχίσει να δημιουργεί και να έρχεται σε επαφή με τους συνανθρώπους του». Marie Kondo, συγγραφέας του Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

 

ΚΗΝΣΟΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ
Θεωρία και ιδεολογία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ
eko 1 Όταν το 1964 έγινε η πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου η έκφραση "Κήνσορες και θεράποντες" αποτελούσε απλώς έναν τίτλο. Έκτοτε έγινε έκφραση τρέχουσας χρήσης, παροιμιακή σχεδόν αντίθεση. Όταν εμφανίστηκε το βιβλίο, η χρήση οργάνων της αυστηρής έρευνας σε θέματα όπως τα κόμικς, το καταναλωτικό τραγούδι, το λαϊκό αφήγημα, φαινόταν εξωφρενική σε πολύ κόσμο: σήμερα, οι ίδιες οι γενεές, που απάντησαν με τις τεχνικές της εναλλακτικής πληροφόρησης και της αντιπληροφόρησης στην εισβολή των μαζικών μέσων, απέδειξαν ότι το πρόβλημα αυτών των μέσων αγγίζει τον πυρήνα της κοινωνίας μας, διαβρώνει την ιδεολογία, προσφέρει σ' όλους όργανα, τα οποία αποτελούν τμήμα του καθημερινού τρόπου ομιλίας και σκέψης και έτσι θα πρέπει να ερευνώνται σε βάθος, χωρίς φόβο να φανούν επιφανειακά, για το μόνο λόγο ότι ένα δοκίμιο αφιερώνεται στον Στηβ Κάνυον και όχι σ' έναν ήσσονα ποιητή του 15ου αιώνα. Πολλά απ' αυτά τα δοκίμια περιλαμβάνονται πια στη διεθνή σχετική βιβλιογραφία, παρ' όλο που αρκετά ανακλούν το κλίμα και την προβληματική της εποχής.
Η έκδοση ενός "κλασικού" πλέον βιβλίου αποσκοπεί στο να προτείνει κάποια κείμενα που ακόμη και σήμερα αποτελούν θέμα συζήτησης και δεν έχουν χάσει τη δύναμη της διανοητικής πρόκλησης.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΝΩΣΗ

 

ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ
apomeinaria

Εντέλει, τι έχουμε να κερδίσουμε αναλογιζόμενοι συνεχώς το παρελθόν, κατηγορώντας τον εαυτό μας για το γεγονός πως η ζωή μας δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε; 

 

Ο Καζούο Ισιγκούρο ζωγραφίζει με την πένα του το συγκινητικό πορτρέτο του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, και του κόσμου του, που ξεθωριάζει στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Στίβενς, ύστερα από δεκαετίες υπηρεσίας στο Ντάρλινγκτον Χολ, μόνος του μια μέρα στην αγγλική ύπαιθρο, ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον εαυτό του ότι έχει υπηρετήσει την ανθρωπότητα προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον «μεγάλου ηθικού αναστήματος τζέντλεμαν» Λόρδο Ντάρλινγκτον. Όμως, στη μνήμη του παραμονεύουν αμφιβολίες για την αληθινή φύση της «μεγαλοσύνης» του Λόρδου Ντάρλινγκτον, και ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για τη φύση της δικής του ζωής. 

 

Ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα, μια όμορφη αναπόληση της ζωής ανάμεσα σε δύο πολέμους σε μια αγγλική έπαυλη, μια καθηλωτική επίκληση σε χαμένα όνειρα και χαμένους έρωτες.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

24 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΡΑΝΙΤΗΣ
24

24 στιγμιότυπα, 24 καρέ, 24 στάσεις, όσες και σε ένα φωτογραφικό φιλμ. Όσες και οι στάσεις του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου της Αθήνας. 24 αυτοτελείς, ημιτελείς, μετέωρες και συνεχιζόμενες ιστορίες, που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα βαγόνια και τους σταθμούς.

Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην κορύφωση της κρίσης και οι απεργίες έχουν παραλύσει την πόλη – τα ταξί έχουν ανεβάσει χειρόφρενο και τα βενζινάδικα παραμένουν κλειστά για μέρες. Στα γεμάτα βαγόνια συνυπάρχουν τακτικοί επιβάτες με εκείνους που μπαίνουν για πρώτη φορά στο τρένο, εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης με νεόπτωχους, γιατροί με ανέργους, στελέχη με μετανάστες, αλλά και άνθρωποι που επιβιβάστηκαν κατά τύχη ή δεν έχουν καν ιδέα πώς έφτασαν μέχρι εκεί. Οι ιστορίες τους φαινομενικά κινούνται παράλληλα όπως οι συρμοί της αντίθετης κατεύθυνσης, αλλά σε πολλά σημεία τέμνονται όπως οι ράγες. Στο φόντο, 24 ανώνυμες φωνές παρεμβάλλονται στις ιστορίες ως άλλος χορός του δράματος. Καμιά τους όμως δεν κερδίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, εκτός από αυτή του κορυφαίου, που ξεχωρίζει στο φινάλε. Το 24 ξεκινά ως μια κατάβαση στην πόλη πάνω στις σταθερές ράγες και εξελίσσεται σε μια φρενήρη περιπλάνηση στον κόσμο. Τον κόσμο που κινείται γρήγορα, που μεταβάλλεται διαρκώς, που μεταμορφώνεται, μεταμορφώνοντας κι εμάς τους ίδιους. Το 24 είναι μια σπονδυλωτή συλλογή διηγημάτων που επιχειρεί να απαθανατίσει τις μεταμορφώσεις αυτές. Μέχρι να τελειώσουν οι 24 στάσεις του φιλμ.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

 

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΑΡΧΟΜΕΝΟ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΣΤΑΚΑΣ
altsxaimer
ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
β΄
Ένας επιβάτης στο τελευταίο κάθισμα
του λεωφορείου με τη σωστή ρυτίδα της σκέψης
πίσω από το τζάμι, με κοιτάζει να τον κοιτάζω
λοξά, από Αλεξανδρούπολη στη Σπάρτη
κι από Ηράκλειο Ληξούρι, τον κοιτάζω
να με κοιτάζει με το λοξό βλέμμα
όσων έχουν ατακτοποίητο παρελθόν
και τετελεσμένο μέλλοντα, απολιθωμένος
ήρωας μιας λοξοδρομημένης ανάμνησης.
ε΄
Ένα κόκκινο τραπουλόχαρτο στο δρόμο.
Με οκτώ καρό ανοίγει την παρτίδα του
αυτό το καλοκαίρι, στο άδειο απόγευμα
της Κυριακής βρέθηκα με δύσκολο φύλλο,
κι ούτε έναν άσσο κρυμμένο στο μπατζάκι μου.
Για να διαβάσουμε λοιπόν το χαρτί
της ισότητας και της άρνησης, την αντίφαση
ανάμεσα στην πλήρη αποτυχία ή πλήρη επιτυχία
τις διπλές αναλογίες δύο και τέσσερα.
ζ΄
Φεύγουν ακόμη στην ώρα τους
τα δρομολόγια για Φλώρινα. Για Πυργετό,
Κρανιά, Ραψάνη στο διάδρομο έξι.
Για Λήθη αναγγέλλονται ονομαστικώς,
όπως πάντα. Διαλέγω το κομπολόι μου
από ένα μάτσο του Πακιστανού: ένα ευρώ το ένα.
Θέλει πολύ κόπο και ψάξιμο ακόμη και το ψεύτικο,
Κική. Μιχάλη, απέκτησα καινούριες παραξενιές
παίρνω πχ. το σκέτο καφεδάκι μου στα ΚΤΕΛ.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΛΑΝΙ

 

ΤΟΠΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΗΝΗ
ΠΟΙΗΣΗ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ
koumarianou
Πήρα τους μπορντώ καναπέδες
το γραφείο
τις βελούδινες κουρτίνες
και ό,τι άλλο είχε απομείνει
Τα έστησα πάλι
Τα έκανα μουσείο
Για να βλέπω και να κατανοώ
Εμένα και τους άλλους
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΘΡΑΚΑ

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΑΝΚ
ΠΟΙΗΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΣ
lillis 2 Τοποθεσία: το προαύλιο της φυλακής, το κλουβί ενός παπαγάλου, το εργοστάσιο στο Αμβούργο, το γηροκομείο της γειτονιάς, η σοφίτα του Μπέκετ, η πλατεία Τιεν Αν Μεν. Δεκαπέντε χιλιάδες μέρες στη γη. Ένας άνθρωπος στέκεται μπροστά σε ένα Τανκ. Στέκεται μόνος, ανυπεράσπιστος, μισόγυμνος. Στέκεται, αντιστέκεται μπροστά στον θάνατο, μπροστά στην εξουσία, μπροστά στον θρήνο της δύναμης. Στέκεται, αντιστέκεται, είναι εγώ και εσύ, είναι όλοι οι άνθρωποι, και αυτοί ενωμένοι μοιάζουν με παιδί.


ΣΤΙΓΜΑΤΑ

δε θα σου χαριστώ κόσμε
όσο και να με περνάς για αφελή
σύρθηκα κι εγώ κάποτε
σε αυτά τα έρημα σοκάκια
διεκδικώντας ένα κομμάτι γη
απ’ τους αναδασμούς
έχω και εγώ στίγματα στο κορμί
ένιωσα το κάψιμο
του πυρακτωμένου σίδερου

σαν πούπουλο τώρα αιωρείται
η αλλοτινή μου ομορφιά
αιφνίδια και συναρπαστική
όπως συμβαίνει συχνά
με λευκοφόρους αγγελιαφόρους
σε κήπο με τριανταφυλλιές
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΘΡΑΚΑ

 

ΑΣΥΝΤΑΧΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ
ASYNTAXTA "Αντί αγάλματος ή ζωγραφιάς όταν θα 'χω την ψυχή αλαφριά και τα χέρια καθαρά θα ιστορήσω ένα ανιστόρητο και γι' αυτό ακόμη πιο πένθιμο από το πένθος συμβάν μήπως και καταλαγιάσει ο λωλαγέρας που φυσά μέρες τώρα στο νησί - ;παραλοή να το πούμε ή παραμύθι; ας το πούμε όπως βολεύει αφού η ουσία δεν αλλάζει.
Αν και το καλύπτει μια παρασιώπηση και μια κρυφή θολούρα ανεξιχνίαστου μυστικού εξαιτίας ευνόητων λόγων κοινωνικής ευπρέπειας και "κουτών συσχετισμών" που λέει κι ο ποιητής ίσως και γι' άλλες αιτίες που δεν το άφησαν να ξεμυτίσει έξω από την πόρτα του σπιτιού ο απόηχός του κατάφερε να φτάσει μέχρι τις μέρες μας σαν ψίθυρος συμπόνιας για κάθε βασανισμένη ψυχή και βάλσαμο για τον κακό αέρα για να επαληθευτεί ακόμη μια φορά ότι "κραταιά" κραταιότατη "ως θάνατος αγάπη" που 'ναι της καρδιάς το κρασί όλα. Όλα πλην του κραταιότερου θανάτου τα παρακάμπτει αυτή και τα υπερπηδά. Δεν θα επιμείνω στα ποσοστά του μύθου και της πραγματικότητας του ψέματος και της αλήθειας που κρύβει η περίσταση - είναι και κάποια πράματα που δεν επιτρέπεται από συμπόνια και σεβασμό να τ' αγγίζομε μίλα λίγο "μίλα σιγά όταν μιλάς γι' αγάπη"..."
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΝΔΙΚΤΟΣ

 

ΦΟΒΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΪΧ
fovos Στην αριστοτεχνική αυτή νουβέλα του Τσβάιχ –με κύρια στοιχεία τη ρεαλιστική ψυχολογική περιγραφή, τη διεισδυτική κοινωνική ανάλυση και την αμείωτη δραματική ένταση–, η Ιρένε, μια τριαντάχρονη παντρεμένη γυναίκα, κουρασμένη από την ανιαρή συζυγική ζωή της, συνάπτει έναν παράνομο ερωτικό δεσμό με έναν νεαρό πιανίστα. Πέφτει όμως θύμα εκβιασμού και, έτσι, βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στο ενδεχόμενο μιας ομολογίας και το φόβο της αποκάλυψης.

Με αφορμή την ιστορία αυτή, ο Στέφαν Τσβάιχ παρατηρεί και ανατέμνει υποδειγματικά το φόβο ως ατομικό βίωμα, τις κοινωνικές συνιστώσες του, τις διαβαθμίσεις της έντασής του (από την ανατριχίλα μέχρι τον πανικό και την κατάρρευση), το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν (από την ηδονή μέχρι την επιθυμία του θανάτου).

Η κατάσταση αδιεξόδου που βιώνει η ηρωίδα (η ομολογία της αλήθειας είναι αδύνατη, η απόκρυψή της αφόρητη) δημιουργεί ευθύς εξαρχής μια αρκετά τεταμένη ατμόσφαιρα, την οποία ο Τσβάιχ χρησιμοποιεί προκειμένου να συνθέσει μια αφήγηση βασισμένη στην κορύφωση της αγωνίας, απαλλαγμένη από περιττές περιγραφές και εξίσου αποτελεσματική μ’ ένα «ψυχολογικό» αστυνομικό μυθιστόρημα.

Μπορεί δε η επιδέξια –«χιτσκοκική» όπως έχει χαρακτηριστεί– σύνδεση των γεγονότων να οδηγεί σε μεγάλη δραματική ένταση, το κείμενο όμως λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μια λεπτομερέστατη ανάλυση των ψυχικών διεργασιών που πυροδοτεί ο φόβος, ως μια σχεδόν «επιστημονική» περιγραφή της σταδιακής κατάρρευσης που ένας άνθρωπος έρμαιο της αγωνίας του υφίσταται τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ROBERT M. YOUNG
oidoipodeio Υπάρχει μία περίοδος στην ανάπτυξη του ανθρώπου, κατά την οποία τα αγόρια θέλουν να κατέχουν αποκλειστικά τη μητέρα τους και τα κορίτσια τον πατέρα τους. Ο Φρόιντ ονόμασε αυτήν την φάση οιδιπόδειο σύμπλεγμα.
Ο Robert M. Young θεωρεί τον Σοφοκλή, αν όχι εμπνευστή, τουλάχιστον προάγγελο βασικών ψυχαναλυτικών ιδεών. Κάνει αναδρομή στη μοίρα και στο ασυνείδητο του Οιδίποδα, στη ζωή του Φρόιντ, καθώς και σε πιο σύγχρονες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για το οιδιπόδειο τρίγωνο μέσα στην οικογένεια.
Το διεπιστημονικό έργο του Robert M. Young καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ψυχανάλυση έως την ιστορία των ιδεών.
Η "μικρή σειρά Ψυχολογία - Ψυχανάλυση" των εκδόσεων Ροές εξετάζει θεμελιώδεις ψυχαναλυτικές έννοιες και τη σχέση τους με την καθημερινή μας ζωή.
Απευθύνεται τόσο σε ειδικούς, προσφέροντας μια συνοπτική επισκόπηση των κυριότερων σύγχρονων θεωριών, όσο και σε όλους εκείνους που θέλουν να ενημερωθούν για αυτά τα ζητήματα.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ
mavra feggaria Πώς μπορεί να ξεφύγει κανείς από τη μονοτονία σε μια μακροχρόνια σχέση; Αυτό είναι στην ουσία το ερώτημα που θέτουν οι ήρωες του εμβληματικού μυθιστορήματος του Πασκάλ Μπρυκνέρ, πάνω στο πλοίο που θα τους οδηγήσει από τη Μασσαλία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Φραντς αφηγείται στον συνταξιδιώτη του Ντιντιέ το χρονικό του ακραίου έρωτά του με τη γοητευτική και μυστηριώδη Ρεβέκκα, αφήγηση που δε θα αφήσει ανέγγιχτη τη σχέση του Ντιντιέ με τη δική του σύντροφο, την Μπεατρίς...
Διπλή ιστορία έρωτα και προδοσίας, κεκλεισμένων των θυρών, τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα είναι ένα μεγάλο μυθιστόρημα για τα όρια αλλά και για τα αδιέξοδα της ιδιωτικής ζωής, όταν εκείνη συντρίβεται υπό το κράτος της ίδιας της ελαφρότητάς της.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

 

ΠΟΙΗΜΑΤΑ
FERNANDO PESSOA
pessoa poems

Ο Φερνάντο Πεσσόα, αυτή η μοναδική περίπτωση στο χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με μια ιδιοφυή επινόηση ενσάρκωσε και έδωσε φωνή στο πολύμορφο της ανθρώπινης ψυχής: δημιούργησε τους «ετερώνυμους», μια ομάδα επινοημένων χαρακτήρων με τα (φανταστικά) ονόματα των οποίων (Alexander Search, Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Álvaro de Campos κ.ά.) υπέγραφε τα περισσότερα από τα έργα του.

Έτσι, παραλλάζοντας κάθε φορά τόνους, αποχρώσεις, εντάσεις, ύφος και λεξιλόγιο, κατόρθωσε να εκφραστεί όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται, σε οικουμενική κλίμακα. Γράφει άλλοτε ως σοφός λάτρης της φύσης, άλλοτε ως φιλόλογος, θαυμαστής της αρχαίας γραμματείας, άλλοτε ως παγανιστής, μηδενιστής, επικούρειος ή στωικός, εξπρεσιονιστής, αισθησιακός ή ρομαντικός νοσταλγός του παρελθόντος ή υμνητής της τεχνολογίας και των νέων καιρών –όλα χαρακτηριστικά και θέσεις των ετερωνύμων–, παραμένοντας ωστόσο ένας ποιητής που αρνείται και ταυτόχρονα αναζητά απεγνωσμένα τον εαυτό του έξω από αυτόν, ένας στοχαστής που αμφιβάλλει και προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστήριο της ζωής.

Ο τόμος περιλαμβάνει πλήθος ποιημάτων και αποσπασμάτων από το σύνολο του ποιητικού έργου του Φερνάντο Πεσσόα, καθώς επίσης και τη μεγάλη σύνθεση Αντίνοος και το θεατρικό έργο Ο ναυτικός. Τα περισσότερα από τα ποιήματα μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA

 

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΡΙ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ
petaluda

Ο βασιλιάς των αγριόγιδων έχει κουραστεί. Ανάγκασε για χρόνια το κοπάδι του σε υποταγή, κι αυτόν το Νοέμβρη αναγνωρίζει την παρακμή - φτάνει η ώρα του διαδόχου. Και ο άντρας έχει γεράσει. Πέρασε άγρια, μοναχικά χρόνια λαθροκυνηγός στα βουνά· εκείνη τη μέρα του Νοέμβρη ξέρει ότι κοντοζυγώνει στο τέρμα. Δύο μοναχικά μέλη από διαφορετικά είδη, στη δύση τους. Γεύτηκαν, πειραματίστηκαν και τώρα χάνονται. Πίσω τους το ανοιχτό αχνάρι ξανακλείνει.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΛΕΥΘΟΣ

 

ΙΔΟΥ ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΙMBOLO MBUE
oneiropoloi Γιέντε Γιόνγκα, μετανάστης από το Καμερούν που ζει στο Χάρλεμ μαζί με τη σύζυγό του Νένι και τον εξάχρονο γιο τους, δεν πιστεύει στην τύχη του όταν το φθινόπωρο του 2007 προσλαμβάνεται ως σοφέρ του Κλαρκ Έντουαρντς, ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers. Ο Κλαρκ ζητά από τον Γιέντε ακρίβεια, διακριτικότητα και αφοσίωση, και ο Γιέντε είναι πρόθυμος να σεβαστεί τις επιθυμίες του εργοδότη του. Όταν η Σίντι, η γυναίκα του Κλαρκ, προτείνει στη Νέντ να εργαστεί το καλοκαίρι στην εξοχική κατοικία των Έντουαρντς στα Χάμπτονς κι εκείνη δέχεται, οι δύο οικογένειες έρχονται πιο κοντά.
Τα πράγματα δείχνουν να κυλούν ομαλά, και η οικογένεια του Γιέντε φαίνεται να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής στη Νέα Υόρκη. Ξαφνικά όμως ο τομέας της οικονομίας κλονίζεται συθέμελα με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο Γιέντε και η Νένι θέλουν απεγνωσμένα να κρατήσει ο Γιέντε τη δουλειά του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και ενώ ο γάμος τους δεν μένει ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης...
Ένα μυθιστόρημα στο οποίο, μεταξύ άλλων, θίγονται ο θεσμός του γάμου, το θέμα της μετανάστευσης, οι ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, καθώς και οι αθέατες, σκοτεινές πτυχές του Αμερικανικού Ονείρου.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: KEΔΡΟΣ

 

ΜΙΚΡΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΕΥΑ Μ. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
peismata Στα Τρίκαλα γεννήθηκε, όχι δηλαδή και μέσα για μέσα, να εκεί που ανηφορίζει το βουνό.
Ένα σπιτάκι ισόγειο της είχαν αφήσει οι παππουδογιαγιάδες της, γιατί γονείς δεν είχε γνωρίσει.
Ένα σπιτάκι με τα παραρτήματά του.
Στην αρχή κομμωτήριο σκέτο, αργότερα salon de coiffure και σαλόνι ομορφιάς για κυρίους. Κυρίως για κυρίους.
Και είχε πελάτες διαλεκτούς και καλοζωισμένους, τυχεράκηδες. Η αλήθεια ήταν ότι όποιον έβαζε στο μάτι η Αγγέλω πολύ τον περιποιόταν. Κάτι οι μαλακτικές λοσιόν, κάτι τα μασαζάκια, τα γελάκια και τα γουργουρητά, τους τούμπαρε τους πελάτες και τα διαβαίνανε αβάδιστα τα δυο στενά.
Στου χρηματιστηρίου την τούρλα ανέβηκε το κασέ. Αργότερα, πάλι, εχρειάστη να πει και τον καφέ. Τί τα θες; Πτωτικά ροές και αγορές, χαρτί στην πράσινη τσόχα, σκιά στη γυάλινη σφαίρα.
Bulls or bears; Πούλα, ρε χριστιανέ, να το γλεντήσεις, τα ποντίκια θα σ' το φάνε το παραδάκι.
Και πούλησε τα ομόλογα ο χριστιανός και έπιασε την καλή η Αγγέλω και γηροκομηθήκανε και οι δυο.
Η Μερσεντέ ακόμη σαπίζει στο κοτέτσι.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ

 

Ο ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΠΟΛ ΜΠΕΪΤΙ
pulimenos Μια δηκτική, βαθιά πολιτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αμερικής, ένα μυθιστόρημα που περιγράφει την εκκεντρική ανατροφή ενός Αφροαμερικανού και μια δίκη άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αφηγητής, γεννημένος στο «αγροτικό γκέτο» του Ντίκενς στο Λος Άντζελες, αποδέχεται μοιρολατρικά το περιθώριο. Τον μεγαλώνει ο πατέρας του, ένας ιδιόρρυθμος επιστήμονας, ο οποίος τον χρησιμοποιεί ως πειραματόζωο στις αιρετικές ψυχολογικές μελέτες του για το ρατσισμό. Ο γιος πιστεύει ότι η πρωτοποριακή εργασία του πατέρα -και ένα βιβλίο που θα προκαλέσει αίσθηση, όταν κυκλοφορήσει- θα επιλύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Όταν όμως αστυνομικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι το μόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασμός μιας κηδείας. Παρακινημένος από τη ματαίωση και την παρακμή του τόπου του, αναλαμβάνει μια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού, πράγμα που θα τον οδηγήσει ως κατηγορούμενο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο "Πουλημένος" του Πωλ Μπέιτι σηματοδοτεί το δημιουργικό αποκορύφωμα ενός ιδιοφυούς συγγραφέα. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2016. Το 2015 απέσπασε το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΡΙ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ
psaria Τρεις γενιές, μια ταραγμένη εποχή σε μια ταραγμένη χώρα. Κι η ζωή ενός ανθρώπου, απ' τα δέκα του χρόνια μέχρι τη μέση ηλικία, σαν κινηματογραφική ταινία χωρίς διάλειμμα, χωρίς ανάσα, περνάει γοργή, μεστή, μέσα σ' αυτές τις λίγες σελίδες. Το μέστωμα του αγοριού που γίνεται άντρας, βιώνοντας πολέμους, επαναστάσεις, φιλίες, αγάπες, μεγάλες απώλειες και μικρές νίκες.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΛΕΥΘΟΣ

 

KAΡΦΙΤΣΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΡΟΝΚΑΛΙΟΛΟ
ronkaliolo Λίμα, δεκαετία του 1990. Μια ταραγμένη εποχή για το Περού, με τη βία να έχει απλωθεί πέρα από την ύπαιθρο και να έχει φτάσει στις πόλεις και στην πρωτεύουσα, ακόμα και στις πλούσιες συνοικίες της. Βόμβες εκρήγνυνται, το ρεύμα κόβεται όταν οι αντάρτες ανατινάζουν τους πυλώνες του ηλεκτρικού, η αβεβαιότητα κυριαρχεί μέσα στο σκοτάδι. Σε αυτό το κλίμα της ανασφάλειας, τέσσερις φίλοι στην αρχή της εφηβείας τους, μαθητές σε σχολείο ιησουιτών, εμπλέκονται σταδιακά, σχεδόν ασυναίσθητα, σε μια περιπέτεια που αρχίζει σαν αταξία, τους οδηγεί όμως να σπάσουν κάθε φραγμό ανάμεσα στο καλό και στο κακό, πριν φτάσουν στο απόλυτο δράμα. Οι "Καρφίτσες στην άμμο" είναι μια ιστορία βίαιης ενηλικίωσης τεσσάρων παιδιών που βιώνουν με έναν σκληρό τρόπο τη φιλία και τη συντροφικότητα, το ξύπνημα της σεξουαλικότητας, την οικογενειακή καταπίεση, τα κόλπα της εξουσίας, αλλά συγχρόνως μαθαίνουν τον φόβο, την απελπισία, την οργή, την εκδίκηση. Το νέο μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο περιγράφει ένα παιχνίδι που μετατρέπεται σε θρίλερ πριν καταλήξει σε τραγωδία, η οποία μπορεί να χάνεται μέσα στον ορυμαγδό που κυριεύει μια χώρα αλλά σημαδεύει για πάντα τους πρωταγωνιστές της.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΕΡΟΥΑΚ - ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ - ΜΠΑΡΟΟΥΖ
printa 1 Ελπίζω να είναι αλήθεια ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει πεθάνει, και παρά ταύτα όχι μονάχα να ζει σε άλλους ανθρώπους αλλά να τους δίνει ζωή, και όχι μόνο ζωή αλλά εκείνη τη μεγάλη συνείδηση για τη ζωή... (Jack Kerouac). Όταν κοιτάζουμε από το παράθυρο ή όταν βαδίζουμε σ' ένα δρόμο η αίσθησή μας για την πραγματικότητα αλλοιώνεται από γεγονότα ή απρόσωπες λεπτομέρειες (ή φαινομενικά απρόοπτες). Η ζωή είναι ένα σύνολο θραυσμάτων, ένα cut-up, και είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε μια γυάλα εκτός χρόνου. (William Burroughs).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA

 

ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΑΜΑΡ ΓΙΑΖΜΠΕΚ
tou tipota Η Σάμαρ Γιάζμπεκ, από τον Αύγουστο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2013, πέρασε λαθραία τρεις φορές τα σύνορα της πατρίδας της. Με πλαστή ταυτότητα, αποτόλμησε μια άκρως επικίνδυνη περιπλάνηση στον Βορρά της φλεγόμενης Συρίας. Ήταν όμως αποφασισμένη να δει με τα ίδια της τα μάτια την πραγματικότητα μιας επίγειας κόλασης. Έζησε ανάμεσα στους αμάχους, τους ακτιβιστές και τους μαχητές και κατέγραψε τη ματιά όλων, όχι μόνο των απλών ανθρώπων και των επαναστατών, αλλά και των ηγετών των τζιχαντιστικών οργανώσεων. Αυτούσιες μαρτυρίες που φωτίζουν, μέσα από ένα πλήθος συνταρακτικών λεπτομερειών, κάθε πτυχή ενός εξαιρετικά σύνθετου πολέμου, από το ειρηνικό ξεκίνημα της επανάστασης ως τη διάβρωση της πορείας της και τη σκοτεινή έλευση του Ισλαμικού Κράτους. Η συγγραφέας αποχωρίζεται και πάλι τον τόπο της, επιστρέφει στην εξορία και ύστερα από ένα χρόνο απόλυτης σιγής καταφέρνει να αποτυπώσει, απροκάλυπτα και τολμηρά, τις συγκλονιστικές της εμπειρίες. Ιστορίες αβάσταχτα σκληρές εναλλάσσονται με εικόνες που λάμπουν από ανθρωπιά μέσα στις στάχτες. Οι πύλες του Τίποτα είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο και ένα αφήγημα υψηλής έντασης, μια σπαρακτική καταβύθιση στα συντρίμμια των προδομένων ονείρων ενός λαού που δοκιμάζεται.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΑΡΙΣΑ-ΠΙΝΚΟΛΑ ΕΣΤΕΣ
xoros
"Γιατί τα χαρακτηριστικά της σοφής γυναίκας να είναι τόσο σημαντικά για τη νέα και γιατί η σοφία και η ζωτικότητα της νέας να είναι τόσο σημαντικές για τη γεροντότερη; Μαζί συμβολίζουν δύο ουσιαστικές πλευρές που εντοπίζονται στην ψυχή κάθε γυναίκας μεμονωμένα· γιατί η ψυχή της γυναίκας χάνεται στα βάθη του χρόνου και το πνεύμα της είναι αιώνια νέο... αυτά τα δύο μαζί συνθέτουν το να είσαι νια ενώ γερνάς, γριά όσο είσαι
νέα".
Η ψυχαναλύτρια Clarissa Pinkola Estes ξυπνάει τα πανάρχαια πνεύματα, τις παλιές ψυχές, εκείνες που κοιμούνται στους κορμούς των δέντρων, στο δάσος, στα ρέματα και στους καταρράχτες.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΛΕΥΘΟΣ

 

Ο ΦΡΟΥΝΤ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛ ΛΟΡΑΝ ΑΣΣΟΥΝ
froint roes Τι θέλει η γυναίκα; Όπως παραδέχεται ο Φρόυντ, αυτό είναι "το μοναδικό μεγάλο ερώτημα που έχει αφήσει αναπάντητο" η ψυχανάλυση, η "μαύρη ήπειρος" που έχει μείνει ανεξερεύνητη. Θα μπορούσε ωστόσο να λειτουργήσει και ως δοκιμασία αλήθειας για την ψυχαναλυτική εμπειρία. Μετά από ενδελεχή μελέτη του έργου του Φρόυντ, ο Πωλ-Λωράν Ασσούν εκφράζει όλα όσα ο πατέρας της ψυχανάλυσης σκεφτόταν, αλλά δεν τόλμησε ποτέ να γράψει... Με βάση τη σχέση του Φρόυντ με τη θηλυκότητα και τα πορίσματα μιας κλινικής έρευνας τριάντα και πλέον ετών, ο συγγραφέας διατυπώνει μια δομική θεωρία για το "θέλειν-γυναίκα", ανασυστήνοντας βήμα προς βήμα την ιστορία ενός πάθους, με όλα τα αδιέξοδα και τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται. Η σχέση με τη μητέρα προβάλλει ως αφετηρία του "γίγνεσθαι-γυναίκα" και μας βοηθά να στοιχειοθετήσουμε τη θηλυκή εκδοχή του συμπλέγματος του Οιδίποδα. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για μια απόπειρα να ορίσουμε το καθεστώς της γυναίκας μέσα στον πολιτισμό: η γυναίκα εκφράζει τη δυσφορία και ενσαρκώνει την αλήθεια του.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
4eglwvismenoi Με φόντο τη ρημαγμένη Αθήνα, δυο μοναχικοί άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στη σιωπή και στις απώλειες μιας ζωής που δεν έζησαν, γνωρίζονται τυχαία.
Την ίδια ώρα, ένας έφηβος μετανάστης παλεύει για τα όνειρά του, ένας ανθοπώλης θάβει λουλούδια, ένα φωτοτυπικό μηχάνημα συνομιλεί με το αφεντικό του, και ένας σκύλος προκαλεί με τα νυχτοπερπατήματά του.
Η ματαίωση και ένας κατά παραγγελία θάνατος μεταλλάσσονται σε πρόκληση για μια αργοπορημένη ενηλικίωση και για μια δεύτερη ευκαιρία.
Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, ένας ύμνος στη ζωή.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΚΑΡΟΣ

 

ΑΙΧΜΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Φλιν Τζίλιαν
aixmira antikeimena Αιχμηρά αντικείμενα, κοφτερές λέξεις, ιλιγγιώδης ρυθμός. Η πρωτοεμφανιζόμενη Τζίλιαν Φλιν στήνει ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ που της χάρισε τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger καθώς και διθυραμβικές κριτικές. Εθιστικό ως την τελευταία του σελίδα, παγιδεύει τον αναγνώστη μέσα στο λαβύρινθο των σχέσεων μιας οικογένειας καθώς και το πλέγμα των δεσμών μεταξύ των κατοίκων μιας αμερικανικής επαρχιακής πόλης. Η πρωταγωνίστριά του Καμίλ Πρίκερ, δημοσιογράφος, επιστρέφει ύστερα από χρόνια στη γενέτειρά της με αφορμή τους φόνους δύο νεαρών κοριτσιών την εξιχνίαση των οποίων καλείται να καλύψει για λογαριασμό της εφημερίδας της. Η επιστροφή της θα την αναγκάσει να έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της από την οποία έχει αποξενωθεί και θα ξαναξυπνήσει τις μνήμες της οικογενειακής τραγωδίας που βαραίνουν το παρελθόν της. Παράλληλα η αστυνομική έρευνα που διενεργείται μοιάζει αδιέξοδη και η μόνη λύση για να λυθεί το παζλ των φόνων είναι η κατάδυση της Καμίλ στην προσωπική της κόλαση.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΜΠΑΡΤΛΕΜΠΥ Ο ΓΡΑΦΙΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΧΕΡΜΑΝ ΜΕΛΒΙΛΛ
bartleby grafias Πριν καιρό, πόσο ακριβώς δεν έχει σημασία, εγώ γέρος άνθρωπος, μετοίκησα από την ύπαιθρο στην πόλη, έχοντας γίνει ο αναπάντεχος κληρονόμος ενός παμπάλαιου αρχοντικού σε κάποιο στενορύμι μιας από τις κάτω γειτονιές, εκεί όπου άλλοτε ήταν το στέκι της κομψότητας και της μόδας, γεμάτο εύθυμα κέντρα και νυφιάτικες παστάδες· μα τώρα τα πιο πολλά τους μεταμορφωμένα σε λογιστήρια και αποθήκες. Δέματα και κιβώτια σφετερίζονται τη θέση των καναπέδων· κατάστιχα και λογιστικά βιβλία απλώνονται εκεί όπου άλλοτε τα πρωινά βουτύρωναν λαχταριστές φρυγανιές. Σε τούτα τα παλιά λημέρια οι άλλοτε ένδοξες λουκούλιες μέρες έχουν χαθεί.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ

 

Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΑΛΟΓΟΥΕΪ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ
dalloway

Η Βιρτζίνια Γουλφ συνέλαβε και έγραψε το μικρό αριστούργημά της, την Κυρία Νταλογουέι, από το 1922 ως το 1924, έχοντας πρώτα διαβάσει τον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις. Όπως ο Οδυσσέας, έτσι και το μυθιστόρημα της Γουλφ διαδραματίζεται σε μία μέρα. Η πόλη είναι το Λονδίνο το καλοκαίρι του 1923, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Η 52άχρονη κυρία Νταλογουέι, η «τέλεια οικοδέσποινα», προετοιμάζει μια από τις συνηθισμένες κοσμικές δεξιώσεις της, όταν φτάνει ξαφνικά από την Ινδία ο πρώτος της έρωτας, ο Πίτερ Γουόλς. Ο ερχομός του ξυπνά στην Κλαρίσα Νταλογουέι έντονες αναμνήσεις από το παρελθόν και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο παρόν. Θυμάται το πατρικό της σπίτι στο Μπόρτον, όπου απέρριψε τον Γουόλς προτιμώντας την ακύμαντη ζωή ενός γάμου με τον αξιόπιστο, ευυπόληπτο πολιτικό Ρίτσαρντ Νταλογουέι. Δυσφορεί για τη μυστηριώδη φιλία της κόρης της, της Ελίζαμπεθ, με την καθηγήτριά της, την άχαρη, φανατική σε θρησκευτικά ζητήματα, δεσποινίδα Ντόρις Κίλμαν. Εντωμεταξύ ο ολέθρια διαταραγμένος από το σοκ των βομβαρδισμών Σέπτιμους Γουόρεν Σμιθ, τον οποίο η Κλαρίσα δεν συναντά ποτέ, περνά με μαρτυρικό τρόπο τις ίδιες ώρες της φορτισμένης μέρας και οδηγείται σε τραγική κατάληξη, η οποία θα επηρεάσει βαθιά την Κλαρίσα.
Η κυρία Νταλογουέι είναι μια εμπνευσμένη λογοτεχνική σκιαγράφηση της ανθρώπινης συνείδησης, ένα μυθιστόρημα του ποιητή - που απευθύνεται στον ποιητή που κρύβει μέσα του ο αναγνώστης.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Ο ΛΥΚΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΖΟΖΕΦ ΣΜΙΘ
Wolf1 mN

Είμαι ο λύκος, είμαι αυτός που αφαιρεί τη ζωή: το αρπακτικό θηρίο. Ορμώ με τα μάτια ορθάνοιχτα και αντικρίζω στη ματιά της λείας μου αγριεμένη τη λάμψη του θανάτου. Είμαι ο λύκος, η σκιά που κομίζει το φως του θανάτου, η ζωή που φέρνει τη λύτρωση στα όλο φόβο και κόπο κοπάδια, στον κοπετό των ασθενών δίνω ένα τέλος. Βρέθηκα δίπλα σε ζώα πολλά και άκουσα την τελευταία τους πνοή, τα κράτησα, τα έριξα κάτω, τα ξέσκισα, ενώ εκείνα μούγκριζαν και πάλευαν για τη ζωή που είχαν εγκαταλείψει και την είχαν απολησμονήσει, και τα ξύπνησα για να αναβαπτιστούν οριστικά στην αναλαμπή της την τελευταία".

"Ο λύκος" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του 29χρονου Τζόζεφ Σμιθ, το οποίο έκλεψε αμέσως την καρδιά των κριτικών και του κοινού. Αφηγητής είναι ένας λύκος που περιγράφει τις τελευταίες μέρες της ζωής του και την απελπισμένη προσπάθειά του να εξασφαλίσει τροφή. Στα πρόθυμα της λιμοκτονίας, ο λύκος ενεδρεύει, ανελέητος και αδίστακτος, σ' ένα δρυμό που δοκιμάζεται από τη βαρυχειμωνιά. Και δεν φοβάται κανέναν. Ο χειμώνας, ωστόσο, είναι ζοφερός κι αλλόκοτος κι έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του λύκου στο δάσος. Όταν ο λύκος συναντά ένα άλλο αρπακτικό, που όπως κι εκείνος είναι στα πρόθυρα της λιμοκτονίας -έναν ανταγωνιστή που θα έπρεπε να σκοτώσει-, διστάζει και εντέλει επιλέγει να ακολουθήσει μια πορεία που θα τον αναγκάσει να υποστεί -ενάντια στη θέλησή του- παράξενες δοκιμασίες, για να ανακαλύψει ότι προτού τεθεί αντιμέτωπος με την θνητότητά του, είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να εναντιωθεί στην ίδια του τη φύση. Έτσι, ο λύκος θα υποβληθεί, παρά τη θέλησή του και ενάντια στη φύση του, σε δυσάρεστες δοκιμασίες... Πρόκειται για μια νουβέλα-αλληγορία που πηγαίνει τον αναγνώστη ένα αξέχαστο ταξίδι, τόσο πλάι στο λύκο, σε ένα ολοζώντανο τοπίο, όσο και στις μύχιες σκέψεις ενός δολοφόνου. Μια συγκλονιστική ιστορία, από τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, που μας δείχνει τον κόσμο από τη σκοπιά του κυνηγού, σε όλη του την αγριότητα και την ακαταμάχητη γοητεία.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΝΟΥΒΕΛΑ
ΜΑΡΛΟ ΜΟΡΓΚΑΝ
to minima

Όταν η Μάρλο Μόργκαν αποφάσισε να δεχθεί την πρόσκληση για κάποια εκδήλωση προς τιμήν της από μια ομάδα ιθαγενών της Αυστραλίας, δεν φανταζόταν ποτέ την περιπέτεια που θα ζούσε. Η τιμητική εκδήλωση ήταν τελικά μια περιπλάνηση στην αυστραλιανή ενδοχώρα, που θα διαρκούσε τέσσερις μήνες. Η ίδια παρά τις επιφυλάξεις της τους ακολούθησε. Περπάτησε μαζί τους 2.250 χιλιόμετρα ξυπόλητη, έζησε όπως κι εκείνοι, έτρωγε τα φαγητά τους και έμαθε τα μυστικά ενός πολιτισμού 50.000 ετών. Σιγά-σιγά, μέσα από τις δοκιμασίες και τις προκλήσεις αυτού του οδοιπορικού οδηγήθηκε σε μια προσωπική μεταμόρφωση.
Το Μήνυμα βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία. Γράφτηκε σαν νουβέλα για να προστατέψει τη μικρή φυλή των αυτοχθόνων, που η αποκάλυψη της ταυτότητας τους πιθανόν να τους δημιουργούσε προβλήματα. Το παγκόσμιο best seller μας μεταδίδει ένα δυνατό, μοναδικό, επίκαιρο μήνυμα:
«Δεν είναι πολύ αργά να σώσουμε τον κόσμο μας από την καταστροφή, αρκεί να αντιληφθούμε ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα αποτελούν τμήμα της ίδιας ενότητας».

«Ένα δυνατό μήνυμα για όλους μας. Υπνωτίστηκα από τις απλές αλήθειες και τα πνευματικά του μαθήματα. Διαβάστε το και πείτε και στους γνωστούς και φίλους σας να κάνουν το ίδιο».
Wayne Dyer – Συγγραφέας

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ

 

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΖΙΛΙΑΝ ΦΛΙΝ
ToKoritsiPouExafanistikeN Τ ι σκέφτεσαι, Έιμι; Αυτή είναι η ερώτηση που έκανα πιο συχνά κατά τη διάρκεια του γάμου μας, έστω κι αν την έκανα από μέσα μου και όχι στο πρόσωπο που θα μπορούσε να μου απαντήσει. Φαντάζομαι πως αυτές οι ερωτήσεις μαζεύονται σαν σύννεφα που προμηνύουν καταιγίδα πάνω από όλους τους γάμους: Τι σκέφτεσαι; Τι νιώθεις; Ποιος είσαι; Τι κάναμε ο ένας στον άλλον; Τι θα κάνουμε ο ένας στον άλλον;

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις αυτόν που αγαπάς; Αυτό πρέπει να αναρωτήθηκε ο Νικ Νταν το πρωινό της πέμπτης επετείου του γάμου του διαπιστώνοντας ότι η σύζυγός του Έιμι έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον Νικ και ότι του κρατούσε μυστικά.  Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ωστόσο, η έρευνα στον υπολογιστή του δείχνει ότι ο Νικ αναζητούσε  περίεργες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με θανάτους από ασφυξία ή πνιγμό, με απομακρυσμένες δασώδεις περιοχές, ή με το πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί αρσενικό. Παρά τα ενοχοποιητικά αυτά στοιχεία, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του, μολονότι υπάρχουν και κάποιες επίμονες κλήσεις στο κινητό του που περιπλέκουν τα πράγματα. Τι έχει λοιπόν συμβεί στην όμορφη σύζυγο του Νικ;

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ από την TWENTIETH CENTURY FOX. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΤΟ ΤΟΤΕΜ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΙΑΝΓΚ ΡΟΝΓΚ
totem-lykouN

Ξέρεις τι είναι το τοτέμ του λύκου; Μια πνευματική δύναμη ενός προς δέκα, προς εκατό, χίλιους, δέκα χιλιάδες. Προστατεύει τη μεγάλη ζωή στο βοσκότοπο. Ο ουρανός ανέκαθεν έβλεπε ότι η μεγάλη ζωή κουμαντάρει τη μικρή, ότι η ζωή του ουρανού κουμαντάρει εκείνη των ανθρώπων. Αν τιμάς πραγματικά το τοτέμ του λύκου, πρέπει να στηρίξεις τον ουρανό και τη γη, τη φύση και τη μεγάλη ζωή του βοσκότοπου, οφείλεις να συνεχίσεις να παλεύεις όσο υπάρχει έστω κι ένας λύκος.

Στα τέλη του 1960, ο Κινέζος φοιτητής Τσεν Ζεν προσφέρει εθελοντική εργασία σ’ έναν απομονωμένο καταυλισμό νομάδων στη Μογγολία. Εκεί ανακαλύπτει έναν κόσμο που δεν είχε ποτέ του φανταστεί: μια ειδυλλιακά απλή ζωή βασισμένη στην αιώνια μάχη μεταξύ λύκων και ανθρώπων, σ’ έναν συνεχή αγώνα για επιβίωση.

Ένα θαυμάσιο πορτρέτο ενός τόπου και ενός πολιτισμού που δεν υπάρχει πια, σκιαγραφημένο σ’ ένα βιβλίο που ξάφνιασε, συγκίνησε και προκάλεσε τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ARTHUR SCHOPENHAUER
AFORISMOI Μέσα σ' έναν κόσμο κατ' ουσίαν άλογο και αντίξοο, ο άνθρωπος καλείται να διάγει τον βίο του όντας εκτεθειμένος ανά πάσα στιγμή, αφενός, στον πόνο και την ανία, αφετέρου, στον πλανερό χαρακτήρα του κόσμου αυτού, του υποσχόμενου μία ευτυχία φαντασιώδη και ανέφικτη.
Η ορθή αποτίμηση της πραγματικής αξίας των αγαθών της ζωής έχει ως βάση τη διάκρισή τους σε τρεις κατηγορίες: στα όσα είναι κανείς, στα όσα έχει και στα όσα παριστάνει στα μάτια άλλων ανθρώπων. Η ανάλυση αυτών των κατηγοριών καταδεικνύει τις προτεραιότητες που πρέπει να θέτει κανείς στις αποφάσεις και τις επιλογές του. Δεδομένου δε του χαρακτήρα του κόσμου στον οποίο ζούμε, παρέχει επιπλέον συγκεκριμένες πρακτικές αρχές και παραινέσεις για την καθοδήγηση του ανθρώπου κατά την αναζήτηση του είδους και μέτρου της ευτυχίας που είναι εφικτή στον βίο του.
Οι "Αφορισμοί" είναι το έργο εκείνο που έβγαλε τον Schopenhauer από την αφάνεια και τον έκανε γνωστό σ' ένα ευρύτατο αναγνωστικό κοινό. Αν και κείμενο εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας, συνιστά εξαιρετική εισαγωγή όχι μόνο στην σκέψη του ίδιου το Schopenhauer, αλλά και γενικότερα σε βασικά θέματα της πρακτικής φιλοσοφίας. Οι "Αφορισμοί" αποτελούν συνάμα έξοχο δείγμα τόσο της αριστοτεχνικής γραφής όσο και του καυστικού κριτικού πνεύματος του φιλοσόφου.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

ΑΡΧΕΙΟ ΤΑΚΗ ΠΑΝΑΝΙΔΗ
ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΦΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
4pananidis Μια φωτογραφική ιστορία (1960-1975) για τους μεγάλους ποιητές, συνθέτες, ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού και των θεαμάτων μιας θρυλικής εποχής. Το αρχείο Τάκη Πανανίδη διασώζει τις εμβληματικές εκείνες φωτογραφίες μέσα από τις οποίες αναγνωρίζουμε, εδώ και μερικές δεκαετίες, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι του εξήντα. «Αυτόπτης φωτομάρτυρας», όπως ο ίδιος ο φωτογράφος αποκαλούσε τον εαυτό του, αποτύπωσε στο φιλμ τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ανατρεπτικής αλλαγής που συνέβη στο λαϊκό τραγούδι στη δεκαετία του εξήντα, παρακολουθώντας τους στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στις συναυλίες, στις μπουάτ, στις επιθεωρήσεις, στα αναψυκτήρια, στα λαϊκά κέντρα, στα σπίτια τους. Όλα τα γνωστά ονόματα που διαμόρφωσαν το νέο λαϊκό τραγούδι της εποχής, συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, μουσικοί δεξιοτέχνες όπως ο Μανώλης Χιώτης και ο Γιώργος Ζαμπέτας, τραγουδιστές που σφράγισαν με την ερμηνεία τους χιλιοτραγουδισμένες μελωδίες όπως οι Τσιτσάνης, Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Πάνος Γαβαλάς κ.ά. διατηρούνται στην ιστορική μνήμη χάρη και στις φωτογραφίες του Αρχείου Τάκη Πανανίδη. Σεβαστό δείγμα αυτού του αρχείου περιλαμβάνει ο τόμος Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό των ονείρων με γνωστές αλλά και άγνωστες στο ευρύ κοινό φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά. Χάρη στο έμφυτο ταλέντο του, ο Τάκης Πανανίδης (1935-2010) κατάφερνε να αφήνει ανεπιτήδευτη, με αδιόρατες παρεμβάσεις, τη στιγμιαία φωτογράφισή του, ακόμα και όταν, για λόγους επαγγελματικής σκοπιμότητας, όφειλε να τη σκηνοθετήσει. Παράλληλα, χάρη στην εξοικείωσή του με τον χώρο της μουσικής και του θεάματος, είχε ασκηθεί να συλλαμβάνει τις εικόνες του στη μαγική εκείνη στιγμή που το θέμα παρουσιάζεται στην πιο χαρακτηριστική του έκφραση, στην πλήρη κορύφωσή του. Όποιος ερευνά τη μουσική των δεκαετιών εξήντα και εβδομήντα υποχρεωτικά διασταυρώνεται με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Αρχείο Πανανίδη.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΤΟΠΟΣ

 

ΧΕΙΡΟΠΕΔΗ ΑΠΟ ΠΛΑΤΙΝΑ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΙΠΛΙΚΑΤΣΗ
4xeiropedi platina Χειροπέδη από πλατίνα ή αλλιώς φυλακή από πλατίνα. Οι ήρωες των διηγημάτων φορούν νοητά τη χειροπέδη των στερεοτύπων και των εξαναγκασμών, εγκλωβισμένοι σε σχέσεις, πεποιθήσεις, ορμές και φαντασιώσεις, περιπλανώνται απ' τις αρχές του 20ου αιώνα έως το απροσδιόριστο μέλλον, από την παιδική τους ηλικία έως τα γεράματά τους. Η Κική γράφει στον νεκρό σύντροφό της, ο Μιχάλης καταφέρνει να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Παράδεισο, η Γεωργία ταξιδεύει στη Βουλγαρία για ν' αποτεφρώσει τη σορό του πατέρα της, ο Μανόλης ανακοινώνει στους γονείς του ότι θα γίνει κλέφτης. Οι ήρωες ταλαιπωρούν τον εαυτό τους κι αναμετριούνται με τα όνειρά τους. Ο μικρός Πέτρος πετάει κονσέρβες στα παιδιά που τον κοροϊδεύουν, η Τζέινα ανοίγει την κιτρινισμένη έκθεσή της από το δημοτικό σχολείο, η Μαργαρίτα ξεθάβει τον σκύλο της θείας Φλώρας, μια κυρία καταμετρά τα δικαιολογητικά για τη σύνταξή της, η Νανά, η Καίτη κι ο Κοσμάς παίζουν με ερωτικά παιχνίδια. Ο αφηγητής, κάποιες φορές θεατής, κρυφακούει τους ήρωες και άλλοτε αφηγείται με χιούμορ και ειρωνεία, άλλοτε μοιάζει ν' απουσιάζει διακριτικά χάρη στη δύναμη των γεγονότων. Η Αλεξάνδρα Πιπλικάτση με την πρώτη της αυτή συλλογή διηγημάτων αναζητά την ουσία, την άγρια και σκληρή πραγματικότητα τόσο όσο χρειάζεται. Στους ήρωές της ο αναγνώστης μπορεί ν' αναγνωρίσει κάτι από τον ίδιο του τον εαυτό.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

 

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΙΣΑΑΚ ΜΠΑΜΠΕΛ
b87342

"Από τα παιδικά μου χρόνια, σκάρωνα με πάθος παραμύθια, θεατρικά έργα και χιλιάδες ιστορίες. Όλα αυτά είχαν θρονιαστεί στην καρδιά μου όπως τα βατράχια πάνω στις πέτρες.[...] Σ' αυτά που διάβαζα στα βιβλία πρόσθετα και πολλά επεισόδια βγαλμένα απ' τη φαντασία μου. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Η φαντασία μου έδινε μεγαλύτερη ένταση στις δραματικές σκηνές, τροποποιούσε την κατάληξη κάθε ιστορίας, έκανε την αρχή της πιο μυστηριώδη. [...] Όταν έκανα τις μουσικές μου ασκήσεις, έβαζα πάνω στο αναλόγιο τα βιβλία του Τουργκένιεφ ή του Δουμά, και γρατζουνώντας το βιολί μου καταβρόχθιζα τη μια σελίδα μετά την άλλη. Τη μέρα διηγιόμουν στα παιδιά της γειτονιάς απίθανες ιστορίες και το βράδυ τις μετέφερα στο χαρτί. Το γράψιμο ήταν κληρονομική ασχολία στην οικογένειά μας. Ο παππούς Λεβί-Ιτσρόκ, που στα γεράματά του είχε ξεκουτιάνει, όλη του τη ζωή έγραφε ένα μυθιστόρημα με τίτλο "Ο ακέφαλος άνθρωπος". Σ' αυτόν είχα μοιάσει."
Η φράση "γεννημένος συγγραφέας" ταιριάζει απόλυτα στον Ισαάκ Μπάμπελ. Στα παιδικά του χρόνια βίωσε τους διωγμούς των Εβραίων. Στα νιάτα του έγινε προστατευόμενος του Μαξίμ Γκόρκι. Πολέμησε για τα ιδανικά της Οκτωβριανής Επανάστασης, η οποία τελικά τον καταβρόχθισε, όπως ο Κρόνος το παιδί του. Σήμερα, "αποκα-τεστημένος" πια και στην πατρίδα του, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διηγηματογράφους του εικοστού αιώνα, κερδίζοντας τη θέση που του αξίζει δίπλα στους Τσέχοφ, Κάφκα και Χέμινγουέι.

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

ΤΡΙΛΟΒΙΤΕΣ
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΜΠΡΙΣ ΝΤ’ ΤΖ. ΠΑΝΚΕΪΚ
trilovites Τα δώδεκα διηγήματα του Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ αποτυπώνουν αριστοτεχνικά το αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον και τις αντιξοότητες της ζωής στη γενέτειρά του, τη Δυτική Βιρτζίνια. Οι ήρωές του είναι αγρότες, ανθρακωρύχοι, ξεπεσμένοι πυγμάχοι, νέοι που ασφυκτιούν στην ύπαιθρο, άνθρωποι εγκλωβισμένοι που ξεσπούν σε πράξεις τυφλής βίας. Ο μελαγχολικός κόσμος του αποδίδεται με λιτή και κοφτή γλώσσα, που συχνά διανθίζεται με λυρισμό και σαρκαστικό χιούμορ.
Ο Πάνκεϊκ γεννήθηκε το 1952 και αυτοκτόνησε το 1979, σε ηλικία είκοσι επτά ετών. Η αυτοκτονία του ανέκοψε πρόωρα μια συγγραφική πορεία που αναμενόταν λαμπρή. Ωστόσο, και μόνο τα δώδεκα διηγήματα που πρόλαβε να ολοκληρώσει αρκούν ώστε σήμερα να θεωρείται «ένας από τους πέντε καλύτερους διηγηματογράφους των τελευταίων πενήντα ετών» (Guardian).
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
4xenia kwstis Να γράφεις επί έναν χρόνο ένα γράμμα στον αγαπημένο σου που «έφυγε» σημαίνει πως παρατείνεις την ύπαρξή του δίπλα σου, πως με κάποιον τρόπο καταφέρνεις να καταργήσεις την απώλεια. Αυτό θέλησε να κάνει η Ξένια Καλογεροπούλου τον Οκτώβριο του 2013, όταν η αυλαία έπεσε για τον επί 37 χρόνια σύζυγό της και σύντροφο ψυχής, Κωστή Σκαλιόρα. Πέτυχε όμως πολύ περισσότερα. Καθώς ανασύρει μνήμες, άλλοτε πικρές κι άλλοτε αστείες, για να τις αφηγηθεί στον Κωστή, η Ξένια Καλογεροπούλου πετυχαίνει να στήσει μπροστά μας μια Ελλάδα που πια δεν υπάρχει, αλλά που γέννησε κριτικούς σαν τον Κωστή Σκαλιόρα και ανθρώπους του θεάτρου σαν την ίδια: αστικά σαλόνια, λαϊκοί θίασοι, τα ελληνικά νησιά του ’40 και του ’50, η εμπορική κινηματογραφική παραγωγή και το μη εμπορικό θέατρο της δεκαετίας του ’60, η εφταετία όπως την έζησαν, κυρίως, οι θεατράνθρωποι. Κι ύστερα, ο χρόνος κυλάει κι όλο εκείνο το παρελθόν ελίσσεται μέσα απ’ τις δεκαετίες για να συναντήσει το παρόν μας, φέρνοντας μαζί του ό,τι άντεξε στον καιρό.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

 

ΗΘΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΠΙΣΤΗ-ΠΙΣΤΩΣΗ
Θ. Π. ΤΑΣΙΟΣ
4tasios 2

Οι οικονομικές επιλογές γίνονται απο έναν «Άνθρωπο» –όχι απο έναν ακρωτηριασμένον «οικονομικό άνθρωπο»: Διότι ΩΦΕΛΕΙΑ δέν είναι μόνον όσα αγοράζονται, αλλα συχνότατα είναι και πλήθος απο χαρές, η απόκτηση των οποίων προϋποθέτει επιλογές ζημιογόνες σε όρους χρηματικούς!
Άσε που και ο Δαρβίνος μας είπε ότι μόνον εκείνες οι Ομάδες χιμπατζήδων απόχτησαν εξελικτικό πλεονέκτημα, όσες είχαν «εσωτερική συνοχή» (δηλαδή Ήθος). Και δέν είναι τυχαία η ετυμολογική ταυτότητα ανάμεσα στην Πίστη και στην Πίστωση: Πλήθος δράσεων παραγωγής πλούτου («πίστωση») στηρίζονται σε στάσεις και πράξεις ηθολογικής κατηγορίας («εμ-Πιστωσύνη»).
Ετούτο γίνεται και θεωρητικώς κατανοητό: Σκέψου ότι εξαρτώμαι καίρια απ’ την Κοινότητα (στηρίζομαι στην αλληλεγγύη της, καθρεφτίζομαι στα μάτια-της για να υπάρξω), αλλ’ ωστόσο την ανταγωνίζομαι – αφού τα αγαθά δέν επαρκούν «για όλους και ακόπως». Αυτή λοιπόν η καραμπινάτη αντίθεση είναι θέμα Ηθοπολιτικό – κι επομένως, πώς μπορούν να μιλάνε για «καθαρώς οικονομικά» φαινόμενα; Και πώς οι «οικονομικές»-μας επιλογές της τελευταίας 30-ετίας ήσαν αθώες απέναντι στα παιδιά και στα εγγόνια-μας (τους σημερινούς ανέργους)… Μ’ αυτά και γι’ αυτά, το βιβλιαράκι πήρε τον τίτλο Ηθο-Οικονομικά.
Κάτω τα τεχνοκρατικά στεγανά, ζήτω η Ευθύνη.

Στο εξώφυλλο παριστάνεται το λεγόμενο «Στομάχιον» του Αρχιμήδη: υπάρχουν 17.152 διαφορετικοί τρόποι αναδιάταξης των 14 τεμαχίων του τετραγώνου, ώστε να σχηματίζεται το ίδιο εξωτερικό τετράγωνο περίγραμμα. Στο «Παλίμψηστο» (1906, 1999) φαίνεται ότι ο Αρχιμήδης μέσω του «Στομαχίου» έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Συνδυαστικής Ανάλυσης.

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
PETER BELLWOOD
4prwtoi metanastes Στο βιβλίο αυτό, ο Bellwood ξεδιπλώνει μια εκπληκτική εξιστόρηση των ανθρώπινων μεταναστεύσεων σε παγκόσμια κλίμακα, ξεκινώντας από τις απαρχές του είδους και την έξοδο από την Αφρική και φτάνοντας ως τα τέλη της προϊστορίας, λίγο πριν την αυγή της γραπτής ιστορίας. Το συμπέρασμα είναι ότι η τάση για μετανάστευση μπορεί να θεωρηθεί ειδοποιό γνώρισμα του ανθρώπου - κι ασφαλώς ότι οι αρχαίες μεταναστεύσεις, χιλιετίες πριν και σε αλλεπάλληλα στρώματα, δημιούργησαν τον κόσμο μέσα στον οποίο κινιόμαστε ακόμα σήμερα.
Όμως, τι μπορούμε να γνωρίζουμε για εποχές τόσο απώτερες, που μοιάζουν για πάντα χαμένες στην αχλή του χρόνου; Είναι αλήθεια ότι ορισμένες λεπτομέρειες δεν θα τις μάθουμε ποτέ κι ότι κάποια άλλα ζητήματα θα παραμείνουν πάντα απλές πιθανότητες και εικασίες, από την άλλη όμως είναι εντυπωσιακό το πόσα πολλά πράγματα μπορεί να ανακαλύψει εκεί μια πολυπρισματική ματιά που συνδυάζει διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους - ιδιαίτερα, στην περίπτωσή μας, την αρχαιολογία, τη γενετική και τη συγκριτική γλωσσολογία.
Η αφήγηση του Bellwood καλύπτει ασφαλώς και τις περιπτώσεις εκείνες (π.χ. των Ινουίτ ή των Απάτσι στην Αμερική και των Πολυνήσιων στην Ωκεανία) όπου πραγματοποιήθηκαν μεταναστεύσεις κατά την ιστορική περίοδο, όμως σε πλήρως προϊστορικές συνθήκες, απομονωμένες από τις εξελίξεις στα άλλα μέρη του κόσμου.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ

 

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ
4faraggi
Ο Αργύρης Λιόδης ούτε στη μέση του πουθενά, δίχως ξένα αφτιά παρόντα, μπορούσε να φωνάξει τα ονόματα των έξι, να τους σιμώσει μαζεμένους, να τους κοιτάξει επιτέλους κατάματα, για να λάβει τη δύναμη και να τολμήσει έστω δυο λόγια για τα ξερά γεγονότα. 
Δυο λόγια για τα ξερά γεγονότα δεν επιχείρησε ούτε σε αργοπορημένες επιστολές, γιατί στο παρελθόν όποτε λιποψυχούσε και ήθελε νατους τα γράψει, τελικά λιποψυχούσε και στην ιδέα του γραμμένου χαρτιού. 
Θα του έλειπαν και τα βλέμματά τους μόλις μάθαιναν, κι αυτός είχε την ελπίδα και την ανάγκη να κουρνιάσει στα μάτια τους. 
Αλλά επί είκοσι εννιά χρόνια έξι άλλα ζευγάρια μάτια τον εμπόδιζαν, όλα σκοτεινές κόπιες του συμβολαίου με τις εφτά, μαζί με τη δική του, υπογραφές, να μην πατηθεί ο όρκος σιωπής εκείνης της νύχτας.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ
to fantasma Αν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει. Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική. O άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Κι αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις -όχι απ’ αυτά που δεν έχεις αλλά απ’ αυτά που έχεις-, δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις. Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο. Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή διά της απωλείας της κερδίζεται. Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε· προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: "Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…"
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ
4douka xarizetai
Τίποτα δεν χαρίζεται: Ανάµεσα στην ηµερολογιακή καταγραφή, την εξοµολόγηση, τη δοκιµή, την κατάθεση, το χρονογράφηµα, το σχεδίασµα, την επιφυλλίδα, το µελέτηµα. Κείµενα αγάπης: Από τον Μανόλη Αναγνωστάκη έως τον Γεώργιο Μ. Βιζυηνό. Για τον Γιάννη Ρίτσο, τον Αλέξανδρο Κοτζιά, τον Στρατή Τσίρκα, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Τάσο Λειβαδίτη. Μιλώντας στα παιδιά: Γιατί διαβάζουµε λογοτεχνία; Για τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Διονύσιο Σολωµό, τον Κώστα Ταχτσή, τον Στρατή Τσίρκα πάλι, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Παύλο Ζάννα, τον Μ. Καραγάτση, τον Γιάννη Κοντό, τον Αντρέα Φραγκιά, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιώργο Ιωάννου.
Ακόµη και τότε, πριν από τόσα χρόνια, ακόµη και σήµερα, έπειτα από τόσα χρόνια, για µένα έγραφα, για µένα γράφω. Για να µπορώ να ρίχνω µπρος πίσω τις µατιές µου. Να αυξοµειώνω την ένταση. Να συνοµιλώ µε τα επίµονα, τα αόρατα, τα άπιαστα. Να περιθάλπω τα πεταµένα, τα άχρηστα, τα πονεµένα. Να ανυψώνω τα εφήµερα, τα αδιόρθωτα, τα άρρωστα. Να περιποιούµαι τα αδέσποτα, τα άστεγα, τα αδιάλυτα! Όπως και τότε, πριν από τόσα χρόνια, έτσι και σήµερα, απ’ την ανάγκη µου να σκεφτώ, να αντισταθώ, να υπάρξω, να συνυπάρξω. Εφόσον ναι, κι αν δεν το ήξερα, αργά και µε κόπο, το έµαθα: Τίποτα δεν χαρίζεται.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

 

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΟΥΡΣΕΝΑΡ
4fylaki gioursenar
«... Ο Καβάφης», γράφει η Γιουρσενάρ, «θυμίζει στον ταξιδιώτη του ότι δεν θα βγει από τον τόπο της καταγωγής του, ότι όπου κι αν πάει, η πόλη του θα τον ακολουθεί. Ο άνθρωπος του Μπωντλέρ, όπου και αν πηγαίνει, απλώς Λικνίζει το άπειρότου στις πεπερασμένες θάλασσες ...όμως ο ίδιος αυτός Μπωντλέρ που τόσο συχνά περιφρονεί το ταξίδι, αναγνώρισε τη σχεδόν άλογη επιθυμία που υπολανθάνει σε όλους μας... μια ανάγκη αποδημίας, μια ζωτική ανάγκη να νιώσει ότι βρίσκεται αλλού, Αλλά πραγματικοί ταξιδευτές είναι μονάχα εκείνοι που φεύγουν Για να φύγουν- ανάλαφρες καρδιές που μοιάζουν με μπαλόνια, Από τη μοίρα τους ποτέ δεν ξεφεύγουν...» Όλοι μας ταξιδεύουμε. Το θέμα είναι τι βλέπουμε, τι γυρεύουμε σ ένα ταξίδι και τι αποκομίζουμε απ αυτό. Λίγα χρόνια πριν από το θάνατό της η Γιουρσενάρ ένιωσε την ανάγκη να ταξιδέψει, «να κάνει το γύρο της φυλακής της». Σ αυτά τα ταξίδια της χρωστάμε τις σελίδες αυτού του βιβλίου.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ

 

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΑΚΙΡΗ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΕ
ΣΕ ΜΙΑ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΙΚΕΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΡΟΜΑΙΝ ΠΟΥΕΡΤΟΛΑΣ
4ikea
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο ΑτζατασάτρουΠατέλ, ένας Ινδός ντυµένος στα γκρίζα, µε αυτιά γεµάτα σκουλαρίκια κρίκους κι ένα γιγαντιαίο µουστάκι. Φακίρης στο επάγγελµα, αρκετά κατεργάρης, διάσηµος σε όλο το Ρατζαστάν για την ικανότητά του να τρώει κοµµάτια γυαλί (από ζάχαρη), να καταπίνει σπαθιά (πτυσσόµενα) και άλλα πολλά... Μια µέρα ο φακίρης µας αυτός προσγειώθηκε στο αεροδρόµιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού, µε προορισµό τη Μέκκα της συναρµολόγησης: το κατάστηµα ΙΚΕΑ. Κι αυτό για να ανανεώσει τη σανίδα σωτηρίας του και σκληρό µέσο βιοπορισµού του: ένα κρεβάτι για φακίρηδες, από αυθεντικό σουηδικό πεύκο, µε 15.000 καρφιά, στην εξαιρετική τιµή των 99,99 ευρώ...
Το Απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε µια ντουλάπα ΙΚΕΑ είναι µια πραγµατικά απίστευτη, ξεκαρδιστική περιπέτεια απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης και έξω από αυτή, µια ιστορία έρωτα πιο αφρισµένη και σπαρταριστή κι από αναψυκτικό µε ανθρακικό, µα και καρπός περισυλλογής γύρω από µια τροµερή πραγµατικότητα: τη µάχη που δίνουν καθηµερινά οι παράνοµοι µετανάστες, οι απόλυτοι τυχοδιώκτες του εικοστού πρώτου αιώνα.
Παγκόσµιο µπεστσέλερ που µεταφράζεται σε 35 γλώσσες, ένα µοναδικό βιβλίο που οι αναγνώστες λατρεύουν από την Ισλανδία ως τον Καναδά και από την Πορτογαλία ως τη Ρουµανία και τη Ρωσία...
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

 

ΕΝΑ ΑΛΠΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016
4istories
Ένα πολυφωνικό αφήγημα, ένα ψηφιδωτό μετα-μυθιστόρημα για έναν ολόκληρο τόπο και για τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Και από τη γιαγιά στην οικογένεια αλλά και στο μικρό χωριό και στον τόπο όλο -ο τόπος εδώ η Κύπρος-, ιστορίες που θυμίζουν ιστορίες του καθενός μας, για ζωή, έρωτα, θάνατο, για πολέμους και προσφυγιά και επιστροφή. Παλιές και καινούριες ιστορίες, στην κοινή ελληνική αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Μπλεγμένοι οι άνθρωποι, οι ηλικίες, οι εποχές και οι τοποθεσίες, ένα κουβάρι που ξετυλίχτηκε και ξετυλίγεται ακόμα, κάποτε μπερδεύονται, μπερδεύεσαι και εσύ, ποια είναι η δική σου ιστορία, ποια του άλλου, ποια η συνέχεια, ποιο το τέλος, έχει καμιά σημασία άραγε; Μαζί με αυτές παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, σχέδια παιδικά, δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια, ποιητάρικα, άλλα ποιήματα και πολλές φωτογραφίες. Το κουβάρι ονομάστηκε τελικά Ένα αλπούμ ιστορίες (αλπούμ λέγεται το άλμπουμ στην Κύπρο).
"αλήθεια εσκέφτηκες ποττέ πόσο παράξενα μπλέκουνται σε τούτα τα παλιά αλπούμ άθρωποι, ηλικίες, εποχές τζαι τόποι; σαν ένα κουβάρι πλεγμένο, αλλά τζαι η ζωή του καθενού μας έννεν ένα κουβάρι, ένα κουβάρι ιστορίες; που κάποτε θθυμόμαστεν τες, διηγούμαστεν τες, ακούει τες κάποιος, γοητεύκεται που τούτες, αρπάσει τες, κλέβκει τες χωρίς να μας ρωτήσει πολλές φορές, εν’ πάνω που τες δυνάμεις του να αντισταθεί, γράφει τες, βάλει τους τζαι ένα μικρό τίτλο, "αρκατένον, το", "ο Εθνάρχης", "θκυο ασσελιές τόπος", τζαι γίνονται σαν μιαν ιστορία, η ιστορία του καθενού μας ή η ιστορία ούλλων μας".
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ

 

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΤΖΟΝ ΓΚΡΙΝ
4la8os asteri
"Είμαι ερωτευμένος μαζί σου", επέμεινε.
"Είμαι ερωτευμένος μαζί σου και δε με ενδιαφέρει να στερήσω από τον εαυτό μου την απλή απόλαυση του να λέω αλήθειες. Είμαι ερωτευμένος μαζί σου, και το ξέρω πως ο έρωτας είναι απλώς μια κραυγή στο κενό, πως η λήθη είναι αναπόφευκτη και πως είμαστε όλοι καταδικασμένοι, και θα έρθει η μέρα που ο κόπος μας θα γίνει ξανά σκόνη, ξέρω πως ο ήλιος θα καταπιεί τη μόνη γη που θα αποκτήσουμε, κι είμαι ερωτευμένος μαζί σου".
Όταν η Χέιζελ συναντά τον Ογκάστους, ανακαλύπτει στο πρόσωπό του ένα αδελφό πνεύμα και μαζί του θα μοιραστεί τους φόβους, τα άγχη, τους προβληματισμούς της, αλλά και μια αγάπη που αγγίζει τις πιο μύχιες γωνιές της ψυχής τους.
Οι δυο τους με ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ και ωμή ειλικρίνεια θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού προσωπικές απαντήσεις σε καθολικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης...
Με μια γραφή που ξεχειλίζει από συναίσθημα αλλά και χιούμορ σε τέλεια αναλογία, ο Τζον Γκριν δημιουργεί ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκινήσεις.
Μια ιστορία σκληρή αλλά και τόσο τρυφερή, όπως είναι και η ίδια η ζωή.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ

 

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΙΣΕΛ ΜΠΙΣΙ
4koritsi ptisis
ΕΠΕΖΗΣΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ… ΑΛΛΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;
22 Δεκεμβρίου 1980
Το αεροπλάνο που εκτελεί την πτήση 5403 πέφτει στα γαλλοελβετικά σύνορα και τυλίγεται στις φλόγες. 168 από τους 169 επιβάτες σκοτώνονται ακαριαία. Σώζεται μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών. Δύο οικογένειες το διεκδικούν, και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Έτσι ξεκινάει μια διαμάχη που θα διαρκέσει σχεδόν δύο δεκαετίες.
Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση η οποία έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τη ζωή του αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πρώτα όμως καταγράφει όλη του την έρευνα, ώστε να την παραδώσει στην άμεσα ενδιαφερόμενη: τη Λιζ-Ροζ ή την Εμιλί, αυτή την κοπέλα που κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι και που όλοι αποκαλούν Λιβελούλα.
Καθώς κάθεται στο γραφείο του και ετοιμάζεται να τραβήξει τη σκανδάλη, ανακαλύπτει ένα στοιχείο που ανατρέπει τα πάντα. Δολοφονείται όμως πριν προλάβει να αποκαλύψει την πολυπόθητη αλήθεια...
Ένα δισεπίλυτο μυστήριο που εκτυλίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό. Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της τελευταίας πενταετίας, που αγαπήθηκε από 700.000 αναγνώστες στη Γαλλία και πρόκειται να μεταφραστεί σε 24 γλώσσες.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

 

ΑΝΕΜΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΣΤΙΒΕΝ ΠΡΕΣΣΦΙΛΝΤ
4anemoi polemou
Στους Ανέμους του Πολέμου, η εξομολόγηση ενός οπλίτη που υπηρέτησε κάτω από τις διαταγές του Αλκιβιάδη στον αθηναϊκό στόλο, καταδικασμένου τώρα σε θάνατο για το φόνο εκείνου του άντρα που αγαπήθηκε και μισήθηκε τόσο πολύ, ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο μια από τις σημαντικότερες διαμάχες της Ιστορίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ 
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΜΑΘΙΟΥ ΤΟΜΑΣ
4den imaste
Γεννημένη το 1941 στο Γούντσαϊντ του Κουίνς, η Αϊλίν Τούμολτι μεγάλωσε φροντίζοντας τους αλκοολικούς γονείς της, ωστόσο πάντα ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή, μακριά από την ταραγμένη παιδική ηλικία της. Όταν συνάντησε τον Εντ Λίρι, έναν επιστημονικό ερευνητή, που δεν έμοιαζε με κανέναν από τους άνδρες που είχε γνωρίσει, η Αϊλίν πίστεψε ότι μαζί του θα ζούσε την κοσμοπολίτικη ζωή που λαχταρούσε.Μετά τον γάμο τους η Αϊλίν παρότρυνε τον Εντ να θέλει περισσότερα: καταξιωμένη δουλειά, διακεκριμένους συνεργάτες, ωραιότερο σπίτι σε καλύτερη περιοχή, αλλά καθώς περνούν τα χρόνια γίνεται φανερό ότι η ολοένα μεγαλύτερη απροθυμία του απέναντι σε όλα αυτά οφείλεται εν μέρει σε μια βαθιά ψυχολογική αλλαγή. Ακόμη και όταν η οικογένεια Λίρι ανεβαίνει κοινωνικά –αποκτώντας το μεγαλοπρεπές σπίτι που πάντα λαχταρούσε η Αϊλίν– στη ζωή τους εισέρχεται το αναπόφευκτο σκοτάδι. Η Αϊλίν, ο Εντ και ο γυιός τους, Κόνελ, προσπαθούν απεγνωσμένα να μείνουν ενωμένοι συνεχίζοντας φυσιολογικά τη ζωή τους και να συντηρήσουν –παρά τις αντιξοότητες– τα ιδανικά που τρέφουν για το μέλλον τους.Επικό ως προς το εύρος του, ηρωικό ως προς το χαρακτήρα, γραμμένο δεξιοτεχνικά, το Δεν Είμαστε ο Εαυτός Μας αποτελεί μια μαρτυρία για τις μεγαλύτερες επιθυμίες και αδυναμίες μας.
"Το καλύτερο βιβλίο του 2014" PUBLISHERSWEEKLY Παγκόσμιο bestseller
Μεταφράστηκε σε 31 χώρες
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ

 

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΝΕΦΟ ΜΕΓΑΛΟ
ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΡΟΜΑΙΝ ΠΟΥΕΡΤΟΛΑΣ
4aifel
Για την Προβιντάνς Ντυπουά η ζωή είναι λίγο σαν τη μαγιονέζα: όσο πιο πολύ την ανακατεύεις, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχει. Μα την ώρα που η νέα και ωραία Παριζιάνα ταχυδρόμος ετοιμάζεται να φύγει για την Αφρική, όπου την περιμένει η κορούλα της που αγαπά όσο τίποτα στον κόσμο, ένα ισλανδικό ηφαίστειο ξυπνά, παραλύοντας τις πτήσεις των αεροπλάνων ανά την Ευρώπη. Από το αεροδρόμιο σ’ ένα θιβετιανό μοναστήρι, ξεκινά γι’ αυτήν το πιο καταιγιστικό και θαυμαστό ταξίδι της ζωής της. Διότι η αγάπη δίνει φτερά. Είστε έτοιμοι να πετάξετε;
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

 

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΣΑΜΠΡΑ
4nagyrizeis
Το βιβλίο ξεκινά με ένα σεισμό, ιδωμένο μέσα από τα μάτια ενός ανώνυμου εννιάχρονου αγοριού που ζει σε ένα μεσοαστικό συγκρότημα κατοικιών στο Maipu, της Χιλής. Στο δεύτερο μέρος, πρωταγω-νιστής είναι ο συγγραφέας του πρώτου μέρους του μυθιστορήματος. Ο πατέρας του είναι ένας λιγομίλητος άνθρωπος, ο οποίος ενώ ισχυρίζεται ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, σιωπηλά συντάσσεται με το καθεστώς Πινοσέτ.
Η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στον συγγραφέα και τον πρωταγωνιστή, το παρελθόν και το παρόν, προβάλλοντας με μελαγχολία και οργή την ιστορία ενός έθνους, και μιας γενιάς -που όπως λέει ο συγγραφέας έμαθε να διαβάζει και να γράφει ενόσω οι γονείς τους έγιναν συνεργοί ή θύματα της Δικτατορίας.
Πρόκειται για το πιο προσωπικό μυθιστόρημα του Alejandro Zambra (συγγραφέα του «Μπονσάι»), που είναι ίσως ο σημαντικότερος Χιλιανός συγγραφέας μετά τον Roberto Bolaño.
«…Μια φορά, χάθηκα. Θα ’μουν έξι ή επτά χρονών. Είχα αφαιρεθεί και, ξαφνικά, δεν έβλεπα πια τους γονείς μου. Φοβήθηκα, αλλά βρήκα αμέσως το δρόμο κι έφτασα πρώτος στο σπίτι – εκείνοι μ’ έψαχναν συνέχεια, απεγνωσμένα, αλλά εγώ νόμισα ότι είχαν χαθεί· ότι εγώ ήξερα να γυρίζω σπίτι κι εκείνοι όχι. «Ήρθες από άλλο δρόμο» είπε η μητέρα μου αργότερα, με τα μάτια της ακόμα κλαμμένα. «Εσείς ήρθατε από άλλο δρόμο» σκέφτηκα, αλλά δεν το είπα…» γράφει ο Zambra στο βιβλίο και ο μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης σημειώνει:
Τo είπε, αργότερα, ο Αlejandro Zambra, γράφοντας αυτό το θαυμάσιο μυθιστόρημα αναπόλησης της παιδικής ηλικίας, της χαμένης αθωότητας και των ενοχών για την απώλεια της αθωότητας. Η έννοια της απώλειας κυριαρχεί στην αφήγηση, την αφήγηση της περιπέτειας μιας αέναης, νοερής επιστροφής, όπου τα ψίχουλα του Κοντορεβυθούλη έχουν φαγωθεί προ πολλού…
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΚΑΡΟΣ

 

ΑΓΑΠΑ ΤΟ Ή ΠΑΡΑΤΑ ΤΟ
ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ
4agapato
Ο δεκαπεντάχρονος Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με το άσχημο πρόσωπο της κρίσης, όταν η οικογένειά του αναγκάζεται να μετακομίσει στη Σύμη, αφήνοντας πίσω φίλους και λοιπούς.
Η Γιάννα, όταν παίζει κιθάρα, πετάει στα σύννεφα. Ανταλλάσσει καθημερινά μηνύματα στο fb με τον black label και ξαφνιάζεται όταν μια μέρα τον «πετυχαίνει» στο απομακρυσμένο νησί όπου ζει.
Η Γιούλη ήθελε να γίνει μεγάλη ηθοποιός και είχε φτιάξει το καλύτερο στοχο-διάγραμμα, από το οποίο δεν παρέκκλινε ποτέ, ώσπου… η καρδιά της χτύπησε δυνατά για πρώτη φορά, μα για λάθος άνθρωπο.
Οι τρεις τους έμαθαν το τίμημα που κρύβει η διεκδίκηση της ευτυχίας, όταν δε δέχεσαι να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο.
Love it or leave it, μωρό μου!
Ιάσονας: Τελικά, την πάτησα κι εγώ. Οκέι, θα συνέβαινε κάποτε και αυτό, φαντάζομαι. Τι τώρα, τι αργότερα. Είναι τόσο περίεργο αυτό ­­το συναίσθημα... Σαν να μπαίνεις σε κάποιο ασανσέρ που μία σε ανεβάζει και μία σε κατεβάζει, άλλες φορές πηγαίνει όροφο όροφο και άλλες φορές το κάνει απότομα κι εσύ βρίσκεσαι έρμαιο ενός φρενήρους πεταρίσματος.
Γιάννα: Η σιλουέτα του Ιάσονα διαγράφεται μέσα από την ανοιχτόχρωμη κουρτίνα. Βγαίνει από τη σκιά και μου χαμογελά. Όλα έχουν την αίσθηση ενός ονείρου που βλέπω ξανά και ξανά κι εγώ φοβάμαι να ξυπνήσω.
Γιούλη: Με φίλαγε και μ’ έπιανε τόσο άγρια που με ρήμαζε. Ναι, έτσι ένιωθα, ρημαγμένη. Αν τότε έβαζα ένα τέλος, θα μπορούσα να είχα προλάβει τα χειρότερα. Δε σταμάτησα, η ηλίθια.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ

 

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ
AIΣΘΗΤΙΚΗ (ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ)
GOETHE
peri texnis

"Έζησα ανάμεσα σε ζωγράφους", έγραψε ο Γκαίτε, "και έμαθα, όπως αυτοί, να βλέπω τα αντικείμενα με μάτι καλλιτέχνη... Το μάτι ήταν το κατ' εξοχήν όργανο με το οποίο αντιλαμβανόμουν τον κόσμο". Ο Γκαίτε ίδρυσε δύο βραχύβια περιοδικά τέχνης και επί έξι χρόνια διοργάνωνε ετήσιους ζωγραφικούς διαγωνισμούς στην Βαϊμάρη. Ζωγράφιζε και ο ίδιος και τα γραπτά του δείχνουν πως ήταν μεγάλος τεχνοκρίτης.
Τα κείμενα του παρόντος τόμου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Δοκίμια γενικής αισθητικής, μελέτες για την τέχνη της κλασικής αρχαιότητας και παρατηρήσεις για τη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή τέχνη.
 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA

 

Η TEXNH TOY ΠΟΛΕΜΟΥ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΣΟΥΝ ΤΣΟΥ
soun tzou

Οι διακεκριμένοι καθηγητές Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολιόπουλος έκαναν μια ξεχωριστή μετάφραση του κλασικού έργου Η τέχνη του πολέμου που αποδίδεται στον αρχαίο Κινέζο Σουν Τσου. Το βιβλίο τους χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται κριτικά η θεωρία νίκης του Σουν Τσου, η συνεισφορά του στη στρατηγική και η επιρροή του μέχρι σήμερα. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από τη σχολιασμένη μετάφραση της Τέχνης του πολέμου. Βασισμένη στις δέκα καλύτερες αγγλικές μεταφράσεις του έργου, η μετάφραση συνοδεύεται από εκτεταμένα επεξηγηματικά σχόλια με χρήση αρχαίων και σύγχρονων ιστορικών παραδειγμάτων, καθώς και το παράρτημα: Η τέχνη του πολέμου για στελέχη επιχειρήσεων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΑΥΛΟΣ

 

Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ
ΔOKIMIA
William James
pisti
Η «Βούληση της Πίστης» είναι ίσως το πλέον δημοφιλές και πολυσυζητημένο δοκίμιο του Αμερικανού φιλοσόφου και ψυχολόγου William James (1842 - 1910 ). Αποτελεί ένα έξοχο δείγμα πραγματιστικής σκέψης, αυτού του πολυδιάστατου διανοητικού ρεύματος που κυριάρχησε στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1870 - 1945. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ένα κείμενο που σήμερα ενδιαφέρει μόνο τους μελετητές μιας συγκεκριμένης περιόδου της αμερικανικής φιλοσοφίας. Τα ζητήματα που θίγει αφορούν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που τον έχει απασχολήσει το ερώτημα τι σημαίνει και πώς δικαιολογείται να πιστεύει κανείς σε κάτι, είτε αυτό είναι κάτι απλό και τετριμμένο, είτε είναι ο ίδιος ο Θεός.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA

 

ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
PHILIP KERR
philip kerr
Αργεντινή, 1950 Ο Μπέρνι Γκούντερ φτάνει στο Μπουένος Άιρες και εμπλέκεται στο κυνήγι ενός εγκληματία. Μια έφηβη βρέθηκε δολοφονημένη και οι συνθήκες θυμίζουν έντονα εκείνες της τελευταίας υπόθεσης που είχε αναλάβει ο Μπέρνι ως επιθεωρητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στο Βερολίνο. Μιας υπόθεσης που δεν είχε καταφέρει να διαλευκάνει. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας πιστεύει ότι ο δράστης είναι κάποιος από τους εκατοντάδες πρώην Ναζί που έχουν καταφύγει στην Αργεντινή μετά το 1945. Ποιος καταλληλότερος από τον Μπέρνι Γκούντερ για να βρει τον δολοφόνο! Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που θέτει προκλητικά ερωτήματα: Ποιοι έδωσαν καταφύγιο στους Ναζί και πόσο διαδεδομένος ήταν στην Αργεντινή ο αντισημιτισμός στα χρόνια των Περόν;
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚEΔΡΟΣ

 

MYΣΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΕΛ ΛΟΠΙΝΟ
lopino
Το Μυστικό άρωμα μεταφέρει τον αναγνώστη σε συναρπαστικές εποχές της Ιστορίας, ενώ τον εισάγει στη γοητεία της Ανατολής, στα μυστικά της μαγείας αλλά και στα μυστήρια της ζωής και του θανάτου.
Έπειτα από έναν τρομακτικό σεισμό η Πέρσα χάνει τις αισθήσεις της, παγιδευμένη στα συντρίμμια του σπιτιού της. Καθώς οι διασώστες προσπαθούν να την εντοπίσουν, εκείνη βιώνει κάτι αλλόκοτο, μια πρωτόγνωρη κατάσταση που τη συγκλονίζει περισσότερο και από τον σεισμό που γκρέμισε το σπίτι της.
Επιθανάτια εμπειρία ή ταξίδι σε προηγούμενες ζωές της; αναρωτιέται. Υπάρχει άλλη ζωή, πεπρωμένο, κάρμα, ή βιώνει παραισθήσεις; Έρχεται κανείς στη γη για κάποιον προκαθορισμένο σκοπό; Υπάρχει αδερφή ψυχή ή όλα αυτά είναι ένας ρομαντικός μύθος; Και τι είναι το μυστικό άρωμα που καλείται η ίδια ν’ ανακαλύψει;
Παλεύοντας να βρει το νήμα της αλήθειας, ξεκινά άθελά της ένα μεταφυσικό ταξίδι που θα την παρασύρει στα σαγηνευτικά αρώματα της αρχαίας Αιγύπτου, στη μινωική Κρήτη, στη Νότια Γαλλία του Μεσαίωνα και πιο μακριά ακόμη... σε μέρη όπου, άλλοτε, είχε βιώσει τον πιο δυνατό έρωτα, την ευτυχία αλλά και τη βαναυσότητα των ανθρώπων.
Από τη συγγραφέα του μπεστ σέλερ Η Αγριλιά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΦΙΛΟΣΟΦIA
THOMAS HOBBES
hobbes Σύμφωνα με τον Χομπς, ο άνθρωπος έχει ως στόχο την κυριαρχία, την προσωπική υπεροχή και τον πλουτισμό σε βάρος των υπολοίπων. Κάθε πόλεμος, κάθε διαμάχη ξεκινάει από το φόβο ή το φθόνο που νιώθει ο ένας για τον άλλο, ενώ μόνο οι αμοιβαίες συμφωνίες θα μπορέσουν να εδραιώσουν την ομόνοια. Ριζοσπαστικός και πέρα για πέρα επίκαιρος, ο Τόμας Χομπς, ένας από τους θεμελιωτές της πολιτικής φιλοσοφίας, αναλύει εκτενώς τα ανθρώπινα πάθη και προτείνει τρόπους καλύτερης συμβίωσης -ίσως και επιβίωσης- σε μια κοινωνία όπου τα ένστικτα είναι αυτά που κυρίως καθορίζουν τις πράξεις και κατ' επέκταση τις ανθρώπινες σχέσεις. Πριν ακόμα παρουσιάσει τον "Λεβιάθαν" -το Κράτος που, έχοντας το μονοπώλιο της απόλυτης εξουσίας, επιδιώκει τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης-, ο Χομπς επιχειρηματολογεί υπέρ της μη αγαθής φύσης των ανθρώπων, οι οποίοι, υπακούοντας στις επιθετικές ως επί το πλείστον ενορμήσεις τους, οδεύουν προς την αλληλοεξόντωσή τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA

 

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΓΙΓΕΝ ΛΙ
gigen li
Ένα  περίεργο, παρ’ ολίγον θανάσιμο «ατύχημα», με θύμα τη Σαοάι, μια φοιτήτρια που συμμετείχε ενεργά στην εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν, σημαδεύει ανεξίτηλα την εφηβεία της Μοράν, του Μπογιάνγκ και της ορφανής Ρουγιού. 
Το δραματικό συμβάν χωρίζει τους δρόμους των τριών παιδιών οριστικά. Η Μοράν και η Ρουγιού μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, σε  διαφορετικές πολιτείες, ενώ ο Μπογιάνγκ παραμένει στην Κίνα. Και οι τρεις έχουν εφεύρει τρόπους να συνεχίζουν αποστασιοποιημένοι τη ζωή τους, αλλά το παρελθόν δεν παύει να τους στοιχειώνει.  Ώσπου, είκοσι ένα βασανιστικά χρόνια μετά τη μυστηριώδη δηλητηρίασή της, η Σαοάι πεθαίνει. Η είδηση του θανάτου της θα φέρει στην επιφάνεια τα βαθιά θαμμένα συναισθήματα των τριών αλλοτινών φίλων και θα κλονίσει τις επισφαλείς ισορροπίες τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 

METAMOΡΦΩΣΕΙΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
FRANCOIS VALLEJO
f vallejo
Η Αλίξ μαθαίνει ξαφνικά πως ο ετεροθαλής αδερφός της, λαμπρός επιστήμονας και νεότερός της σε ηλικία, με τον οποίο είναι πολύ δεμένη, ασπάσθηκε το Ισλάμ και μεταμορφώθηκε σε τζιχαντιστή τρομοκράτη. Το σοκ που υφίσταται είναι μεγάλο. Φαινομενικά, τίποτα δεν είχε προαναγγείλει ώς τώρα μια τέτοια ολοκληρωτική μεταστροφή. Όμως, για τα πάντα υπάρχει ένας λόγος, μια εξήγηση. Κι αυτό είναι που θα ξεκινήσει να αναζητά η Αλίξ, ανατρέχοντας αρχικά σε παλαιότερες αναμνήσεις, μέσα από τις οποίες θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει την προσωπικότητα του αδερφού της, που πίστευε πως τον γνώριζε καλά? κι έπειτα, αναζητώντας τον ίδιο τον αδερφό της, που έχει εξαφανιστεί.
Θα τον βρει, θα τον χάσει πάλι και στη συνέχεια θα τον ξαναβρεί, κάτω από άλλες συνθήκες, παρακολουθώντας μία μία τις μεταμορφώσεις του... Αλλά και τις δικές της μεταμορφώσεις. Μέσα απ' αυτή τη διαδρομή, που θα είναι απρόσμενη, επικίνδυνη αλλά και επώδυνη, θα έρθει αντιμέτωπη πρώτα απ' όλα με τον ίδιο της τον εαυτό, με τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις της, κι έπειτα με τον περίγυρο, με τον κόσμο γενικότερα, είτε αυτός είναι ο δυτικός κόσμος και οι αξίες του είτε είναι ο κόσμος του Ισλάμ. Κι όταν μάθει πως τόσο ο αδερφός της όσο κι εκείνη παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να παίρνουν ακόμη πιο απροσδόκητη τροπή, που θα οδηγήσει σ' ένα τέλος με πολλαπλά ερωτηματικά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΟΛΙΣ

 

H AΝΘΡΩΠINH ENEΡΓEIA
ΔOKIMIA
William James
an8rwpini energia
Το βιβλίο περιλαμβάνει επτά δοκίμια του William James, του ουμανιστή φιλόσοφου και ψυχολόγου, ο οποίος, ως πανεπιστημιακός καθηγητής στο Χάρβαρντ, υπήρξε γνωστός για τις ριζοσπαστικές του παραδόσεις και διαλέξεις.
Τα κείμενα του παρόντος τόμου εξετάζουν ποικίλα ζητήματα: από την παραψυχολογία και τη μεταφυσική, μέχρι τον τρόπο διδασκαλίας στα πανεπιστήμια, τα πτυχία και τα διδακτορικά.
Η πολυπρισματική οπτική της ευρυμαθούς και πολύμορφης προσωπικότητας του W. James και η δυνατή αλλά ευαίσθητη πένα του, αποδίδουν στα μεγάλα και στα μικρά πράγματα τις πραγματικές τους διαστάσεις και μας δίνουν για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την αυθεντία και τη διαχρονικότητα της σκέψης των μεγάλων στοχαστών.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA

 

TA EIΣ ΕΑΥΤΟΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ
avrilius

Στην πρώτη γραμμή του πολέμου, μέσα σ' ένα αντίσκηνο, κατέγραφε τους συλλογισμούς του, έδινε στον εαυτό του συμβουλές, τον εμψύχωνε με τη δύναμη της φιλοσοφίας. Με σκοπό να σταθεί συνεπής στις ιδέες που είχε ενστερνιστεί από τα νιάτα του, να αντέξει τις δυσκολίες, να μην παρασυρθεί από τον χείμαρρο των γεγονότων, να μην καταλήξει ένας συνηθισμένος άνθρωπος της εξουσίας, αλλά να παραμείνει αυτό που ήταν: ένας φιλόσοφος-αυτοκράτορας.
Δεν σκόπευε να τα δημοσιεύσει. Έγραφε για να κρατηθεί δυνατός. Δεν πίστευε στην υστεροφημία. Δεν πίστευε καν ότι θα τον θυμάται κανείς. Όμως διαψεύστηκε. Δεκαοχτώ αιώνες πέρασαν από τότε, και τα ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ ζουν ακόμη. Έχουν γνωρίσει αναρίθμητες εκδόσεις, αγαπήθηκαν και υμνήθηκαν από πάμπολλους συγγραφείς ως η ανεξάντλητη πηγή σοφίας. Ως το «αιώνιο ευαγγέλιο», όπως τα χαρακτήρισε ο Ρενάν.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΘΥΡΑΘΕΝ

 

H ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Franz Kafka
kafka metamorfosi

Η εκτενής νουβέλα «Η Μεταμόρφωση» είναι το έργο που καθιέρωσε τον Franz Kafka στο αναγνωστικό κοινό της εποχής του. Από το 1915, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, έως σήμερα, δεν έχασε τίποτε από την επικαιρότητα και τη δύναμή του και δίκαια θεωρήθηκε σαν ένα από τα κείμενα εκείνα που κατέστησαν δυνατή τη γέννηση της σύγχρονης πεζογραφίας.
Η παρούσα μετάφραση, που έχει γίνει από το πρωτότυπο γερμανικό κείμενο, συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο του μεταφραστή καθώς και από την εργογραφία του Kafka, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλές φωτογραφίες του.

(Πρόλογος στο βιβλίο από τον HERMANN HESSE )

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PΟΕΣ

 

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΝΗΣΟΥ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
saramagou3

Ένας άνθρωπος ζητάει ένα καράβι για να βρει την «άγνωστη νήσο». Ποια όμως είναι αυτή η άγνωστη νήσος; Πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να την αναγνωρίσει; Πώς αναγνωρίζουμε τον ίδιο τον εαυτό μας; Ένας δικτάτορας πέφτει από την καρέκλα του. Ένας οδηγός προσπαθεί να βρει βενζίνη σε περίοδο κρίσης του πετρελαίου και μεταδίδει τη νεύρωσή του στο αυτοκίνητό του. Ένας βασιλιάς προσπαθεί να αποκλείσει το θάνατο από την επικράτειά του. Kάποια αντικείμενα επαναστατούν στην ανατριχιαστικά γραφειοκρατική κοινότητα των ανθρώπων. Ένας κένταυρος νοσταλγεί το μυθικό παρελθόν του. Kι ένα εφηβικό άχτι εκδικείται τους ενήλικες για τον καταπιεστικό έλεγχό τους. Eπτά ιστορίες όπου το πραγματικό εισβάλλει στο φανταστικό, και το αντίστροφο. Eπτά ιστορίες για εκείνο το κομμάτι της πραγματικότητας που διαφεύγει από κάθε λογική διεργασία. Eπτά διηγήματα σ' ένα διάστημα είκοσι χρόνων, απαραίτητος σταθμός για την κατανόηση της τέχνης του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
SIWPHNEROU

 

Επέστρεψα στο ίδιο σημείο,
ο ήλιος είχε πια δύσει,
έριξα το αγκίστρι και περίμενα.
Δεν πιστεύω πως υπάρχει στον κόσμο
άλλη σιωπή πιο βαθιά από τη σιωπή του νερού.
Το ένιωσα την ώρα εκείνη
και δεν το λησμόνησα ποτέ.

Ένας σπουδαίος συγγραφέας θυμάται τα χρόνια που ήταν κι αυτός παιδί. Μόνο που οι αναμνήσεις μας, όταν ξέρουμε να τις διηγηθούμε ωραία, μοιάζουν με το καλύτερο παραμύθι που γράφτηκε ποτέ...

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
XRONIKO

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένας βασιλιάς που έταξε να χτίσει ένα τεράστιο μοναστήρι σε μια μικρή κωμόπολη αν ο Θεός τού έδινε διάδοχο. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό 50.000 εργάτες που εξαναγκάστηκαν να το χτίσουν. Ήταν ακόμα ένας κουλός στρατιώτης που αγάπησε μια γυναίκα η οποία έβλεπε αυτό που δεν μπορούσε να δει κανείς. Ήταν κι ένας ιερέας-εφευρέτης που ήθελε να πετάξει, αλλά πέθανε τρελός. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό η Ιερά Εξέταση. Κι ήταν μια φορά κι έναν καιρό, στην Πορτογαλία του 18ου αιώνα...

Το Χρονικό του μοναστηριού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Πορτογάλου νομπελίστα και επανεκδίδεται στα ελληνικά σε νέα μετάφραση, σύμφωνα με την επιθυμία του συγγραφέα.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

H ΣΠΗΛΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
spilia1

Μια οικογενειακή χειροτεχνία που κλείνει. Ένα γιγάντιο εμπορικό Κέντρο-φρούριο που εξαπλώνεται. Αυτό είναι το σκηνικό της Σπηλιάς, η αφορμή για να συμπληρώσει ο Πορτογάλος συγγραφέας την «ακούσια τριλογία» του (μαζί με τα έργα Περί τυφλότητος και Όλα τα ονόματα) και τον προβληματισμό του για τη νέα τάξη του κόσμου. O Σαραμάγκου αφηγείται τις τύχες του Σιπριάνο Αλγκόρ, ενός κεραμοποιού που βλέπει την τέχνη του και την οικογενειακή ζωή του να αλλάζουν όταν το μυστηριώδες εμπορικό Κέντρο παύει να αγοράζει τα έργα του, ενώ η κόρη και ο γαμπρός του τον προσκαλούν να μετακομίσει μαζί τους μέσα στο αύταρκες Κέντρο, όπου η κατανάλωση είναι υποχρεωτική και η δημιουργία ανεπιθύμητη. Με τη γνωστή αφηγηματική συνοχή και δραματική ένταση, ο Σαραμάγκου χτίζει ένα παντοδύναμο και απειλητικό Κέντρο που καταπίνει την πόλη γύρω του, τις παραγκουπόλεις, τους αγρούς, τις παλιές τέχνες και τους πατροπαράδοτους τρόπους ζωής. Υπάρχει, αλήθεια, λύση; Η σπηλιά είναι το πρώτο μετά το Νόμπελ μυθιστόρημα που έγραψε ο συγγραφέας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

O ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
fotagogos

Στις σελίδες αυτού του νεανικού μυθιστορήματος του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου περιγράφεται η καθημερινότητα των ενοίκων μιας λαϊκής πολυκατοικίας της Λισαβόνας της δεκαετίας του ’50. Πορτρέτα ανθρώπων και οικογενειακών σχέσεων, επαγγελμάτων, συνηθειών και ηθών μιας άλλης εποχής, τότε που οι προνομιούχοι καταλάμβαναν τους χαμηλότερους ορόφους ενώ οι ασθενέστεροι οικονομικά ζούσαν ψηλά, υποχρεωμένοι να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες. Η γραφή, τα θέματα και οι εμμονές του συγγραφέα όπως τον γνωρίσαμε στο ώριμο έργο του υπάρχουν σπερματικά σ’ αυτό το βιβλίο-πολυκατοικία με τα κεφάλαια-διαμερίσματα, ενώ κάνει εντύπωση ένα φλερτ του συγγραφέα με κάποιες ψυχαναλυτικές ιδέες που δεν φαίνονται να τον ενδιαφέρουν στο μετέπειτα έργο του. Ένα μυθιστόρημα με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία – ένας αναγκαστικός σταθμός για όσους αγάπησαν το έργο του σπουδαίου Πορτογάλου συγγραφέα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

O ANΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
anthropos antigrafo

 

O Τερτουλιάνο Μάσιμο Αφόνσο, καθηγητής της Ιστορίας σε γυμνάσιο, ζει μόνος και πλήττει· υπήρξε παντρεμένος και δεν θυμάται τι τον οδήγησε στο γάμο, πήρε διαζύγιο και τώρα δεν θυμάται ούτε τους λόγους για τους οποίους χώρισε, ενώ την Ιστορία τη βλέπει εδώ και καιρό ως μια κόπωση χωρίς νόημα και μια αρχή χωρίς τέλος. Ένα βράδυ, παρακολουθώντας μια ταινία στο βίντεο, ανακαλύπτει ότι υπάρχει στην ίδια πόλη ένας απόλυτος δίδυμος, ένας σωσίας, ένα αντίγραφό του. Η αφήγηση αυτή είναι η ιστορία της αναζήτησης καθώς και της ανακάλυψης αυτού του άλλου, αλλά και των συνεπειών που έχει η υπόθεση αυτή για τον Τερτουλιάνο Μάσιμο Αφόνσο, ο οποίος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος…

Για πολλούς το καλύτερο μυθιστόρημα της ωριμότητας του μεγάλου Νομπελίστα συγγραφέα.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΣΤΕΦΑΝ ΖΒΕΪΓΚ
skakistiki nuvela

Η ιστορία εκτυλίσσεται πάνω σε ένα πλοίο με δρομολόγιο από τη Νέα Υόρκη προς το Μπουένος Άιρες και το Ρίο, γεμάτο με Ευρωπαίους που αναζητούν μια νέα πατρίδα, στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία, ενώ στην Ευρώπη κορυφώνεται η επέλαση του Χίτλερ. Ο αφηγητής, ανώνυμος, ταξιδεύει μαζί με τη γυναίκα του και έναν φίλο του, οι οποίοι επίσης δεν κατονομάζονται, όταν μαθαίνει ότι μαζί τους συνταξιδεύει ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο Σέρβος Μίρκο Τσέντοβιτς. Αμέσως γοητεύεται από τα όσα τον πληροφορεί ο φίλος του για τη ζωή και την προσωπικότητα του παγκόσμιου πρωταθλητή, κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι η μονομέρεια: Ο Τσέντοβιτς είναι μια μεγαλοφυΐα του σκακιού, αλλά πλην αυτού είναι ένας εντελώς ακαλλιέργητος και άξεστος άνθρωπος. Είναι μια μηχανή που σκέφτεται λογικά, αλλά που δεν μπορεί να γράψει σωστά ούτε μια πρόταση.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
peri tiflotitas

Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Zοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ' απογίνουν τα κατοικίδια; Oι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΠΕΡΙ ΦΩΤΙΣΕΩΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ
peri fotiseos
Σε κάποια χώρα γίνονται εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα αναδεικνύει πρώτη δύναμη το λευκό με ποσοστό περίπου 70%. Oι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή και το λευκό ξεπερνά το 80%. Μπροστά στο διαφαινόμενο κενό εξουσίας, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός και οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την πόλη, καταστρώνοντας αστυνομικά σχέδια για να ανακαλύψουν τον υποκινητή. Μια έκπληξη όμως περιμένει τους κρατούντες: ο πληθυσμός της πόλης αφυπνίζεται, «φωτίζεται», και ανακαλύπτει από την αρχή τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσωπικής ευθύνης, της αλληλοβοήθειας. Το Κράτος όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη.
Ένα απαισιόδοξο βιβλίο; «Δεν είμαι εγώ απαισιόδοξος. Eίναι ο κόσμος απαίσιος», ισχυρίζεται ο Ζοζέ Σαραμάγκου, που με το νέο αυτό μυθιστόρημά του, που κινείται στον αντίποδα του μυθιστορήματός του Περί τυφλότητος, γνώρισε και πάλι μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ ΓΚΕΝΑΣΙΑ
lesxi auerapefta aisiodoxon

Το 1959 ο Μισέλ Μαρινί είναι δώδεκα ετών. Είναι η εποχή του ροκ-εν-ρολ και του Πολέμου της Αλγερίας. Ο ίδιος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, μανιώδης αναγνώστης και θαμώνας τού "Balto", ενός μπιστρό στη λεωφόρο Ντανφέρ-Ροσρώ, όπου συναντιέται με τους φίλους του για να παίξουν ποδοσφαιράκι. Στην πίσω αίθουσα του μπιστρό θα γνωρίσει τον Ίγκορ, τον Λεονίντ, τον Σάσα, τον Ίμρε και την υπόλοιπη παρέα, πολιτικούς πρόσφυγες από τις κομμουνιστικές χώρες. Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τις οικογένειές τους, πρόδωσαν τα ιδανικά και τα πιστεύω τους. Συναντήθηκαν στο Παρίσι, στη Λέσχη σκακιστών που φιλοξενεί η πίσω αίθουσα του "Balto", όπου συχνάζουν επίσης ο Ζοσέφ Κεσέλ και ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Επιπλέον, τους δένει ένα φοβερό μυστικό, που ο Μισέλ τελικά θα το ανακαλύψει. Η γνωριμία με τα μέλη της Λέσχης θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του αγοριού. Γιατί είναι όλοι τους αθεράπευτα αισιόδοξοι.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΟΛΙΣ

 

ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΑΡΤΟΥΡΟ ΠΕΡΕΘ ΡΕΒΕΡΤΕ
To tango ths palias frouras
Σε ένα υπερωκεάνιο θα συναντηθούν για πρώτη φορά. Είναι το 1928 και ο Mαξ –νέος και µε µια άγρια γοητεία– εργάζεται ως χορευτής στα σαλόνια της πρώτης θέσης. Η Μέτσα τον τραβάει αµέσως µε την ξεχωριστή οµορφιά της, τον παγκοσµίου φήµης συνθέτη στο πλευρό της, το αστραφτερό κολιέ γύρω από τον λεπτό λαιµό της. Ακολουθεί ένας χορός και µια ανώδυνη κουβέντα που συµπληρώνει την ωραία βραδιά. Φτάνοντας στο Μπουένος Άιρες, ο Mαξ προσφέρεται να ξεναγήσει το ζευγάρι στα µπαρ του τανγκό της γενέτειράς του. Εκείνο το βράδυ, όµως, τα µύχια συναισθήµατα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και ο Μαξ και η Μέτσα µπαίνουν στη µεγάλη περιπέτεια της ζωής τους: έναν µεγάλο έρωτα. Έναν έρωτα που χρόνια αργότερα, στην κοσµοπολίτικη Νίκαια και ενώ τα σύννεφα του πολέµου µαζεύονται απειλητικά, θα διεκδικήσει µια δεύτερη ευκαιρία...
Ένα υπέροχο µυθιστόρηµα, µια µοναδική ερωτική ιστορία, µέσα από τη νοσταλγία για έναν κόσµο του οποίου η χαµένη λάµψη έχει αφήσει τον απόηχό της µέσα µας, µέσα από µια µαγευτική µελωδία που γίνεται λέξεις.
Έρωτας, κατασκοπεία, αβυσσαλέες ίντριγκες – ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε έχει γράψει ένα µεγάλο και εντυπωσιακό µυθιστόρηµα, που αγκαλιάζει όλο το µεγαλείο της ζωής και της ιστορίας, ένα συγκινητικό βιβλίο που ζωντανεύει την ιστορία όχι µόνο δύο ανθρώπων αλλά και ενός ολόκληρου κόσµου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

 

ΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
oikonomou melani
Τέλη της δεκαετίας του '90. Ο νεαρός Νίκος απολύεται από το στρατό και προσλαμβάνεται σε μεγάλη εταιρεία. Γρήγορα παρασύρεται από τους ρυθμούς της και συνειδητοποιεί πως για να επιβιώσει θα πρέπει να λερώσει τα χέρια του: μεταφορά μαύρου χρήματος, εξυπηρέτηση πολιτικών προσώπων, κουκούλωμα εργατικών ατυχημάτων, «στήσιμο» διαγωνισμών. Απομο-νώνεται από φίλους και παρέες και, καθώς η πρώτη σκόνη των ολυμπιακών έργων αρχίζει να σηκώνεται, ο Νίκος ψάχνει απεγνωσμένα για διέξοδο. Αναπολεί τις φοιτητικές του παρέες, τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών στον 4ο όροφο της περίφημης Λέσχης στην Ιπποκράτους, τον πρώτο του έρωτα, τα τραγούδια τους, τις συναυλίες τους, τα ταξίδια, τις εξορμήσεις στα βουνά και στη φύση, τις αναζητήσεις τους. Σαν σεισμός που επίκειται, η κατάθλιψη εμφανίζει τα πρώτα σημάδια της. Όσο περισσότερο βυθίζεται στη συνειδησιακή του κόλαση τόσο περισσότερο νιώθει εγκλωβισμένος· η οργή συσσωρεύεται, η θλίψη μεγαλώνει, το στρες γιγαντώνεται. Σε αυτήν τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων θα παλέψει μόνος του ή θα βρεθεί κάποιος να τον βοηθήσει, σε αυτό τον πόλεμο του κυνισμού με τη φαντασία θα βγει νικητής ή ηττημένος και επικίνδυνος;
Ένα βιβλίο για μια γενιά που δεν θέλησε να αλλάξει τον κόσμο αλλά να τον κατακτήσει, που δεν βρήκε ακόμη το βηματισμό της, που δεν συγκρούστηκε όταν έπρεπε, που αγάπησε πολύ το κέντρο της Αθήνας αλλά αναζήτησε τον εαυτό της σε άγνωστες και ανεξερεύνητες γωνιές της ελληνικής φύσης, που σπούδασε και ταξίδεψε στον κόσμο, αλλά κυρίως για μια γενιά που - πολλοί λένε - είναι η τελευταία που ονειρεύτηκε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: MΕΛΑΝΙ

 

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΤΗ
ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΙΟΖΕΦ ΡΟΤ
POTHS
"Η διαθήκη μου". Έτσι ονόμαζε ο Γιόζεφ Ροτ αυτό το τελευταίο του αφήγημα, που προφητεύει ποιητικά, μέσω της θαυμαστής ιστορίας του Παρισινού κλοσάρ, τον ίδιο του το θάνατο, με συγκλονιστική συνέπεια, εύθυμη άνεση και απαράμιλλη στυλιστική δεξιοτεχνία. "Ο θρύλος του αγίου πότη" δημοσιεύτηκε το 1939, τη χρονιά που πέθανε ο συγγραφέας. Σαν τον Αντρέας, τον ήρωα της ιστορίας, ο Ροτ πέθανε από τη μεγάλη κατανάλωση του αλκοόλ στο Παρίσι, αλλά το παρόν αφήγημα δεν αποτελεί αυτοβιογραφική αφήγηση. Είναι ένα κοσμικό θαυμαστό παραμύθι, στο οποίο ο πλάνητας Αντρέας, αφού έχει ζήσει κάτω από τις γέφυρες, γίνεται αποδέκτης μιας σειράς τυχερών γεγονότων που τον οδηγούν ξαφνικά σ' ένα διαφορετικό επίπεδο ύπαρξης. Η νουβέλα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένη, αυστηρή, ανατρεπτική και παιγνιώδης ταυτόχρονα, παρ' όλο το μελαγχολικό θέμα της. Ο συγγραφέας και πότης Γιόζεφ Ροτ, επειδή το φάσμα του επερχόμενου πολέμου τού στερούσε κάθε διάθεση να ζήσει και να επιζήσει, κατάφερε μ' αυτό το έργο του να υψώσει εν ζωή ακόμα ένα έξοχο μνημείο αυτοειρωνείας. επιείκειας και καρτερίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

H ΘΕΙΑ ΧΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΙΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ
i thia choulia k o grafias Ένας δεκαοχτάχρονος επίδοξος συγγραφέας, ο Μάριο, ερωτεύεται τη θεία του τη Χούλια. Η ανορθόδοξη αυτή σχέση, στη Λίμα της δεκαετίας του ’50, προκαλεί ένα μικρό σκάνδαλο και η οικογένεια προσπαθεί να ανακόψει με κάθε τρόπο την πορεία του ερωτικού αυτού πάθος προς τον γάμο. Ταυτόχρονα, στον ραδιοφωνικό σταθμό όπου μαθητεύει ο Μάριο εμφανίζεται ένας καταξιωμένος σεναριογράφος ραδιοφωνικών ιστοριών, ο Πέδρο Καμάτσο, του οποίου οι μελοδραματικές ιστορίες γίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς στο κοινό. Η πραγματική ιστορία του Μάριο και της Χούλια και οι επινοημένες ιστορίες του Καμάτσο έχουν την ίδια βαρύτητα και σχέση που έχουν οι ιστορίες της ζωής με τις σαπουνόπερες, αφού «συχνά οι αλήθειες, όταν περνούν στη μυθοπλασία, μεταμορφώνονται πάντα σε ψέματα».
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

H IΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΑΛΙΓΓΑΡΙΟΥ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΛΟΥΙΣ ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ
viewxl-2
- "Κουκουβάγια, θέλω να σου κάνω μια ερώτηση."
- "Τι ερώτηση θες να μου κάνεις;"
- "Θέλω να μάθω γιατί είμαι τόσο αργό."
Η κουκουβάγια άνοιξε τα τεράστια μάτια της, περιεργάστηκε το σαλιγκάρι, και μετά τα ξανάκλεισε.
- "Είσαι ένα νεαρό σαλιγκάρι, κι όλα όσα έχεις δει, όλα όσα έχεις δοκιμάσει, το πικρό και το γλυκό, η βροχή κι ο ήλιος, η παγωνιά και η νύχτα, όλα αυτά πάνε μαζί σου, σε βαραίνουν, κι όπως είσαι τόσο δα, γίνεσαι αργό απ' το βάρος."
- "Και τι κερδίζω που είμαι τόσο αργό;" ψιθύρισε το σαλιγκάρι.
- "Α, σ' αυτό δεν έχω απάντηση. Να την βρεις μόνο σου" είπε η κουκουβάγια και, με τη σιωπή της, του έδειξε ότι δε θα δεχόταν άλλες ερωτήσεις."
Το σαλιγκάρι που ακούει στο πρωτότυπο όνομα "Αντάρτης" είναι ένας ανήσυχος και επίμονος χαρακτήρας που ενοχλεί την ομάδα του με τις ερωτήσεις του, και γι' αυτό εκδιώκεται από το λιβάδι. Ο Αντάρτης αποδέχεται τη μοίρα του και φεύγει για την εξορία, η πορεία του όμως δεν είναι μοναχική: στον αργό του δρόμο αποκτά νέους φίλους και συνειδητοποιεί πως ένας μεγάλος κίνδυνος απειλεί το γένος των σαλιγκαριών. Αποφασίζει να επιστρέφει στο λιβάδι για να σημάνει συναγερμό, αλλά ποιος μπορεί να ξέρει αν οι πρώην σύντροφοί του θα δεχτούν να τον ακούσουν...

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: OPERA

 

ΣΟΥΙΝΓΚ ΜΕ Τ' ΑΣΤΡΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΚΟΣ
SWING ME-T ASTRA 1
Απόσπασμα από το βιβλίο
Μυρίζει η νύχτα υγρασία και καπνό.
Στάχτη από τα "αν" που κάπνιζες για χρόνια.
Δυο γράμματα έκαναν στέκι τους
τ' ανήσυχά σου βράδια.
Σκάβουν στο χτες, γδέρνουν το τώρα.
Φέγγουν παράνομα, εκεί που δεν θα ξημερώσει. Συνωμοσία με αγέννητες στιγμές.
Κομμάτια νάρκης, δάκρυα, χαμένος χρόνος.
Όλα στο πάτωμα, ανακατεμένα.
Σβήνεις το τελευταίο "αν" και πας να ζήσεις.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

 

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΛΑΡΚΟΝ
exfl microL19 Alarcon Thana Τι συμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων όταν ο Θάνατος, τούτη η άσπλαχνη θεότητα, δείξει επιτέλους οίκτο; Μπορεί μια μελλοντική εξέλιξη να επηρεάσει και ν’ αλλάξει το παρελθόν; Ο Αλαρκόν, βαδίζοντας στα χνάρια του Πόε και προαναγγέλλοντας τον Μπόρχες, μας αφηγείται τη φανταστική ιστορία μιας φιλίας –ή μήπως την ιστορία μιας φανταστικής φιλίας;– και, μ’ έναν διάχυτο λυρισμό αλλά και υποδόρια ειρωνεία, ξεγυμνώνει τ’ ανθρώπινα πάθη και μας αποκαλύπτει ωμές αλήθειες, σε μια εμβληματική νουβέλα της λογοτεχνίας του φανταστικού.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ
ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ
eimaste auto pou skeftomaste b
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Η ζωή μας μεταμορφώνεται όταν αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας. Οι σκέψεις που κάνουμε και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι πανίσχυρες. Με τις σκέψεις και τα λόγια πλάθουμε τη ζωή μας."
Σ' αυτό το σημαντικό βιβλίο η Μπάρμπαρα Μπέργκερ παρουσιάζει τρόπους για να τιθασεύσουμε τη δύναμη του νου και να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε. Μας υπενθυμίζει πόσα πράγματα έχουμε στη διάθεσή μας -από τη δύναμη της απελευθέρωσης και της άρνησης ως την προσήλωση, την ευγνωμοσύνη και την προσφορά- και προτείνει γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε προβλήματα υγείας, οικονομικές δυσκολίες και άλλες προκλήσεις της ζωής.
Αναπτερώστε την ψυχή σας και ενθαρρύνετε την καρδιά σας - αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε αλλάζει τελικά και η ζωή σας. Αποφασίστε τι είδους ζωή θέλετε, οραματιστείτε την, επιβεβαιώστε την. Αποφασίστε, επικεντρωθείτε, πιστέψτε και θα βρεθείτε να τη ζείτε πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ
lykos stepas

O μελαγχολικός Χάρρυ Χάλλερ ζει σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο. Η απέχθεια που νιώθει για τον μοντέρνο τρόπο ζωής τον ωθεί να μένει μόνος – σαν ένας λύκος της στέπας. Και παρόλο που αποζητά την ανθρώπινη ζεστασιά και τη συντροφικότητα, αδυνατεί να συμβιβαστεί με την υποκρισία των αστικών αξιών. Ωστόσο, γνωρίζοντας την ανέμελη αλλά και απατηλή Ερμίνε θα νιώσει τα ψήγματα μιας πιθανής ευτυχίας.

Ο Χάλλερ αγωνίζεται να συμβιβάσει την αρχέγονη, άγρια φύση του λύκου με τις επίπλαστες κοινωνικές επιταγές. Διχασμένος ανάμεσα στην ύλη και στο πνεύμα, προσπαθεί να ανακαλύψει τη βαθύτερη φύση του και να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους και τη ζωή. Μεταθέτοντας τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ο Χάρρυ Χάλλερ επιδιώκει να βγει από την απομόνωση, ανασύροντας από τα σκονισμένα κιτάπια της καθημερινότητας τη μέθεξη και την ελευθερία.

Ο λύκος της στέπας εκδόθηκε το 1927 και ήταν το μυθιστόρημα που χάρισε στον Έσσε την παγκόσμια αναγνώριση. Αποτελεί ένα δυνατό ανάγνωσμα, που ιχνηλατεί τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής και μας παρασύρει στη δίνη του.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

 

Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
VASQUEZ JUAN GABRIEL
9789605720315
Κολομβία, 2009. Ο αφηγητής της ιστορίας, ο νεαρός καθηγητής της Νομικής, Αντόνιο Γιαμάρα, διαβάζει σ’ ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποπόταμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, τα δάση και τον ουρανό της Κολομβίας.
Εκείνη την εποχή, ο Γιαμάρα γνωρίζεται μ’ έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο, «πρώην πιλότο» κατά δήλωσή του, η δολοφονία του οποίου ωθεί τον αφηγητή σ’ έναν αγώνα εξιχνίασής της, αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ίδιας της ταυτότητάς του και των σχέσεών του με τους ανθρώπους του. Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν ώς την τρομερή δεκαετία του 1960 που άλλαξε τον κόσμο, λίγο πριν το εμπόριο ναρκωτικών παγιδέψει μια ολόκληρη γενιά σ’ έναν ζωντανό εφιάλτη, σ’ έναν κύκλο βίας και φόβου.
Κριτικές για το βιβλίο:
«Μία από τις πιο πρωτότυπες νέες φωνές της Λατινικής Αμερικής.»
Mario Vargas Llosa

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΚΑΡΟΣ

 

Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ
Mark Rowlands
o-filosofos-kai-o-lykos BOOK
Όταν ο Mark Rowlands ήταν 27 ετών, λέκτορας στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, αγόρασε ένα κουτάβι λύκου. Αυτή ήταν η αρχή μιας σχέσης καθοριστικής για τη ζωή του φιλοσόφου και καταλυτικής στη διαμόρφωση της σκέψης του. Το βιβλίο αρχίζει με την εξουθενωτική ενεργητικότητα του Μπρένιν όταν ήταν κουτάβι και τελειώνει με τον θάνατό του, 11 χρόνια αργότερα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή μαρτυρία μιας φιλίας που ξεπέρασε τα όρια των διαφορετικών ειδών και συγχρόνως για μια συγκλονιστική ανάλυση της χαράς, της δύναμης και της ουσίας της ανθρώπινης φύσης.
"Είναι πολύ σπάνιο να έχει εμπνεύσει ένα και μοναδικό ζώο τόσο βαθείς στοχασμούς για την ηθική, τη θνητότητα και τη μισανθρωπία - ένα αυτοβιογραφικό κείμενο που μοιάζει με ιστορία αγάπης ανάμεσα στον συγγραφέα και τον λύκο, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής"
(Frans de Waal, συγγραφέας του βιβλίου "Our Inner Ape")
"Σε αυτή τη συναρπαστική ιστορία της ένταξης ενός καθαρόαιμου λύκου στη ζωή ενός καθηγητή της φιλοσοφίας εναλλάσσονται συνεχώς ο βαθύς στοχασμός και το κωμικό στοιχείο. Το βάθος και η συγκίνηση... είναι ένα χρονικό που θα σας κάνει να επανεξετάσετε τη σχέση σας με τα κατοικίδια ζώα και την ευθύνη μας απέναντί τους"
(Roger Fletcher, εφημερίδα Morning Star)
"Η διήγηση συμπληρώνεται σε πολλά σημεία με ενδιαφέροντα φιλοσοφικά θέματα... Ο Rowlands εξετάζει κριτικά (με τη βοήθεια του Nietzsche) τη στάση μας απέναντι στο θάνατο"
(Keith Ridgway, Daily Telegraph)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τ ου Εικοστού Πρώτου

 

TA ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΕΣ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Μαρτσέλο Ντ' 'Ορτα
gourounakia

Τα παιδιά της Νάπολης γράφουν για τα ζώα: για κατοικίδια και για άγρια θηρία, για πουλιά και ψάρια και ερπετά, ακόμα και για προϊστορικά τέρατα. Οι σκέψεις τους ακολουθούν παράξενες διαδρομές, είναι όμως πάντα εύστοχες, αν όχι και καταλυτικές. Γράφοντας για τα ζώα, εκφράζουν τις δικές τους απόψεις για τον άνθρωπο και τη φύση, για τη δική τους Νάπολη, για όλο τον πλανήτη.

"Αν τα ζώα είχανε μιλιά, ποιος ξέρει τι θα μας σούρνανε".

"Εγώ θα θελα να χω πιτμπούλ, αλλά μόνο από μακριά".

"Η αγελάδα ικανοποιεί τους ανθρώπους έμμεσα".

"Αν καμιά φορά μάς φέρουνε πληγωμένο κυνηγό στο νοσοκομείο του Καρνταρέλι, εκεί που θα είμαι γιατρός, θα του πω πως δεν έχουμε κρεβάτι".

"Τα πουλιά χέζουνε πάνω στα κεφάλια μας για να μας εκδικηθούνε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου".

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΝΩΣΗ

 

ΜΑΥΡΑ ΓΥΑΛΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Σερζ Ζονκούρ
maura gualia BOOK Ο άντρας περπατούσε προς το μέρος τους μ’ εκείνο το βήμα το κατά τι επιτηδευμένο και ελάχιστα επιδεικτικό όσων ξέρουν πως τους παρατηρούν. Σκορπούσε βλέμματα δεξιά κι αριστερά, λες κι έψαχνε τα πάντα στα πέριξ, λες κι όλα τα ζύγιαζε με το μάτι. Στα μαύρα γυαλιά του, όλα καθρεφτίζονταν, το ’να πίσω απ’ τ’ άλλο: η πελούζα σε ζαφειρένιο πράσινο, λεία σαν βελούδο, οι σκάλες σε λευκή πέτρα, η πισίνα εκεί όπου τέλειωνε η σκάλα, οι διάφανες φουσκωτές πολυθρόνες που λικνίζονταν στην επιφάνεια, οι σεζλόνγκ, άδειες κι αυτές, η υπέρτατη αυθάδεια της πολυτέλειας όταν συνδυάζεται με την ανεμελιά - μια ατμόσφαιρα που του πήγαινε κουτί. Τον γνώριζαν άραγε; Και οι δύο γυναίκες έψαχναν μάταια μιαν απάντηση, μη μπορώντας να υποθέσουν τι τον έφερνε εκεί: ίσως η παραλία. μπορεί και το σκάφος. Μέσα στο καλοκαιρινό απομεσήμερο καταφθάνει ένας ωραίος, λευκοντυμένος άγνωστος με μοναδική αποσκευή τα Ray-Ban γυαλιά του. Το νησί είναι παραθεριστικός παράδεισος, η οικογένεια μεγαλο-αστική, οι κόρες πλήττουν στην πισίνα, ο καύσωνας λιώνει το τοπίο. Ο ωραίος άγνωστος δηλώνει φίλος τού -παντελώς αποτυχημένου- γιου της οικογένειας τον οποίον όλοι περιμένουν αλλά δεν βλέπουν να έρχεται. Κάπου, στις ακτές, η αστυνομία ανακαλύπτει ένα πτώμα... Ο Σερζ Ζονκούρ αποδεικνύει πως κατέχει σε υπερθετικό βαθμό τη συγγραφική τέχνη της αγωνιώδους αναμονής, της ηχηρής σιωπής, του εύγλωττου βλέμματος, του πρωτόγονου φονικού ενστίκτου που έχει μεταλλαχθεί σε τυπική χειραψία... Ένα θρίλερ χειρουργικής ακριβείας που του χάρισε το βραβείο μυθιστορήματος France Televisions 2003.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟPERΑ

 

ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΜΥΙΣΤΟΡΗΜΑ
Λούις Σεπούλβεδα
geros
Το πολυβραβευμένο και πολυδιαβασμένο οικολογικό μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα για τον Αμαζόνιο, τους ινδιάνους και την καταστροφή της παρθένας φύσης. Μια ομάδα λευκών ρίχνεται στην αναζήτηση ενός άγριου αιλουροειδούς. Η συνάντηση των ανθρώπων με το ζώο αποτελεί μία από τις πλέον φορτισμένες σελίδες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μεταφρασμένο στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟPERΑ

 

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Σ' ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Λούις Σεπούλβεδα
gatos-1
Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο, και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ' ένα γλάρο να πετάει;
Το πιο τρυφερό κι ευαίσθητο βιβλίο του Σεπούλβεδα, για μικρούς και μεγάλους.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟPERA

 

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Ντανιέλ Τζαβαρία
GIA TA MATIA SOU
"Εκείνη τη στιγμή έστρεψε το βλέμμα προς μια εφημερίδα που κάποιος είχε αφήσει επάνω στο διπλανό τραπεζάκι, ανοιχτή στις μεσαίες σελίδες. Άξαφνα, συνοφρυώθηκε παραξενεμένος, άρπαξε απότομα την εφημερίδα κι άρχισε να μασουλάει το νύχι του αντίχειρα, απορροφημένος εντελώς από την ανάγνωση. Βυθίστηκε στο κείμενο της ανοιχτής σελίδας και παράτησε σύξυλο τον συνομιλητή του. Ξεχνώντας την επιστροφή του στην Αθήνα και κάθε στοιχειώδη ευγένεια, σηκώθηκε σιγά σιγά σαν κουρδιστό παιχνίδι. Χωρίς να διακόπτει το διάβασμα, έκανε μερικά βήματα. Ακούμπησε την εφημερίδα σ' ένα ψηλό τραπεζάκι που στηριζόταν σε μια μεταλλική κολόνα, και συνέχισε να διαβάζει όρθιος, όλο και πιο απορροφημένος."
"Τρεις διαφορετικοί, απομακρυσμένοι και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι που συμπεριφέρονται με πανομοιότυπο τρόπο, ένα μυστηριώδες και παντελώς άσημο ίδρυμα που μοιράζει εξωπραγματικά ποσά για ανεξήγητους λόγους, μία συντροφιά ετερόκλητων υπερηλίκων που περιλαμβάνει ακτιβιστές της αριστεράς και παλιούς χιτλερικούς, η Αθήνα του σήμερα, η Ρώμη, η Σεβίλλη, το Αμβούργο, η Σαρδηνία και το Παρίσι είναι μερικά μόνο από τα απειράριθμα στοιχεία που αποτελούν την πρώτη ύλη του χορταστικού πιάτου του Ντανιέλ Τσαβαρία. [...]"
"La Jiribilla"

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟPERΑ

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ
ΑΦΗΓΗΜΑ
Φωτεινή Τσαλίκογλου
future
Από την Ελλάδα της ολυμπιακής ευφορίας φτάσαμε στην Ελλάδα της μετα-ολυμπιακής μελαγχολίας. Θα την ονομάσω «άγρια μελαγχολία». Ένα παράξενο μείγμα οργής και θλίψης. Από τη μια στιγμή στην άλλη καταρρέουν οι βεβαιότητες μιας ζωής. Με άγνωστες ακόμα τις παρενέργειες στο σύνολό τους, η εποχή αυτή μας αλλάζει. Αλλάζει τη ζωή μας, τις συνήθειές μας, τις επιθυμίες μας, τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. 34 σχόλια για την επικαιρότητα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε αυτό το βιβλίο. Αφηγήσεις μιας επικαιρότητας που μας πονά και μας τρελαίνει, αλλά και γεννά τεχνάσματα για να υπερβούμε την οδύνη και να επινοήσουμε την ελπίδα. Μόνο ως αφήγημα μπορείς να περιγράψεις την επικαιρότητα χωρίς να την παραχαράξεις. Ένα αφήγημα με αρχή, μέση και τέλος, ένα τέλος που ακόμα δεν γνωρίζουμε.
34 σχόλια για την κρίση και ένα υστερόγραφο ονειρεύτηκαν την έκπληξη που κρύβεται στο μέλλον.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Χαρούκι Μουρακάμι
ELEFANDAS
Ο Μουρακάμι σκιαγραφεί εδώ έναν κόσμο όπου η καθημερινότητα διαποτίζεται από μια παράδοξη αύρα σουρεαλισμού: το αποτέλεσμα μπορεί να προηγείται της αιτίας και μαζί να αλληλοαναιρούνται, μνήμη και ψευδαίσθηση αλλάζουν το σχήμα της στιγμής, οι πιο κοινότοπες σκέψεις και δράσεις οδηγούν στις πιο απροσδόκητες αποκαλύψεις και εξελίξεις. Σε αυτόν ακριβώς τον κόσμο διαδραματίζονται οι δεκαεπτά σπάνιες, σαγηνευτικές, οικείες, ανησυχητικές, ονειρικές, γαλήνια εύθυμες ιστορίες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου με τους παράξενους τίτλους "Συναντώντας το 100% τέλειο κορίτσι ένα όμορφο πρωινό του Απρίλη", "Το κουρδιστό πουλί και οι γυναίκες της Τρίτης", "Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας", "Η ινδιάνικη εξέγερση του 1881", "Η εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία και το Βασίλειο των Λυσσαλέων Ανέμων", "Το ανακοινωθέν των καγκουρώ", "Ο ελέφαντας εξαφανίζεται", ...
Ο αφηγητής της ομώνυμης ιστορίας, που δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο, έχει πάθει εμμονή με την ανεξήγητη εξαφάνιση ενός ελέφαντα από τον τοπικό ζωολογικό κήπο. Πιστεύει πως μπορεί το βλέμμα του στιγμιαία να είδε κάτι που φαντάζει αδύνατο... η πρωταγωνίστρια μιας άλλης ιστορίας συνειδη-τοποιεί πως έχει μπει σε μια αλλόκοτη πραγματικότητα όταν κατακρεουργείται τηλεπα-θητικά ένα πράσινο τερατάκι που μόλις της έκανε πρόταση γάμου... η απάντηση ενός υπαλλήλου σε μια επιστολή παραπόνων αποκαλύπτει το απέραντο χάος των σκέψεών του, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τη θεωρία του για την "Ευγένεια της ατέλειας"... η αϋπνία εξελίσσεται σε μια πρώτη γεύση θανάτου για μια νεαρή μητέρα... στη ζωή ενός άνδρα εισβάλλουν άνθρωποι από την τηλεόραση... ένας νεαρός δέχεται την πρόσκληση κάποιας ξένης να επισκεφθεί το άψογα διατηρημένο δωμάτιο της "χαμένης" κόρης της...
"Ο ελέφαντας εξαφανίζεται" μας προσκαλεί να ανοίξουμε τα μάτια και να δούμε αυτό που αλλιώς θα είχε παραμείνει κρυφό: την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη του ανεξήγητου -χαοτική και κωμική ταυτόχρονα- μέσα στη σοβαροφανή καθημε-ρινότητα της ζωής. Είναι μια συλλογή από μοναδικές, ανατρεπτικές, συναρπαστικές ιστορίες, σελίδα τη σελίδα...

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΟΑΝ

 

Η ΔΕΚΑΤΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Τζέιμς Ρέντφιλντ
dekati epignwsi
Διατηρώντας το όραμα "Η δέκατη επίγνωση" είναι η συναρπαστική συνέχεια της ουράνιας προφητείας. Είναι ένα ταξίδι που θα σας φέρει σε άλλες διαστάσεις, στο γενέθλιο όραμα, στη στιγμή του θανάτου, στην ανασκόπηση της ζωής, στη γεμάτη αγάπη Μεταθανάτια διάσταση. Στη Δέκατη Επίγνωση, το τρίτο best seller του, ο James Redfield δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα: «Γιατί βρισκόμαστε εδώ; Τι πρέπει να κάνουμε; Που πηγαίνουμε; και προσφέρει ένα μοναδικό και αποκαλυπτικό όραμα της ανθρώπινης πνευματικότητας που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Ο ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Λυκ Μποσί
FROYD
Ένας πλούσιος και διάσημος αρχιτέκτονας βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του στο Μανχάταν. Μοναδική μάρτυρας του φόνου είναι η νεαρή και όμορφη κόρη του, η οποία όμως δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες στην αστυνομία επειδή πάσχει από αμνησία. Την ίδια εποχή τυχαίνει να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο γνωστός Βιεννέζος ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ, μαζί με το φίλο και μαθητή του Καρλ Γιουνγκ. Οι δύο ψυχίατροι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφαρμόζοντας στη νεαρή γυναίκα τη θεραπευτική μέθοδο της ψυχανάλυσης και θα βρεθούν έτσι αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας τους: να διεισδύσουν στην ψυχή ενός κατά συρροήν δολοφόνου.
Το μυθιστόρημα "Ο Φρόιντ στο Μανχάταν", του Γάλλου συγγραφέα Λυκ Μποσί, κυκλοφόρησε το 2009 και σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στη Γαλλία.
Το βιβλίο στηρίζεται σ' ένα ιστορικό γεγονός: το φθινόπωρο του 1909 ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Καρλ Γιουνγκ επισκέπτονται την Αμερική. Σκοπός τους είναι να δώσουν μια σειρά διαλέξεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια για να προωθήσουν την ιδέα της ψυχανάλυσης. Αξιοποιώντας το πραγματολογικό υλικό και την πλούσια σχετική βιβλιογραφία, ο Μποσί γράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, όπου η ιστορική αλήθεια αναμιγνύεται με τη μυθοπλαστική φαντασία.
Ο συγγραφέας, στηριγμένος σε βιογραφικά και επιστημονικά δεδομένα, σκιαγραφεί με ζωντάνια τις δύο μεγάλες προσωπικότητες της ψυχιατρικής, καθώς και τη σύγκρουση που υποβόσκει στις σχέσεις τους. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει επίσης η Αμερική των αρχών του εικοστού αιώνα, με τη ραγδαία οικιστική και τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη βία της αμερικανικής κοινωνίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΛΕΝΤΗ

 

ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Anne Morrow Lindbergh
DWRA BY8OU
Η Anne Morrow Lindbergh απομονώνεται για μερικές εβδομάδες σ' ένα μακρινό νησί. Εκεί, απερίσπαστη, μακριά από άσκοπες συναναστροφές, περιττά στολίδια και πειρασμούς, προσπαθεί να επικεντρώσει στην ουσία και το νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου και ιδιαίτερα της γυναίκας. Χρησιμοποιεί τα κοχύλια που βρίσκει στην παραλία ως οδηγούς, σύμβολα και παραδείγματα για να απεικονίσει τα στάδια της εσωτερικής της αναζήτησης. Κάθε κοχύλι είναι κι ένα ταξίδι προς την ομορφιά, τη γαλήνη, την επαφή με την αλήθεια της. Μέσω αυτού του βιβλίου κοινωνεί τα δώρα του βυθού γενναιόδωρα, όπως της τα χάρισε η θάλασσα.
"[... ] νομίζω πώς το βιβλίο αυτό προσφέρει στους αναγνώστες μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας. Είναι δύσκολο να περιγραφεί, μα πιστεύω πώς αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το βιβλίο συνεχίζει να είναι τόσο αγαπητό και να διαβάζεται ακόμη. Μιλώ για την ελευθερία που έρχεται μετά την απόφασή του να παραμένει κανείς ανοιχτός, όπως η μητέρα μου, στην ίδια τη ζωή, ό,τι κι αν φέρνει: χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, πόνο, θαλπωρή και, βέβαια, πάντα αλλαγή.
Μέσω των δικών της εμπειριών και χάρη σ' έναν πυρήνα εσωτερικής ηρεμίας, συνειδητά στο "εδώ και τώρα", η μητέρα μου αθόρυβα έζησε ελεύθερη τη δική της ζωή μέσα στην ίδια τη ζωή, και μακάρι όλοι να κάναμε το ίδιο."

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΙΑΛΟΣ

 

ΝΕΚΡΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Xρήστος Τσιόλκας
Dead-Europe BOOK
Ο Ισαάκ, ένας νεαρός Αυστραλός φωτογράφος, ταξιδεύει στην Ευρώπη. Όλη του τη ζωή ονειρευόταν την Ευρώπη της καλλιέργειας και της ευμάρειας που εξυμνούσε ο πατέρας του στις ιστορίες του, την Ευρώπη στο κέντρο του πολιτισμού. Όμως πίσω από την πρόσοψη μιας ενοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης σύγχρονης κοινωνίας, ανακαλύπτει μια γη ρημαγμένη από την ιστορία, έναν τόπο στοιχειωμένο ες αεί από τα φαντάσματα του ανείπωτου παρελθόντος του. Στο ορεινό χωριό όπου γεννήθηκε η μητέρα του, ξεθάβει αλλοτινούς τρόμους που ποτέ δε γαλήνεψαν και ίσως ποτέ να μη γαληνέψουν.
Με αφετηρία έναν παλιό, ξεχασμένο μύθο, ο συγγραφέας επιχειρεί ένα στοχασμό πάνω στη βία και την τραγωδία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Το Νεκρή Ευρώπη είναι μια συνταρακτική ιστορία φαντασμάτων που μιλά για τον πόθο, το ρατσισμό, την εκδίκηση, το αίμα. Ο πολυβραβευμένος Ελληνοαυστραλός συγγραφέας μάς παραδίδει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τις αλήθειες και τα ψέματα της μυθολογίας και της ιστορίας.
… τολμηρό, συναρπαστικό και βαθιά σοκαριστικό… Η ενέργεια, η μανιώδης –σχεδόν τοξική– δύναμη που κινεί αυτό το μυθιστόρημα είναι συγκλονιστική. Εκτός από στοχασμός πάνω στη διαβρωτική, εξοντωτική δύναμη του μίσους, είναι κι ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα· για τις πεποιθήσεις που δεχόμαστε και αυτές που απορρίπτουμε, και για το πόσο λίγη σημασία έχει τελικά η θέση μας ως προς αυτές. Είναι μια σύγχρονη ιστορία φαντασμάτων που μπορεί να σας στοιχειώσει.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA

 

ΠΑΛΟΜΑΡ
ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ
Ίταλο Καλβίνο
book palomar
Ο Πάλομαρ είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο δεν ξέρουμε τίποτα. Το μόνο που μαθαίνουμε γι' αυτόν είναι οι σκέψεις του – σκέψεις άλλοτε γεμάτες έκπληξη με όσα συμβαίνουν στη ζωή, άλλοτε συγκαταβατικές κι άλλοτε αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες. Διότι ο κύριος Πάλομαρ είναι σαν το συνονόματό του παρατηρητήριο. Μόνο που ο Πάλομαρ δεν παρατηρεί μονάχα τον ουρανό· παρατηρεί και το γυμνό στήθος μιας γυναίκας, κι ένα σαμιαμίδι που καταβροχθίζει τα θύματά του, κι ένα κύμα που σκάει στην ακρογιαλιά, και μια βιτρίνα με τα καλύτερα γαλλικά τυριά: κοιτάζει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, άλλοτε με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού κι άλλοτε με την ηρεμία του σοφού ανθρώπου. Ο Πάλομαρ δεν είναι ποτέ σίγουρος για τον εαυτό του, δεν κατέχει καμιά μοναδική αλήθεια, και δεν φοβάται να αλλάζει άποψη όταν αυτό του επιβάλλει η ζωή και ο κόσμος. Ως alter ego του Ίταλο Καλβίνο, ο σιωπηρός Πάλομαρ δίνει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να στήσει ένα από τα καλύτερα, τα πιο γοητευτικά και τα πιο παιχνιδιάρικα βιβλία του.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΚΑΪΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Ζοζέ Σαραμάγκου
cain BOOK
Ένας Θεός νάρκισσος, προικισμένος με μια εξαιρετικά ευέλικτη συνείδηση, που συμφωνεί μαζί του ό,τι κι αν αυτός κάνει, κι ένας πρώιμος αντάρτης, ο Κάιν, είναι οι πρωταγωνιστές του πιο απολαυστικού μυθιστορήματος του Ζοζέ Σαραμάγκου, που έμελλε να είναι το τελευταίο του.
Η Bίβλος, ένα από τα πιο άγρια βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ και που, κατά τον διάσημο νομπελίστα συγγραφέα, δεν θα έπρεπε να πέφτει ποτέ στα χέρια των παιδιών, ξαναγράφεται από τον ίδιο με απρόβλεπτο τέλος, δίνοντας την ευκαιρία για έναν σπαρταριστό διάλογο μεταξύ Θεού και ανθρώπου.
Εξάλλου «η ιστορία των ανθρώπων είναι η ιστορία της ασυνεννοησίας τους με το Θεό – ούτε αυτός καταλαβαίνει εμάς, ούτε εμείς εκείνον».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΣΟΥΕΛ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Ιωάννα Καρυστιάνη
souel
- Ό,τι κι αν είναι αυτό, πες μου τι συμβαίνει.
- Το σουέλ μου 'βαλε μπελά στο μυαλό.
- Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δε γυρίζεις;
- Η θάλασσα δεν με επιστρέφει.
- Τι γυρεύεις τώρα πια;
- Δεν έχω θέληση για στεριά.
Δώδεκα χρόνια μακριά από την οικογένειά του. Μακριά από τη στεριά, από τα αγαπημένα αλλά και λησμονημένα του πρόσωπα. Σπίτι του είναι πλέον το ATHOS III. O τόπος όπου αναμετριέται με τις μνήμες του. Το καταφύγιο όπου διαφυλάσσει ερμητικά κλεισμένα τα μυστικά του. Το μόνο μέρος απ' το οποίο μπορεί και παρακολουθεί -όπως εκείνος θέλει- τη σιωπηλή πορεία του να χαράσσεται ερήμην του· τη μοναξιά του συντροφιά με το σουέλ: το βουβό κυματισμό του ωκεανού.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΜΠΑΡ ΦΛΩΜΠΕΡ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Αλέξης Σταμάτης
Bar flober BOOK Κανείς δεν πίνει ποτό στο Μπαρ Φλωμπέρ. Δεν είναι στέκι. Είναι το άρωμα μιας μοιραίας συνάντησης. Ο Γιάννης Λουκάς επιμελείται την αυτοβιογραφία του λογοτέχνη πατέρα του. Ψάχνοντας στο οικογενειακό αρχείο, βρίσκει το χειρόγραφο ενός επίδοξου συγγραφέα, του Λουκά Ματθαίου. Μια ερωτική ιστορία γραμμένη μ'έναν τρόπο ανεπανάληπτο. Τη διαβάζει και νιώθει σαν κάποιος να έχει απλώσει στο χαρτί τις μύχιες σκέψεις του. Αναζητώντας τον συγγραφέα, ανακαλύπτει ότι πρόκειται για έναν μυστηριώδη άντρα που στο πέρασμά του αναστατώνει τα πάντα. Ακολουθώντας τα ίχνη του σαγηνευτικού ξένου, η ζωή του Γιάννη παίρνει έναν απρόβλεπτο δρόμο. Είναι η αρχή ενός οδοιπορικού γεμάτου έρωτα, διάψευση και κίνδυνο, όπου ο μύθος δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ποιος είναι τελικά αυτός ο χαρισματικός Λουκάς Ματθαίου; Ποια δύναμη τον οδηγεί στις ακραίες επιλογές του; Γιατί όποιος τον γνώρισε σημαδεύτηκε ανεξίτηλα; Η απάντηση θα δοθεί στο Μπαρ Φλωμπέρ. Εκεί όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

 

ΑΡΩΜΑ ΠΑΓΟΥ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Γυόκο Ογκάουα
ARWMA
Με το θάνατο του συντρόφου της, η Ρυόκο συνειδητοποιεί ότι δεν ήξερε τίποτε γι' αυτόν. Ο νεαρός άντρας, ονόματι Χιρογιούκι, αρωματοποιός το επάγγελμα, αυτοκτόνησε στο εργαστήριό του, όπου παρασκεύαζε εξαίσια αρώματα χρησιμοποιώντας τόσο την απαράμιλλη μνήμη του όσο και τις επιστημονικές του γνώσεις. Επιστρέφοντας στον τόπο του δράματος, η Ρυόκο ελπίζει ότι θα καταλάβει τα αίτια της απεγνωσμένης αυτής πράξης, ωστόσο το μόνο που βρίσκει είναι μερικές αινιγματικές φράσεις γραμμένες σε μια δισκέτα.
Ανίκανη να πενθήσει τον αινιγματικό αυτόν άντρα, η Ρυόκο ανασυνθέτει με αργούς ρυθμούς το παρελθόν του. Θα ανακαλύψει ότι ο Χιρογιούκι στην εφηβεία του, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, είχε βρεθεί στην Πράγα ως μαθηματική ιδιοφυΐα και εκεί, στην πόλη αυτή, η μνήμη και τα αρώματα θα αποκτήσουν τον συνδετικό ιστό τους.
Στο μυθιστόρημα αυτό η Γυόκο Ογκάουα δομεί ένα γοητευτικό έργο όπου τα πρόσωπα ενσαρκώνουν σιωπηλά τον άφατο πόνο της ζωής. Ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, στο συμβολικό και το ασύνειδο, η συγγραφέας αγγίζει εδώ την καρδιά των ανθρώπινων υπάρξεων, την πηγή της μνήμης τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ρομπέρτο Αρλτ
ARLT
Τι έμελλε να συμβεί ακόμα; Το ταξίδι, το ξεκίνημα του οποίου είχαν σημαδέψει κακοί οιωνοί, ήταν γεμάτο απρόοπτα και αναποδιές. Δε βλέπαμε την ώρα να εγκαταλείψουμε εκείνο το γρουσούζικο πλοίο, με τη μικρή, σκοτεινή τραπεζαρία, τις καμπίνες από σκουρόχρωμο ξύλο και τα μαύρα φουγάρα, γύρω από τα οποία φτεροκοπούσε η κακοτυχία.
Περιπετειώδης ιστορία που εκτυλίσσεται επί του πλοίου Blue Star, το οποίο πλέει πάνω από τις βαθύτερες αβύσσους του Ειρηνικού, το Τρομερό ταξίδι του «καταραμένου» Αργεντίνου συγγραφέα Ρομπέρτο Αρλτ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο –στα χνάρια του Ε.Α. Πόε– τη θαλασσινή περιπέτεια με τη λογοτεχνία του φανταστικού, ακόμα και με το αστυνομικό μυστήριο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΡΟΕΣ

 

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Κάρεν Έσσεξ
ARPAGI TIS ATHINAS
Τα Ελγίνεια Μάρμαρα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο για σχεδόν διακόσια χρόνια και άλλο τόσο χρόνο βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διαμάχης. Στην "Αρπαγή της Αθηνάς" η Κάρεν Έσσεξ καταγράφει το χρονικό του εκπληκτικού ταξιδιού των Μαρμάρων μέσα από τις αφηγήσεις της Μαίρης Νίσμπετ, της συζύγου του κόμη του Έλγιν και Βρετανού πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, παράλληλα μ' εκείνες της Ασπασίας, της ερωμένης του Περικλή, του πλέον ισχυρού άντρα της Αθήνας κατά τον χρυσό αιώνα.
Στο απόγειο των Ναπολεόντειων πολέμων, η μόλις είκοσι ενός ετών κόμισσα του Έλγιν, μια Σκοτσέζα κληρονόμος με εξαιρετική ομορφιά, μαγεμένη από τους μεταπράτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, χρησιμοποιεί τις χάρες της για να αποσπάσει την άδεια για το τολμηρό σχέδιο του άντρα της να διαλύσει τον Παρθενώνα και να μεταφέρει τα μεγαλειώδη γλυπτά του στην Αγγλία. Δυο χιλιετίες νωρίτερα, η Ασπασία, μια φιλόσοφος και εταίρα, κεντρική μορφή στην αθηναϊκή ζωή, χρησιμοποίησε το πνεύμα της, τη γοητεία και την επιρροή της με την ίδια αποφασιστικότητα και στάθηκε μαζί με τον Περικλή στο κέντρο μιας έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με το όραμα της ανέγερσης του πιο ξεχωριστού μνημείου που είχε δει ποτέ ο κόσμος.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

 

MIKΡΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Αλαίν Ντε Μποττόν
ALAIN ERWTAS
Η Μικρή Φιλοσοφία του έρωτα είναι ένα πρωτότυπο ερωτικό μυθιστόρημα που περιγράφει με χαριτωμένο τρόπο το πώς ζούμε κι ερωτευόμαστε σήμερα. Περνώντας από τον Αριστοτέλη στον Βιτγκενστάιν και τον Γκράουτσο Μαρξ, και από την Ιστορία στη θρησκεία, ο Βρετανός συγγραφέας Αλαίν ντε Μποττόν χαρτογραφεί την πορεία μιας ερωτικής σχέσης από το πρώτο φιλί ώς τους καβγάδες και τη συμφιλίωση, από την οικειότητα και την τρυφερότητα ώς την απομάκρυνση, την αγωνία και την πίκρα του χωρισμού. Η Μικρή Φιλοσοφία του έρωτα εξετάζει με σύγχρονο βλέμμα τα πανάρχαια διλήμματα της καρδιάς.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Λεονάρδο Παδούρα
agapuse skylia
Κούβα, 1977. Ο Ιβάν παλεύει να βγάλει τα προς το ζην και όποτε βρίσκει ευκαιρία περιπλανιέται στην αγαπημένη του παραλία, έξω από την Αβάνα. Εκεί γνωρίζει έναν παράξενο άνθρωπο που του διηγείται μια ιστορία: την ιστορία του Ραμόν Μερκαντέρ, του δολοφόνου του Τρότσκι, από τότε που, νεαρός κομμουνιστής, αγωνιζόταν στον Ισπανικό Εμφύλιο μέχρι την εποχή που βγαίνει από τις φυλακές του Μεξικού και καταφεύγει στη Μόσχα. Πώς όμως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να γνωρίζει πράγματα που μόνο κάποιος που ήταν παρών στα γεγονότα μπορεί να γνωρίζει;

Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, ο Λεονάρδο Παδούρα χτίζει μια ιστορία στην οποία συναντιούνται οι ζωές τριών ανθρώπων: του Τρότσκι, από τότε που φεύγει στην εξορία μέχρι τη στιγμή που δολοφονείται στο Κογιοακάν του Μεξικού, του Ραμόν Μερκαντέρ, που εκπαιδεύτηκε από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για να δολοφονήσει τον Τρότσκι, και του νεαρού Κουβανού Ιβάν, που θα γίνει ο θεματοφύλακας αυτής της μυστικής και επικίνδυνης ιστορίας.
Πάνω απ' όλα όμως, το βιβλίο είναι ένα ερωτηματικό γεμάτο θλίψη για τη μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα -την ουτοπία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας- που όμως διαστρεβλώθηκε και χάθηκε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Ο ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Γιόσεφ Ροτ
Araxni-small
O ιστός της αράχνης είναι το πρώτο µυθιστόρηµα του Γιόσεφ Ροτ, αποκαλυπτικό ήδη του ταλέντου και της ιδιαιτερότητας του ύφους που κατατάσσει το συγγραφέα στους σηµαντικότερους τεχνίτες του λόγου.
Ήρωας του βιβλίου ένας ασήµαντος "µικρός άνθρωπος", ο Tέοντορ Λόζε: εθνικιστής, χαφιές, µέλος δολοφονικών παρακρατικών οργανώσεων, υποχείριο κάθε ισχυρού, όχι από πεποίθηση, αλλά από επιθυµία να ανέλθει µε κάθε τρόπο.
Ο Ροτ µε διεισδυτικότητα και λεπτό σαρκασµό ψυχογραφεί τον ήρωά του, περιγράφοντας συνάµα µε εντυπωσιακή ακρίβεια το κλίµα της εποχής που γέννησε το φασισµό, της οποίας οι οµοιότητες µε το σήµερα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού αυτού έργου.
Το βιβλίο γράφτηκε το 1923 και δηµοσιεύτηκε σε συνέχειες στη σοσιαλιστική εφηµερίδα της Bιένης Arbeiter-Zeitung τον Οκτώβριο και Nοέβριο του ίδιου έτους. Δύο µόλις µέρες αργότερα έγινε ακριβώς αυτό που ο Ροτ προφητικά ξορκίζει στο έργο: το πραξικόπηµα Xίτλερ-Λούντεντορφ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΡΙΤΙΚΗ

 

Ο ΑΦΡΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Μπορίς Βιαν
afros imeron
«-Με βρίσκεις όμορφη;
Η Κλοέ καθρεφτιζόταν στο νερό μιας ασημένιας δεξαμενής όπου κολυμπούσε ανενόχλητο το χρυσόψαρο. Στον ώμο της, το γκρίζο ποντίκι με τα μαύρα μουστάκια έτριβε τη μύτη του με τα ποδαράκια του και παρατηρούσε τις μεταβαλλόμενες αντανακλάσεις.
Η Κλοέ είχε φορέσει τις κάλτσες της, διάφανες σαν τον καπνό του θυμιάματος, στο χρώμα της ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας της, και τις ψηλές άσπρες δερμάτινες γόβες της. Κατά τ' άλλα, ήταν γυμνή, εκτός από ένα βραχιόλι από μπλε χρυσό που έκανε να φαίνεται ακόμη πιο εύθραυστος ο λεπτεπίλεπτος καρπός της. - Νομίζεις ότι πρέπει να ντυθώ;...»
Αναγνώστη, καλωσόρισες στον κόσμο του Μπορίς Βιάν: έναν κόσμο ονειρικό, ιδωμένο μέσα από «το μαγικό παράθυρο» του συγγραφέα, έναν κόσμο τεχνητό και ευφάνταστο, πολύχρωμο, αφρώδη, γευστικό και μελωδικό.
Ο Αφρός των ημερών είναι ένα μυθιστόρημα μιας εποχής, μιας χώρας, μιας γλώσσας και ταυτόχρονα ένα μυθιστόρημα εκτός χρόνου, εκτός γεωγραφικών συντεταγμένων, ένα μυθιστόρημα κατεξοχήν της γλώσσας, στην παράδοση του Ραμπελαί, του Λιούις Κάρρολ, του Αλφρέντ Ζαρρύ και του Ρεημόν Κενώ, στο πνεύμα του Κολεγίου της Παταφυσικής. Είναι επίσης ένα μυθιστόρημα μιας μουσικής, της τζαζ, ένα μυθιστόρημα «πολύ πολύ σουίνγκ», σύμφωνα με την αγαπημένη έκφραση του συγγραφέα.
Ο Αφρός των ημερών μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Μισέλ Γκοντρύ, με πρωταγωνιστές την Ωντρέ Τωτού και τους Ρομαίν Ντυρί, Γκαντ Ελμαλέ, Ομάρ Συ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΝΑ ΜΕ ΣΚΕΦΤΕΙΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Χαβιέρ Μαρίας
12747
Όπως και στο Καρδιά τόσο άσπρη, έτσι κι εδώ η πρώτη φράση του συγγραφέα ήδη λέει πάρα πολλά: "Κανείς δεν σκέφτεται ποτέ πως μπορεί να βρεθεί με μια πεθαμένη στην αγκαλιά του και πως δεν θα ξαναδεί το πρόσωπο του οποίου το όνομα θυμάται". Αυτό συμβαίνει στον αφηγητή με μια παντρεμένη γυναίκα, στην διάρκεια μιας ερωτικής βραδιάς που δεν φτάνει στην ολοκλήρωσή της, και από εκείνη τη στιγμή γίνεται κάτοχος ενός μυστικού που δεν θέλει και δεν μπορεί να αποκαλύψει, κι όμως τελικά το κάνει για να απαλλαγεί από το βάρος της απόκρυψης και από το γήτεμα στο οποίο τον έχει βυθίσει. Για μια ακόμη φορά, η αριστοτεχνική γραφή του Χαβιέρ Μαρίας καθηλώνει τον αναγνώστη, καθώς η αφήγησή του θίγει θέματα που μας αφορούν όλους: την απόκρυψη, τις προθέσεις και τις πράξεις, την απιστία, τη θέληση που σχεδόν ποτέ δεν εκπληρώνεται, την απάρνηση των προσώπων που κάποτε αγαπήσαμε, τη μνήμη και τη λήθη, την αναποφασιστικότητα και τελικά την εξαπάτηση, που ίσως "είναι η φυσιολογική μας κατάσταση, και στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να μας πληγώνει τόσο".
"Ο ώριμος και μεγαλειώδης λόγος του Μαρίας είναι το δομικό στοιχείο μιας αφήγησης οργανωμένης και γοητευτικής σαν την μουσική".
El Pais

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΕΛΑΣ

 

"1984"
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Τζορτζ Όργουελ
1984
Η εφιαλτική παρουσία του «Μεγάλου Αδελφού», που τα πάντα συμβαίνουν κάτω από τη συνεχή παρακολούθησή του, σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας γραμματείας, σήμα κινδύνου για τον ολοκληρωτισμό που απειλεί τους ανθρώπους όλων των εποχών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ

 

TΡΩΓΟΝΤΑΣ ΖΩΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΦΡΑΝ ΦΟΕΡ
EATING-ANIMALS
Ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ πέρασε τα εφηβικά και τα φοιτητικά του χρόνια ταλαντευόμενος ανάμεσα στην κρεοφαγία και τη χορτοφαγία. Στο κατώφλι της νέας του ζωής ως πατέρα, όμως, μπροστά στην προοπτική του να πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος τι διατροφή θα ακολουθήσει ο γιος του, ο χαλαρός προβληματισμός του απέκτησε μια νέα, επείγουσα διάσταση. Ψάχνοντας για απαντήσεις, ο Φόερ αναγκάστηκε να επισκεφθεί βιομηχανικές φάρμες μέσα στα μεσάνυχτα, να αναλύσει όλα τα συναισθηματικά υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένα τα γεύματα της παιδικής του ηλικίας και να βάλει στο μικροσκόπιο ορισμένα από τα πιο πρωτόγονα ένστικτά του σχετικά με το τι είναι σωστό και τη λάθος. Συνδυάζοντας με μοναδική ευφυΐα φιλοσοφία, λογοτεχνία, επιστήμη και αυτοβιογραφία, το "Eating Animals" εξερευνά τις πολυάριθμες ιστορίες που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες -από ιστορίες της λαϊκής παράδοσης μέχρι οικογενειακές παραδόσεις και εθνικούς μύθους αλλά και το πώς οι ιστορίες αυτές μπορούν να μας αποκοιμίσουν και να μας κάνουν να βουλιάξουμε στη λήθη. Με τη χαρακτηριστική ένταση, αλλά και την εμβάθυνσή του σε θέματα ηθικής, με τη γενναιοδωρία αλλά και την ολοζώντανη γραφή που έκαναν τα προηγούμενα βιβλία του Φόερ να αγαπηθούν τόσο, το Eating Animals αποτελεί ταυτόχρονα ύμνο και κάλεσμα, μια ιστορία γύρω από τις ιστορίες που μας έχουν πει -και τις ιστορίες που πρέπει τώρα εμείς να πούμε με τη σειρά μας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΛΑΝΙ

 

TO ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Αρτούρο Πέρεθ - Ρεβέρτε
ainigma
Ένας χάκερ σπάει τους κώδικες του Βατικανού και στέλνει επείγον μήνυμα κινδύνου στον ίδιο τον Πάπα. Ο κομψός ιερέας-πράκτορας, ειδικός σε σκοτεινές υποθέσεις, Λορένθο Κουάρτ, λαμβάνει τη διαταγή να εντοπίσει το συγγραφέα του μηνύματος και να ξεδιαλύνει την υπόθεση της μικρής εκκλησίας της Παναγίας των Δακρύων. Η ερειπωμένη εκκλησία κρίνεται κατεδαφιστέα. Ο αρχιτέκτονας που γνωμοδότησε για την κατεδάφιση και ο κληρικός που ως γραμματέας του αρχιεπισκόπου της περιοχής πίεζε για να γίνει αποδεκτή η απόφαση χωρίς αντιδράσεις βρίσκονται και οι δυο νεκροί.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

 

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΕΛ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΚΑΣΑΡΕΣ ΑΝΤΟΛΦΟ ΜΠΙΟΫ
Θεωρώ πως καμιά άλλη εποχή δεν κατέχει μυθιστορήματα τόσο αξιοθαύμαστης πλοκής όπως το Στρίψιμο της βίδας (του Henry James), η Δίκη (του Κafka), ο Ταξιδιώτης πάνω στη γη (του Julien Green) ή αυτό που κατάφερε στο Μπουένος Άιρες ο Adolfo Bioy Casares… Ο Κασάρες ξεδιπλώνει μια Οδύσσεια θαυμάτων που δεν μοιάζει να επιδέχονται άλλο κλειδί απ' την παραίσθηση ή το σύμβολο, και τα αποκρυπτογραφεί πλήρως, με τη μεσολάβηση ενός και μόνο φανταστικού αλλά όχι υπερφυσικού αξιώματος. Έχω συζητήσει με το συγγραφέα τις λεπτομέρειες της πλοκής του, την έχω ξαναδιαβάσει. Δεν μου φαίνεται ανακρίβεια ή υπερβολή να τη χαρακτηρίσω τέλεια.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

ΟΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Antoine Bello
paraxaraktes
Αλήθεια πιστεύετε ότι οι Ρώσοι έστειλαν στο διάστημα μια σκυλίτσα που την έλεγαν Λάικα; Ποιος βρίσκεται πίσω από τον χάρτη της Βίνλαντ, ένα διάσημο πλαστό έγγραφο που αποδεικνύει ότι οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική; Ποιος πλαστογράφησε τα αρχεία της Στάζι; Πίσω από όλες αυτές τις καλοστημένες απάτες βρίσκεται μια διεθνής μυστική οργάνωση, ο ΟΠΠ (Όμιλος Παραχάραξης της Πραγματικότητας), ειδικευμένη στη χειραγώγηση και την εξαπάτηση σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι η ιστορία ενός νεαρού άνδρα ο οποίος έχει προσληφθεί στον ΟΠΠ και πασχίζει να καταλάβει γιατί και για ποιον εργάζεται. Είναι η ιστορία μιας παρέας φίλων που θέλουν να τα καταφέρουν στη ζωή τους, χωρίς να πολυκαταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Είναι, κατά κάποιον τρόπο,η ιστορία του αιώνα μας. Οι περιπέτειες των ηρώων των "Παραχαρακτών" συνεχίζονται στο μυθιστόρημα του Αντουάν Μπελό "Les Eclaireurs", που τιμήθηκε με το βραβείο France Culture/Telerama.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΟΛΙΣ

 

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Φουκουγιάμα Φράνσις
ebistosyni
Στο βιβλίο του Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος 'Ανθρωπος ο Φράνσις Φουκουγιάμα υποστήριζε ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σήμαινε επίσης και την έναρξη ενός αγώνα θέσεων στην εμφανιζόμενη με γρήγορους ρυθμούς τάξη πραγμάτων του καπιταλισμού του 21ου αιώνα. Στην Εμπιστοσύνη μια διεισδυτική αποτίμηση της αναδυόμενης παγκόσμιας οικονομικής τάξης "μετά την Ιστορία", εξηγεί τις κοινωνικές αρχές της οικονομικής ζωής - και λέει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει η Αμερική για να νικήσει στον επερχόμενο αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία. Αμφισβητώντας ορθοδοξίες της Δεξιάς και της Αριστεράς, ο Φουκουγιάμα εξετάζει ένα ευρύ φάσμα εθνικών πολιτισμών προκειμένου να αποκαλύψει τις υποκείμενες αρχές που δημιουργούν την κοινωνική και οικονομική ευημερία. Επιμένοντας ότι μπορεί κανείς να διαχωρίζει την οικονομική από την πολιτισμική ζωή, διατείνεται ότι σε μια εποχή που το κοινωνικό κεφάλαιο ίσως είναι εξίσου σημαντικό με το φυσικό κεφάλαιο, μόνο εκείνες οι κοινωνίες που έχουν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης θα είναι ικανές να δημιουργήσουν τις ευέλικτες, μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις που είναι αναγκαίες για να ανταγωνιστούν στη νέα παγκόσμια οικονομία. Όντας μια θαυμάσια μελέτη της διασύνδεσης της οικονομικής με την πολιτισμική ζωή, το βιβλίο Εμπιστοσύνη αποτελεί επίσης ένα δραστικό αντίδοτο στην αυξανόμενη ολίσθηση του σύγχρονου πολιτισμού προς ακραίες μορφές ατομισμού.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ

 

ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Λουκιανού
loukianos
«Περάσαμε το ποτάμι από ένα μέρος που ήταν ρηχά και βρήκαμε κάτι καταπληκτικά κλήματα: ο κορμός τους, από τη ρίζα ως τη μέση, ήταν χοντρός και γερός, αλλά από τη μέση κι απάνω ήταν γυναίκες, τέλειες σ’ όλα τους, που το κορμί τους άρχιζε από τα λαγόνια. Από τα δάχτυλά τους ξεφύτρωναν κλαδιά γεμάτα σταφύλια. Τα μαλλιά τους ήταν κι αυτά γεμάτα σταφύλια, κληματσίδες και φύλλα. Μόλις πλησιάσαμε, μας χαιρετούσαν και μας καλωσόριζαν, άλλες μιλώντας λυδικά, άλλες ινδικά, μα οι πιο πολλές ελληνικά. Μας έδιναν μεθυστικά φιλιά στο στόμα κι όποιον φιλούσαν, έπεφτε τύφλα στο μεθύσι. Μόνο που δε μας άφηναν να κόψουμε σταφύλια, γιατί έτσι και κάναμε πως κόβουμε, πονούσαν και τσίριζαν. Eπίσης ήθελαν να σμίξουν μαζί μας· δυο σύντροφοί μας όμως που τις άγγιξαν, δεν μπορούσαν πια να ξεκουνήσουν, γιατί κολλήσαν στο πράμα τους, φυτρώσανε και ρίζωσαν μαζί τους. Τα δάχτυλά τους έγιναν κλαδιά με κληματσίδες και δε θ’ αργούσαν να βγάλουν και καρπούς».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΙΟΛΟΣ

 

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Χ. Α. Χωμενίδης
ypsos peristaseon
Όταν ο μοσχοαναθρεμμένος πιανίστας Μαρίνος Φακιδάς πηγαίνει να καταταγεί στο Στράτευμα με τη γυαλιστερή Αλφα Ρομεο της ερωμένης του, ούτε που υποψιάζεται πως μπαίνει στη πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του. Επάνω στο αινιγματικό νησί Αυγό, η μάγισσα των συρματοπλεγμάτων καραδοκεί να τον πιάσει στο στόμα της ενω ο Διοικητής ετοιμάζεται να φέρει όλους τους νέους Ελληνες αντιμέτωπους με το ιστορικό τους πεπρωμένο. Η συμπεριφορά του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού και η στάση των προαιώνιων αντιπάλων μας πυροδοτούν ανατροπές καθώς η δράση διαρκώς επιταχύνεται. Κι όταν όλα θα 'ρθουν τα πάνω κάτω, ποιός θα μπορέσει -τάχα- να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΣΤΙΑ

 

ΙΧΝΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Γιώργος Λίλλης
LILLIS
Μάρτιος 1948: ο δεκάχρονος Περικλής Αδάμος γίνεται μάρτυρας της στυγνής δολοφονίας των γονιών του από τους στρατιώτες του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Έχοντας χάσει τα πάντα, διαφεύγει με τους αντάρτες στα βουνά της Ευρυτανίας. Κυνηγημένος, κάτω από αντίξοες συνθήκες, θα ζήσει από κοντά το μίσος, τον φόβο, την απώλεια, τον πόνο, τον θάνατο. Εξήντα χρόνια αργότερα, θα αφηγηθεί την ιστορία του σ’ έναν νεαρό ερευνητή, αναζητώντας στη μνήμη του ανθρώπους, τόπους και γεγονότα. Γραμμένο με γρήγορους ρυθμούς, σασπένς και κινηματογραφικό ρεαλισμό που καθηλώνει, το μυθιστόρημα παρακολουθεί τον αγώνα εκείνου του παιδιού να χτίσει από την αρχή τη ζωή του, παλεύοντας με τα φαντάσματα που στοίχειωσαν την ψυχή του.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙO

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ανωνύμου του Έλληνος
eliniki nomarxia

Η Ελληνική Νομαρχία ως ιδεολογική προκήρυξη, απετέλεσε σταθμό για την εθνική αφύπνιση των σκλαβωμένων Ελλήνων. Γράφτηκε γύρω στα 1806 και τυπώθηκε τον ίδιο χρόνο πιθανόν στη Μπολάνα της Ιταλίας. Η ταυτότητα του συγγραφέα παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί πολλές υποθέσεις για την αποκρυπτογράφηση του ψευδωνύμου "Ανώνυμος ο Έλλην". Πρώτος ο Α. Π. Βρεττός, το 1857, απέδωσε στον έμπορο Σπυρίδωνα Σπάχο από τα Γιάννενα το έργο. Τον επόμενο χρόνο ο Κ. Ν. Σάθας υποδεικνύει ως συγγραφέα τον Ιωάννη Κωλέττη. Έχουν υποδειχθεί ακόμα οι Χριστ. Περραιβός, Αθ. Ψαλίδας, Δημ. Γουζέλης, Φορέστης, Ταγιαπέρας, Γεωρ. Καλαράς και Ιωάννης Πασχάλης Δονάς. Είναι πολύ πιθανό ωστόσο, το βιβλίο -αφιερωμένο στο Ρήγα- να γράφτηκε από επαναστάτες, που είχαν καταφύγει στο Λιβόρνο της Ιταλίας (επαναστατικό κέντρο της εποχής εκείνης). "Νομαρχία" είναι κατά τον συγγραφέα, η φιλόνομη πολιτεία, η οποία για να συσταθεί, πρέπει να προηγηθεί η απόκτηση της ελευθερίας. Θεωρεί ότι ο καιρός έχει ωριμάσει και καθορίζει τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης με αποκλειστική στήριξη στις δυνάμεις των Ελλήνων. Τέλος μαστιγώνει αλύπητα τους εχθρούς της επανάστασης, τους εκμεταλλευτές του λαού, τον κλήρο, τους Φαναριώτες, τους κοτζαμπάσηδες και πολλούς ξενιτεμένους επιλήσμονες Έλληνες.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

 

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
WILLIAM THACKERAY
PANIGIRI-TIS-MATAIODOXIAS

Η ιστορία τοποθετείται στις δεκαετίες 1810 και 1820 με ορόσημο τη μάχη του Βατερλώ. Κεντρικό της θέμα είναι η ζωή δύο γυναικών, της Μπέκι Σαρπ και της Αμέλια Σέντλεϊ, διαφορετικών όσο η μέρα με τη νύχτα. Η δεύτερη είναι γλυκιά, απλή, ενάρετη, ανυπόφορα βαρετή, χωρίς φαντασία, άβουλη και άτολμη. Η πρώτη ραδιούργα, αδίστακτη, ψεύτρα, υποκρίτρια, γοητευτική, συναρπαστική, χαρισματική. Γύρω τους, μια πληθώρα χαρακτήρων εξίσου αντιφαντικών και γι' αυτό αληθινών. Ο Θάκερεϊ γελοιοποιεί την υψηλή κοινωνία, παρουσιάζοντας την Μπέκι Σαρπ να εκμεταλλεύεται την κενότητα και τη διαφθορά της, αλλά συγχρόνως κρίνει αυστηρά την πορεία της ηρωίδας του, χωρίς να ξεπέφτει ποτέ σε κουραστικά διδάγματα και ηθικολογίες· διατηρώντας, δηλαδή, μια θαυμαστή ισορροπία δίπτυχης ηθικής μορφής. Μα εκείνο που ξεχωρίζει τον Θάκερεϊ είναι το καταλυτικό του χιούμορ, αιχμηρό, κομψό, πικρό όταν αμφισβητεί τις κατεστημένες αντιλήψεις ή καταγράφει την κατανομή των ρόλων, τους φόβους, τη ματαιοδοξία, ακόμη και τον πανικό μιας ολόκληρης κοινωνίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: EΞAΝΤΑΣ

 

ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΠΑΥΛΙΝΑ ΠΑΜΠΟΥΔΗ
xeraki ston isto

Η Ξένη αντιλαμβάνεται ξαφνικά πως βρίσκεται πιασμένη σ’ έναν ιστό – στο δίχτυ από χάος που μέσα του είμαστε όλοι παγιδευμένοι. Και εφόσον αυτός ο ιστός είναι διάτρητος, εκείνη μπορεί άνετα να «ξεφεύγει συνέχεια από οπουδήποτε για οπουδήποτε». Αρχίζει λοιπόν να ανοίγει διόδους και να μπαινοβγαίνει σε μαύρες τρύπες χρόνου, σε «λήμματα» της ζωής της και της ζωής άλλων, πραγματικών ή μυθιστορηματικών προσώπων, και να οδηγείται από τον έναν κόμβο στον άλλον… Σ’ αυτό το μυθιστόρημα φανταστικού ρεαλισμού κινητά τοπία, αναίτια γεγονότα, ανεξήγητες καταστάσεις, πεζοί βίοι (πολλές φορές και μετις δεύτερες εκδοχές τους) εντοπίζονται ως τυχαίοι σταθμοί σε διαπλεκόμενες διαδρομές –που ακολουθούν ίσως τα ίχνη κάποιου ασύλληπτου συμπαντικού σχεδίου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ροές

 

Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ
poli ke skylia

Σε μια στρατιωτική σχολή της Λίμας, η οποία λειτουργεί περίπου σαν αναμορφωτήριο, οι έφηβοι φτιάχνουν το δικό τους σύστημα κανόνων "συνενοχής", "συντροφικότητας", "τιμής". Αρκεί όμως μια κλοπή,ένας θάνατος κι ένας έρωτας για να τιναχτούν όλα στον αέρα. Το πρώτο μυθιστόρημα του Βάργκας Λιόσα, αυτό που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη λατινοαμερικανική λογοτεχνία.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Καστανιώτης

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΓΚΑΑΡΝΤΕΡ ΓΙΟΣΤΕΙΝ
kosmos-sofias

Ενα μυθιστόρημα με ήρωες δύο διαφορετικές κοπέλες και έναν ανώνυμο επιστολογράφο. Ενα βιβλίο μυστηρίου. Ενα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυσης, περιπέτειας. Kαι πάνω απ' όλα η Iστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Λιβάνης

 

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ
kaimetofostouhliou b

Ένα μυθιστόρημα με ήρωες δύο διαφορετικές κοπέλες και έναν ανώνυμο επιστολογράφο. Ένα βιβλίο μυστηρίου. Ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυσης, περιπέτειας. Kαι πάνω απ' όλα η Iστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Kαστανιώτη

 

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΓΙΟΚΟ ΟΓΚΑΟΥΑ
KA8HGHTHS

Αυτός είναι ένας λαμπρός εξηντάχρονος καθηγητής μαθηματικών που, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ζει με μια βραχεία μνήμη μόλις ογδόντα λεπτών. Αυτή είναι μια ευαίσθητη και πανέξυπνη οικονόμος που αφοσιώνεται στη φροντίδα του. Κάθε πρωί, όταν ο καθηγητής και η οικονόμος συστήνονται εκ νέου ο ένας στον άλλον, ανθίζει μια παράξενη, όμορφη σχέση μεταξύ τους. Ο καθηγητής μπορεί να μη θυμάται τι έφαγε για πρωινό, άλλα στο μυαλό του είναι ακόμα ζωντανές οι κομψές εξισώσεις από το παρελθόν. Μετά από δική του προτροπή, η οικονόμος του γνωρίζει τον δεκάχρονο γιό της. Έτσι ξεκινά μεταξύ τους μια θαυμάσια σχέση. Ο καθηγητής σκαρώνει έξυπνους μαθηματικούς γρίφους -βασιζόμενος άλλοτε στο νούμερο του παπουτσιού της και άλλοτε στην ημερομηνία γέννησής της- και οι αριθμοί αποκαλύπτουν έναν κόσμο ποίησης και καταφυγής τόσο στην οικονόμο όσο και στο γιό της. Με κάθε νέα εξίσωση, οι τρεις χαμένες ψυχές σφυρηλατούν μια στοργή πιο μυστήρια από τους νοητούς άριθμούς και ένα δεσμό που διατρέχει βαθύτερα τη μνήμη. Η Ογκάουα γι' αυτό το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2004, τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Γιομιούρι, το Μεγάλο Βραβείο των Βιβλιοπωλών και, πρόσφατα, το βραβείο της Εταιρείας Μαθηματικών, επειδή αποκάλυψε στον αναγνώστη την ομορφιά αυτού του επιστημονικού κλάδου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Άγρα

 

Ο ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ
Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ, Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΡΑΣΗΣ
diafhmistis

Με φόντο το γυαλιστερό χώρο της διαφήμισης, παρακολουθούμε την ψυχολογία ενός διαφημιστή καθώς συνθλίβεται από την αβεβαιότητα και το άγχος για αναγνώριση. Μπαίνοντας στα άδυτα των διαφημιστικών εταιρειών, γινόμαστε μάρτυρες μιας σύγχρονης αρένας, όπου οι μονομάχοι-διαφημιστές, προκειμένου να επιζήσουν, δεν διστάζουν να σφαγιάσουν συνειδήσεις, προσωπικότητες και ηθικές αξίες. Ο πρωταγωνιστής θα νικήσει, αν αποδεχθεί να υποκύψει. Αν αποδεχθεί να κρατήσει το κεφάλι του στο ίδιο ύψος με τους υπόλοιπους. Αν αποδεχθεί να αλλάξει και να αλλοιωθεί. Αν αποδεχθεί να συνεχίσει να είναι διαφημιστής. Θα νικήσει... μόνο αν αποδεχθεί τη μετριότητά του. Το μυθιστόρημα αυτό μιλάει, πάνω απ' όλα, γι' αυτή τη μετριότητα. Για το πόσο υπερεκτιμημένη είναι στο χώρο της διαφήμισης. Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να παραμένεις μέτριος, για να επιβιώσεις τόσο στο χώρο της δουλειάς σου όσο και στις προσωπικές σου σχέσεις. Πόσο αναδεικνύεται η μετριότητα σαν τρόπος σκέψης, σαν τρόπος συμπεριφοράς, σαν τρόπος ζωής.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σαββάλας

 

ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΑΡΝ ΝΤΑΛ
BLUZ DAHL

Ένα λαμπρό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει και βρέθηκε αμέσως στην κορυφή των best seller… Ίσως το καλύτερό του έως σήμερα.
Der Spiegel (Γερμανία)
Αν γνωρίζετε ήδη τον Χένινγκ Μάνκελ, τότε ήρθε η ώρα να διαβάσετε τον Άρνε Νταλ… Ο Νταλ είναι ένας εξαιρετικός στιλίστας.
Stern (Γερμανία)
Στο τέταρτο βιβλίο του ο Νταλ επιτυγχάνει να ανασυστήσει με λυσσαλέο ρυθμό ένα σκοτεινό κεφάλαιο του σουηδικού παρελθόντος. Ένα εντυπωσιακό θρίλερ.
Hamburger Morgenpost (Γερμανία)
Ένα εκπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Νταλ.
BT (Δανία)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο

 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΟΝΙ ΜΟΡΙΣΟΝ
agapimeni

Η "Αγαπημένη", μυθιστόρημα που σου κόβει την ανάσα με την κοφτή και γεμάτη λυρισμό γλώσσα του, δίκαια τοποθετεί την Τόνι Μόρισον στην κορυφή των σύγχρονων συγγραφέων. Η ιστορία εκτυλίσσεται στα μέσα του περασμένου αιώνα στο Κεντάκυ και είναι ένα γοητευτικό παραμύθι. Ήρωες, εξεγερμένοι μαύροι, απελπισμένοι, ερωτευμένοι, παντοδύναμα πνεύματα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Νεφέλη

 

ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΗ ΣΚΕΨΗ
ΛΕΒ ΣΕΣΤΩΦ
sestov

Ο Λεβ Σεστώφ, όπως και ο Νίτσε και για τους ίδιους μ' εκείνον λόγους (δυσπιστία στη συστηματική σκέψη, επιδίωξη της αμεσότητας), προχωρεί σε μια ασυνεχή και μερικές φορές αφοριστική παράθεση των απόψεών του. Η αληθινή γνώση, ισχυρίζεται ο Σεστώφ, βρίσκεται στους αντίποδες του ορθολογισμού, δεν αποκαλύπτεται παρά όσο το δυνατόν μακρύτερα από τα μέρη που έχουν οργανωθεί από τον πολιτισμό και το πνεύμα, εμφανίζεται στη διαίσθηση και διατηρείται στον πόνο. Τη θέση του αυτήν ο Σεστώφ την αναπτύσσει με παραδείγματα που δανείζεται από τη ρωσική λογοτεχνία, κυρίως από τον Ντοστογιέφσκι, αλλά επίσης από το Σαίξπηρ, τον Πασκάλ, τον Νίτσε. Όπως και στο έργο του "Η εξουσία των κλειδιών", αυτό που τον οδηγεί είναι μια διαρκής αμφισβήτηση των υποτιθέμενων κατακτήσεων της πάντοτε ορθολογιστικής και άθεης φιλοσοφίας της Δύσης. Δεν υπάρχουν αιώνιες αλήθειες που πάνω τους μπορεί να χτίσει κανείς. Δεν υπάρχει παρά ένας Θεός ακατανόητος, που ο άνθρωπος τον ανταμώνει μέσα στην απελπισία και το φόβο. Ο Σεστώφ μένει προσηλωμένος στα άλυτα προβλήματα, εκείνα ακριβώς τα οποία η κοινωνία μας έμαθε να αποφεύγει. Και επανέρχεται ακούραστα σ' αυτά, κάνοντας επιθέσεις από δεξιά και αριστερά σε όλα τα δόγματα. Δεν επιζητεί ωστόσο να πείσει: "Το να πείθεις τους ανθρώπους" γράφει "είναι βαρετό, δύσκολο και, σε τελική ανάλυση, ανώφελο"

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Printa

 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
eglima timwria

Ξεκινώντας από ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία, ο Ντοστογιέφσκι, στο πρόσωπο του θύτη, που είναι συγχρόνως και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό.
Με το «Έγκλημα και τιμωρία» ο συγγραφέας θέτει ενώπιόν μας το υπαρξιακό πρόβλημα: Ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο...
Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα δίνει στο έργο βάθος και ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό. Δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγάλα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και διδάσκεται σε πολλές σχολές Ψυχολογίας πανεπιστημίων του σύγχρονου κόσμου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΝΔΙΚΤΟΣ

 

ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Ουμπέρτο Έκο
eko praga

Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, ανάµεσα στο Τορίνο, το Παλέρµο και το Παρίσι, συναντάµε µια υστερική σατανίστρια, έναν αβά που πεθαίνει δύο φορές, µερικά πτώµατα µέσα σ’ έναν υπόνοµο του Παρισιού, έναν Γαριβαλδίνο που ονοµάζεται Ιππόλυτος Νιέβο και χάθηκε στη θάλασσα κοντά στο Στρόµπολι, το ψεύτικο bordereau του Ντρέιφους για τη γερµανική πρεσβεία, τη σταδιακή µεγέθυνση του πλαστογραφήµατος που έγινε γνωστό ως Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, το οποίο θα εµπνεύσει στον Χίτλερ τα στρατόπεδα εξόντωσης, Ιησουίτες που δολοπλοκούν εναντίον των Μασόνων, Μασόνους, Καρµπονάρους και Ματσινιανούς που στραγγαλίζουν τους παπάδες µε τα έντερά τους, έναν Γαριβάλδη αρθριτικό και στραβοκάνη, τα σχέδια των Μυστικών Υπηρεσιών του Πιεµόντε, της Γαλλίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, τις σφαγές στο Παρίσι της Κοµούνας, όπου ο κόσµος τρώει τα ποντίκια, αηδιαστικά και ρυπαρά στέκια εγκληµατιών οι οποίοι, ανάµεσα στους ατµούς απ’ το αψέντι, καταστρώνουν εκρήξεις κι εξεγέρσεις στις πλατείες, ψεύτικες γενειάδες, ψεύτικους συµβολαιογράφους, ψεύτικες διαθήκες, διαβολικές αδελφότητες και µαύρες λειτουργίες. Σχεδόν τριάντα χρόνια µετά Το όνοµα του ρόδου, το οποίο καθιέρωσε τον Ουµπέρτο Έκο ως έναν από τους σηµαντικότερους λογοτέχνες του εικοστού αιώνα, το πολυαναµενόµενο Κοιµητήριο της Πράγας αποδεικνύει ότι το ταλέντο του ιδιοφυούς Ιταλού διανοούµενου παραµένει αστείρευτο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ
ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ - ΝΟΥΒΕΛΑ
Τζότζεφ Κόνραντ
kardia skotous

... Η κατακλείδα της επιχειρηματολογίας του ήταν θαυμάσια, αν και δύσκολη για να την μνημονεύσω τώρα. Έδινε την αίσθηση μιας εξωτικής Απεραντοσύνης που κυβερνάται από μια σεπτή Καλωσύνη. Με έκανε να ριγώ από ενθουσιασμό. Εδώ ήταν η απεριόριοστη δύναμη του γραπτού λόγου -των λέξεων- των φλεγόμενων και ωραίων λέξεων. Δεν υπήρχε τίποτα που να διακόπτει εκείνη τη μαγική ροή των φράσεων, εκτός από ένα είδος υστερόγραφης υποσημείωσης, σκαλισμένης φανερά πολύ αργότερα, με τρεμάμενο χέρι στο τέλος της τελευταίας σελίδας. Ήταν πολύ ξεκάθαρο το νόημά της και όπως ήταν στο τέλος μιας θαυμάσιας έκκλησης για φιλανθρωπία και αλτρουισμό σε κατακεραύνωνε κυριολεκτικά. "Εξολοθρεύσατε όλα τα κτήνη!" έλεγε. Τίποτα άλλο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΡΑΤΩ

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Νίκος Καζαντζάκης
anafora Greco

Η αναφορά μου στον Γκρέκο δεν είναι αυτοβιογραφία: η ζωή μου η προσωπική για μένα μονάχα έχει κάποια, πολύ σχετική αξία, για κανένα άλλον: η μόνη αξία που της αναγνωρίζω είναι ετούτη: ο αγώνας της να ανέβει από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι και να φθάσει όσο πιο αψηλά μπορούσαν να την πάνε η δύναμή της και το πείσμα - στην κορφή που αυθαίρετα ονομάτισα Κρητική ματιά. Θα βρεις λοιπόν φίλε αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου, που σημαδεύει την πορεία μου ανάμεσα στους ανθρώπους, στα πάθη και στις ιδέες. Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει το Γολγοθά του. Πολλοί, οι πιό πολλοί φθάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζουνται στη μέση της πορείας και δε φθάνουν στη κορφή του Γολγοθά θέλω να πω στην κορφή του Γολγοθά θέλω να πω στην κορφή του χρέους τους να σταυρωθούν,ν' αναστηθούν και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της ανάστασης, άλλον δεν έχει. Τέσσερα στάθηκαν τα αποφασιστικά σκαλοπάτια στο ανηφόρισμά μου, και το καθένα φέρνει ένα ιερό όνομα: Χριστός, Βούδας, Λένιν, Οδυσσέας. Αυτή την αιματερή πορεία μου, από τη μια, από τις μεγάλες αυτές ψυχές στην άλλη, τώρα που ο ήλιος βασιλεύει, μάχουμαι στο Οδοιπορικό μου ετούτο να σημαδέψω. Έναν άνθρωπο να ανεβαίνει με την ψυχή στο στόμα, το κακοτράχαλο βουνό της μοίρας του. Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το Έργο, το σχόλιο στην κραυγή αυτή.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

ΟI AΔΕΡΦΟΦΑΔΕΣ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Νίκος Καζαντζάκης
aderfofades

«Οι "Αδερφοφάδες" μιλούν για την αδελφοκτόνο σύγκρουση σε ένα χωριό κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Πολλοί από τους χωριανούς, μαζί και ο Καπετάν Δράκος, ο γιος του εφημέριου, ο παπα-Γιάνναρος, πήραν τα βουνά και ενώθηκαν με τους κομμουνιστές αντάρτες. Είναι Μεγάλη Εβδομάδα και, με τον φόνο, τον θάνατο και την καθημερινή καταστροφή, ο παπα-Γιάνναρος αισθάνεται ότι κουβαλάει στους ώμους του τις αμαρτίες τού κόσμου.» Η έκδοση 2009 των "Αδερφοφάδων" περιέχει, για πρώτη φορά, Επίμετρο (του Εκδότη-Επιμελητή Δρος Πατρόκλου Σταύρου), με πραγματολογικά σχόλια και ιστορικές πληροφορίες για τα δραματικά γεγονότα που ενέπνευσαν το έργο, το οποίο υπερβαίνει τα τοπικά δεδομένα του και προσλαμβάνει οικουμενικούς συμβολισμούς επώδυνων και καταστροφικών ανθρώπινων παθών. «Ένα χωριό τραχύ, στο χρώμα τής στάχτης, μαυρειδερά σπίτια κάτω από τον ανήλεο ήλιο των νησιών τής Μεσογείου, κάτοικοι καμένοι από τη μιζέρια και τα πάθη. Σήμερα, το κυρίαρχο πάθος είναι το μίσος. Ένα πολιτικό μίσος φονικό, που ρίχνει τον αδερφό ενάντια στον αδερφό του. Και μπροστά σ’ αυτή τη θύελλα των ανομιών, στέκει ένας ηλικιωμένος άντρας, απελπισμένος, γιατί η φωνή του είναι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Για τον παπα-Γιάνναρο αυτό το κύμα φρίκης δεν μπορεί παρά να σημαίνει την ίδια την ανικανότητα της ιερωσύνης του: ο διάβολος κυβερνά τον κόσμο. Ή ο διάβολος ή ο Λένιν. Γιατί για τον δάσκαλο, που ξεσηκώνεται με ενθουσιασμό από τις νέες ιδέες, η πάλη έχει νόημα. Βαριά άρρωστος, σχεδόν ετοιμοθάνατος, κρατάει την ψυχή του με όλες του τις δυνάμεις, γιατί θέλει να προφτάσει να δει την άφιξη της Ελευθερίας. Αυτό το επιθανάτιο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη είναι, ανάμεσα σε όλα τα έργα του, το πιο κοντινό στον κόσμο μας, που σπαράζεται από αδελφοκτόνες μάχες.»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - ΕΡΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ανδρέας Εμπειρίκος
anatolikos

"Ο Μέγας Ανατολικός" του Ανδρέα Εμπειρίκου είναι το εκτενέστερο νεοελληνικό μυθιστόρημα, οκτώ τόμοι, 2.104 σελίδες, και χωρίς αμφιβολία συνιστά ένα από τα εντυπωσιακότερα και εν ταυτώ τολμηρότερα κείμενα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Αποτελεί το έργο ζωής του Εμπειρίκου, καθώς η συγγραφή του αρχίζει το 1945 και ολοκληρώνεται ύστερα από πολλές ενδιάμεσες φάσεις το 1970. Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το 1990 -η έκδοσή του διαρκεί δύο χρόνια- και σήμερα επανεμφανίζεται με τη μορφή ενός Ανθολογίου, που αποτελούσε πόθο του ίδιου του συγγραφέα. Το θέμα του μυθιστορήματος είναι ο δεκαήμερος παρθενικός πλους του υπερωκεανείου "Μέγας Ανατολικός" από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 1867. Επιβάτες κάθε τάξεως και επαγγέλματος, μαζί με το πλήρωμα, διαπλέουν τον Ατλαντικό, με το γιγαντιαίο υπερωκεάνειο, μια πρωτόγνωρη ηδονική Κιβωτό, απολαμβάνοντας όλες τις μορφές του έρωτα άνευ ορίων άνευ όρων. Επηρεασμένοι από τον τιτάνιο και πρωτογενή ερωτισμό που εκλύει το ίδιο το πλοίο, ζουν την απόλυτη ελευθερία και ηδονή για να καταλήξουν, μέσα από την απόλυτη αθωότητα και ευτυχία, στον Νέο Κόσμο. Στην κιβωτό του Μεγάλου Ανατολικού βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η κοσμοθεωρία και η ουτοπία του ποιητή - η λογοτεχνική, η ψυχαναλυτική και η πολιτική. Σύμφωνα με τον Ελύτη, η απώτερη αξία του έργου "δεν βρίσκεται σ' αυτά [τα περιγραφόμενα]· βρίσκεται στην παναγαθοσύνη του ποιητή, που διαχέεται πάνω στους χαρακτήρες και στις πράξεις των πλέον διαφορετικών τύπων του έργου [... ] και αναεκπέμπεται στον αναγνώστη σαν ένα είδος ευλογίας. [...] Η αγαθότητα του Εμπειρίκου έρχεται από -και τραβάει για- πολύ μακριά. Δεν είναι η δεοντολογική των θρησκευόμενων ή η βλακώδης των αδυνάτων. Υποδηλώνει μια πίστη: ότι τα υλικά και οι προϋποθέσεις για το καλό έχουν δοθεί στον άνθρωπο, που αν δεν τα εκμεταλλεύεται είναι από δικό του λάθος, από την ανικανότητά του να υπερνικήσει τις μακραίωνες προλήψεις και τα χωρίς λόγο κατατυραννισμένα στο σκότος της ψυχής του συμπλέγματα. Διόλου άσχετο λοιπόν ότι ο "Μέγας Ανατολικός" ναυπηγήθηκε με τα υλικά του ψυχαναλυτή στις δεξαμενές ενός οραματιστή και προφήτη".

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

ΒΑΡΔΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Νίκος Καββαδίας
bardia

Μέσα στο βιβλίο υπάρχει καταρχάς η ιστορία ενός ταξιδιού. Στη θάλασσα της Κίνας, ένα παμπάλαιο φορτηγό, σαραβαλιασμένο -ένα από κείνα τα σαπιοκάραβα που είχαν ήδη πουληθεί για παλιοσίδερα και που οι Έλληνες εφοπλιστές τα πήγαιναν για επιδιόρθωση στο Ρότερνταμ και ύστερα τα βάζαν να γυρίζουν τις θάλασσες για χρόνια ακόμα-, έχει βάλει πλώρη για Σαντούν. Αλλά το ουσιώδες έγκειται στις συνομιλίες, σ' αυτές ακριβώς θεμελιώνεται το έργο. Στις ατελείωτες ώρες της βάρδιας…

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

 

ΑΝΤΙΓΝΩΣΗ
ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Λιλή Ζωγράφου
antignosi ZWGRAFOY

Η "Αντιγνώση, τα Δεκανίκια του Καπιταλισμού" θέτει ένα πρόβλημα που ποτέ ώς τώρα δεν έχει ερευνηθεί αντικειμενικά και καίρια. Πώς καταποντίστηκε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός; Γιατί; Ποιους εξυπηρετούσε ο αφανισμός του; Και γιατί θεωρήθηκε απαραίτητο να ξεριζωθεί η ελληνική παιδεία προκειμένου να επιβιώσει ο χριστιανισμός; Οι πολιτισμοί που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και αφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης δέχτηκαν επιδρομές από ορδές βαρβάρων. Όπως ο Μυκηναϊκός από τους Δωριείς και ο Χαναανικός από τους Εβραίους. Αλλά ο χριστιανισμός εμφανίζεται σα θρησκεία. Και το ίδιο ισχυρίζεται ώς σήμερα. Πώς έδρασε όμως σα βαρβαρική επιδρομή; Και γιατί λειτούργησε σαν καταλύτης κάθε ελληνικού στοιχείου, μετερχόμενος μέσα που μόνο ο ναζισμός μεταχειρίστηκε; Ο χριστιανισμός ισχυρίστηκε, και ισχυρίζεται ακόμη, πως μοναδικό του κίνητρο ήταν η Σωτηρία. Σύμφωνοι; Αλλά τίνος; Μα της συσσώρευσης του Πλούτου και της Εξουσίας. Αυτός είναι ο στόχος τούτου του βιβλίου: Η απομυθοποίηση μιας απάτης, όπως στάθηκε η χριστιανική θρησκεία, που γίνεται θεμέλιο του καπιταλισμού. Και που δε θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την κατάλυση του ελληνικού ορθολογισμού. Διαφορετικά θα εξακολουθήσει να εκκρεμεί ένα ζητούμενο: Από τον Ελληνικό πολιτισμό γεννιέται η Ταυτότητα του Ανθρώπου. Γιατί ο χριστιανισμός καταργεί αυτήν την Ταυτότητα για να σώσει δήθεν τον άνθρωπο;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 

AΣΚΗΤΙΚΗ
Το κατά Καζαντζάκην ευαγγέλιο
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
askitiki
Η "Ασκητική" είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Και ο Νίκος Καζαντζάκης είναι η Ασκητική. Μια ελβετική εφημερίδα έγραψε πως η Ασκητική είναι «το κατά Καζαντζάκην ευαγγέλιο». Ο ίδιος ο δημιουργός της έγραψε ότι η Ασκητική είναι «η πιο σπαραχτική Κραυγή τής ζωής του» και ότι όλο το έργο του είναι σχόλιο στην Κραυγή αυτή.
Άρχισε να τη γράφει στη Βιέννη το 1922 και την τελείωσε στο Βερολίνο το 1923. Όπως συνήθιζε στα έργα του, της επέφερε αλλαγές (διορθώσεις, ανακατατάξεις, προσθαφαιρέσεις), με αποκο-ρύφωση την προσθήκη τού "τελευταίου" κεφαλαίου της, με τίτλο «Η Σιγή», που το έγραψε στο Μπέκοβο το 1928, «σ’ ένα θαμαστό δάσος έλατα, μια ώρα μακριά από τη Μόσχα», και το τελείωσε «στις παγωμένες στέπες τής Σιβηρίας» το 1929: «Πρόσθεσα ένα μικρό κεφάλαιο: "Σιγή" - μπόμπα που ανατινάζει όλη την "Ασκητική". Μα σε λίγων ανθρώπων την καρδιά θα εκραγεί».
Η έκδοση της "Ασκητικής" το 1927 στην Αθήνα προκάλεσε μεγάλο σάλο. Ο συγγραφέας ένιωσε πως λίγοι την κατάλαβαν. Στα τέλη τού έτους έγραψε στην Ελένη του: «Η "Ασκητική" είναι μια φοβερή, αιματερή κραυγή, που θ' ακουστεί μετά το θάνατό μου. Τώρα οι άνθρωποι καταλαβαίνουν μονάχα την ποιητική φόρμα. Μα μέσα στις παρομοίωσες αυτές και στις λυρικές φράσες αναπηδά φλογερή, πάνοπλη, πέρα από απελπισία κι ελπίδα, η μελλούμενη όψη τού Θεού».
Το 1930, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός παραπέμπονται σε δίκη, ο πρώτος γιατί έγραψε το... «ασεβέστατο» αυτό βιβλίο και ο δεύτερος γιατί δημοσίευσε στο περιοδικό του Αναγέννηση την «άθεη παλιοφυλλάδα» Ασκητική. Η δίκη τελικά δεν έγινε, αλλ’ η εκκρεμότητά της βάραινε πάνω από τα κεφάλια τους για τέσσερα χρόνια.
Ο Καζαντζάκης έκανε και νέες διορθώσεις της "Ασκητικής" (π.χ. το 1938, αλλά και αργότερα). Το 1944 τη διόρθωσε για άλλη μια φορά και έτσι έγινε η δεύτερη έκδοσή της, τον Δεκέμβριο του 1945.
Ο λατινικός τίτλος "Salvatores Dei" σημαίνει: Σωτήρες του Θεού. Σύμφωνα με την "Ασκητική", ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον Θεό, αλλά και ο Θεός έχει ανάγκη τον άνθρωπο, για να στερεωθεί. Στερεώνοντας, όμως, τον Θεό, που κρύβεται μέσα σε κάθε ιδέα, όπως μέσα σε σάρκα, στερεώνουμε και την ψυχή μας και συμβάλλουμε, σε συνεργασία και με τη φύση, στη δημιουργική εξέλιξη και ανέλιξη του κόσμου. Ιδέες, αξιώματα, θεωρήματα της Ασκητικής είναι εγκατεσπαρμένα στο σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Αποτελούν τη βιοθεωρία του, τη φιλοσοφία τής ζωής του.
Το βιβλίο μεταφράσθηκε και εκδόθηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και χώρες και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Καζαντζάκη διεθνώς. Το 1930 ο Στέφαν Τσβάιχ (Stefan Zweig) έγραψε στον Νίκο Καζαντζάκη ότι η "Ασκητική" ανήκει σε όλο τον κόσμο. Ο ελληνιστής Οκτάβιος Μερλιέ (Octave Merlier), που έγραψε μακράν Εισαγωγή στη γαλλική έκδοσή της το 1951, θεωρεί την "Ασκητική" ως το μεγαλύτερο μεταφυσικό ταξίδι

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΣΟ ΑΣΠΡΗ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
JAVIER MARIAS
kardia toso aspri
Ξεκινώντας από κάποια "προαισθήματα καταστροφής" στη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού του στην Αβάνα, ο αφηγητής αναζητά την εξήγησή τους στο παρελθόν, προτιμώντας παρ' όλα αυτά να μη μάθει, γιατί ξέρει πόσο επικίνδυνο είναι ν' ακούει κανείς και πως, από τη στιγμή που θ' ακουστεί κάτι, δεν μπορεί πια να ξεχαστεί.
Ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας, το Καρδιά τόσο άσπρη (Βραβείο Κριτικών της Ισπανίας 1993, υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 1993, Βραβείο Impac 1997) είναι ένα διαυγές φιλοσοφικό μυθιστόρημα για τη δύναμη των λέξεων και τη δυνατότητά τους ν' αλλάξουν τη ζωή εκείνου που θα τις ακούσει, για τα μυστικά και την πιθανή τους χρησιμότητα, για το γάμο, το φόνο, την παρότρυνση, την υποψία για την ομιλία και την αποσιώπηση και για τις τόσο άσπρες καρδιές που σιγά σιγά λερώνονται, μαθαίνοντας αυτό που δεν θέλησαν να μάθουν.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΕΛΑΣ

 

Η ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΦΤΕΡΝΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΖΑΚ ΛΟΝΤΟΝ
siderenia fterna
Η μεγαλοφυΐα του Τζακ Λόντον δημιούργησε το προφητικό μυθιστόρημα "Η σιδερένια φτέρνα" -ένα δριμύ "κατηγορώ" εναντίον της ολιγαρχίας, με απόλυτη πίστη στην αναπόφευκτη σοσιαλιστική αλλαγή.
Εικονίζοντας τους αγώνες των καταπιεζομένων, ξεσκεπάζει το αδίστακτο πρόσωπο της άρχουσας τάξης και της εκκλησίας, όταν πρόκειται για δέματα κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης. Επίσης, μέσα από το αγωνιστικό αυ,τό έργο του Τζακ Λόντον ξεπηδούν δύο ωραίες ηρωικές μορφές, δεμένες με ιδανική αγάπη: ο Έρνεστ Έβερχαρντ και η γυναίκα του ΈιΒις.
Η "Σιδερένια Φτέρνα" είναι το μοναδικό αμερικανικό μυθιστόρημα που συμπεριέλαβε ο Μπουχάριν στην ολοκληρωμένη βιβλιογραφία του για τον κομουνισμό και το πρώτο κατηγορητήριο κατά του καπιταλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ

 

ΟΙ ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΑΝΤΟΥΑΝ ΜΠΕΛΟ
ixnilates Η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ο πόλεμος στο Ιράκ, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μπους και ο Ορθός Λόγος, ο φανατισμός και η σύγκρουση των πολιτισμών βρίσκουν τη θέση τους στην αφήγηση του Αμερικανού συγγραφέα. Οι «Ιχνηλάτες» είναι ένα βιβλίο με αστυνομική πλοκή και δάνεια από το κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, για τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΟΛΙΣ

 

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ
farma zwwnN
Σε ένα αγρόκτημα τα ζώα επαναστατούν και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα γουρούνια, που φαίνονται ικανότερα από τα άλλα ζώα. Η νέα εξουσία όμως δεν αργεί ν' αποδειχτεί το ίδιο κακή ή και ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη. Κυρίως γιατί εξαφανίζει τις δυνατότητες για αντίδραση...
Η αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ έχει πρωταγωνιστές της τα ζώα, όπως αυτές του Αισώπου. "Η φάρμα των ζώων", που έκανε τον συγγραφέα της παγκόσμια γνωστό, είναι σάτιρα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και κυρίως κριτική του σταλινικού φαινομένου. Είναι η καυστική απεικόνιση της νέας και ελπιδοφόρας ηγεσίας που, μόλις έρθει στην εξουσία, γίνεται ό,τι και όλες οι προηγούμενες.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Save

 

new
BonusmallMag Cover
BonusmallMag Cover
mag 110 cover
BonusmallMag Cover

Save

Bonusmall Whats New
Bonusmall Whats New
Bonusmall Whats New
Bonusmall Whats New

Bonusmall evdomadiaies prosfores
Bonusmall evdomadiaies prosfores

 

Bonus Mall Advertisment

 

 

 

Twitter