Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Mανιταροκουνούπιδο βουτύρου
4 κουτ. της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
500g μανιτάρια, καθαρισμένα
2 κουταλιές της σούπας ζωμός λαχανικών
φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι

 
recipe Garlic-Mushrooms-Cauliflower
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα μεγάλο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (περίπου 3 λεπτά).
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Μόλις ροδίσουν λίγο τα μανιτάρια, προσθέτουμετα μπουκετάκια από το κουνουπίδι μας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν, 8 με 10 λεπτά ακόμα. Τα λαχανικά μας πρέπει να ροδίσουν καλά.Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε το θυμάρι, μαϊντανό και το σκόρδο. Ψήνουμε το μανιταρο-κουνούπιδο για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να μυρίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.Σερβίρουμε αμέσως και… απολαμβάνουμε!

 

Σαρδέλες με μουστάρδα στο φούρνο
1 κιλό σαρδέλες φιλεταρισμενες
Δ
ύο πιπεριές πράσινες
μια πιπεριά Φλωρίνης
4
σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Ένα κρεμμύδι
Ντοματίνια
Μαϊντανό
 
Σως
Χυμό λεμονιού με δύο κουταλιές
μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι νερό.
 
recipe sardines
Δημιουργία: Στρώνουμε σε ένα ταψί την μισή ποσότητα από τις σαρδέλες μας. Έχουμε ψιλοκόψει στο μουλτι τις πιπεριές μας, το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Και τα βάζουμε στη μέση, πάνω από τις σαρδέλες μας. Πάνω από τη γέμιση στρώνουμε τις υπόλοιπες σαρδέλες. Περιχύνουμε με τη λεμονάτη σως μουστάρδας και ρίχνουμε ανάμεσα λίγα ντοματίνια και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40'. Σερβίρουμε αμέσως και ...απολαμβάνουμε!

 

Μακαρονοσαλάτα Χωριάτικη
Υλικά
1 πακέτο πένες (ή φιογκάκια ή βίδες ή ό,τι σας αρέσει),
250 γρ. (15 περίπου) ντοματίνια, κομμένα στη μέση,
1 αγγούρι σε ροδέλες,
1 μικρό κρεμμύδι σε πολύ λεπτά φετάκια,
1 φλ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι,
200 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους,
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη καλύτερα φρέσκια,
ελαιόλαδο λίγο ξίδι
αλάτι και πιπέρι.
recipe greek salad with-pasta2
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Βάζουμε την πάστα, που διαλέξαμε και αφού την έχουμε βράσει και την έχουμε σουρώσει, μέσα σε μια σαλατιέρα.
Προσθέτουμε στη σαλατιέρα τα ντοματίνια μας κομμένα στη μέση, το κρεμμύδι και το αγγουράκι και την αλατίζουμε. Ύστερα, ρίχνουμε από πάνω τις ελιές και τη φέτα και ραντίζουμε τη σαλάτα με το λαδόξιδο. Την πασπαλίζουμε με ρίγανη και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη σερβίρουμε!

 

Σοκολατένιος Πειρασμός
Για την Βάση
500 γρ μπισκότα digestive και
250γρ μπισκότα σοκολάτας digestive
2 κτσ μαρμελάδα φράουλα
250 γρ χυμό βύσσινου
1 φλυτζανάκι λικέρ
Για την κρέμα σοκολάτας
1200 γρ νερό
120 γρ κορν φλάουρ
60 γρ κακάο σκόνη
250 γρ ζάχαρη καστανή
2 βανίλιες
200 γρ κουβερτούρα
 
biscuit-cake-recipeS

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε 1200 γραμμάρια νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και το κακάο, ανακατεύουμε και ανάβουμε το μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με προσοχή. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στην κρέμα μας. Την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα μας και να πήξει η κρέμα! Την αφήνουμε στην άκρη κι ετοιμάζουμε τη βάση μας. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε την μαρμελάδα με τον χυμό (καλό θα είναι να ζεστάνουμε λίγο τον χυμό για να λιώσει η μαρμελάδα) και βουτάμε μέσα τα μπισκότα μας. Σ' ένα πυρέξ στρώνουμε τα μπισκότα και από πάνω ρίχνουμε κρέμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε με επόμενη στρώση* μπισκότων και άλλη μια στρώση κρέμας σοκολάτα. Τελευταία στρώση βουτάμε μπισκότα σοκολάτας digestive τα στρώνουμε και τελειώνουμε με ένα ελαφρύ στρώσιμο κρέμας. Το βάζουμε στο ψυγείο και καλή σας απόλαυση!

Tibs: Μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη στην κρέμα και να προσθέσετε μαρμελάδα φράουλα πάνω από τα μπισκότα και πριν από την κρέμα. Ή μπορείτε να βάλετε μπανάνες κομμένες πάνω από τα μπισκότα. Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα καραμελωμένα αμύγαλα...

* Οι στρώσεις εξαρτώνται από το μέγεθος που θα έχει το πυρέξ μας, συνήθως βγαίνουν 3 στρώσεις!

 

Εύκολο Banoffee
Υλικά
Για την βάση
250γρ σοκολατένια μπισκότα
100γρ βούτυρο
2 κ.σ λικέρ της αρεσκείας σας (προαιρετικα)
 
Για την κρέμα
3 ώριμες μπανάνες
1 γάλα ζαχαρούχο 300ml
κρέμα γάλακτος
κουβερτούρα τριμμένη

 

Banoffee-Piε
Δημιουργία: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο όπως είναι με το κουτί του, την γεμίζουμε νερό και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες μέχρι να γίνει καραμέλα. Στο διάστημα αυτό αν χρειαστει προσθέτουμε νερό ώστε το γάλα να είναι πάντα σκεπασμένο με νερό. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι, τα ενώνουμε με το βούτυρο, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μια μάζα (Αν βάλουμε λικέρ αφαιρούμε 2 κ.σ. από το βούτυρο). Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24 εκ. που "κουμπώνει", στρώνουμε καλά το μείγμα του μπισκότου και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φετούλες, τις τοποθετούμε πάνω στην βάση μπισκότου και περιχύνουμε με την καραμέλα. Τέλος από πάνω στρώνουμε την σαντιγύ με κάποιες φετούλες μπανάνας και πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα!

 

Eύκολη τονοσαλάτα με φιογκάκια

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βίδες βρασμένες
200 γρ. τόνο σε νερό
ντοματάκια cherries
1 αγγούρι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1/2 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κάπαρη
μαϊντανό ψιλοκομμένο

για την σως
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
λάδι και ξίδι κατά βούληση
recipe tuna salad
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Ξεκινάμε, ετοιμάζοντας πρώτα την σως. Σε ένα βαζάκι βάζουμε λάδι, ξίδι προσθέτουμε τη μουστάρδα και την κέτσαπ και χτυπάμε καλά για να ανακατωθούν. Συνεχίζουμε με τη σαλάτα. Σε ένα μεγάλο μπωλ, αδειάζουμε όλα τα υλικά για την σαλάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την σως και ανακατεύουμε.

 

Nύχτες του Λιβάνου
Υλικά
• Για την κρέμα
900 ml γάλα
3/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι
1/2 κουταλιά τριμμένη μαστίχα
1 κουτ. σούπας ροδόνερο
1 κουτ. σούπας ανθόνερο
2 κουτ. σούπας γλυκό τριαντάφυλλο
• Για την επικάλυψη
3/4 κούπας σαντιγί ή κρέμα καρύδας ή γάλα εβαπορέ
• Για το σιρόπι
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
1 κουταλιά γλυκού ροδόνερο 1 κουταλιά γλυκού ανθόνερο
hqdefault
Δημιουργία: Για σιρόπι: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και βράζουμε για 3' περίπου. Προσθέτουμε το ροδόνερο και το ανθόνερο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για κρέμα: Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Θέλει περίπου 10-15'. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανθόνερο, ροδόνερο, μαστίχα και γλυκό τριαντάφυλλο, αν έχουμε. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε βρεγμένο πυρέξ και στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Η επίστρωση κρέμας: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος ή το γάλα το εβαπορέ να γίνει σαντιγί ή ανακατεύουμε σε μπολ με το σύρμα την κρέμα καρύδας για να αφρατέψει. Απλώνουμε πάνω στην κρέμα με το σιμιγδάλι και στρώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Το στόλισμα: Στολίζουμε με τριμμένα αλλά και ολόκληρα φυστίκια Αιγίνης. Σκεπάζουμε με μεμβράνη στο ψυγείο και σερβίρουμε περιχύνοντας με το αρωματικό μας σιρόπι.
Αν βάλουμε κρέμα καρύδας ή κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ, θα πρέπει τα κουτάκια να είναι καλά παγωμένα στο ψυγείο, τουλάχιστον μια νύχτα, για να χτυπηθούν σωστά.

 

Nutella κέικ για ...μαθητές
ΥΛΙΚΑ
 4 αυγά
1 φλιτζ. nutella (300g)
• 1 φλιτζ. φαρίνα (125g)
1 σοκολάτα με ολόκληρα φουντούκια, κομμένη σε μικρά κομμάτια (100g)
 
 
προαιρετικά
λιωμένη nutella, για γαρνίρισμα
 
 
 
nutella cake
Δημιουργία: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα για κέικ απλώνουμε και λαδόκολλα για εύκολο ξεφορμάρισμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε τη nutella (τα 3/4 του βάζου των 400g) και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε τη φαρίνα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα  μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέτουμε και τα κομμάτια της σοκολάτας με τα φουντούκια και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο). Βυθίζοντας ένα μαχαίρι να βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα ζύμης, θα έχει όμως σίγουρα λιωμένη σοκολάτα επάνω του. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Περιχύνουμε, αν θέλουμε, λιωμένη nutella ή κουβερτούρα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φουντούκια προαιρετικά.

 

Λαγάνα
ΥΛΙΚΑ
1½ κούπες νερό, χλιαρό (360ml)
2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
2 κ.γλ. μέλι
1/2 φακελάκι μαγιά
2 κούπες αλεύρι ΓΟΧ (250g)
2 κούπες αλεύρι κίτρινο χωριάτικο, από σκληρό σιτάρι (250g)
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μέλι διαλυμένο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό
σουσάμι για το πασπάλισμα
lagana250
Δημιουργία: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το μέλι και τη μαγιά. Προσθέτουμε τα αλεύρια και το αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη ν' ΄ανέβει. Αφού "ανέβει" η ζύμη, αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Την πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας και της δίνουμε περίπου τετράγωνο σχήμα τεντώνοντάς την. Μετά διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες προς το κέντρο, πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και την αναποδογυρίζουμε, ώστε να ’ρθει η ένωση από κάτω. Πλάθουμε απαλά τη ζύμη σε μπάλα, την αλευρώνουμε ξανά για να μην κολλάει, τη σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με λαδωμένη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα, την πιέζουμε να γίνει λεπτή και την αφήνουμε ένα μισάωρο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει λίγο (δεν θέλουμε να φουσκώσει πολύ). Με τα δάχτυλά μας σχηματίζουμε βαθουλώματα στη λαγάνα μας. Διαλύουμε το μέλι σε ζεστό νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνειά της, την πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι και την ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια καθαρή πετσέτα. Καλή Σαρακοστή!

 

Η σούπα του χιονιά
ΥΛΙΚΑ
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1  κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. της σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 κουτ. της σούπας κάρυ Μαντράς
1 καφτερή κόκκινη πιπερίτσα
3 φλιτζ.νερό ή ζωμό λαχανικών
1 φλιτζ. φακές σε πουρέ
1 φλιτζ. γάλα καρύδας
(κρατάμε 2 κουταλιές της σούπας
για να περιχύσετε πάνω από τη σούπα)
1 φλιτζ. πουρέ βρασμένης κολοκύθας
Αλάτι και Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
φρέσκο κόλιαντρο κομμένο σε κύβους
Για γαρνίρισμα
κόλιαντρο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
Ψημένη αραβική πίτα ή ψωμί φρυγανισμένο
koloky8osupa
Δημιουργία: Προσθέτουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τζίντζερ, τη σκόνη κάρυ και την καφτερή πιπερίτσα, ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό λαχανικών, το γάλα καρύδας, τις φακές και τη λιωμένη κολοκύθα. Αλατοπιπερώνουμε τη σούπα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Η σούπα πρέπει να πήξει. (Αν πήξει πολύ, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό.) Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή πιπέρι εάν χρειάζεται. Σερβίρουμε αμέσως τη σούπα και περιχύνουμε κυκλικά με λίγο γάλα καρύδας. Γαρνίρουμε με κόλιανδρο και φρυγανίζουμε πιτούλες αραβικές ή ψωμί.

 

Τhe Royal Cake
ΥΛΙΚΑ
• 1 φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
• 1 φλιτζ. βραστό νερό
• 1 κουτ.τ.γλ. μαγειρική σόδα
• 80g ανάλατο βούτυρο
• 140g καστανή ζάχαρη
• 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 250g φαρίνα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 2 κουτ. τ. γλ. μπέικιν πάουντερ
• λίγο αλάτι
 1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
xourmadokeik
Δημιουργία: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800C. Τοποθετούμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και τους περιχύνουμε με το βραστό νερό. Προσθέτουμε την σόδα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 20'. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν και το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μισό μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα καρύδια και τους χουρμάδες, μαζί με το νερό τους, δεν χρειάζεται να στραγγίσουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και μετά αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε. Αφαιρέστε απαλά το κέικ από τη φόρμα και μεταφέρετέ το σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Μπορείτε να το περιχύσετε με μια ελαφριά σος καραμέλας ή με άχνη ζάχαρη!

 

Κουνουπιδομπροκολοκάροτο ογκρατέν
ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο μπρόκολο
1 μέτριο κουνουπίδι ή μισό μεγάλο
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε φέτες
• Για τη σάλτσα τυριού
 2 κουτ. της σούπας βούτυρο
1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2.5 φλ. γάλα αμυγδάλου ή γάλα επιλογής
 1 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 τσένταρ, κομμένο σε μικρούς κύβους
1/3 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
• Για την επικάλυψη
3/4 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
1 κουτ. της σούπας βούτυρο, λιωμένο
kukupidobrokoli
Δημιουργία: Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο ένα πιρέξ μας. Προσθέτουμε τα μπουκέτα του μπρόκολου, του κουνουπιδιού και τα καρότα κομμένα. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, βάζουμε λίγο από το αλεύρι και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, λίγο-λίγο, εναλλάξ με το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά για να φτιάξουμε μια μπεσαμέλ. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα. Αν η σάλτσα είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κομμένο σε κύβους τσένταρ και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Ρίχνουμε την τυρένια μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τα λαχανικά στο πιρέξ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο. Μετά από 30 λεπτά ψησίματος, αφαιρoύμε το αλουμινόχαρτο από το ταψί, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα τριμμένη φρυγανιά πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

 

H Mηλόπιτα της Εύας
• 400 γρ φαρίνα
• 4-5 μήλα
• 200 γρ ζάχαρη
• 150 γρ ελαιόλαδο
• 250 γρ χυμό πορτοκάλι
• 70 γρ σταφίδες
• 70 γρ καρύδια
• 2 βανίλιες
• 1/2 κτγ μαγειρική σόδα
• 1 κουτ. του γ. κανέλα
• 1/2 κουτ. του γ. γαρύφαλλο
• Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
 
cinnamon apple cake

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με καστανή ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, τις βανίλιες, τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Ρίχουμε τα καρύδια, τα ζαχαρωμένα μήλα μας και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μια όμορφη μάζα, βάζουμε το μίγμα μας σε ένα ταψάκι 26cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά. Όταν ροδοκοκκινίσει αρκετά από επάνω, τη βγάζουμε και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!

TΟ ΜΗΛΟ ΙΣΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ: Έχει φανεί μέσα από έρευνες σε ποντίκια
ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να ελαττώσει την απώλεια γνωστικών δεξιοτήτων
με το πέρασμα του χρόνου.

 

Σοκολατένιος Πειρασμός
Για την Βάση
500 γρ μπισκότα digestive και
250γρ μπισκότα σοκολάτας digestive
2 κτσ μαρμελάδα φράουλα
250 γρ χυμό βύσσινου
1 φλυτζανάκι λικέρ
Για την κρέμα σοκολάτας
1200 γρ νερό
120 γρ κορν φλάουρ
60 γρ κακάο σκόνη
250 γρ ζάχαρη καστανή
2 βανίλιες
200 γρ κουβερτούρα
 
biscuit-cake-recipeS

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε 1200 γραμμάρια νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και το κακάο, ανακατεύουμε και ανάβουμε το μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με προσοχή. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στην κρέμα μας. Την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα μας και να πήξει η κρέμα! Την αφήνουμε στην άκρη κι ετοιμάζουμε τη βάση μας. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε την μαρμελάδα με τον χυμό (καλό θα είναι να ζεστάνουμε λίγο τον χυμό για να λιώσει η μαρμελάδα) και βουτάμε μέσα τα μπισκότα μας. Σ' ένα πυρέξ στρώνουμε τα μπισκότα και από πάνω ρίχνουμε κρέμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε με επόμενη στρώση* μπισκότων και άλλη μια στρώση κρέμας σοκολάτα. Τελευταία στρώση βουτάμε μπισκότα σοκολάτας digestive τα στρώνουμε και τελειώνουμε με ένα ελαφρύ στρώσιμο κρέμας. Το βάζουμε στο ψυγείο και καλή σας απόλαυση!

Tibs: Μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη στην κρέμα και να προσθέσετε μαρμελάδα φράουλα πάνω από τα μπισκότα και πριν από την κρέμα. Ή μπορείτε να βάλετε μπανάνες κομμένες πάνω από τα μπισκότα. Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα καραμελωμένα αμύγαλα...

* Οι στρώσεις εξαρτώνται από το μέγεθος που θα έχει το πυρέξ μας, συνήθως βγαίνουν 3 στρώσεις!

 

Ριγκατόνι Καλοκαιρινό Γιάμι-γιάμι

ΥΛΙΚΑ

•1 πακέτο ριγκατόνι
• φρέσκο αρακά
• 3 κολοκυθάκια
• 2 μικρές μελιντζάνες
• 3 πολύχρωμες πιπεριές
• ντoματάκια cherries • φασολάκια πράσινα στρογγυλά •2 δόντια σκόρδο
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι • φύλλα βασιλικού
• ελαιόλαδο
• αλάτι
 
 
rigatoni-summer recipe

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Βράζουμε τα ριγκατόνι. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια, το ίδιο και τις μελιντζάνες και τις πιπεριές. Σ' ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κομμένα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, τα φασολάκια, τις πολύχρωμες πιπεριές, τον αρακά. Όταν αρχίσουν να μαραίνονται ρίχνουμε 2 ποτήρια από το νερό των μακαρονιών και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε τα ριγκατόνι μας και βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο να κάψει μαζί με το σκόρδο που το έχουμε τρίψει. Ταυτόχρονα ρίχνουμε τα ντοματάκια μας που τα έχουμε κόψει στη μέση. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά μας. Όλα τα θέλουμε να είναι ολόκληρα, να μην λιώσουν. Στο τέλος βάζουμε και τα ριγκατόνι μας και κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν καλά! Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με πλατύφυλλο βασιλικό!

 

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι στο πιάτο σας!

 

καλΟμελέτα με spaghetti
ΥΛΙΚΑ
• 6 - 8 αβγά
• μακαρόνια Νο10
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 6 φέτες μπέικον
• μαϊντανό
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• αλάτι
• 250γρ τσένταρ

 


omeleta grigori
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Αυτό είναι ένα γρήγορο και νόστιμο φαγητό που μας έφτιαχνε η μητέρα μας όταν περίσσευαν, σπάνια βέβαια, μακαρόνια. Χτυπούσε πολύ τα αβγά σε ένα μπολ. Πρόσθετε τα βρασμένα μακαρόνια μαζί με μπόλικο τυρί που έλειωνε και τα άφηνε λίγη ώρα μαζί. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι έβαζε ελαιόλαδο μαζί με λίγο βιτάμ να κάψει. Έκοβε σε μικρά κομμάτια τις φέτες του μπέικον και πρόσθετε τα αβγά με τα μακαρόνια. Αλατοπιπέρωνε και περίμενε να ψηθεί καλά για να τη γυρίσει. Πάντα σε μέτρια φωτιά! Ακόμα θυμάμαι τη χαρά που κάναμε όταν γυρίζαμε από το σχολείο που όλο το σπίτι μοσχοβόλαγε και μας περίμενε αυτή η ομορφιά μέσα στο πιάτο! Καλή σας όρεξη γιατί η επιτυχία είναι πάντα σίγουρη!
(Χρησιμοποιήσαμε τυρί τσένταρ επειδή λειώνει κι έχει ωραία γεύση, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε όποιο τυρί σας βρίσκεται όπως επίσης να χρησιμοποιήσετε γάλα για να αφρατέψει η ομελέτα σας. Μπορείτε να βάλετε κι άλλα υλικά της αρεσκείας σας και αν σας δυσκολεύει να την γυρίσετε βάλτε τη λίγα λεπτά στο gril του φούρνου σας!)

 

Tσουρέκι Vegan
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
250 γρ. ταχίνι
1/2 λίτρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
1 φακ. ξερή μαγιά
350 γρ, ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1/2 κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα από πορτοκάλι
 
Tsoureki-vegan
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε λίγο από τo αλεύρι για να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει. Στο υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ταχίνι και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε καλά με το μίξερ.
Μόλις φουσκώσει η μαγιά τη ρίχνουμε στο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα πορτοκάλι/ταχίνι και μόλις απορροφήσει όλο το αλεύρι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Πλάθουμε τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί μας. Μόλις φουσκώσουν τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για 45' περίπου.
Aν τα θέλουμε γεμιστά μπορούμε να προσθέσουμε γέμιση όταν τα πλάθουμε.

 

Καλοκαιρινή σαλάτα με παξιμάδι κρίθινο και φέτα
Υλικά
3 ντομάτες
2 αγγούρια
2 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας
Παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1 κ.γ. μέλι
σκόνη σκόρδου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
καπνιστή πάπρικα
φυλλαράκια βασιλικού
Κρητικά κρίθινα παξιμάδια
τυρί φέτα
 
tomato-cucumber-salad 22
Δημιουργία: Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα αγγούρια και τις ντομάτες μας. Βάζουμε στο multi τις πιπεριές μας μαζί με το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και το μέλι και πολτοποιούμε καλά. Περιχύνουμε τις ντομάτες και τα αγγουράκια μας, αλατοπιπερώνουμε βάζουμε σκόνη σκόρδου και μπόλικη καπνιστή πάπρικα, ψιλοκόβουμε από πάνω και τα φυλλαράκια βασιλικού. Ανακατεύουμε καλά! Συνοδεύουμε τη σαλάτα μας με κρίθινα παξιμαδάκια και μαζί με τυρί φέτα κάνουμε ένα ωραίο δροσιστικό γεύμα!

 

Καρυδοκεράσματα
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
2 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας
1 κουτ. γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
3 κουτ. σούπας κακάο
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
450γρ φρυγανιά τριμμένη
ΣΙΡΟΠΙ
750γρ ζάχαρη
2.5 ποτήρια νερό
2 στικάκια βανίλια

 

 
karydata
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να βράσει και το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε κρύο το σιρόπι και ζυμώνουμε πάλι τα υλικά μας. όταν ανακατευτούν καλά αρχίζουμε και κάνουμε μπαλάκια και αν θέλουμε τα τυλίγουμε με άχνη ζάχαρη, ή με καρύδα τριμμένη ή λιωμένη κουβερτούρα! Τα βάζουμε στο ψυγείο για να σταθούν κι αρχίζουμε τα ...κεράσματα!

 

Νηστίσιμο Σοκολατένιο Κέικ Νο1
ΥΛΙΚΑ
3/4 φλ. Ελαιόλαδο
2 φλ. ζάχαρη
3,5 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης)
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική
ΓΛΑΣΟ
1 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. Ελαιόλαδο
3 κ.σ. νερό ζεστό
choco cake rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40' περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας καθαρό (βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο). Ετοιμάστε το γλάσο: ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα. Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχτε από πάνω το γλάσο και το κέικ σας είναι έτοιμο!


 

Μπισκοτογλυκό Πειρασμός
Υλικά
1 λίτρο γάλα
125 γρ ζάχαρη
120 γρ κορν φλάουρ
2 βανίλιες
2 πακέτα πτι μπερ σοκολάτας
100 ml γάλα
125 γρ κουβερτούρα
1 κεσεδάκι φράουλες

 
BISCOTOGLYKO LETTER
Δημιουργία: Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ν' αρχίσει να γίνεται κρέμα. Όταν πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αρωματίζουμε με τις βανίλιες. Σε ένα μπολ σπάμε τα μπισκότα στα τέσσερα και τα ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο ταψί -όμορφο για σερβίρισμα- σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε φράουλες και αφού κρυώσει λίγο τις ανακατεύουμε με το γλυκό μας. Το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.  Λιώνουμε την κουβερτούρα με 100ml γάλα σε μπεν μαρί και την απλώνουμε πάνω από το κρύο γλυκό, διακοσμούμε με φράουλες και το ξαναβάζουμε για 30 λεπτά πάλι στο ψυγείο. Σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

 

 

 

Σαλάτα του Καίσαρα με λαχανάκια από τις Βρυξέλλες
Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
αλάτι & μαύρο πιπέρι,
1 πράσινη σαλάτα
1 κ.σ. ξύδι
1/2 φλ. dressing του Καίσαρα,
1/4 φλ.  παρμεζάνα σε φλοίδες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γ. ρίγανη
μερικά κρουτόν για το σερβίρισμα

 
ceasar salad
Δημιουργία: Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα λαχανάκια με αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Σβήνουμε με ξύδι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα λαχανάκια και αφού κρυώσουν κόβουμε και τη σαλάτα. Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε το dressing του Καίσαρα, με το λιωμένο σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και το ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και τα κρουτόν και ...καλή μας όρεξη!

 

Πορτοκαλένιο mousse
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Υλικά
1 ΕΒΑΠΟΡΕ ΝΟΥΝΟΥ (light)
1φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι (κρύο από το ψυγείο)
1 ζελέΓΙΩΤΗΣ (κατά προτίμηση πορτοκάλι· αλλιώς λεμόνι ή ανανά – όχι light)
1 κ. σ ξύσμα πορτοκαλιού

 
orange mousse
Δημιουργία: Σε ένα ποτήρι βραστό νερό διαλύουμε ένα φακελάκι ζελέ. Προσθέτουμε την κρύα πορτοκαλάδα και το ξύσμα και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ (όχι φαρδύ) μπολ, με μίξερ στη δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε το εβαπορέ (που επίσης πρέπει να είναι από την προηγουμένη στο ψυγείο), ώσπου να γίνει πηχτό σαν κρέμα. Στη συνέχεια, και στην πιο χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε για πολύ λίγο το ζελέ με το γάλα, ρίχνοντας το πρώτο στο δεύτερο γρήγορα (δυο τρεις «γουλιές»). Βάζουμε το μείγμα σε 8-10 μπολάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή όπως αλλιώς θέλουμε και τα αφήνουμε να παγώσουν τουλάχιστον για τρεις ώρες πριν τα σερβίρουμε. Λιγότερο λάιτ εκδοχή (αλλά τέλεια), ένα μπισκότο Digestive στον πάτο κάθε μπολ και λίγο αμύγδαλο τριμμένο, προτού βάλετε το μείγμα του ζελέ μέσα στο μπολάκι. (Ευχαριστούμε τη φίλη Άννα για τη συνταγή)

 

Οι πένες του τεμπέλη
Υλικά
500 γρ. πένες
4 αυγά
6 ποτήρια γάλα (αραιωμένο εβαπορέ)
1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
100 γρ. ροκφόρ, τριμμένη
200 γρ. γκούντα, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
ζαμπόν ή μπέικον, ψιλοκομμένο
   κατά βούληση

 
tebelopenes
Δημιουργία: Βάζουμε τις πένες μας ωμές στο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το λάδι και το γάλα. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά στο ταψί και από πάνω περιχύνουμε το μίγμα μας με το γάλα, τα αυγά και το λάδι. Προσέχουμε να καλυφθούν όλες οι πένες μας ώστε να ψηθούν ωραία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μια περίπου ώρα.

 

Μαρμελάδα μανταρίνι
Υλικά
• 20 μανταρίνια
• 2 & 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ποτήρι από το νερό του βρασμού των μανταρινιών
χυμό από ένα λεμόνι

 

 

Mandarini jam
Δημιουργία:  Πλένουμε τα μανταρίνια με άφθονο νερό και αφαιρούμε τις φλούδες. Βάζουμε τις φλούδες σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση. Κόβουμε το σκληρό μέρος της ψίχας και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Πολτοποιούμε την ψίχα. Σουρώνουμε τις βρασμένες φλούδες και τις ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο.  Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμη μπορείτε να βάλετε μία κουταλιά μαρμελάδας σε ένα γυάλινο πιάτο και να τη χωρίσετε στα δύο με το κουτάλι. Αν παραμείνουν χωριστά, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη, δεμένη. Αν όχι, τότε χρειάζεται λίγο ακόμη δέσιμο. Στο τέλος ρίχνουμε και τον χυμό από ένα λεμόνι, ανακατεύουμε για τελευταία φορά, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

 

Κοτόσουπα για ...αποτοξίνωση
Υλικά
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
8 κούπες ζωμός κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
3 κούπες μπρόκολο
4 μεγάλα καρότα, κομμένα
• 1 μέτριο σέλερι, κομμένο
• 1 μάτσο σέλινο, κομμένο
3 κ. σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
•  1/2 κ.γ. κουρκουμάς
• λεμόνι, αλάτι και πιπέρι
detox chicken
Δημιουργία: Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι, το τζίντζερ και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά για να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ζωμό, τα καρότα, το ξύδι, το κόκκινο πιπέρι, τον κουρκουμά και το αλάτι. Μόλις αρχίσει το βράσιμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής να κρυώσει. Προσθέτουμε το μπρόκολο και το σέλινο στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά μας! Στίβουμε λέμονια περιχύνουμε και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη!

 

Πατζάρια με ρόκα σαλάτα
Υλικά
• 5 μέτρια βρασμένα παντζάρια,
6 φλ. ρόκα,
1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε φέτες,
110 γρ. τυρί γίδινο θρυματισμένο,
1/2 φλ. ψημένα καρύδια,
1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο,
1/4 φλ. ξίδι μπαλσάμικο,
2 κ.γ. μουστάρδα,
1 κ.γ. μέλι
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Beetroot Arugula Salad
Δημιουργία: Κόβουμε τα πατζάρια σε κομμάτια. Σε ένα βαζάκι ετοιμάζουμε την vinaigrette. Ανακατεύουμε το λάδι μας, το μπαλσάμικο, το μέλι και την μουστάρδα. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ρόκα και προσθέτουμε την vinaigrette. Από πάνω βάζουμε και τα κομμένα παντζάρια, το αβοκάντο, το κατσικίσιο τυρί και τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε και την υπόλοιπη vinaigrette μας. Καλή σας απόλαυση!

 

Ομελέτα με αβοκάντο ...μεζεδάκι γκουρμεδιά
Υλικά
ελαιόλαδο
• 4 αυγά
• 1 αβοκάντο λιωμένο
• λίγη φέτα ή ρεγκάτο τριμμένο
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
 
 
 
 
 
omellette avocado2
Δημιουργία:  Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με λίγο νερό ή λίγο γάλα και προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε στο τηγάνι το λάδι και μόλις ζεσταθεί αδειάζουμε το μείγμα της ομελέτας. Στη μισή ομελέτα προσθέτουμε το λιωμένο ώριμο αβοκάντο μας και το τριμμένο τυρί μας. Την διπλώνουμε με προσοχή. Φρυγανίζουμε φετούλες του τόστ και σερβίρουμε την ομελέτα μας πάνω τους. Άλλος τρόπος είναι αφού φρυγανίσουμε τα ψωμάκια μας, να αλείψουμε το λιωμένο αβακάντο μας επάνω τους και από πάνω να βάλουμε την ομελέτα που έχουμε ψήσει μόνο με το τριμμένο τυρί μας. Τρίβουμε ακόμη λίγο πιπέρι από πάνω! Όποιον τρόπο και να διαλέξετε θα δοκιμάσετε μια σωστή ...γκουρμεδιά πεντανόστιμη!

 

Εύκολο στρούντελ μήλου
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
3 μεγάλα μήλα
5-6 κουταλιές ζάχαρη μαύρη
1/2 φλυτζάνι σταφίδες μαύρες
3 κουτ. σούπας βουτυρο
λίγο νερό
κανέλα μπόλικη
άχνη ζάχαρη

 

 

strudel rolls
Δημιουργία:  Βάζουμε την ζάχαρη σ' ένα τηγάνι με το νερό να γίνει καραμέλα, όταν γίνει ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο. Κόβουμε τα μήλα σε κύβους και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την καραμέλα. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά. Η γέμιση είναι έτοιμη, την απλώνουμε στην σφολιάτα και την κλείνουμε. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το 2ο φύλλο σφολιάτας. Λιώνουμε βούτυρο και περιχύνουμε τα ρολά μας. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και ...καλή μας απόλαυση!

 

Παστίτσιο για vegetarians
Υλικά
• 1/2 φλιτζάνι xtra παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμέμο
1 κονσέρβα τοματάκια
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια νερό
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες 1/2 εκατοστού περίπου
1 πακέτο λαζάνια
6 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
600γρ φέτα τριμμένη
350γρ. ρεγκάτο τριμμένο
vegeterian moussakas
Δημιουργία: Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 °. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μισά κρεμμύδια τα σκόρδα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα τοματάκια, τον πελτέ και το νερό και αφήνουμε να βράσουν. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε το βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το 1/4 φλυτζάνι λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Προσθέτουμε τον άνηθο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί. Στρώνουμε στο κάτω μέρος τα λαζάνια περίπου το 1/3 και περιχύνουμε από πάνω τους σάλτσα. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί φέτα. Τοποθετούμε το ένα τρίτο των μανιταριών και τα μισά από τα κολοκυθάκια αφού πρώτα τα αλευρώσουμε. Επαναλαμβάνουμε με σάλτσα, ένα άλλο στρώμα λαζάνια, πάλι σάλτσα, πασπαλίζουμε με λίγο από το τριμμένο ρεγκάτο μας, μετά πάλι μανιτάρια και τα υπόλοιπα κολοκυθάκια. Βάζουμε πάλι σάλτσα και τα υπόλοιπα ζυμαρικά στη συνέχεια, σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και τα μανιτάρια. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τη φέτα και περιχύνουμε τα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο μας. Ψήνουμε το παστίτσιο μας για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει μια όμορφη κρούστα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα πριν το σερβίρισμα. Καλή σας όρεξη!

 

Κοτόπουλο σε σάλτσα καρυδιών
Υλικά

• 1½ κιλό κοτόπουλο σε μπουκιές
250γρ. καρύδια τριμμένα
2 πιπεριές καυτερές
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
200γρ. ρεγκάτο
αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο

προαιρετικά βάζετε και μανιτάρια

kreas me- karydia
Δημιουργία: Σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές ψιλοκομμένες μαζί με τα σποράκια τους, το σκόρδο. Τα σοτάρετε όλα μαζί. Σβήνετε με το κρασί και χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 1-1½ ώρα. Ενδιάμεσα αν χρειαστεί προσθέστε ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνετε και το βγάζετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το διατηρείτε ζεστό. Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα του τα καρύδια και το τυρί και αν θέλει λίγο ακόμα ζεστό νερό, και βράζετε για 5 λεπτά. Προσθέστε το κοτόπουλο και συνεχίστε μέχρι να χυλώσουν. Το σερβίρετε είτε με ζυμαρικά είτε με πατάτες τηγανητές. Καλή σας όρεξη!

 

Brownies με αβοκάντο
Υλικά
• 1 ½ αβοκάντο καλά λιωμένο
• 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι αλεύρι
• 3 κ.σ. βούτυρο
• 1 & 1/2 φλιτζ. κουβερτούρα,
ψιλοκομμένη
•1/2 κ.γ. στιγμιαίος καφές
• 5 κ.σ. ζεστό νερό
• Άρωμα βανίλιας
• ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
• 1 κ.γ. baking powder
• 1 πρέζα αλάτι
brownies avo
Δημιουργία:  Αναμιγνύουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε και τον στιγμιαίο καφέ. Σε άλλο μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη με το λειωμένο αβοκάντο, τη βανίλια και το μίγμα με τη λιωμένη σοκολάτα. Τα χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το baking, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μία πλαστική σπάτουλα. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 20 Χ 20 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια να ισιώσει. Ψήνουμε τα μπράουνις για 25 λεπτά. Για να διαπιστώσουμε ότι έχουν ψηθεί καλά, βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν βγει στεγνό ή, με ελάχιστα ψίχουλα πάνω της, τα μπράουνις είναι έτοιμα. Αφήνουμε τα μπράουνις στο ταψί μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει για να κόψουμε όμορφα τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε τα μπράουνις σκέτα με σαντιγί ή με παγωτό.

 

Παραδοσιακό Γιορτινό ψωμί από τη Βουλγαρία
Υλικά
• Περίπου 800 γρ αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 ml νερό
200 ml γιαούρτι
200 ml γάλα
2 αυγά
1 κουταλιά μέλι
250 γρ Φέτα
Βούτυρο
Λίγο αλάτι
bulgarian-round-bread-pogacha
Δημιουργία: Αναμειγνύουμε την μαγιά με το μέλι, το χλιαρό νερό, δύο κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, λίγο αλάτι, τα αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε φύλλο. Βουτυρώνουμε όλο το φύλλο και απλώνουμε τη φέτα που την έχουμε κομματιάσει. Τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, σε σχήμα κουλούρας. Κόβουμε ακτίνες με πάχος περίπου όσο ένα δάχτυλο και τις γυρνάμε ελαφρώς. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

 

Nύχτες του Λιβάνου
Υλικά
• Για την κρέμα
900 ml γάλα
3/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι
1/2 κουταλιά τριμμένη μαστίχα
1 κουτ. σούπας ροδόνερο
1 κουτ. σούπας ανθόνερο
2 κουτ. σούπας γλυκό τριαντάφυλλο
• Για την επικάλυψη
3/4 κούπας σαντιγί ή κρέμα καρύδας ή γάλα εβαπορέ
• Για το σιρόπι
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
1 κουταλιά γλυκού ροδόνερο 1 κουταλιά γλυκού ανθόνερο
hqdefault
Δημιουργία: Για σιρόπι: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και βράζουμε για 3' περίπου. Προσθέτουμε το ροδόνερο και το ανθόνερο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για κρέμα: Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Θέλει περίπου 10-15'. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανθόνερο, ροδόνερο, μαστίχα και γλυκό τριαντάφυλλο, αν έχουμε. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε βρεγμένο πυρέξ και στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Η επίστρωση κρέμας: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος ή το γάλα το εβαπορέ να γίνει σαντιγί ή ανακατεύουμε σε μπολ με το σύρμα την κρέμα καρύδας για να αφρατέψει. Απλώνουμε πάνω στην κρέμα με το σιμιγδάλι και στρώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Το στόλισμα: Στολίζουμε με τριμμένα αλλά και ολόκληρα φυστίκια Αιγίνης. Σκεπάζουμε με μεμβράνη στο ψυγείο και σερβίρουμε περιχύνοντας με το αρωματικό μας σιρόπι.
Αν βάλουμε κρέμα καρύδας ή κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ, θα πρέπει τα κουτάκια να είναι καλά παγωμένα στο ψυγείο, τουλάχιστον μια νύχτα, για να χτυπηθούν σωστά.

 

Ζυμαρικά με σάλτσα "Alfredo"
Υλικά
1 Μεγάλο κεφάλι κουνουπιδιού, ψιλοκομμένο
1 πακέτο μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 φλιτζάνια 1% Γάλα
1/2 κ. γ. αλάτι
1/2 κ. γ. πιπέρι
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
2 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο
mushroom-alfredo
Δημιουργία: Βάζουμε το κομμένο κουνουπίδι, το γάλα και λίγα από τα μανιτάρια μας σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το γάλα. Μαγειρεύουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά.Μεταφέρουμε σε μπλέντερ και το πολτοποιούμε.Στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα μανιτάρια και 2 δοντάκια σκόρδου. Τα σωτάρουμε, τα προσθέτουμε στον πολτό και ανακατεύουμε.Βράζουμε ταυτόχρονα και τα ζυμαρικά μας και όταν ετοιμαστούν τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα μας. Τα βάζουμε στο ταψί μας με τυρί τριμμένο από πάνω και τα φουρνίζουμε μέχρι να λειώσει το τυρί μας. Καλή μας όρεξη!

 

Μελομακάρονα ή φοινίκια;
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
 3 ξυλάκια κανέλας & 3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Για το μείγμα
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
500 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
ξύσμα, από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό ή χονδρό
καρύδια κομμένα στη μέση
μέλι και τριμμένα καρύδια
για γαρνίρισμα
melomakarona rec
Δημιουργία: Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, χωρίς το μέλι, για να βράσουν. Ξεκινάμε με το σιρόπι για να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Βάζουμε στη συνέχεια τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Μετά όλα μαζί τα ανακατεύουμε με τα χέρια πολύ απαλά και για πολύ λίγη ώρα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο τους και κρύβουμε μέσα τους μισό καρύδι μετά τα ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα μελομακάρονα καυτά στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια. Καλή επιτυχία!

 

 

Cookies με φυστικοβούτυρο
ΥΛΙΚΑ
•  1 φλιτζ. φυστικοβούτυρο απαλό
•  1 αυγό
•  1/2 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
  κανέλα για πασπάλισμα, προαιρετικά
•  1 στικάκι άρωμα βανίλιας
peanutsbutter COOKIES
Δημιουργία: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή απλώνουμε λαδόκολλα για εύκολο ξεφορμάρισμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το φυστικοβούτυρο με το αυγό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με πηρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ένα ωραίο λείο μείγμα. Φτιάχνοντας μικρά στρογγυλά μπαλάκια τα τοποθετούμε σε ένα μεγαλούτσικο ταψί, μακρυά το ένα από το άλλο γύρω στον ενάμιση πόντο. Όταν τελειώσουμε με το πλάσιμο παίρνουμε ένα πηρούνι, που το έχουμε πριν λαδώσει και κάνουμε πηρουνιές ώστε να γίνουν πλατειά (βλ. φωτογραφία). Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 10 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με κανέλα, αν σας αρέσει το άρωμά της. Αν σας ...μείνουν, που δεν το πιστεύουμε, βάλτε τα σε σιδερένιο κουτί ή σε γυάλινο βάζο για να κρατηθούν το ίδιο φρέσκα με τη μέρα που τα φτιάξατε. (Ζάχαρη μπορείτε να βάλετε περισσότερη αν τα θέλετε πολύ γλυκά).

 

Σουφλέ Πολίτικο 
ΥΛΙΚΑ
40g Σουτζούκι
30g Παστουρμά
20g Γραβιέρα τριμμένη
50g Γκούντα τριμμένο
2 φέτες ψωμί χωριάτικο χωρίς την κόρα κομμένο σε κυβάκια
60g κρέμα γάλακτος
sufle meze
Δημιουργία: Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το σουτζούκι, το ψωμί και τον παστουρμά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την γραβιέρα. Αφού δέσει λίγο το μείγμα μας το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Το καλύπτουμε με το γκούντα και ψήνουμε στο φούρνο, στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Καλή σας όρεξη!

 

Γαρίδες BlackTiger και ρύζι Basmati 
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο γαρίδες Bio Black Tiger Garnelen
1 κούπα βιολογικό ρύζι Basmati πλήρες
1 κρεμμύδι ξερό μέτριου μεγέθους
Φυτική κρέμα καρύδας
1 κουτ. της σούπας λάδι καρύδας
1 κουτ. της σούπας βότκα
Μπαχαρικά από μία πρέζα (πιπέρι μαύρο, πιπέρι Καγιέν, αλάτι, κουρκουμά, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο, chia)
garides basmati
Εκτέλεση: Βράζουμε τις βασιλικές γαρίδες σε ένα σκεύος όπου με το νερό θα καλύπτει τις γαρίδες. Αφού βράσουν οι γαρίδες σε άλλο σκεύος τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι καρύδας. Ρίχνουμε το ρύζι basmati και όλα τα μπαχαρικά (πιπέρι μαύρο, πιπέρι Καγιέν, αλάτι, κουρκουμά, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο, chia) Μόλις τσιγαριστούν όλα ρίχνουμε την βότκα, και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε δύο κούπες νερό από τις γαρίδες. Όταν απορροφήσει το περισσότερο νερό τότε ρίχνουμε την φυτική κρέμα καρύδας και τις γαρίδες. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε συχνά για 5-8 λεπτά ώστε να πιει όλο του το νερό.

 

Νηστήσιμη συνταγή με μπιφτέκι από κοτόπουλο σόγιας συνοδευμένο από σαλάτα με βινεγκρέτ κουρκουμά 
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μπιφτεκάκια κοτόπουλο
FRY’S Family (σόγιας)
Για την σαλάτα:
1 μαρούλι, 1 ματσάκι ρόκα, Πολύχρω-
μες πιπεριές, 1 αβοκάντο, Ντοματίνια βελανίδι (δύο χούφτες), Αγγουράκια (3-4 τεμάχια), Καλαμπόκι (3 κουταλιές της σούπας), Βιολογικές - Χειροποίητες Μπουκίτσες Βρώμης με φυσικά ζάκχαρα (μια χούφτα)
Για την βινεγκρέτ κουρκουμά
3 κουτ. σ. Ελαιόλαδο
1κουτ. σ. Βιολογική κρέμα μπαλσάμικο
1κουτ. γ. Κουρκουμά σε σκόνη
1 πρέζα από Μπούκοβο, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, φρεσκοτριμ μένο πιπέρι μαύρο, chia 
bifteki kotopoulo
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψήνουμε στο φούρνο τα μπιφτεκάκια κοτόπουλο FRY’S Family (σόγιας) για 8 λεπτά. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα λαχανικά της επιλογής σας ή ανάλογα με την εποχή. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την βινεγκρέτ και περιχύνουμε πάνω από την σαλάτα.

 

Σουτζουκάκια από ρεβύθια
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό ρεβύθια
1 κουτ. γλ. σόδα μαγειρική
3 κρεμμύδια τριμμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κουτ. γλ. κύμινο, αλάτι & πιπέρι
2 κουτ. σ. αλεύρι χωρίς γλουτένη & λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
2 κουτ. σ. λάδι καρύδας
600 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι Ιμαλαΐων, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κουρκουμά, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, chia
soutzoukia revi8ia

Εκτέλεση: Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μίξερ. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε με το μείγμα μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε για 3' - 4'. Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10'. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Σερβίρουμε το φαγητό με ρύζι, κεχρί ή κινόα και με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 

Μπιφτέκια ντυμένα με μελιτζάνα
(Συνταγή Ανατολίτικη)
ΥΛΙΚΑ
2 μελιτζάνες φλάσκες 
500 - 600 γρ. κιμά 
1 μεγάλο κρεμμύδι 
2 ώριμες ντομάτες
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 δόντι σκόρδο 
αλάτι, πιπέρι 
2 καρότα
λίγη ρίγανη 
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 
1/4 φλ. λάδι 
biftekia melitzanes
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο βρεγμένο ψωμί, 2 καρότα τριμμένα, λίγη ρίγανη, μια κουταλιά κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι. Τον ζυμώνουμε ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Πλάθουμε μέτρια σε μέγεθος μπιφτέκια. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες του 1 εκ. Αν θέλετε μπορείτε μπορείτε να τις τηγανίσετε ελαφρά ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ελάχιστο χρώμα. Βάζουμε από ένα μπιφτέκι που φτιάξαμε πάνω σε κάθε ροδέλα μελιτζάνας και διορθώνουμε το μέγεθος σύμφωνα με την κάθε φέτα, ώστε να μην είναι το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Σε ένα στρογγυλό ταψί τα βάζουμε έτσι που να είναι εναλλάξ μπιφτέκι και μελιτζάνα. Από πάνω τους ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τις πιπερίτσες ψιλοκομμένες, μαιντανό ψιλοκομμένο και λίγο λάδι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Αν το ταψί είναι μεγαλύτερο μπορείτε να βάλετε λίγες πατάτες να ψηθούν μαζί! Μπορείτε να κάνετε μια πιο πικάντικη και καφτερή σάλτσα και να περιχύσετε τα μπιφτέκια με τις μελιτζάνες σας. Ακόμα μπορείτε να κάνετε τη δική σας συνταγή για μπιφτέκια!

 

Mπάρες Δημητριακών
ΥΛΙΚΑ
450γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
200γρ. μέλι θυμαρίσιο
200γρ. σοκολάτα υγείας
150γρ. ανάμεικτα καρυδόψυχα, ηλιόσπορο, αμυγδαλόψυχα ωμη
200γρ. νιφάδες βρώμης
150γρ. νιφάδες σταριού ολικής άλεσης
80γρ cranberries χωρίς ζάχαρη
10γρ. σπόρους chia

 
  
bios bars
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Aφού ζεστάνουμε για λίγα δευτερόλεπτα το μέλι στα μικροκύματα, το αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με το ταχίνι. Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη λιώνουμε ή σε μπεν μαρί, ή στο φούρνο μικροκυμάτων με μια διάφανη μεμβράνη να καλύπτει το μπολ. Μόλις λιώσει την προσθέτουμε στο μείγμα με το μέλι και το ταχίνι. Αμέσως μετά προσθέτουμε στο μείγμα τους ξηρούς καρπούς (έχουμε σπάσει σε κομματάκια σχετικά χοντρά τα καρύδια και τα αμύγδαλα), τις νιφάδες βρώμης, τις νιφάδες σταριού, τους σπόρους chia και τα cranberries. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Πάνω σε ένα ταψί βάζουμε ένα κομμάτι μεμβράνης και πάνω σ'αυτό απλώνουμε το μείγμα. Το σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι μεμβράνης. Το βάζουμε για περίπου 4 ώρες στο ψυγείο για να σφίξει. Μόλις έχει παγώσει και σφίξει κόβουμε σε ισομερή κομμάτια τις μπάρες μας και απολαμβάνουμε. Έχουμε φτιάξει περίπου 20 μπάρες με τα υλικά αυτά.
Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, ενώ αποτελούν την πλουσιότερη φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων δεν περιέχουν χοληστερόλη. Εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και τη σωστή αναλογία Ω6, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη.

 

Koτομπουκιές
ΥΛΙΚΑ
200γρ. κοτόπουλο φιλέτο
1 πρά σινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κό κκινη πιπεριά ψιλοκομμέ νη
30γρ. ελιές ροδέλα
50γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε
100γρ. χυμό τομάτας
1/2 σκελίδας σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
ψιλοκομμένος μαϊντανός
 
 
 
kotompoykies
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σωτάρουμε το κοτόπουλο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε (με περοσοχή γιατί στο τέλος βάζουμε και το τυρί). Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε το χυμό τομάτας και αφήνουμε να βράσει. Αφού πήξει η σάλτσα, τελειώνουμε προσθέτοντας το Μετσοβόνε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Φωλιά Μελιτζάνας
ΥΛΙΚΑ
1 μέτρια μελιτζάνα
100γρ. καπνιστό χοιρινό
30γρ. γραβιέρα
30γρ. τομάτα
1/2 σκελίδας σκόρδο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
melitzanofwlia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες. Τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε για λίγο ή σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο. Κόβουμε όλα τα υλικά σε κυβάκια. Παίρνουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις στρώνουμε σε ένα τσέρκι από μέσα προς τα έξω. Βάζουμε μέσα όλα τα υλικά και σκεπάζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε στο φούρνο για 10’ λεπτά. Αν θέλουμε, σερβίρουμε προσθέτοντας και λίγη σαλάτα ρόκα. Καλή επιτυχία και πιο καλή όρεξη!

 

Τηγανητά μανιτάρια με σάλτσα ροκφόρ
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία μανιτάρια λευκά (500γρ.)
1 κουτάκι μπύρα
1,5φλ. αλεύρι περίπου
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
75γρ. ροκφόρ
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1/2 κουταλάκι πιπέρι
tiganita-mushrooms
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μπύρα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα αναμειγνύουμε να γίνει ένας ομοιογενής χυλός, σχετικά σφικτός που να μην τρέχει από το κουτάλι, αλλά να κυλά αργά. Αλατοπιπερώνουμε και τον αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και τα βυθίζουμε μέσα στον χυλό. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τα μανιτάρια (λίγα-λίγα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού) μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα διατηρούμε ζεστά. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ και τη σερβίρουμε μαζί με τα μανιτάρια.

 

Παγωτό Λεμόνι
ΥΛΙΚΑ
500γρ. χυμός φρούτου
150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
7τεμ. φύλλα ζελατίνας
150γρ. κρέμα γάλακτος 35%
χυμός από ένα λεμόνι
 
 
 
 
 
 
 
lemon-sorbet
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μαλακώσουν σε κρύο νερό. Παίρνουμε λίγο χυμό από το φρούτο μαζί με την ζάχαρη και το ζεσταίνουμε, (όχι να βράσει) στους 80°, προσθέτουμε τις ζελατίνες χωρίς το νερό τους και στραγγισμένες. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο χυμό φρούτου, το χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και το βάζουμε στην παγωτομηχανή ή σε μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη και το ανακατεύουμε κάθε 20’ για να αποφύγουμε τους κρυστάλλους
Tip: Η ζελατίνη αν μείνει πολλή ώρα σε κρύο νερό δεν θα μπορέσουμε να την πιάσουμε θα γλιστρά σαν χέλι
Tip: Αν θέλουμε αφαιρούμε την κρέμα γάλακτος, έτσι θα έχουμε μια γρανίτα

 

Παγωτό Καϊμάκι
ΥΛΙΚΑ
640γρ. γάλα με λιπαρά 3,5%
160γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5γρ. σαλέπι σκόνη
 
 
 
 
 
 
 
gelato-kaimaki
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το γάλα, με τη ζάχαρη και το σαλέπι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις βράσει για 2 λεπτά περίπου περιμένουμε να κρυώσει και το αφήνουμε στο ψυγείο για ωρίμανση (12 με 24 ώρες). Το βάζουμε στην παγωτομηχανή ή σε μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη και το ανακατεύουμε κάθε 30’ για να αποφύγουμε τους κρυστάλλους.
Tip: Η ωρίμανση στο ψυγείο βοηθάει να ενισχυθούν οι γεύσεις
Tip: Πολύ θρεπτικό παγωτό γιατί περιέχει σαλέπιπου προέρχεται από μια ποικιλία ορχιδέας.Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων. Όσο για τις τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες; Αυτές φαίνεται ότι εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρύφαλλου, πιπερόριζας).

 

Γαρίδες κοκκινιστές με ρύζι και πιπεριές
ΥΛΙΚΑ

1 κ. γαρίδες μεγάλες
1 πρά σινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κό κκινη πιπεριά ψιλοκομμέ νη
1 κί τρινη πιπεριά ψιλοκομμέ νη
1/4 φλιτζά νι κρεμμύδι ψιλοκομμέ νο καλαμπό κι (προαιρετικά )
1 κουτί ντοματά κια ολό κληρα
3/4 φλιτζανιού νερό
140 γρ. ρύ ζι
αλά τι, πιπέ ρι, θυμά ρι
λί γο φρέ σκο μαϊντανό

Shrimps creoli rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κόβουμε στη μέση. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι στο λάδι. Κομματιάζουμε τις ντομάτες αφαιρώντας τα σκληρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό. Μόλις βράσουν ρίχνουμε το ρύζι και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι γαρίδες. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.

 

Στριφτή πρασόπιτα ‘Περί ουσίας’
Γι’ αυτούς που δεν κάνουν δίαιτα, δεν προσέχουν τη διατροφή τους
και δεν έχουν τύψεις μετά την απόλαυση!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:    
1κιλό αλεύρι
2κουτ. της σούπας σπορέλαιο
Μισό λεμόνι
1 αυγό και 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση: 
2 κιλά πράσο κομμένο ροδέλες
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
100γρ. μπέικον φέτες
70γρ. ρεγκάτο τριμμένο
70γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
50γρ. βούτυρο
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
prasopita strifti
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όσο νερό χρειάζεται. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου. Μπορούμε να πάρουμε και έτοιμη ζύμη της αρεσκείας μας. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πράσο και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και τον άνηθο. Το αφήνουμε για μία ώρα να κρυώσει. Προσθέτουμε το αυγό και τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά και απαλά. Ανοίγουμε το ζυμάρι και φτιάχνουμε ένα φύλλο μακρόστενο. Ρίχνουμε προσεκτικά στην μία άκρη τη γέμιση (το ένα τρίτο περίπου του φύλλου να μείνει άδειο). Το τυλίγουμε μία φορά μόνο και κόβουμε αν περισσεύει. Φτιάχνουμε το σαλιγκάρι χαλαρό, όχι σφιχτό. Το βάζουμε στο ταψί (αν θέλουμε αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο) και ψήνουμε στους 200ο C για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Καλή επιτυχία και πιο καλή όρεξη!

 

Τιραμισού για Τούρτα Γενεθλίων
ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα σαβαγιάρ
2 φλ. του αγαπημένου σας καφέ
(νεσκαφέ ή εσπρέσο ή γαλλικό)
1/2 φλ. μαυροδάφνη
3 κουτ. καλούα ή μπράντυ
500ml φυτική κρέμα γάλακτος
500γρ. τυρί μασκαρπόνε
1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
κακάο

 


tiramisu recipe
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Φτιάχνουμε την κρέμα, κοσκινίζοντας την ζάχαρη άχνη και την χτυπάμε μαζί με τη βανίλια και το τυρί για λίγο, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και το καλούα ή το μπράντυ, μέχρι να δέσει το μίγμα. Προσέχουμε να μη σφίξει πολύ. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη βάση. Φτιάχνουμε τον καφέ, τον ανακατεύουμε με το κρασί και αφήνουμε να κρυώσει (αν είναι ζεστός). Ξεκινάμε με τα μπισκότα, βουτώντας τα για πολύ λίγο μέσα στο μίγμα καφέ - κρασιού και τα στρώνουμε σε μια πιατέλα. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και με μια σπάτουλα αφού την ανακατέψουμε αδειάζουμε την μισή ποσότητα πάνω από τα σαβαγιάρ πασπαλίζουμε με λίγο κακάο και συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση μουσκεμένων σαβαγιάρ και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Στρώνουμε καλά και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει. Λίγο πριν σερβίρουμε κοσκινίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μπόλικο κακάο. Καλή επιτυχία και ...χρόνια πολλά!

 

Νηστίσιμο Σοκολατένιο Κέικ Νο1
ΥΛΙΚΑ
3/4 φλ. Ελαιόλαδο
2 φλ. ζάχαρη
3,5 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης)
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική
ΓΛΑΣΟ
1 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. Ελαιόλαδο
3 κ.σ. νερό ζεστό
choco cake rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40' περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας καθαρό (βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο). Ετοιμάστε το γλάσο: ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα. Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχτε από πάνω το γλάσο και το κέικ σας είναι έτοιμο!


 

Νηστίσιμο Σοκολατένιο Κέικ Νο2
ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι νερό
1 Φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
¾ Φλιτζανιού λάδι
1½ Φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
3 κουτ. γλ. Μπέικιν
1 κούπα κακάο
3 ¼ κούπας αλεύρι φαρίνα
ΓΛΑΣΟ
½ κούπα άχνη ζάχαρη
¾ κούπας κακάο
3 κ.σ. νερό ζεστό
chocolate-chip-fudge-cake2

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύω καλά σε ένα μπώλ το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και την ζάχαρη. Προσθέτω το μπέικιν και τελευταία το κακάο και το αλεύρι. Αφού ανακατευτούν καλά (είτε με το χέρι, είτε με το μίξερ) τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί περίπου 30x30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Μέχρι να κρυώσει φτιάχνουμε το γλάσο. Διαλύουμε στο ζεστό νερό την άχνη και το κακάο. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα. Κατόπιν το απλώνουμε πάνω στο κέικ (αφού κρυώσει το κέικ).


 

Γλυκιά μου Πατάτα!
Σαλάτα με γλυκοπατάτα, μέλι, σουσάμι και πάπρικα
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. γλυκοπατάτες, κομμένες σε κύβους 
2 κουτ. γλ. γλυκιά πάπρικα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας σουσάμι
250 γρ. φέτα
1 ματσάκι δυόσμο
ΣΟΣ
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
Αλάτι & πιπέρι
potatoes sweet
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμειγμύουμε τις γλυκοπατάτες με την πάπρικα, το μέλι, το σουσάμι και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ. Ύστερα μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά περίπου. Σε μια μεγάλη πιατέλα τοποθετούμε τις ψημένες γλυκοπατάτες, πασπαλίζουμε με φέτα και τελειώνουμε με τα φύλλα δυόσμου. Χτυπάμε ελαφρά τη σος και την περιχύνουμε στη σαλάτα πριν από το σερβίρισμα.

 

Penne alla Boscaiola
ΥΛΙΚΑ
1 κουταλιά ελαιόλαδο
250 γρ.μπέικον ή καπνιστή γαλοπούλα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
300 γρ φρέσκα άσπρα στρογγυλά μανιτάρια ψιλοκομμένα,
300ml κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
1 πακέτο πέννες
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Τριμμένη παρμεζάνα
Penne boscaiola
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Κόβουμε το μπέηκον ή την γαλοπούλα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντάς τα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά, ρίχνουμε την κρέμα και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πέννες, τις σουρώνουμε, περιχύνουμε με την σάλτσα, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπόλικη παρμεζάνα. Aνακατεύουμε έτσι ώστε η σάλτσα να πάει παντού και ...σερβίρουμε! Ένα κόκκινο κρασάκι ταιριάζει υπέροχα!

 

Mεξικάνικη Πέμπτη
ΥΛΙΚΑ
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 δοντάκια σκόρδο
1 κιλό κιμάμοσχαρίσιο
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
1 κονσέρβα καλαμπόκι
1 κονσέρβα μαύρα φασόλια (τα ξεπλένουμε)
2 ντομάτες φρέσκες
τυρί τσένταρ κατά βούληση
1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρ, αλάτι πιπέρι
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
προαιρετικά στη σάλτσα 2 πιπερίτσες καφτερές ή και περισσότερες
mexican thursday
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τσιγαρίζουμε για λίγο τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τον κιμά. Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ λιωμένο σε ένα φλυτζάνι νερό (ή σε ζωμό λαχανικών) σε δυνατή φωτιά τα αφήνουμε να βράσουν. Μετά ρίχνουμε τα ζυμαρικά και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν τα ζυμαρικά. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το καλαμπόκι, τα μαύρα φασόλια και τις ντομάτες κομμένες σε κύβους κι ανακατεύουμε απαλά. Μετά βάζουμε το τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. Το σερβίρισμα ολοκληρώνεται με το αβοκάντο κομμένο σε κύβους και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

 

Easy Peasy Lemon Pie
ΥΛΙΚΑ
Για την βάση:
1½ φλ. αλεύρι
½ φλ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
1/3 φλ. ζάχαρη
2 κ. σούπας κονιάκ
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
3 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκο
2/3 φλ. ζάχαρη
1/3 φλ. χυμό λεμόνι
2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
2 κ. σούπας αλεύρι
2 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
λίγο αλάτι
Άχνη ζάχαρη
lemon-bar recipe
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μία λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε και τη λαδόκολλα. Για τη βάση: Ανακατεύουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κονιάκ μέχρι να βγει ένα μίγμα τριφτό. Στρώνουμε το μίγμα πιέζοντάς το με το χέρι μας στη λαδόκολλα, καλύπτοντας όλη τη βάση. Ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν. Μόλις ψηθεί η βάση ρίχνουμε τη γέμιση και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά. Μετά το ψήσιμο αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε 20 περίπου κομμάτια. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

To Γλυκό της Χιονάτης
ΥΛΙΚΑ
500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 γάλα ζαχαρούχο
1 φλ. του καφέ λικέρ αμυγδάλου
1 πακέτο μπισκότα
αμύγδαλα τριμμένα και καβουρντισμένα
giaurtoglyko 2

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi και τοποθετούμε σε όμορφα ποτήρια - μπολ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το γάλα το ζαχαρούχο και το λικέρ αμυγδάλου. Βάζουμε στρώσεις κρέμας και μπισκότου μέσα στο ποτήρι και γαρνίρουμε με τριμμένα μπισκότα και καβουρντισμένα αμύγδαλα. Τα βάζετε στο ψυγείο. Ένα γρήγορο, πανεύκολο και όμορφο γλυκό! Αυτό ήταν το γλυκό της Χιονάτης!

 

Ενεργειακές παπαρδέλες του Έρωτα

ΥΛΙΚΑ
ένα πακέτο παπαρδέλες του έρωτα (δίκοκκο στάρι με μάκα)
Μανιτάρια πλευρώτους
Κρέμα μαγειρικής από κεχρί
Παπαρουνόσπορος (1/2 κουτ. γλυκού)
Σπόροι chia (1/2 κουτ. γλυκού)
Λιναρόσπορος (1/2 κουτ. γλυκού)
Αλάτι ροζ Ιμαλαΐων
Πιπέρι

 

pardelle funghi

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις παπαρδέλες και τσιγαρίζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι ή τηγανάκι τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια με λίγο λάδι. Μόλις μαραθούν χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα μαγειρικής, τα σπόρια, αλάτι, και πιπέρι. Αφού ζεσταθεί η σάλτσα την ρίχνουμε στις παπαρδέλες, ανακατεύουμε και… καλή μας όρεξη!

Tips: Οι παπαρδέλες με δίκοκκο σιτάρι (ζέα) ολικής άλεσης δεν περιέχουν αλάτι και βράζουν σε 7 λεπτά.
Σπόροι «Chia»περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, ενώ αποτελούν την πλουσιότερη φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων δεν περιέχουν χοληστερόλη. Εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και τη σωστή αναλογία Ω6, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη. Στη γλώσσα των Μάγια «Chia» σημαίνει δύναμη.

 

ΛΑΔΕΝΙΑ, η πίτσα της Κιμώλου
ΖΥΜΗ
400g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κ.γλυκού ζάχαρη
1/2 κ.γλυκού αλάτι
1 κ. γλυκού baking powder
125 ml ελαιόλαδο
225 ml νερό χλιαρό
 
ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες σφιχτές ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά (αν θέλετε)
ρίγανη
αλάτι χονδρό και πιπέρι αλεσμένο
150 ml ελαιόλαδο
LADENIA2 PIZZA
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε λεκανίτσα βάζoυμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι κι ανακατεύουμε. Στη μέση κάνουμε μια λακουβίτσα, ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με το λάδι και τα ρίχνουμε στη λακουβίτσα. Παίρνουμε λίγο αλεύρι από γύρω-γύρω και το ανακατεύουμε με το νερό και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα για 1 ώρα να φουσκώσει. Λαδώνουμε ένα ταψάκι μετρίου μεγέθους. Κόβουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και την πιπεριά σε ροδέλες. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη πάνω σε μία καθαρή κι αλευρωμένη επιφάνεια, τόσο όσο να καλύπτει αρκετά το ταψί μας, με πάχος περίπου ένα δάχτυλο. Την μεταφέρουμε στο ταψί και την στρώνουμε προσεκτικά με τις παλάμες μας, να καλύψει τον πάτο του ταψιού και λίγο τα τοιχώματα.  Βάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τις φέτες ντομάτας, κρεμμυδιού και την πιπεριά. Αλατίζετε, πιπερώνετε και περιχύνετε με το λάδι. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 45-50 λεπτά. Εύκολη και γρήγορη πίτσα για ...Vegetarians!

 

Σοκολατένιο "δυναμικό" γλυκό
ΥΛΙΚΑ
350g κουβερτούρα σε κομματάκια
1 κ.σ. νέκταρ αγαύης*
120g ταχίνι
2 κ.σ. κακάο
400g χαλβάς βανίλια σε κομμάτια 
120g χουρμάδες
100g φιστίκι
50g αποξηραμένα cranberries
choc salami
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύετε με το ταχίνι, το σιρόπι αγαύης και το κακάο. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτετε τα φυστίκια, τους χουρμάδες, τα cranberries, το χαλβά και ανακατεύετε. Παίρνετε μια λαδόκολλα και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Του δίνετε τη μορφή "λουκάνικου" και το αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί καλά. Αν βιάζεστε βάλτε το λίγο στην κατάψυξη. 
Το νέκταρ αγαύης είναι φυσικό γλυκαντικό. Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης προέρχεται από την αγαύη που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το κακτοειδές φυτό από το οποίο παίρνουμε και την τεκίλα. Το νέκταρ αγαύης ειναι πιο γλυκό από το μέλι αλλά χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το θετικό του στοιχείο είναι πως με ελάχιστη ποσότητα του νέκταρ παίρνεις την γλύκα που θέλεις. Στην περίπτωση της ζάχαρης, θα χρειαζόσουν 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα. Είναι σπάνιο και για αυτό πιο ακριβό...

 

Καλαμαράκια κοκκινιστά
(για κάποιες που βαριούνται να τα γεμίσουν)
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καλαμαράκια
3 κρεμμύδια ξερά κομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
λίγα μανιτάρια κομμένα
2 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένο2 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα2 κ. σ. ντοματοπελτέ
μαϊντανός ψιλοκομμένος
μάραθος ψιλοκομμένος
½ φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
½ φλ. τσαγιού κρασί
λίγη ζάχαρη
ελαιόλαδο κατά βούληση
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγα μπαχάρια - μια δαφνούλα
squids
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια (προσέχοντας να μη μείνει άμμος). Τα κόβουμε σε ροδέλλες. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμένα καλαμαράκια ανακατεύουμε να πάρουν λίγο χρώμα, συνεχίζουμε με τα μανιτάρια και τις πιπεριές, ανακατεύουμε πάλι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσει για 2' - 3' και προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο). Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε, (ανακατεύοντας συνεχώς για να μη μας κολλήσει). Τα μισοσκεπάζουμε και βράζουμε σιγανά πια, για 20' - 25' περίπου. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι!

 

Εύκολη Μανιταρόπιτα!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο σφολιάτα
500 γρ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 δοντάκι σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι,
16 φέτες τυρί τοστ
σουσάμι
 
 
 
 
mushroom pie
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τελευταία τα μανιτάρια κομμένα. Τα αφήνουμε να ψηθούν. Τα σβήνουμε με λίγο κρασί και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε, μέχρι να πιούν τα υγρά τους, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Παίρνουμε ένα πυρέξ το αλείφουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο. Από πάνω βάζουμε τις φέτες τυριού. Πάνω από το τυρί ρίχνουμε το μίγμα των μανιταριών που έχει κρυώσει, και από πάνω βάζουμε πάλι φέτες τυρί. Σκεπάζουμε και με το άλλο φύλλο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Καλή επιτυχία!

 

Σούπα Γιατρικό κοινά Κοτοπουλόσουπα!
ΥΛΙΚΑ
φιλέτα κοτόπουλου (στήθος ή μπούτι)
1 σέλερυ ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 δοντάκι σκόρδο ψιλοκομμένο
4 καρότα κομμένα σε ροδέλλες
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού κατά βούληση
αλάτι, πιπέρι
 
 
 
 
chicken soup
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλερυ, τα σκορδάκια, τα καρότα, τις πατάτες και την πιπεριά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 φλυτζάνια νερό και ρίχνουμε το κοτόπουλο και τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν. Μετά από μια ώρα περίπου ρίχνουμε το λάδι (όσο εμείς θέλουμε) και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ιδανική σούπα όταν μάς γυροφέρνει γρίπη!

 

Γρήγορος Μεζές για Πάρτυ!
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτα ή Κουρού
200 γρ ζαμπόν ( ή ό,τι άλλο αλλαντικό σας αρέσει)
1 αυγό
τυρί κρέμα Philadelphia
ρίγανη
 
 
 
 
 
 
 
 
rolls 3

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα και την αλείφουμε με τυρί Philadelphia μετά προσθέτουμε το αλλαντικό, τη διπλώνουμε από τη φαρδιά πλευρά και κόβουμε ροδέλες πάχους ενός δάκτυλου περίπου. Βάζουμε τις ροδέλες σε μια λαμαρίνα φούρνου αφού έχουμε βάλει από κάτω μια λαδόκολα τις αλείφουμε με το αυγό. Ρίχνουμε από πάνω λίγη ρίγανη και τυρί τριμμένο και τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Γίνονται 20 κομμάτια περίπου και είναι ...μμμμ πεντανόστιμα.
Παραλλαγή της συνταγής μπορεί να γίνει με κιμά που έχει μείνει από τα μακαρόνια που φτιάξατε (βλ. φωτό) ή με σπανάκι και φέτα και ό,τι άλλο φανταστείτε!

 

Η Σαλάτα του Ποπάυ
ΥΛΙΚΑ
φύλλα σπανάκι,
iceberg
τρυφερά φύλλα πατζαριών
πράσινη σαλάτα
άνηθο
1 πράσινο μήλο
χοντροκομμένα καρύδια κατά βούληση
150 γρ. ροκφόρ σε μικρά κομμάτια
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο
λίγο μέλι
και φρεσκοκομμένο πιπέρι
 
 
Green-Salad-Blue-Cheese-Apples

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα βαζάκι βάζετε το ελαιόλαδο όσο εσείς θέλετε, το ξύδι το μπαλσάμικο, το μέλι, το πιπέρι και ανακινείτε καλά! Το αφήνετε στην άκρη για να δέσουν οι γεύσεις. Σε μια σαλατιέρα κόβετε τις πράσινες σαλάτες, μετά κόβετε το μήλο, σκορπάτε από πάνω τα κομματάκια από το ροκφόρ και τα χοντροκομμένα καρύδια. Στο τέλος, λίγο πριν το σερβίρισμα, περιχύνετε με τη σάλτσα, που έχετε στο βαζάκι, και ανακατεύετε καλά! (Οι αναλογίες στα χορταρικά και στο ελαιόλαδο κατά βούληση)

 

Mακαρόνια "Ορφανά"
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια
ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλικομμένα
2 δοντάκια σκόρδο
1 μικρή μελιτζάνα
5 φρέσκες τομάτες ή
1 κουτί αποφλοιωμένα τοματάκια
1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
2 κουτ. πελτέ
6 τμχ. μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης και
τριμμένη παρμεζάνα
 
 
 
spicypasta orphan

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζετε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και 2 με 3 κουταλιές  λάδι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Σε μια άλλη κατσρολίτσα σε δυνατή φωτιά βάζετε ελαιόλαδο (όσο εσείς θέλετε) και ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα 2 σκορδάκια, αφού τους βγάλετε το φύτρο που έχουν στη μέση (τα σκόρδα τα βάζουμε στην αρχή για να έχουν απαλό άρωμα, αν θέλουμε πιο δυνατό τα βάζουμε στο τέλος). Ψιλοκόβετε τη μελιτζάνα, την πιπερίτσα, τις φρέσκες τομάτες, διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και το ρίχνετε κι αυτό μέσα. Χαμηλώνετε την φωτιά, προσθέτετε τα μπαχάρια, τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, αλάτι και την πιπερίτσα (καλύτερα ολόκληρη, αν δεν θέλετε πολύ καφτερή τη σάλτσα σας) και αφήνετε να βράσουν αρκετή ώρα. Θα είναι έτοιμη όταν φύγουν όλα τα υγρά της τομάτας. Σερβίρετε τη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζετε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα. Καλή σας όρεξη!

 

Ένα Γεωργιανό Παραμύθι!
ΥΛΙΚΑ
Για τις βάσεις
2 αυγά
1 φλ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
3 - 4 φλ. αλεύρι
1 κ.γ. σόδα
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
4 κ.γ. μέλι

Για την κρέμα
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια
1 βιτάμ soft
paramythi
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Για μεγαλύτερη ευκολία ετοιμάζουμε την καραμέλα μας από το προηγούμενο βράδυ με τον εξής τρόπο: τοποθετούμε τα κουτιά με τo ζαχαρούχo γάλα σε μία κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να καλύπτονται τα κουτιά. Τα θερμαίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (1-2) και τα αφήνουμε για 3 ώρες. Συμπληρώνουμε με βραστό νερό όταν χρειαστεί για να είναι διαρκώς καλυμμένα τα κουτιά από το νερό και τις 3 ώρες.
Tip #1:Αν στην κατσαρόλα μας χωράνε περισσότερα κουτιά, τα φτιάχνουμε και τα φυλάμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
Για τις βάσεις: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε το βούτυρο λιωμένο και μετά το μέλι, τη σόδα, το αλάτι. Τα ανακατεύουμε όλα καλά. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό (σαν μπεν μαρί)  και ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τη βανίλια. Το ζυμάρι που δημιουργείται το χωρίζουμε σε 7 στρογγυλά μπαλάκια τα οποία πλάθουμε σε διάμετρο ίση με την τουρτιέρα μας. Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό σχήμα ίσο με την τουρτιέρα μας και τοποθετούμε ένα ένα τα ζυμάρια μας σε ταψί 28 εκατοστών για 4 - 5 λεπτά στους 180o C. Όταν ετοιμαστούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο με αντικολλητικό χαρτί να παρεμβάλλεται σε κάθε ένα.
Για την κρέμα: Φέρνουμε την καραμέλα (που ετοιμάσαμε από χθες) και την ανακατεύουμε καλά με ένα βιτάμ soft προσθέτοντας και μία βανίλια.
Στην τουρτιέρα μας ή σε μία πιατέλα βάζουμε εναλλάξ το παντεσπάνι με την κρέμα. Το 7ο παντεσπάνι που φτιάξαμε το θρυμματίζουμε και το χρησιμοποιούμε για να διακοσμήσουμε το "Παραμύθι μας" στο πλάι.
Tip #2: Από πάνω μπορούμε να ρίξουμε τριμμένα καρύδια ή σαντιγύ ή μπορούμε να κάνουμε σχέδια με νες καφέ ή και κακάο!

 

Η Φραουλένια!
ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
1 κρέμα αραβοσίτου στιγμής βανίλια Γιώτης (γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού)
1 κρέμα αραβοσίτου στιγμής σοκολάτα Γιώτης
1 σαντιγί στιγμής Γιώτης
(γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού)
χυμός φράουλας
φράουλες
STRAWBERRIES-DESERT
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διαλέγουμε μια όμορφη πιατέλα και ξεκινάμε να φτιάξουμε την τούρτα μας. Στρώνουμε μια στρώση σαβαγιάρ. Ραντίζουμε με χυμό φράουλας Αmita. Χτυπάμε τις κρέμες στιγμής μια βανίλα και μια σοκολάτα ξεχωριστά (σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού). Βάζουμε την κρέμα βανίλα πρώτη στρώση πάνω στα σαβαγιάρ. Τοποθετούμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ και από πάνω βάζουμε την κρέμα σοκολάτα. Χτυπάμε την σαντιγί με 1 φλ.τσ. γάλα. Βάζουμε την σαντιγί στο ψυγείο για λίγο. Πάνω από την κρέμα σοκολάτας γαρνίρουμε σαντιγί. Διακοσμούμε με φράουλες (βλ. φωτογραφία). Την βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες να κρυώσει.

 

Γλυκό με φρυγανιές και αμύγδαλο
Υλικά
1 πακέτο φρυγανιές Παπαδοπούλου
Για σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
Φλούδα λεμονιού *
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα Όλυμπος
6 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
5 κ.σ. κορν φλάουρ Γιώτης
2 βανίλιες
(ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΩΤΗΣ)
Για τη σαντιγί 
Σαντιγί Γιώτης
Αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
Κανέλα τριμμένη
glyko_fryganias
Οδηγίες
Στρώνετε τις φρυγανιές σε ένα πυρέξ. Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό, ένα ξυλάκι κανέλας και μία φλούδα λεμονιού* Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και προσθέτετε το άνθος αραβοσίτου με τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Περιχύνετε τις φρυγανιές με το σιρόπι, προσθέτετε την κρέμα. Ετοιμάζετε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα στρώνουμε από πάνω τη σαντιγί. Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα και τα πασπαλίζουμε στη σαντιγί μαζί με μπόλικη κανέλα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο και... Καλή επιτυχία!

Μυστικό Bonusmall:
(αντί για φλούδα λεμονιού, αν έχετε ξύσμα περγαμόντου, χρησι-μοποιήστε το, ταιριάζει  πολύ!)

 

 

Το Κέικ της Θείας ...που δεν έλεγε τη συνταγή!
της φίλης μας Ρούλας Δημητρακοπούλου Χαρίτου (όπως μας την έστειλε)
Όπως σε όλες τις οικογένειες έτσι και
στην οικογένειά μας υπήρχε μια θεία που πίστευε ότι είναι κορυφαία μαγείρισσα και δεν μοιραζόταν τις συνταγές της με κανέναν... Το συγκεκριμένο λοιπόν κέικ ήταν ένα επτασφράγιστο μυστικό για πάρα πολλά χρόνια... Βέβαια ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον... τελικά!
 
ΥΛΙΚΑ:
6 αυγά
600γρ. ζάχαρη
120γρ. κακάο
190γρ. φαρίνα
240γρ. βούτυρο
3 βανίλιες
rulocake3
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και χτυπάμε με το μίξερ. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και αδειάζουμε την ζύμη. Ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς Kελσίου για 50 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Θα καταλάβετε όταν το δοκιμάσετε γιατί το κυνηγούσαμε τόσο καιρό!

 

 

ΠΑΓΩΤΟ "Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ"! 
1 ζαχαρούχο γάλα
1 γάλα εβαπορέ light 
1 φυτική σαντιγί ΕRMOL
1 βανίλια
1 φλυτζανάκι κονιάκ

 

Προαιρετικά
1 πακέτο γεμιστά μπισκότα με σοκολάτα (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)
ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
γλυκό βύσινο
 
 
 
gelato1
Οδηγίες
Χτυπάμε με το μίξερ μας πολύ τη σαντιγί ν' αφρατέψει, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και μετά το εβαπορέ και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Βάζουμε το μπολ μας στην κατάψυξη για μια ώρα περίπου. Το βγάζουμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε, προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά, τελευταία, που το βγάζουμε για να το ξαναχτυπήσουμε, σπάμε τα μπισκότα και τα προσθέτουμε, μαζί με τους ξηρούς καρπούς και το γλυκό βύσινο. Το βάζουμε στην κατάψυξη με καπάκι. Μπορείτε να βάλετε τις μπάλες παγωτού σας σε χωνάκια που θα βρείτε στο super market ή σε χρωματιστά μπολάκια! Είναι μια γεύση που τρελαίνει τους μικρούς μας φίλους! Καλή επιτυχία!

 

 

ΦANOYΡΟΠΙΤΑ
Η συνταγή για φανουρόπιτα έχει 7 ή 9 υλικά. Η παρακάτω έχει 9.

- 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι νερό
- 2 κουτ. γλ. κανέλα
- 2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 πακέτο φαρίνα Γιώτης
- λίγο αγιασμό
 
 
 
 
 
 
 
fanouropita_REC
Οδηγίες: Ανακατεύουμε με το μίξερ καλά το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. H πίτα δεν φουσκώνει πολύ αλλά είναι νόστιμη. Καλή επιτυχία!

 

 

Λαχμαντζούν (Πίτσα Αρμένικης Καταγωγής)
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
Νερό όσο πάρει (1,5 φλ.)
Για τον κιμά
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ξερά
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 δόντια σκόρδο
1 κ.σ. πάπρικα
Αλάτι-Πιπέρι-Μπούκοβο-Μπαχάρι
Λίγο γιαούρτι
 
lahmacun_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε μπωλ. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό περίπου 1,5 φλ. το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και  να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Βάζουμε τον κιμά σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι - πιπέρι, μπούκοβο, μπαχάρια και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα λαχματζούν. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο την ζύμη με πλάστη και με τα δάχτυλα. Την βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Απλώνουμε τον κιμά, που τον έχουμε μισοψημένο. Φροντίζουμε γύρω - γύρω να αφήσουμε κενό στη ζύμη (όχι γέμιση).
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 - 220 βαθμούς για 15’ να ροδίσουν καλά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και γιαούρτι (προαιρετικά).

 

 

Kοτόπουλο με κάρυ
ΥΛΙΚΑ
φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια
λίγο ελαιόλαδο
2δοντάκια σκόρδου
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 καρότα σε ροδέλες
1 μήλο μικρό, σε κομμάτια (προαιρετικά)
2 φλυτζ. ζωμό λαχανικών (από κύβο)
2 κουτ. σούπας σκόνη κάρυ
λίγη σκόνη κανέλλα
1 κουτ.γλυκού κύμινο
πιπέρι - αλάτι - μοσχοκάρυδο
200 γρ κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
ή μερικές κουταλιές γιαούρτι
 
ChickenCurry
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ροδίζουμε. Ρίχνουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρότα και βράζουμε για 40 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι). Διαλύουμε το κάρυ με τα μπαχαρικά σε λίγο ζεστό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι - και αν μας αρέσει πιο καυτερό βάζουμε λίγο πιπέρι ακόμα. Προσθέτουμε τέλος την κρέμα γάλακτος (ή γάλα ή γιαούρτι), ανακινούμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ταιριάζει τέλεια με ρύζι - μπασμάτι!

 

 

Μπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας
ΥΛΙΚΑ

4 μπριζόλες λαιμού
1/2 κούπα λάδι
2 κ.σ. καυτερή μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
χυμό από 1 λεμόνι
3-4 πατάτες κομμένες σε κύβους
1 ποτήρι νερό
 
brizoles_pikantikes_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πάνω στις μπριζόλες να πάει παντού. Ρίχνουμε και το νεράκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά. Καλή επιτυχία!

 

 

Μανιτάρια γεμιστά
ΥΛΙΚΑ

μανιτάρια πόρτο μπέλο
χυμό από λεμόνι
ελαιόλαδο
κονκασέ
πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
ελιές σε φέτες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,
αλλαντικά της επιλογής μας
λεπτοκομμένα κίτρινα τυριά τριμμένα


 
gemista_manitaria_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια. Τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με χυμό από λεμόνι και ελάχιστο ελαιόλαδο.
 Ανακατεύουμε καλά. Αραδιάζουμε τα μανιτάρια σε λαδωμένο PYREX.
 Βάζουμε μια κουταλιά κον κασέ σε κάθε μανιτάρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι,πιπέρι 
και λίγη καλή ρίγανη. Προσθέτουμε πιπεριές, ελιές και αλλαντικά.
 Ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο σε κάθε μανιτάρι.
 Τελειώνουμε σκεπάζοντας με τυρί.
 Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω,
 στην πρώτη από κάτω θέση του φούρνου, για περίπου 20 λεπτά.

 

 

Kοτόπουλο με λαχανικά
ΥΛΙΚΑ

3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μπουκίτσες
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη) κομμένες σε μπαστούνια
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
1 κρασοπότηρο, κόκκινο ξηρό κρασί
ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Chicken
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.Προσθέτετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τη μελιτζάνα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 15' ακόμα, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Στο τέλος, προσθέτετε λίγη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε το φαγητό με το κρασί και σιγοβράζετε για 25' ακόμη, μέχρι να "δέσει" η σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Συνοδεύετε με ρύζι.

 

 

Μαστιχωτό σάμαλι
ΥΛΙΚΑ
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. ζάχαρη
1 κουτ. τ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. βούτυρο
 
Για το σιρόπι
4 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
χυμό από ένα λεμόνι &
1 βανίλια
samali rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Aνακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και τ' αφήνουμε 2 ώρες για να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά του. Το σιρόπι το φτιάχνουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε στο γλυκό, μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Ταψί για την ποσότητα αυτή 28χ38cm.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με σαντιγί ή το συνοδεύουμε με παγωτό!

 

 

Σάμαλι Νηστίσιμο
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. ζάχαρη
1 κουτ. τ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 φλ. Σόδα ΗΒΗ (ένα κουτί Σόδα)
 
Για το σιρόπι
3 1/2 φλ. ζάχαρη
3 1/2 φλ. νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
samali 2
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Aνακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και τ' αφήνουμε 2 ώρες για να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά του. Το σιρόπι το φτιάχνουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε στο γλυκό, μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Ταψί για την ποσότητα αυτή 28χ38cm.

 

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ
ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα πτι μπερ ή 1 πακέτο σαβαγιάρ
1 κουτί ζελέ Γιώτης (2 φακελάκια)
2 κρέμες Ζαχαροπλαστικής Μιλφέιγ ΓΙΩΤΗΣ
γάλα όσο χρειάζεται η κρέμα Μιλφέιγ
κονιάκ
πορτοκάλι χυμό
 
Τα υλικά είναι για μεγάλο πιρέξ
γύρω στα 8 μεγάλα κομμάτια

 

 

orange 6
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βρέχουμε σε γάλα με λίγο κονιάκ τα μπισκότα ή τα σαβαγιάρ και τα στρώνουμε σε ένα πιρέξ! Φτιάχνουμε την κρέμα Μιλφέιγ και βάζουμε την μισή ποσότητα πάνω από τα μπισκότα μετά βάζουμε μια στρώση ακόμα μπισκότα βουτηγμένα σε γάλα και κονιάκ από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Αν έχουν περισσέψει μπισκότα βάζετε μια στρώση ακόμα βουτηγμένα το ίδιο. Το βάζετε στο ψυγείο να σταθεί και ετοιμάζετε το ζελέ. Βάζετε μισό ποτήρι ζεστό νερό για να διαλυθεί το ζελέ και την υπόλοιπη ποσότητα χυμό πορτοκαλιού, αν θέλετε βάζετε και λίγο ψιλοκομμένο πορτοκάλι γλυκό. Περιμένετε να κρυώσει και το ρίχνετε προσεκτικά πάνω από τα μπισκότα. Και λέμε προσεχτικά γιατί τα μπισκότα μπορεί να ξεκολλήσουν και να αρχίσουν να αιωρούνται.
Tip #1: Μπορείτε να βρέξετε τα μπισκότα σε καφέ αν θέλετε να έχετε άλλη γεύση.
Tip #2: Το ζελέ μπορεί να είναι με γεύση πορτοκαλιού και να το κάνετε όπως λένε οι οδηγίες του κουτιού, όμως με το χυμό πορτοκαλιού και λίγο λιγότερο από αυτό που γράφουν στις οδηγίες είναι πιο γεμάτη η γεύση του! Καλή επιτυχία!

 

 

Η Καρυδόπιτα της Αρετής
ΥΛΙΚΑ
5 αυγά
1 ποτήρι φρυγανιά
1 ποτήρι καρύδια τριμμένα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελακι βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
μισό φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
μία κουβερτουρα 200 γρ
και 50 ml κρέμα γάλακτος
λίγο τριμμένο καρύδι ή τρούφα
karydopita
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μπέικιν και τα καρύδια σε ένα μπολ.Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλιαρίχνουμε τα αυγά μέσα στο μπολ με τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.Βουτυρώνουμε ένα πυρεξάκι περίπου 25 πόντους και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 35 λεπτά στο μεταξύ μέσα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζαχαρη, το νερό και το κονιάκ και το αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5 λεπτά μόλις βγάλουμε το πυρέξ από το φούρνο τ' αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε το σιρόπι. Σε ένα μικρό τηγανάκι λιώνουμε την κουβερτούρα με τη κρέμα γάλακτος και μόλις απορροφηθεί το σιρόπι περιχύνουμε την καρυδόπιτα... Μετά γαρνίρουμε με τρούφα ή με τριμμένο καρύδι έτσι για ...νάζι και καλή σας απόλαυση!

 

 

Μπουγάτσα εύκολη και γρήγορη
ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας βούτυρο βιτάμ
1 πακέτο σφολιάτα
ζάχαρη άχνη και
κανέλα Κεϋλάνης για πασπάλισμα
 
 
 
 
 
 
bougatsa
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά και προσεκτικά μέχρι να σφίξει και να γίνει κρέμα. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις βανίλιες και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Παίρνουμε ένα ταψί παραλληλόγραμμο, το ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί κι απλώνουμε μέσα το ένα φύλλο της σφολιάτας. Μόλις κρυώσει η κρέμα τη στρώνουμε πάνω από τη σφολιάτα. Βάζουμε πάνω από την κρέμα και το άλλο φύλλο και χαράζουμε σε κομμάτια. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου μέχρι να ροδίσει. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και μπόλικη κανέλα. Καλή επιτυχία!

 

 

Πατάτες φουρνιστές
ΥΛΙΚΑ
1 πατάτα (περίπου 300 γρ. κομμένη σε μικρούς κύβους)
30 γρ. μπέικον (ψιλοκομμένο)
60 γρ. τρίχρωμες πιπεριές (κομμένες ψιλά μπαστουνάκια)
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
100 γρ. τυρί Gouda (τριμμένο)
λίγο ελαιόλαδο, αλάτι & πιπέρι
recipe_mezedokuti
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το μπέικον με τις πιπεριές ελαφρώς. Έπειτα τοποθετούμε τα κυβάκια πατάτας και συνεχίζουμε να σωτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την κρέμα και την αφήνουμε να πήξει. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την παρασκευή μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος, καλύπτουμε με το λιωμένο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο (στους 180ο C) μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

Τip1: Το μπέικον και την πιπεριά προτείνο να τα σοτάρουμε λίγο για να μη γίνει βαρύ το φαγητό.
Tip2: Την κρέμα γάλακτος καλό είναι να την αφήσουμε να πήξει πολύ για να έχουμε ένα πιο ωραίο και ζουμερό αποτέλεσμα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

 

 

Μπιφτέκια του κηπουρού
ΥΛΙΚΑ
 
1 κ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 κ.γ. ρίγανη
3 κ.σ. σιμιγδάλι
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
2 τριμμένα καρότα
1 τριμμένη ντομάτα
2 κ.σ. μαϊντανό
1 αυγό

Mpiftekia-kipourou
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τα ζυμώνουμε όλα μαζί πολύ καλά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα. 

 

 

Μπεκρή μεζέ
ΥΛΙΚΑ

1 κ. λαιμό χοιρινό (κομμένο σε μικρά καρέ)
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνη
5 μπαχάρια
1 κανέλα ξύλο
1/2 κ.γ. πιπέρι καυτερό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ζάχαρη
500 γρ. ντομάτα pulpa ή 1 κιλό φρέσκια
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι νερού λευκό κρασί
1λ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
mpekri_meze
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρέας απ΄ όλες τις πλευρές να θωρακιστεί καλά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμισθεί, προσθέτουμε το ζωμό και αν χρειαστεί ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κι αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη κι αφήνουμε να βράσει μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Τέλος, πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε κεφαλοτύρι, αν θέλουμε.

 

 

Κεφτεδάκια μεθυσμένα
ΥΛΙΚΑ

500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 φλ. του καφέ ούζο
1 αυγό
δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλεύρι για το τηγάνισμα
 
keftedakia2
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ούζο. Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ψωμί μουσκεμένο και τριμμένο. Τρίβουμε τα κρεμμύδια πάνω στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους στη ζύμη. Σπάμε το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά, μέχρι να μην έχει πια σβόλους και να έχει αφρατέψει καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30΄. Όσο παραπάνω τον αφήσουμε τόσο πιο ωραία θα μοσχοβολάνε οι κεφτέδες. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες (βουτάμε τα χέρια σε ούζο για να μην κολλάει ο κιμάς) και τους πατάμε να γίνουν πλακέ ανάμεσα στις παλάμες. Τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε, πάντα σε ελαιόλαδο, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα.

 

 

Αρνί κρασάτο
ΥΛΙΚΑ

1κ. μπούτι αρνιού κομμένο

1κ. πατάτες φούρνου
1/2κ. κρεμμύδια μέτρια
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί
3 φύλλα δάφνης
3 ξυλάκια κανέλας
ελαιόλαδο
 
arni_krasato
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερµαίνουµε το αβαθές σκεύος των 30cm και ροδίζουµε πολύ καλά το κρέας από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούµε σε ένα δίσκο και ροδίζουµε τα κρεµµύδια. Προσθέτουµε το κρέας και σβήνουµε ρίχνοντας το κρασί και σκεπάζουµε για 3-4 λεπτά, να κρατήσει το άρωµα του κρασιού µέσα. Ανοίγουµε και προσθέτουµε τη δάφνη, την κανέλα και το ελαιόλαδο. Χαµηλώνουµε την εστία και αφήνουµε για 30 λεπτά. Αφού έχουµε τηγανίσει τις πατάτες τις προσθέτουµε στο κρέας και αφήνουµε ακόµη περίπου 5 -10 λεπτά.

 

 

Μοσχαράκι Ρασπούτιν
ΥΛΙΚΑ

1κ. φιλέτο βοδινό (κομμένο σε κύβους)
αλάτι, πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
1 μικρό παντζάρι σε λεπτές φέτες (χωρίς τα φύλλα)
1/2 κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/3 φλυντζάνι βότκα
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

 

mosxaraki_rasputin
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερµαίνουµε σκεύος 24cm (5,6lit.) και ροδίζουµε καλά το κρέας. Προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι, µαϊντανό, σκόρδο και αφήνουµε χαµηλώνοντας την εστία περίπου 30 λεπτά.  Σe σκεύος 24cm αβαθές βάζουµε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και µε τη διαδικασία µαγείρεµα στον ατµό τα αφήνουµε για 20 λεπτά. Κατόπιν τα προσθέτουµε στο σκεύος µε το κρέας προσθέτοντας και τη βότκα και αφήνουµε για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρουµε πολύ ζεστό το φαγητό και σε κάθε µερίδα προσθέτουµε τον ψιλοκοµµένο µαϊντανό και µία κουταλιά της σούπας κρέµα γάλακτος.

 

 

Γεμιστές πιπεριές με τόνο
ΥΛΙΚΑ

1κ. πιπεριές φλάσκες
2φλ. ρύζι καρολίνα
2 κονσέρβες τόνο σε νερό
1/2κ. ντομάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο
 
stuffed-peppers
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε, ξεσποριάζουμε και αφαιρούμε τα καπάκια από τις πιπεριές. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι & το ρύζι, προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγο νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τα μπαχαρικά και τον τόνο μαζί με το ζουμί του και μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα του ρυζιού, περιχύνουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα περίπου.

 

 

Μπακαλιαράκια τηγανητά
ΥΛΙΚΑ

1 φιλέτο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
κουρκούτι
ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
λάδι για το τηγάνισμα
bakaliarakia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Παίρνουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε την πέτσα και αν έχει κόκαλα. Τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια (μπουκίτσες). Ετοιμάζουμε το κουρκούτι (βάζουμε αλεύρι, νερό, 1 αβγό, ψιλοκομμένο μαϊντανό, πιπέρι, και λίγο τριμμένο τυρί φτιάχνουμε ένα κουρκούτι προς το αραιό) και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε από το μίγμα, φτιάχνουμε μικρές μπουκίτσες και τον τηγανίζουμε. Σε μια πιατέλα έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί και βάζουμε εκεί τον τηγανισμένο μπακαλιάρο. Καλή επιτυχία!

 

 

Κοτόσουπα με λαχανικά (μια σούπα γεμάτη βιταμίνες Vs Γρίπης)
ΥΛΙΚΑ

Κομμάτια στήθος ή κομμάτια μπούτι κοτόπουλο

2 πατάτες σε κύβους
2 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας σε κύβους
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε φέτες
3 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
4 καρότα σε κύβους ή ροδέλες
Σέλινο ή σέλερι σε χοντρά κομμάτια
Αλάτι
Διάφορα πολύχρωμα πιπέρια τριμμένα
λίγος φιδές (2 με 3 φωλίτσες)
2 λεμόνια φρεσκοστιμμένα
 
chicken_soup_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες, σε κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει καλά. Αφαιρούμε τον αφρό το αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε ζεστό νερό αν χρειάζεται, ρίχνουμε τα πολύχρωμα πιπέρια και όλα τα λαχανικά και τα αφήνω να βράσουν κι αυτά. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά μας, προσθέτουμε το φιδέ και βράζουν όλα μαζί για λίγη ώρα ακόμα. Μόλις κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Φάρμακο κατά της γρίπης!

 

 

Χοιρινή τηγανιά
ΥΛΙΚΑ

1κιλό τηγανιά χοιρινή
λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
χυμό από 2 λεμόνια
λιγότερο από 1/2 κούπα ελαιόλαδο
 
tigania_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το λάδι μας σε βαθύ τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε μέσα το κρέας να σοταριστεί καλά και να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε λευκό κρασί τόσο όσο να σκεπάσει το κρέας μας. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να «πιεί» όλα τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Tip: Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μην ξεχάσετε μια καυτερή πιπέριτσα
Συνοδεύoυμε  με πατάτες τηγανιτές.

 

 

Τα κοτοπουλοκεφτεδάκια των αποκριών
ΥΛΙΚΑ

3 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο
3 αβγά
5 φέτες γαλοπούλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα κασέρι Όλυμπος
1 κούπα Gouda
αλάτι, πιπέρι, άσπρο πιπέρι

Για το τηγάνισμα:
λίγο λάδι
για το πανάρισμα
φρυγανιά τριμμένη
 
kotkeftedakia_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα στήθη και τα βάζουμε στο multi μαζί με τις φέτες γαλοπούλας να γίνουν κιμάς. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. 
Βγάζουμε από το ψυγείο τον κιμά βρέχουμε τα χεριά μας με 
το νερό και πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα πανάρουμε με την φρυγανιά. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές.

 

 

Γεμιστές ντροπαλές πιπεριές
ΥΛΙΚΑ

5-6 κόκκινες πιπεριές
1/2κ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι κομμένο
δοντάκια σκόρδου
1/2 κουνουπίδι
1φλ. ντοματοχυμό
βασιλικό, ματζουράνα, ρίγανη & δεντρολίβανο
1/4κ.γ. καγιέν
2κ.γ. Worcestershire sauce*
2/3φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1φλ. Μοτσαρέλλα
 
*Για να φτιάξουμε τη
Worcestershire sauce
1/2 φλυτζ. μηλόξυδο
2κ.σ. σόγια σος
2κ.σ. νερό
1κ.σ. καφέ ζάχαρη 
1/4κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1/4κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
1/4κ.γ. σκόνη μουστάρδα 
1/8κ.γ. σκόνη κανέλα
1/8κ.γ. σκόνη πιπέρι
gemistes_piperies_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζετε για 8' τις πιπεριές, αφού έχετε κόψει τα καπάκια τους και τους έχετε βγάλει τους σπόρους. Σωτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι και τα σκορδάκια. Όταν είναι μισοψημένα, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Στο μεταξύ βάζετε στο multi  το κουνουπίδι και το ψιλοκόβετε να μοιάζει με ρύζι. (Εδώ αν δεν σας αρέσει το κουνουπίδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φλ. καφέ ρύζι). Προσθέτετε στον κιμά το ψιλοκομμένο κουνουπίδι και τον μισό ντοματοχυμό, μετά τα μυρωδικά, το καγιέν και την παρμεζάνα. Τ’ αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5΄ και προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ή πιπέρι αφού δοκιμάσουμε. Αφού κρυώσουν λίγο οι πιπεριές τις βάζουμε σε ένα ταψί, τόσο όσο να χωράνε, και τις γεμίζουμε με το μίγμα. Από πάνω βάζουμε την τριμμένη μοτσαρέλλα και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ντοματοχυμό. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο το ταψάκι μας και ψήνουμε στο φούρνο στους 220βαθμούς για 25-30 λεπτά. Καλή επιτυχία!

Οδηγίες για την Worcestershire sauce: Bάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τ΄αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις κρυώσει καλά το χρησιμοποιούμε μετά το διατηρούμε στην κατάψυξη! 

 

 

Η κιμαδόπιτα της Ελένης Σ.

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο Κουρού
Για τον κιμά:
600 γρ. κιμάς

ντοματάκια στρογγυλά Κύκνος
1 κ.σ. πελτέ Κύκνος
1 ξυλάκι κανέλα
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
2 καρότα κομμένα σε κύβους
1 μικρό πακέτο αρακά
1 πιπεριά κίτρινη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μαϊντανό
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 δοντάκια σκόρδο
1 φλ. καφέ κρασί 
Για τον πουρέ:
5 μεγάλες πατάτες
μοσχοκάρυδο τριμμένο
γάλα εβαπορέ
250 γρ. ρεγκάτο ή παρμεζάνα
Βιτάμ
  
Shepherd_pie
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά και τα σβήνουμε με ένα φλυτζανάκι κρασί. Μετά, προσθέτουμε τη μελιτζάνα, τα καρότα, τον αρακά, την πιπεριά, το σκόρδο και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν για 20 περίπου λεπτά. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν και μόλις βράσουν τις λειώνουμε. Προσθέτουμε γάλα όσο κρίνουμε για να είναι ένα απαλό μίγμα πουρέ, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο και ξύσμα μοσχοκάρυδου.Ύστερα, λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ και απλώνουμε σε αυτό το ένα φύλλο κουρού. Αφού κρυώσει λίγο ο κιμάς, τον απλώνουμε πάνω στο φύλλο και από πάνω απλώνουμε και τον πουρέ είτε με κορνέ είτε με μία κουτάλα. (Αν θέλουμε πάνω από τον πουρέ μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο τυρί και κομματάκια Βιτάμ.) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Καλή επιτυχία!

 

 

Η Πίτα της Σταχτοπούτας
ΥΛΙΚΑ

1 Χωριάτικο Φύλλο κιχί με καλαμποκάλευροο
1 κολοκύθα κίτρινη
400 γρ φέτα τριμμένη
250 γρ. μυζήθρα ανάλατη τριμμένη
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
4 αυγά
3-4 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο 
2/3 του φλιτζανιού λάδι
σουσάμι για το πασπάλισμα
 
 
koloky8a_pumpkin-pie
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζετε και τρίβετε στον τρίφτη την κολοκύθα και τη στίβετε καλά να φύγουν τα υγρά της, αφήστε τη αρκετή ώρα μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Τη βάζετε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι για λίγο (χωρίς λάδι) μέχρι να μαραθεί. Αφήνετε την κολοκύθα να κρυώσει και προσθέτετε τα τυριά, το σιμιγδάλι, το δυόσμο το αλάτι, το πιπέρι, λίγο από το λάδι (κρατάτε το υπόλοιπο για τα φύλλα) και τα τέσσερα αυγά αφού πρώτα τα χτυπήσετε ελαφρά. Στρώνετε σε ένα ταψί τα τρία φύλλα αλείφοντας κάθε φύλλο με λίγο λάδι, και λίγο πατσαβουριασμένα, ρίχνετε την γέμιση και την απλώνετε έτσι ώστε το πάχος της να είναι ομοιόμορφο παντού. Καλύπτετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα ανάμεσα με λάδι. Αλείφετε με λάδι και το τελευταίο φύλλο και πασπαλίζετε με σουσάμι. Χαράζετε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 55' με 60' περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει όμορφο ρόδινο χρώμα και να γίνει το φύλλο της τραγανό. Καλή επιτυχία!

 

 

Η πολύχρωμη σαλάτα του Βασίλη
ΥΛΙΚΑ

10 φύλλα μαρούλι (διάφορα είδη πράσινης σαλάτας)
1/2 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα καλαμπόκι
ξεπλυμένο και στραγγισμένο
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1 πιπεριά γλυκιά κόκκινη
κομμένη σε μικρούς κύβους
1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη
κομμένη σε μικρούς κύβους
1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρές φετούλες
ψιλές φέτες παρμεζάνας
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο σε κρέμα
 
salata_vas_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά. Σε 1 βαζάκι ρίχνουμε το λάδι. Το ξύδι το μπαλσάμικο και το λεμόνι και χτυπάμε να ενωθούν. Δοκιμάζουμε το μίγμα αν θέλουμε πιο ξινό ή πιο ξυδάτο και το ρίχνουμε πάνω από όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε τις φλούδες από παρμεζάνα και κρουτόν αν θέλουμε.

 

 

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)
ΥΛΙΚΑ

Για την τάρτα :
1 κούπα αλεύρι
150γρ. βούτυρο
αλάτι
1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
λίγο νερό
Για τη γέμιση:
μπέικον
τριμμένο Εdam
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια
3 αβγά
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
quiche-lorraine
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτοντας στο τέλος όσο νερό χρειάζεται ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που μπορεί να ανοίξει με τον πλάστη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και απλώνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ για τάρτες. Αλείφουμε τη ζύμη με αυγό και τηνψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά σε μέση θερμοκρασία. Όταν ψηθεί η βάση της quiche απλώνουμε το τριμμένο τυρί, το κρεμμυδάκι και το μπέικον. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε πάνω από τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 20 περίπου λεπτά.

 

 

Ζυμαρικά με σάλτσα μανιταριών
ΥΛΙΚΑ

1/3 κούπας λάδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κούπας λευκό κρασί
500γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
(αντί για κρέμα γάλακτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
γάλα εβαπορέ ελαφρύ)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
350γρ. ζυμαρικά της επιλογής μας
manitaria_zym_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα σκόρδα μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα μανιτάρια  κομμένα σε φέτες και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με κρασί, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε την κρέμα ή το γάλα μας το εβαπορέ, το πιπέρι και το τριμμένο τυρί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας ως συνήθως και ανακατεύουμε με την σάλτσα μας! Καλή σας όρεξη!

 

 

Σαλάτα με σύκα
ΥΛΙΚΑ

4 σύκα κομμένα στα τέσσερα
2 σαλάτες ή 1 μαρούλι
φύλλα ρόκας
200γρ. ανθότυρο Κρήτης
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (κατά βούληση)
½ κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο και χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι
 
figs_salad
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Για τη σάλτσα ανακατέψτε καλά σε ένα μικρό μπολ το πιπέρι, το μέλι, το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο, μέχρι να διαλυθεί το μέλι τελείως. Σε μια πιατέλα τοποθετήστε τα φύλλα της σαλάτας, μετά βάζετε τα σύκα και στο τέλος θρυματίζετε με το χέρι σας το ανθότυρο. Περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα και συνοδέψτε την με φρυγανισμένες φέτες μπαγκέτας.

 

 

Πένες με Pesto από πιπεριές Φλωρίνης
ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο πένες ή άλλο ζυμαρικό
10 πιπεριές Φλωρίνης
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)
3/4φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
3κ.σ. ξύδι
100γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
 
 
rigatoni_pesto_pepper
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Πλένουμε τις πιπεριές,τις απλώνουμε σε ταψί και τις ψήνουμε γυρίζοντάς τες κι από τις δύο πλευρές για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε πλαστική σακούλα τροφίμων μέχρι να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου και να ξεφλουδίζονται εύκολα. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια τους και κρατάμε το νόστιμο ζουμί που έβγαλαν. Βάζουμε τις πιπεριές με το ζουμί τους στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και τις πολτοποιούμε. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλατοπίπερο, τα αμύγδαλα, το λεμόνι, το ξύσμα του και τέλος το τυρί και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βράζουμε τα μακαρόνια, σουρώνουμε και ανακατεύουμε καλά με το pesto. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό και προαιρετικά με επιπλέον τυρί.

 

 

Πατατοτυρόπιτα ή τυροπατατόπιτα;
ΥΛΙΚΑ

πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες
3 κουταλιές κοπανισμένη φρυγανιά
1/2φλ. ελαιόλαδο
1 γιαούρτι αγελάδος
4 αβγά
200γρ. φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
200γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα ή Ιρλανδέζικο Reggato
100γρ. τυρί ροκφόρ
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
TYROPATATOPITA
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμάνετε το φούρνο στους 250οC. Σε αλατισμένο νερό, βράστε τις πατάτες για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αλείψτε με λάδι ένα βαθύ ταψί με διάμετρο περίπου 35 εκ. (ή το βαθύ παραλληλόγραμμο του φούρνου) και πασπαλίστε τη μισή φρυγανιά. Στρώστε πάνω τακτικά τις μισές πατάτες. Ανακατώστε το υπόλοιπο λάδι με το γιαούρτι, τα 3 αβγά και τα τυριά, κρατώντας 2-3 κουταλιές από τη γραβιέρα βάλτε και μπόλικο πιπέρι. Αδειάστε κάτι λιγότερο από το μισό μίγμα πάνω στη στρώση με τις πατάτες και καλύψτε με τις υπόλοιπες πατάτες. Τελειώστε αδειάζοντας το υπόλοιπο μίγμα με τα αβγά και τα τυριά. Χτυπήστε το αβγό που περίσσεψε και απλώστε το πάνω από το φαγητό, πασπαλίζοντας και με το υπόλοιπο τυρί ανακατωμένο με τη φρυγανιά που έμεινε, για να κάνει κρούστα. Ψήστε για μια ώρα περίπου, χαμηλώνοντας το φούρνο στους 200 β. μετά τα πρώτα δέκα λεπτά, μέχρι να δέσει το φαγητό και να ροδίσει καλά από πάνω. Αφήστε να κρυώσει 10 λεπτά, και σερβίρετε την πατατόπιτα ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Μαραθόπιτες
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
1/2κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1/4 κούπας τσικουδιά
1 κούπα νερό ζεστό
1/2κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:
100γρ. μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
mara8opites

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το νερό. Παίρνουμε λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω και ζυμώνουμε ώστε να γίνει η ζύμη μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Πλάθουμε μία μπάλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά'.

Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε το μάραθο με τα κρεμμυδάκια αφού τα ψιλοκόψουμε, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια, στο μέγεθος μανταρινιού. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο, με διάμετρο 20 εκ. Ετοιμάζουμε όλα τα φύλλα. Απλώνουμε πάνω στα μισά 4 - 5 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν. Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι, αφού το ζεστάνουμε βάζουμε ελάχιστο λάδι με μιά χαρτοπετσέτα και ψήνουμε τις μαραθόπιτες μία - μία μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, βάζοντας καινούργιο λάδι σε κάθε πίτα. Σερβίρουμε τις πίτες ζεστές κόβοντας τες στα 4.

Λίγα μυστικά ακόμα :
Εχει μεγάλη σημασία το ψήσιμο της πίτας, δεν πρέπει να τηγανιστεί αλλά να ψηθεί, γι'αυτό τη "γυρίζουμε" συνεχώς κι από τις δύο πλευρές και απλώς λαδώνουμε το τηγάνι με μιά χαρτοπετσέτα κάθε φορά που βάζουμε νέα μαραθόπιτα.
Διατηρούνται στην κατάψυξη για πολύ καιρό, δεν χρειάζονται ξεπάγωμα, τις ψήνουμε αμέσως.
Το μέγεθος της πίτας είναι περίπου 20 εκατοστά διάμετρος και πάχος σα 2 φύλλα χαρτιού.

 

 

Λαχανοντολμάδες (συνταγή από την D.S.A.)
ΥΛΙΚΑ

1 λάχανο µέτριο
600γρ. κιµάς (400γρ. µοσχαρίσιος, 200γρ. χοιρινός)
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
μαϊντανός ψιλοκοµµένος
1/2φλ. του τσαγιού λάδι
1/2φλ. του τσαγιού ρύζι
αλάτι, πιπέρι
1/φλ. του τσαγιού βούτυρο
2 αυγά
2 λεµόνια
laxanodolma_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε και πλένουµε το λάχανο. Το τοποθετούµε στο βαθύ σκεύος των 24cm και το αφήνουµε να µαλακώσει για 15 λεπτά ακολουθώντας τη διαδικασία µαγείρεµα στον ατµό. Στη σουπιέρα των 24cm αναµειγνύουµε τον κιµά µε το κρεµµύδι, το ρύζι, το λάδι, το µαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφαιρούµε ένα - ένα τα φύλλα από το λάχανο και αφού τα κόψουµε σε λωρίδες βάζουµε στο κέντρο 1 κουταλιά γέµιση και τυλίγουµε τους λαχανοντολµάδες. Τοποθετούµε τους λαχανοντολµάδες µέσα στο σκεύος και προσθέτουµε το βούτυρο και 1½ ποτήρι νερό. Μαγειρεύουµε σε χαµηλή θερµοκρασία για 45 λεπτά. Αφού ψηθούν χρησιµοποιούµε το ζωµό για αυγολέµονο ή για µπεσαµέλ.

 

 

Κρέπες γεμιστές με κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
1 ποτήρι νερού αλεύρι
1 ποτήρι νερού γάλα
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση:
30γρ. βούτυρο
1κ.σ. αλεύρι
250ml γάλα
100γρ. τυρί γραβιέρα
λίγη κρέμα γάλακτος
κομμάτια φιλέτου κοτόπουλου (στήθος)
μοσχοκάρυδο τριμμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
chicken_crepes
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:   Χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ. Αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.Ψήνουμε τις κρέπες σε δυνατή φωτιά (για κάθε κρέπα αλείφουμε το τηγανάκι μας με βούτυρο). Για τη γέμιση ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα (αφήνοντας λίγη για να πασπαλίσουμε πάνω από τις έτοιμες κρέπες), το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση στην κάθε κρέπα και την τυλίγουμε. Τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη γραβιέρα και λίγο βούτυρο και τις βάζουμε σε δυνατό φούρνο να πάρουν χρώμα! Καλή επιτυχία!

 

 

Γλυκόξινη σάλτσα
ΥΛΙΚΑ

1 μικρό κρεμμύδι
1/2 πράσινη πιπεριά
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 καρότο
50γρ. μανιτάρια
200γρ. ανανά
150γρ. χυμό από κομπόστα ανανά
2κ.σ. μέλι
200γρ. κέτσαπ
2κ.σ. σόγια σος
2κ.σ. μηλόξιδο
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
sweet_sour_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και μετά ψιλοκομμένο το κρεμύδι, όλες τις πιπεριές σε κύβους, το καρότο σε λωρίδες, τα μανιτάρια τεμαχισμένα. Σιγοβράζουν τα υλικά μας, στην συνέχεια προσθέτουμε τον ανανά σε κομματάκια καθώς και τον χυμό της κομπόστας. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να διατηρήσουμε την σάλτσα. Προσθέτουμε το μέλι, την κέτσαπ, σόγια σος, το μηλόξιδο και το πιπέρι. Αν λιγοστέψει η σάλτσα μας προσθέτουμε λίγη κέτσαπ ή χυμό ανανά.

 

 

Μοσχαρίσιες κοτολέτες με λιαστές ντομάτες
ΥΛΙΚΑ

8 μέτριες μοσχαρίσιες κοτολέτες
1/3φλ. ελαιόλαδο
2κ.γ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1/2φλ. λιαστές ντομάτες σε λαδι
1/2φλ. τυρί τριμμένο
kyriakatiko_rec
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερµαίνουµε την τηγανοψηστιέρα των 28cm σε µεσαία θερµοκρασία και ροδοκοκκινίζουµε τις κοτολέτες από όλες τις πλευρές καλά. Πολτοποιούµε στο µπλέντερ τις ντοµάτες και το βασιλικό. Προσθέτουµε τη ζάχαρη και το λάδι. Περιχύνουµε µε τη σάλτσα τις κοτολέτες, πασπαλίζοντας µε το τυρί και τοποθετούµε την τηγανοψηστιέρα χωρίς το καπάκι στο φούρνο για 10 λεπτά να ροδίσουν.

 

 

Κοτόπουλο με μαστίχα Χίου
ΥΛΙΚΑ

500γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 δοντάκια σκόρδου ψιλοκομμένα
1 πακέτο μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα
1 κουταλιά βούτυρο
1φλ. λευκό κρασί
1/2κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
kotopulo_chiotiko
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου και τα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα μανιτάρια με τα καρότα. Αφήνουμε όλα μαζί τα υλικά για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Μαλακώνουμε ελαφρά το βούτυρο και ανακατεύουμε με την κοπανισμένη μαστίχα. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και τα λαχανικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με ρύζι.

 

 

Πατάτες γεμιστές με γραβιέρα
ΥΛΙΚΑ

8 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες με τη φλούδα τους
4 κομμάτια γραβιέρα (μέγεθος σπιρτόκουτου)
4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Λίγο βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι και πάπρικα
baked_potatoes
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Τρίβουμε τις πατάτες και τις στεγνώνουμε καλά. Χαράζουμε τις πατάτες για να τις γεμίσουμε. Στη μέση κάθε πατάτας, βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο και στις γύρω σχισμές τα κομματάκια της γραβιέρας. Απο πάνω πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά τριμμένη και πάπρικα κατά βούληση. Τυλίγουμε τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και τις τοποθετούμε στον φούρνο και το βάζουμε στο γκριλ. Όταν οι πατάτες μαλακώσουν είναι έτοιμες.
Τις βγάζουμε και τις σερβίρουμε με επιπλέον βούτυρο ή σος γιαούρτι - άνηθο.
 
BΜ Tip #1: Μπορούμε να συνοδέψουμε με ζαμπόν και φρέσκια σαλάτα.
ΒΜ Tip #2: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γραβιέρα με κατσικίσιο τυρί, φέτα, philadelphia ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας.
ΒΜ Tip #3: Στις πατάτες μπορούμε να προσθέσουμε και σειρές από κρεμμύδια μαζί με το τυρί που επιλέξαμε.

 

 

Φριτάτα με μανιτάρια και μπέικον
ΥΛΙΚΑ

1 μικρό κομματάκι βούτυρο
350 γρ. μανιτάρια
4 φέτες μπέικον
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
8 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη γραβιέρα
mushroom_fritatta
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τα μανιτάρια μαζί με το μπέικον και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε για 6 - 8 λεπτά ακόμα. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 - 2 λεπτά ανακατεύοντας και ανακινώντας το τηγάνι για να ισιώσει η επιφάνεια της φριτάτας. Σκεπάζουμε και τηγανίζουμε για 6 - 8 λεπτά ή ώσπου να μισοψηθούν τα αυγά. σκορπάμε γραβιέρα τριμμένη από πάνω και ψήνουμε στο γκριλ για 4 - 5 λεπτά, να ροδίσει και να πήξει.

Αφήνουμε τη φριτάτα να κρυώσει για 5 λεπτά, κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή.
 

 

 

Πένες οι ..."καλοκαιρινές"
ΥΛΙΚΑ
500γρ. πένες
1 μελιτζάνα σε ροδέλες ή σε κύβους
1κ.σ. ελαιόλαδο
σάλτσα ντομάτας*
300γρ. μοτσαρέλα θρυμματισμένη
50γρ. κουκουνάρια ψημένα
20γρ. φρέσκος βασιλικός κομμένος
Σάλτσα ντομάτας
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 δόντι σκόρδου ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
4 κόκκους μπαχάρι, 1 φύλλο δάφνης
κανέλα, αλάτι, πιπέρι
 
 
pasta_melanzana
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί. Τηγανίζουμε τη μελιτζάνα στο λάδι ώσπου να πάρει χρώμα και να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας στις μελιτζάνες, αφήνουμε να ψηθούν μαζί. Μετά ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα, τα κουκουνάρια, τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Bonusmall Tip: Aν δεν σας αρέσουν οι μελιτζάνες, χρησιμοποιήστε πιπεριές γλυκιές σε διάφορα χρώματα, κολοκυθάκια ή καρδιές από αγκινάρα.
 

 

 

Τυροκαυτερή "πολύ καυτερή"
ΥΛΙΚΑ
300γρ. φέτα
300γρ. κατίκι Δομοκού
8 καυτερές πράσινες πιπεριές
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 γιαούρτι στραγγιστό
λίγο ξύδι μπαλσάμικο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
tyrosalata1
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τις πιπεριές και αφού τις καθαρίσουμε από τα σποράκια τις τηγανίζουμε στο λάδι ώσπου να μαλακώσουν. Μετά μαζί με το λάδι ρίχνουμε τις πιπεριές στο multi και βάζουμε και λίγο ξύδι μαζί και τα κάνουμε πολτό.  Προσθέτουμε στο multi και τη φέτα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Μετά βάζουμε σε ένα τάπερ την κρέμα αυτή που έχει δημιουργηθεί, προσθέτουμε το κατίκι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το φυλάμε στο ψυγείο αεροστεγώς κλεισμένο και το χρησιμοποιούμε όταν έρθει η παρέα γιατί ...ταιριάζει υπέροχα με πολλούς μεζέδες με ούζο αλλά και με μπύρα!

 

Σοκολατένιο μωσαϊκό Vegan
ΥΛΙΚΑ
Ένα κουτί Μπισκότα τύπου digestive
125 γρ Βιολογικό και Vegan Βούτυρο καρύδας Koko diary free
4-5 κ,σ. Βιολογικό κακάο σε σκόνη
3-4 κ.σ. Βιολογική ζάχαρη άχνη από ζαχαροκάλαμο
1 βανίλια
½ κούπα φυτικό γάλα της επιλογής σας
mosaiko
 
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ σπάμε τα κουτί Μπισκότα τύπου digestive ώσπου να γίνουν τρίμματα. Προσθέτουμε το Βιολογικό και Vegan Βούτυρο καρύδας Koko diary free που έχουμε ήδη βγάλει από το ψυγείο ώστε να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Πλάθουμε με τα χέρια ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το βιολογικό κακάο σε σκόνη, τη βιολογική ζάχαρη άχνη από ζαχαροκάλαμο και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και τέλος προσθέτουμε το φυτικό γάλα. Στο τέλος στρώνουμε στο τραπέζι αλουμινόχαρτο και από πάνω διαφανή μεμβράνη, τοποθετούμε από πάνω ον κορμό κα σχήμα τούβλο και το τυλίγουμε. Εάν θέλετε προσθέτετε από πάνω βιολογικό ινδοκάρυδο ή βιολογική τρούφα. Αφήνουμε το γλυκό μας στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3-4 ώρες.

 

Αγγιναρόρυζο με φρέσκια ντομάτα και μάραθο 
ΥΛΙΚΑ
7-8 βιολογικές αγκινάρες
2 ½ φλ. βιολογικό Ρύζι Καρολίνα Εύφορη Γη
2 βιολογικές ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 ματσάκι βιολογικού μάραθου ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 βιολογικά λεμόνια
Ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι
1 ½ κουτ. της σούπας βιολογικό Έξτρα Παρθένο Λάδι Καρύδας ψυχρής έκθλιψης
1 βιολογικό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 Βιολογικά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 βιολογικό φινόκιο κομμένο σε φέτες
½ φλιτζάνι βιολογικός Οίνος Λευκός Ξηρός ΚΥΚΛΟΣ από το WINE MUSEUM TZIVANI
Μία πρέζα βιολογικό Αλάτι Himalaya, βιολογικό Πιπέρι τριμμένο, βιολογικό Τζίνζερ σε σκόνη
aginaroryzo
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Καθαρίζουμε τις βιολογικές αγκινάρες και τα κοτσάνια τους. Σοτάρουμε με βιολογικό Έξτρα Παρθένο Λάδι Καρύδας ψυχρής έκθλιψης το Βιολογικό κρεμμύδι, τα βιολογικά φρέσκα κρεμμυδάκια, το βιολογικό φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 3 λεπτά). Προσθέτουμε τις βιολογικές αγκινάρες και τα κοτσάνια τους, σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά και προσθέτουμε το βιολογικό Αλάτι Himalaya, το βιολογικό Πιπέρι τριμμένο και το βιολογικό Τζίνζερ σε σκόνη. Έπειτα προσθέτουμε τις ξυσμένες βιολογικές ντομάτες, το ξύσμα βιολογικού λεμονιού και το μισό ματσάκι ψιλοκομμένου βιολογικού μάραθου. Μόλις το φαγητό πάρει μία καλή βράση σβήνουμε με τον βιολογικό Οίνο Λευκό Ξηρός ΚΥΚΛΟΣ από το WINE MUSEUM TZIVANI και προσθέτουμε τον χυμό βιολογικού λεμονιού, το βιολογικό Ρύζι Καρολίνα Εύφορη Γη και 5 φλιτζάνια νερό.

 

Παντζάρια γλασέ με φέτα και μέντα
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό βιολογικά παντζάρια φρέσκα
40 γρ. βιολογικό αγελαδινό βούτυρο από παρμεζάνα
1 κ.γ. βιολογική ζάχαρη καρύδας
600 γρ. νερό
50 γρ βιολογική καρυδόψιχα Βιόδωρος Γαία
200 γρ. βιολογική Φέτα Π.Ο.Π. σε άλμη
10 φύλλα φρέσκια βιολογική μέντα
Μία πρέζα βιολογικό Αλάτι Himalaya, βιολογικό Πιπέρι Cayenne, βιολογικό Κουρκουμά
pantzaria salad

 

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα βιολογικά παντζάρια και τα κόβουμε στα 4. Σε μία μεσαία κατσαρόλα τοποθετούμε τα βιολογικά παντζάρια, το βιολογικό αγελαδινό βούτυρο από παρμεζάνα, τη βιολογική ζάχαρη καρύδας και ½ κ.γ. βιολογικό Αλάτι Himalaya. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα παντζάρια. Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα βιολογικά παντζάρια και ανακατεύουμε τακτικά ώστε να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να πάρουν την μορφή σάλτσας. Αποσύρουμε τα βιολογικά παντζάρια από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το βιολογικό Αλάτι Himalaya, το βιολογικό Πιπέρι Cayenne και τον βιολογικό Κουρκουμά. Τοποθετούμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την βιολογική καρυδόψιχα Βιόδωρος Γαία, αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε την Βιολογική μέντα, κόβουμε την βιολογική Φέτα Π.Ο.Π. σε άλμη σε μικρούς κύβους, την βιολογική καρυδόψιχα Βιόδωρος Γαία σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα παντζάρια. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

new
BonusmallMag Cover
BonusmallMag Cover
mag 109
BonusmallMag Cover

Save

Bonusmall Whats New
Bonusmall Whats New
Bonusmall Whats New
Bonusmall Whats New

Bonusmall evdomadiaies prosfores
Bonusmall evdomadiaies prosfores

 

Bonus Mall Advertisment

 

 

 

Twitter